Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Welke coronamaatregelen zijn getroffen op Schiphol?

Corona - coronamaatregelen - Schiphol - vliegreis

Omdat we veel vragen krijgen van reizigers over hoe het er op dit moment aan toe gaat op Schiphol Airport, bezocht onze ticketpartner Uniglobe Travel op 6 juli jl. zelf de luchthaven. Uniglobe Travel kreeg van KLM een uitgebreide rondleiding zowel voor als achter de douane.

24-07-2020
Uniglobe Travel

1,5m afstand en mondkapjes waar nodig

1,5m afstand en mondkapjes waar nodig

Op de luchthaven wordt gevraagd 1,5 meter afstand in acht te nemen en is een mondkapje verplicht op die plekken waar deze afstand niet in acht kan worden genomen, zoals bij check-in, security en boarden. Alle balies zijn voorzien van spatschermen en de vloeren zijn voorzien van bestickering met looproutes. Voor de komende drukkere hoogseizoenperiode zijn strengere maatregelen aangekondigd, zoals het continu dragen van een mondkapje overal op de luchthaven.

Fotocredit: Uniglobe Business Travel

Kom op tijd

Kom op tijd

Geadviseerd wordt om 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn bij een Europese vlucht en 3 uur bij een intercontinentale vlucht. Omdat niet alle grenscontroles geopend zijn, kunnen de rijen ondanks de - op dit moment - geringe drukte, oplopen.

Fotocredit: Uniglobe Business Travel

Winkels en horeca achter de douane

De meeste winkels achter de douane zijn geopend, veel horecagelegenheden zijn echter nog gesloten. De gelegenheden die geopend zijn hebben looproutes en handsanitizers. Bij de horecagelegenheden worden soms tafels/zitjes leeg gehouden om de 1,5 meter te kunnen waarborgen.

Beperkt aantal pieren open

Beperkt aantal pieren open

Op Schiphol zijn maar een select aantal pieren geopend. Desondanks was het zeer rustig, met uitzondering van gates waar een vlucht aan het boarden was. Doordat het tot nu zo rustig is, functioneren niet alle loopbanden.

Wachtruimte bij de gate

Wachtruimte bij de gate

In de wachtruimtes bij de gate en bij het boarden zien we inderdaad dat de 1,5 meter niet wordt gehandhaafd, vandaar dat een mondkapje hier verplicht is. Reizigers zonder of met een onjuist mondkapje worden hierop aangesproken. Het boarden geschiedt, afhankelijk van de maatschappij, in zones. Afhankelijk van de bestemming kan een temperatuurcontrole plaatsvinden. Hiervoor wordt een handheld temperatuurmeter gebruikt. Bij een temperatuur van 37,4 graden Celsius of hoger vindt een tweede controle plaats.

Aankomst op Schiphol en bagagebanden

Aankomst op Schiphol en bagagebanden

Kom je met het vliegtuig aan op Schiphol, dan staan er in de bagagehal schone bagagekarren voor je klaar op minimaal 1,5m afstand. In de rustige periode wordt de bagage afhandeling van één vlucht over meerdere banden verdeeld. Deze aanpak verandert mogelijk in het drukkere hoogseizoen. Geadviseerd wordt dat ophalers/wegbrengers buiten de luchthaven blijven wachten, tenzij ze bijvoorbeeld hulpbehoevende mensen begeleiden.

Positieve indruk maatregelen Schiphol

Al met al hebben wij een positieve indruk gekregen van Schiphol in coronatijd. Het is in sommige delen van de luchthaven nog extreem rustig maar daar zal de komende vakantieweken ongetwijfeld verandering in komen. Ons advies, kom op tijd, neem voldoende mondkapjes mee en iets te eten/drinken en zorg ervoor dat je online incheckt, zodat je op Schiphol in ieder geval een wachtrij kan overslaan. De 1,5 meter wordt bij security en boarden niet gehandhaafd. En tenslotte; heb je klachten, ga dan niet op reis.

Ons bezoek aan Schiphol Airport was op 6 juli 2020. De beschreven situatie is een momentopname en kan op elk moment wijzigen. Neem voor de actuele situatie contact op met je reisorganisatie of airline.

Afbeelding 

Blogs


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter