BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De beste eetadresjes in Cambodja: lekker en voor een goed doel

Reistips Cambodja - Restaurant tips Cambodja - eten tips

Cambodja kent een bruisende restaurant- en café scene. Onze favoriete adresjes serveren niet alleen heerlijk eten, maar hebben ook hele positieve uitstraling. Dit komt omdat het sociale ondernemingen zijn, die jongeren aan een baan helpen. We geven je onze favoriete eet-adresjes.

Cambodja | 22-04-2019
Denise Roze en Paulien van der Geest

Vaak zijn de leukste restaurants onderdeel van een social enterprise om op een positieve manier winst te maken en jonge mensen op te leiden in de horeca. Zo ontstaat er een positieve flow en wordt de negatieve spiraal doorbroken waarin straatkinderen anders terecht komen. Ze worden aan een degelijke opleiding geholpen en met een vast inkomen staan ze, ondanks hun eerder uitzichtloze bestaan, stevig en met zelfvertrouwen in de maatschappij.
 

Siem Reap

Haven - Veilige haven voor jonge mensen
‘Haven’, denk bij de naam van dit restaurant aan een veilige haven (niet de hemel), is een modern sprookje. Jongeren die geen kans op school en werk hadden, kunnen hier een opleiding tot horecamedewerker volgen. Ze krijgen training en worden daarnaast begeleid in hun persoonlijke leven en met praktische zaken. De positieve vibe van het restaurant voel je direct bij binnenkomst en het eten is nog lekker ook!
 
Tip: Tijdens de excursie naar de tempels van Angkor, boeken we een tafel bij dit populaire restaurant voor je, de ideale pitstop op de drukke tempeldag.
 
Foto credit: Haven
 
Chamkar (vegetarisch) - Traditionele Khmer gerechten
Een superlekkere optie voor vegetariërs is Chamkar restaurant. En ook als je wel eens vlees eet of stiekem heel veel van vlees houdt, is Chamkar een aanrader. Dit sfeervolle restaurant biedt traditionele Khmergerechten en andere vegetarische klassiekers. Er zijn 2 vestigingen: bij The Passage en Chamkar House dat net buiten het centrum ligt.
 
Photo credit:  Chamkar
 
Peace café (vegetarisch) - Een oase van Rust
De naam zegt het al: dit restaurant-café (tevens bakkerij en fairtradewinkel) is een oase van rust in het drukke Siem Reap. Er worden ook vaak yogalessen verzorgd. Ook hier vind je alleen vegetarische gerechten op het menu.
 
Photo credit:  Peace café
 

Phnom Penh

Friends - Een begrip in Phnom Penh
Friends restaurant is een begrip in Phnom Penh, niet alleen om na een dag sightseeing te eten maar ook om te shoppen en je voeten nieuw leven in te laten masseren bij de winkel ernaast: Friends ‘n Stuff. ‘Friends’ bestaat al sinds 1994, inmiddels is het fenomeen uitgebreid naar meerdere landen en zijn er vele programma’s met innovatieve sociale ondernemingen draaiende met als ultieme doel kinderen een veilige jeugd en betere toekomst te geven.
 
 

Sihanoukville

Starfish bakery - Versgebakken taartjes en broodjes
Goed verstopt, dus even zoeken. Maar dan heb je een heerlijk rustig plekje met een binnentuin. Niet alleen goede koffie, smoothies, broodjes, maar ook versgebakken koekjes, muffins en taarten. Er is een winkeltje met fairtrade items en ook kun je hier masseurs boeken. Achter Starfish bakery zit een goed verhaal: elk leven dat positief beïnvloed kan worden is belangrijk.
 
 

Kampot

Epic arts cafe - In een handomdraai een bakkie koffie
Heerlijke koffie, vers gebakken worteltaart of quiche: daarvoor ga je naar dit fijne cafeetje. Verrassing, de bediening is doofstom, dus op de kaart zie je een aantal handgebaren, maar aanwijzen op de kaart werkt ook goed. De bediening regelt het allemaal in een handomdraai. In het cafeetje hangen ook hebberig makende handgemaakte items van het Epic Arts atelier te koop.
 
 
Café espresso - Vers geroosterde koffie en brunch
Koffie verslaafd? Dan kun je hier je hart ophalen, er is hier een eigen koffiebranderij. Waarschijnlijk krijg je bij Café Espresso de beste koffie van je hele Cambodja reis. Je kunt hier terecht voor een fijn ontbijt met verse eitjes in welke stijl je maar wil of verse yoghurt met muesli en noten. Voor lunch of brunch ben je hier aan een goed adres. De Australische eigenaren trainen jonge Cambodjanen zonder horeca ervaring op in hun restaurant.
Photo credit: Café espresso
 

Battambang

Lonely Tree Cafe - Hippe Spaanse sferen
De muren van ruwe baksteen en veel gebruik van bamboe geven het Lonely Tree Cafe restaurant een hippe en knusse uitstraling. Je zit er gezellig en het personeel is heel aardig. Het menu heeft wat Spaanse invloeden. De producten in het winkeltje beneden worden gemaakt door mensen met een handicap, vaak is men een arm of been kwijtgeraakt door een landmijn, die op het platteland met ploegen nog dikwijls naar boven komen.
 
 

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Cambodja. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Cambodja reis op maat samen met onze bouwstenen Cambodja.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter