BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Cardamom Tented Camp: slapen in safaritenten in de jungle

Cambodja reizen - Cardamom Tented Camp - safaritent

Een nieuwe ontdekking in Cambodja met een duurzame impact is het Cardamom Tented Camp. Floortje was met haar ‘naar het einde van de wereld’-programma in Cambodja bij een soortgelijk project, met als doel de jungle redden van stropers en houtkap, werkgelegenheid genereren en mensen bewust te maken van de bedreigingen van de jungle. Dit past heel goed bij de filosofie van Footprint Travel en daarom mogen wij deze excursie uitproberen. Wat een eer!

Cambodja | 03-02-2020
Karin Neijenhuis

In samenwerking met een aantal NGO’s is een 18000 hectare groot bos in de Cardamom Mountains opgekocht om dit te beschermen. Het Tented Camp is een manier om hiervoor geld en werkgelegenheid te genereren en mensen, zowel lokaal als toeristen, bewust te maken van de bedreigingen van de natuur. In de jungle hier houden rangers toezicht op de bossen om zo stroperij en houtkap te voorkomen.

Cardamom Tented Camp
Boottrip naar de jungle

Boottrip naar de jungle

Het verblijf start met een boottrip van ongeveer een half uur. In het begin zien we dat er zandwinning plaats heeft gevonden, maar hoe dichter bij het kamp, hoe dichter ook de begroeiing wordt. Wij houden onze ogen open voor gibbons en vogels. Soms jammer dat deze niet op bestelling komen, maar dat is natuurlijk ook de charme van de natuur.

Bliksemafleider

Bliksemafleider

Bij aankomst wordt uitleg gegeven over ons verblijf de aankomende dagen en over het project. We hebben een beetje pech, want er barst een enorme onweersbui los, maar we zitten hoog en droog en veilig met een bliksemafleider op het dak. Geen overbodige luxe, want één inslag is zo dichtbij, dat één van de gidsen van schrik van zijn stoel rolt.

Slapen in een safaritent

Slapen in een safaritent

Als de bui over is - en dat gaat gelukkig meestal vlot met tropische buien - worden we naar onze luxe tent gebracht. Er zijn negen tenten verspreid over een open terrein langs de rand van de jungle. Het slaapgedeelte is volledig afsluitbaar en heeft een goed groot bed, een kastje en een rek. Achter de tent is de privé-badkamer, met douche met warm water, wastafel en toilet. Deze ruimte heeft een open dak, dus hier kunnen spinnen, muggen en slangen wel naar binnen kruipen, vliegen en schuiven; enige alertheid is nog wel nodig bij nachtelijk toiletbezoek. Er is elektriciteit wat opgewekt wordt met zonne-energie en er liggen hoofdlampjes voor de avond en deze gebruiken wij ook voor nachtelijke inspectie van de badkamer. Een avontuur, maar wel een luxe!

Gibbons en vogels

Gibbons en vogels

De middag is vrij; we kunnen een kleine jungle-wandeling maken of gaan zwemmen in de rivier. Ook liggen er kano’s om de rivier te verkennen. En op de steiger staan een paar ligstoelen en autobanden voor op het water. Wij kiezen voor de rivier. Het is heerlijk om daar een paar uur door te brengen; we liggen lekker relaxed een boek te lezen, als we ineens worden ‘gestoord’ door lawaai in het bos; een aantal gibbons geven een gratis voorstelling in de bomen aan de overkant. Ook laat een shamalijster van zich horen, vlak bij het restaurant en hij poseert ook nog mooi voor de foto. Dat zijn de cadeautjes van de natuur!

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Kanoën naar de rangerpost

Kanoën naar de rangerpost

De volgende dag gaan we naar een van de twee rangerposten kanoën. Het is ongeveer een half uur varen door een prachtige, groene omgeving. Bij de rangerspost lopen nog wat rangers rond, die nog niet op pad zijn. Van onze gids krijgen we uitleg over hun werk. Dagelijks gaan ze in groepjes op patrouille om jagers en houtkappers voor te zijn. In de rangerpost vind je verschillende in beslag genomen zelfgemaakte geweren, netten en vallen.

Daarna is het tijd om de ondiepe zijtak van de rivier over te steken en lopen we door de jungle terug naar het kamp. Heerlijk om in de jungle te wandelen en fijn dat er een ranger mee is, als bloedzuiger-jager, zodat wij ongeschonden terug keren. Om apen en vogels te zien vormt de rivier wel een betere uitvalsbasis, omdat je daar meer zicht hebt. Wij missen net de neushoornvogels die over vliegen, we horen ze vanuit het restaurant wel snateren, maar zit je toevallig in een bootje of op de steiger dan ben je spekkoper en heb je ze goed in beeld. Rondlopend op het terrein komen we ook van alles tegen, zoals hagedissen, vlinders, vogels, schorpioenen en gekko’s.

Verwend worden in het Tented Camp

Verwend worden in het Tented Camp

Gelukkig hebben we ruim de tijd om bij en op de rivier te genieten. Daarnaast genieten we ook van de maaltijden en drankjes in het restaurant van het Tented Camp. Er worden heerlijk Cambodjaanse maaltijden voor je gekookt. En de koffie is hier ook van uitstekende kwaliteit. ‘s Avonds drinken we een Angkor biertje en de laatste avond trakteren we onszelf op een heerlijke cocktail.. Gezien de vrije dagen van de vaste ober, geven we zijn vervangers een spoedcursus cocktail-bereiden. Voor de tent, met zicht op een heldere sterrenhemel proosten we op ons fijne verblijf hier. We zouden graag nog een nachtje langer blijven….

Waar ligt het?

Waar ligt het?

Het Cardamom Tented Camp bevindt zich aan de rand van de Cardamom bergen in zuid-west Cambodja. Deze bouwsteen kun je vanuit Phnom Penh of Sihanoukville toevoegen aan je reis.

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Cambodja. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Cambodja reis op maat samen met onze bouwstenen Cambodja. 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter