BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Kuieren in Kampot

Cambodja rondreis - Kampot - Fietsen - Boottocht

Siem Reap en Phnom Penh zijn de plaatsen die het meest bezocht worden in Cambodja, maar er zijn veel meer leuke plekken, bijvoorbeeld het gemoedelijke stadje Kampot aan de Kampot rivier, op drie uur rijden van Phnom Penh of van Sihanoukville. Ik zou het zeker niet overslaan! Waarom, dat lees je hieronder.

Cambodja | 11-05-2020
Karin Neijenhuis

Het stadje Kampot

Kampot is een stadje waar je kuiert of slentert, langs de rivier of door de sfeervolle straatjes van het centrum. Dit wandeltempo past bij het stadje, het is sfeervol en relaxed.

Er staan wat eetstalletjes en fruitkraampjes her en der langs de kade en in de zomerzon gaat een verse of juist een groene mango met chili er altijd wel in. Moslimvrouwen zitten op hun pickup-truck achter een berg ramboetan. Ook deze eten we graag en ja, wij hebben de mazzel in het ramboetan-seizoen (ons voorjaar) er te zijn. Aan de kade liggen de restaurantboten die ’s avonds vrolijk verlicht uitvaren met groepen Cambodjanen, die uitgelaten zwaaien naar de mensen op de wal.

Neem een afslag naar één van de smalle straatjes, met winkeltjes en restaurantjes, en vergeet niet naar boven te kijken; sommige huizen hebben een uitgesproken Frans karakter. Er zijn genoeg plekjes voor een drankje tussendoor of een lekkere lunch en mocht je nog een souvenir nodig hebben; die vind je hier ook. Je hoeft eigenlijk niet te zoeken, want het beste souvenir uit Kampot is de Kampot peper; zo’n volle, lichtzoete smaak; daar zul je veel mensen blij mee maken. En natuurlijk ga je dan ook even kijken hoe het groeit.

Het stadje Kampot

Peper in Kep

De Kampot peper groeit eigenlijk vooral in de omgeving van Kep, een stukje verderop. Met de tuktuk is het ongeveer drie kwartier rijden. De peper groeit een beetje zoals druiven, in trosjes aan ranken. Witte, groene, rode en zwarte peper zijn van dezelfde plant, alleen is het moment van plukken en het verwerkingsproces verschillend. Wij vinden het leuk om te kijken hoe het groeit, bloeit en wordt verwerkt en om het product ter plekke te kopen. Als je de rit een beetje te ver vindt, kun je ook naar de eco-plantage van Farmlink, aan de overkant van de rivier, dat kan lopend.

Langs de rivier bij Kampot

Op ontdekking op de fiets

Fietsen is ook een fijne manier om de omgeving te verkennen. Als we op de fiets zitten, voelen we ons meer onderdeel van het geheel en minder een buitenstaander; een deelnemer in plaats van een toeschouwer. We doen een ochtendexcursie onder bezielende begeleiding van Samnang, een student uit de stad. We fietsen de stad uit om een wat huisindustrieën te bekijken en te genieten van de rust en de natuur van het platteland. We bezoeken onder andere een lotuskwekerij en Samnang vertelt ons wat je allemaal met de lotusbloemen kunt doen; van het eten van de zaden en de blaadjes, tot het maken van touw; verrassend hoe veelzijdig deze mooie bloem is. Over hobbelige zandpaadjes en smalle verharde wegen gaat de rit verder. Langs de noodlefabriek, waar de rijstnoodles door een soort van zeef geperst worden en de kinderen op hun vrije dag lui in de hangmat liggen. Verder naar de vrouw die rijstkoekjes maakt, rolletjes – waar je in Nederland slagroom in zou spuiten. We gaan er even bij zitten om een gesprekje aan te knopen met de maker van het lekkers. Haar verhaal is minder prettig, want ze heeft veel familieleden verloren tijdens het bewind van de Rode Khmer, alleen één zoon heeft ze nog. Die verhalen horen we meer, want de afschuwelijke periode van de Rode Khmer is nog niet zo heel lang geleden.

de vrouw die rijstkoekjes maakt

Verder fietsen door de rijstvelden

Wij moeten weer verder en trappen ons weer in het zweet. De rijstvelden liggen er nu droog bij. In het natte seizoen zal het hier heerlijk geuren naar Pandan rijst. We bezoeken nog een tempel, waar de voorbereidingen voor het Khmer nieuwjaar in volle gang zijn. Er staat zelfs een soort stalletje van stro, alsof er een kerstkindje verwacht wordt. Maar deze is gebouwd voor de monniken. We fietsen terug naar het startpunt waar we Samnang bedanken voor de fijne begeleiding. Met een brede glimlach vertelt hij nog, dat hij eigenlijk niet van fietsen houdt, maar dat het werken met de toeristen hem zo goed bevalt, dat hij het fietsen voor lief neemt. Gelukkig voor hem is de tocht niet zwaar; het gaat ook niet om hard fietsen, maar om deel te nemen en rond te kijken en dat hebben we met volle teugen gedaan.

Op ontdekking op de fiets
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter

In de boot met bootman Bart

Als je aan de rivier verblijft, is een boottripje een fijne optie. Bart, een Vlaming die al zo’n tien jaar in Kampot woont, neemt je graag mee het water op. Het frisse windje van de namiddag op het water doet onze warme hoofden goed. Op de kussens van een kleine sloep genieten we van het leven aan beide zijden van de rivier; van rivierplanten, houten huisjes op palen, vogels in de bomen, toeristenoptrekjes en vissersbootjes die langs varen. Je mag zelf kiezen richting de zee of richting het binnenland. Wij hebben net een paar dagen aan zee achter de rug, dus kiezen we de mangrove van het binnenland. Eerst een stuk over de Kampot rivier en als we wat buiten de stad zijn, kunnen we ook een frisse duik in het water nemen. Daarna de smalle zijtakken van de rivier in en dan is het soms bukken voor de overhangende bladeren. Kinderen staan op een bruggetje te wachten tot we voorbij zijn, zodat ze weer in het water kunnen springen. We genieten van de rust en het briesje en op de terugweg van de ondergaande zon. Een fijne tocht zo aan het eind van de middag.

Mee met bootman Bart

Lekker eten

Er zijn genoeg leuke plekken om te eten. Wij hebben heerlijk gegeten in het Epic Arts Café, zeker een goede keuze. De stichting achter het café wil een meer inclusieve samenleving creëren, waarin iedereen meetelt. Er werken in dit café vooral mensen met een handicap en daarnaast vind je hier heerlijke koffie, taartjes, hartige taart, salade en lunch. Vriendelijke bediening, een fijne sfeer en overheerlijk eten.

Ook eten wij graag heel lokaal en dan is Darawin een geweldig restaurant. Het zit er constant vol met groepen Cambodjanen, de bediening loopt gesmeerd, er is een boel gezellige herrie en het eten is heerlijk. Vooral de rundersateetjes met pittige saus; heerlijk gebarbecued. Een koud Angkor biertje erbij, lekker eten en genieten van alle mensen er zitten; ook deze plek vergeten we niet snel!

Streetfood eten in Kampot

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Cambodja. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Cambodja reis op maat samen met onze bouwstenen Cambodja. 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter