BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Angkor en de andere must see tempels van Cambodja

Cambodja reizen - Angkor - Siem reap - Tempel - Tempelcomplex

Een bezoek aan Cambodja is niet compleet zonder tempels. Het Angkor complex bij Siem Reap is een schatkist voor historici. Voor gewone stervelingen is het een enerverende ervaring om te bezichtigen. Het is indrukwekkend te zien wat men eeuwen geleden heeft gebouwd. Maar ook buiten Siem Reap en Angkor zijn er een aantal tempels een bezoekje waard. We nemen je mee naar onze favoriete tempels bij Angkor, maar ook de minder bekende tempels buiten Angkor die volgens ons de moeite waard zijn!

Cambodja | 02-07-2020
Denise Roze

Angkor Thom & Bayon

Niet zomaar een tempel, maar een stadscentrum waar veel mensen woonden. Bayon is hier onderdeel van, de enorme gezichten uit stenen blokken opgebouwd zouden afbeeldingen zijn van Koning Jayavarman VII. Hij zou vast niet hebben kunnen vermoeden dat zijn gezicht op zoveel selfies als achtergrond zou dienen.

Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.

Wil je dit zelf ervaren? Bekijk onze Cambodja reizen bouwsteen: Levendig Phnom Penh en de tempels van Angkor.

Afbeelding
Afbeelding

Banteay Shrei

Eén van de oudste en kleinste tempels van het oude Khmer rijk. Dit wordt ook wel de vrouwentempel genoemd, gewijd aan Shiva en opgeleverd in het jaar 967. Bijzonder is dat het is gebouwd door een ‘courtier’ (geen lid van de adellijke familie, maar een adviseur van de koning) en niet door de Khmer god-koning van die tijd. Je vindt de tempel net buiten het Angkor complex, best bereikbaar met een auto of tuk tuk.

Afbeelding
Afbeelding

Angkor Wat

Dit is vrijwel zeker de meest gefotografeerde tempel van het Angkor complex. Het is onmogelijk deze tempel voor jezelf te hebben en toch moet je ‘m zien, want het is de tempel waardoor je voelt hoe immens groot het Khmer rijk in haar gloriedagen geweest moet zijn. Ooit gebouwd als Hindu tempel en later omgedoopt tot Boeddhistische tempel vind je hier verwijzingen naar beide religies en tevens animistische overtuigingen; een ware versmelting van religies en culturen.

Afbeelding
Afbeelding

ENTREE ANGKOR
Tijdens onze Cambodja reizen bezoek je het tempelcomplex Angkor in ieder geval één dag: tijdens de excursie per tuk tuk met Engelssprekende gids en lunch. Je koopt zelf ter plekke je Angkor entree, wel zo handig, want je kunt kiezen uit een 1, 3 of 7-daagse Angkor entreepas. Op dit moment (2018) zijn de entreepassen: $37, $62 en $72 per persoon. Deze prijzen kunnen wijzigen. Met de Angkorpas kun je een groot aantal tempels bezoeken. Een deel daarvan ligt buiten Siem Reap, zoals de Roluous-groep en Banteay Shrei. Op de dag van de excursie, wanneer je 's ochtends door de tuk tuk naar het tempelcomplex wordt gebracht, koop je een entreepas. Er wordt een foto van je gemaakt en op je entreepas afgedrukt. Als je zeker weet dat je de volgende dag weer naar de tempels gaat, kun je het beste een 3-daagse pas kopen. Zo ben je direct klaar voor alle dagen dat je de tempels van Angkor wilt bezoeken.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter

Preah Khan (bij Angkor)

Aan de noordkant van het Angkor complex ligt Preah Khan - een imposant tempelcomplex temidden van de jungle. Fotogeniek tussen het groen! Rond deze tempel woonden op een goed moment zo’n 100.000 mensen. Het is een rechthoekig complex omgeven door water. De entree wordt gevormd door een brede brug over de gracht met een toegangspoort. De tempel zelf wordt bewaakt door vele ‘garuda’s’ het mythische Hindoeïstische dier uit dat eruit ziet als een kruising tussen adelaar en mens. Vishnu gebruikte garuda als rijdier.

Afbeelding
Afbeelding

Ta Prohm (Angkor)

Deze tempel heeft een grote aantrekkingskracht op mensen. Verscholen in het groen, de ruïnes door bomen en planten overwoekerd is het alsof de tijd hier stil staat. De tempel is door de Khmer koning destijds gewijd aan zijn moeder en aan de godin van de wijsheid.

Afbeelding
Afbeelding

Pre rup (Angkor)

Een relatief kleine tempel met een flink aantal steile trappen. Van bovenaf een fantastisch uitzicht, dus zeker de inspanning waard. Men vermoedt dat de tempel werd gebruikt voor afscheidsceremonies en crematies, omdat ‘pre rup’ wordt vertaald als ‘het lichaam draaien’ wat verwijst naar de traditie van de Khmer om hun doden te verbranden.

Afbeelding

Beng Mealea

Ver buiten Siem Reap, onderweg naar Phnom Penh, kom je deze grote ietwat rommelige door bomen overgroeide tempel tegen. Qua opzet lijkt het veel op Angkor Wat; een brede gracht omgrensd de tempel. Dat het minder aangeharkt is dan bij de meeste tempels in het Angkor complex geeft het een aangenaam authentieke sfeer. Deze tempel staat los van de entree voor het Angkor complex.

Afbeelding

Sambor Prei Kuk bij Kampong Thom

Een van de oudste tempelcomplexen (7e eeuw) met bas-reliëf bewerkingen erop. Deze techniek zou later veelvuldig gebruikt worden door de Khmer koningen bij het bouwen van het Angkor tempelcomplex. Prasat Chrey is verreweg de mooiste tempel; compleet overgroeid door een boom is het een prachtig beeld.

Afbeelding

Wat Phnom in Phnom Penh

In Phnom Penh staan uiteraard ook tempels, de beroemdste is Wat Phnom, middenin het drukke stadscentrum een kleine oase van rust. Phnom betekent heuvel en deze tempel is dan ook op een heuvel gebouwd. Het verhaal gaat dat Mevrouw Penh 4 bronzen boeddha’s in een koki boom vond in de rivier, deze boeddhabeelden zette ze in een tempeltje op een heuvel om de beelden te beschermen. Dat was het begin van Wat Phnom zoals we het nu kennen. Er is van alles te zien en er worden veel offers gemaakt door de bevolking voor een beetje extra geluk en succes op school en in het bedrijf.

Afbeelding

Zelf de tempels bewonderen in Cambodja?

Nieuwsgierig geworden naar Cambodja? Laat je inspireren door onze avontuurlijke individuele Cambodja rondreizen. Deze reizen kun je langer maken met extensies (verlengingen) of door een extra bouwsteen toe te voegen. Je kunt ook zelf aan de slag met onze handige Cambodja bouwstenen. Voeg je rondreis of bouwstenen toe aan je Reisvoorstel, geef je wensen aan en wij sturen je een reisvoorstel op maat. 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter