Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Let op: tips voor een ideaal bezoek aan Angkor Wat!

Cambodja reizen - Angkor Wat - Siem Reap

Het Cambodjaanse Angkor Wat is een magische plek. Eén van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld is tot in het kleinste detail oogverblindend mooi. Volg deze tips, ga tegen de stroom toeristen in en je zal merken dat je veel minder andere toeristen ziet.

Cambodja | 19-04-2016
Robert Schoolmeesters

Het Cambodjaanse Angkor is een magische plek. Eén van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld, Angkor Wat, is tot in het kleinste detail oogverblindend mooi.  Ga tegen de stroom van de massa’s toeristen in en betreedt Angkor Wat via de achterzijde. Met deze tips van 'reisjunkie' én Cambodjakenner Robert Schoolmeester zul je merken dat je veel minder andere toeristen ziet.

Sinds mijn jeugd heb ik een fascinatie voor oude mysterieuze culturen en spreken afbeeldingen en verhalen over de gigantische steden enorm tot mijn verbeelding. Oude bibliotheekboeken met getekende illustraties van overwoekerde tempels en occulte taferelen waren mijn favoriete literatuur. Het Cambodjaanse Angkor is zo’n plek waar ik jaren over droomde, maar na vele jaren van reizen nog steeds niet met eigen ogen had mogen aanschouwen. In 2007 was het eindelijk een feit en kwam die grote droom eindelijk voor me uit.
 

De magie van Angkor

Na dat eerste bezoek aan Angkor, ben ik nog enkele malen naar deze magische plek gegaan. Telkens sta ik weer oog in oog met één van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld; Angkor Wat. De wat is niet alleen overweldigend qua omvang, maar ook tot in het kleinste detail oogverblindend mooi. Ondanks het massale toerisme is de Wat (tempel) ook vandaag de dag nog steeds een gebedshuis voor duizenden boeddhisten. Het toerisme in Angkor lijkt een routine te hebben en iedereen gaat schijnbaar in hetzelfde ritme via dezelfde route van de ene naar de andere bekende tempel. Voor reizigers die Angkor anders willen beleven hebben we een paar tips.
 

Tegen de stroom

Angkor Wat is wellicht één van de meest beroemde gebouwen ter wereld en zal door vrijwel alle toeristen in Cambodja bezocht worden. De wat maakt deel uit van de historische stad Angkor. Het complex is gigantisch en trekt jaarlijks miljoenen toeristen. Dat de wat bij een eerste bezoek op de standaard manier via de hoofdingang wordt bezocht is haast een must. Ondanks de massa toeristen is het een indrukwekkend geheel, maar toch doet het een beetje afbreuk aan de magie die het complex kan hebben.
 
In 2011 besluiten we tegen de stroom van de massa’s toeristen in te gaan en betreden Angkor Wat via de achterzijde. Tijdens het oversteken van de gracht van het tempelcomplex valt ons de geringe aanwezigheid van andere toeristen op. Er heerst een haast serene rust en we lijken wel een onbekend gebouw te betreden. Wat een verschil met de hoofdingang! Het gebouw bij de ingang ligt er vervallen bij, maar maakt die typisch mysterieuze indruk die Angkor me in de oude prentenboeken gaf. Wat een rust en wat een fraaie laan die er naartoe voert. Tussen de bomen door loeren de hoge torens van de wat naar ons en vanuit het dichte struikgewas worden we begroet door een familie nieuwsgierige aapjes.
 
Zodra we ons tussen de muren bevinden zien we de tempel weer in volle glorie en is de aanblik als vanouds verpletterend. Toch is het dit maal anders. De sereniteit die er heerst, de sporadisch aanwezige toeristen en het niet platgelopen groen. Dit lijkt welhaast een compleet andere tempel. Het is bijna niet voor te stellen dat er zich aan de andere zijde van de wat een gigantische massa toeristen bevindt. Hadden we dit maar eerder op deze manier gedaan. Tegen de stroom brengt de magie van Angkor nog meer naar boven!
 

Tussen de highlights

Met genoegen laten we ons telkens weer met de tuk tuk van de ene naar de andere highlight van Angkor voeren. De meeste tempels, paleizen en overige bouwwerken hebben we in de loop der jaren meer dan eens bezocht en de pauzes tussen de bekende tempels en paleizen nemen een steeds grotere plek in. We willen graag nieuwe tempels ontdekken, maar ook de kleine ons nog onbekende dorpjes doen we graag aan voor een welkome afwisseling en een eventuele versnapering. Angkor is veel meer dan een groep tempels of gebouwen, want er wordt tussen al dit moois gewoon geleefd.
 
 
Wil jij ook met de tuk tuk naar Angkor Wat? Bekijk dan eens de bouwsteen Tempels van Angkor of de Cambodja rondreizen die door reisexpert Denise zijn samengesteld.

 
Tempels, dorpen en rijstvelden

De laatste jaren wordt de Bateay Srei tempel steeds meer bezocht. Deze tempel ligt op zo’n 45 minuten rijden met de tuk tuk vanaf de ingang en de weg er naartoe geeft de mogelijkheid wat meer van het onbekendere Angkor te leren kennen. Je passeert enkele dorpen en een veelvoud aan fotogenieke rijstvelden. Ook passeer je tempels als Prae Roup, Banteay Samre en het zeer indrukwekkende Eastern Mebon. De in de tiende eeuw gebouwde Mebon tempel is niet alleen overweldigend vanwege de omvang, maar ook de details van o.a. de deurposten zijn van niet te evenaren schoonheid. Het vakmanschap van de bouwers spat van elk klein stukje bewerkt steen af en het is haast niet voor te stellen hoe de werklui destijds tot zo’n hoog niveau konden stijgen.
 

Twee dagen Angkor

Mocht je meer dan één dag de tempels van Angkor willen bezoeken, dan zou ik de twee bovenstaande tips van harte willen aanbevelen. Laat je vroeg per tuk tuk naar Bateay Srei rijden en laat je tijdens de rit terug door je tuk tuk rijder naar de genoemde tempels brengen. Bezoek als afsluiter Angkor Wat via de achteringang en laat je tuk tuk rijder aan de hoofdingang op je wachten. Angkor is er na al onze bezoeken niet minder indrukwekkend op geworden en zal bij een volgende bezoek aan Cambodja het gegarandeerd weer op de agenda staan. Tip: Mocht je de parel van Suryavarman II op deze manier bezoeken, check dan de boomhut op het eind van de laan aan je rechterzijde. Vanuit de hut heb je een prachtig uitzicht op het complex!

Zelf op reis naar Angkor in Cambodja?

Dit gastblog is geschreven door Robert Schoolmeesters van het reisblog Traveljunks. Wil je zelf Angkor Wat in Cambodja ontdekken, bekijken dan onze Cambodja bouwstenen en Cambodja Rondreizen. Het is zelfs mogelijk Angkor te combineren met Vietnam-Cambodja reis of met een Thailand-Cambodja reis!
 

Zelf op reis naar Cambodja? Vraag gratis een offerte aan.

Tags: Cambodja - Angkor - Cultuur 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter