BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Ontmoet de locals: Een kijkje op het platteland van Cambodja

Cambodja reizen - Go Local - Siem Reap - Kuok Dong

In de buurt van Siem Reap ligt een klein plattelandsdorpje: Kuok Dong. Een gewoon doodnormaal dorpje, niets bijzonders, geen enkele toeristische attractie, dus waarom zou je er heen gaan? Juist daarom, omdat het niet toeristisch is; het is puur Cambodjaans en je krijgt er een mooi inkijkje in het alledaagse leven. Wij hebben er een geweldige dag!

Cambodja | 18-11-2019
Karin Neijenhuis

We worden bij ons hotel opgehaald met de tuktuk. Na een half uurtje komen we aan in Kuok Dong. De chauffeur stopt bij het gemeenschapshuis, waar we welkom worden geheten door onze gids, Lihour. Het wordt al snel duidelijk dat dit niet een dagje sightseeing zal worden. Nee hoor, we moeten zelf aan het werk. En het leuke is dat we aan de slag gaan voor onze eigen lunch.

Rijst dorsen

Rijst dorsen

We beginnen met het dorsen en wannen van de rijst. Natuurlijk doen we dit op traditionele wijze, met een kleine molen die je met de hand moet draaien, een goede ochtendgymnastiek. Het wannen gebeurt met een platte mand, de rijst moet wat opgegooid worden en de lichte kaf dwarrelt dan weg en de rijst valt terug in de wan. We krijgen natuurlijk hulp van alle kanten, want het is wel de bedoeling dat er wat rijst in de wan achter blijft.

Katapult les

Katapult les

Het was vroeger traditie om vogeltjes te vangen, en deze dan ook op te eten.. Nu hebben we net gisteren een vogeltour gedaan en genoten van vele verschillende vogels, van wevertje tot nimmerzat en van Indische gaper tot bijeneter. Te leuk om te eten, en tegenwoordig ook te weinig om te eten. Gelukkig gaan we nu in plaats van op vogeltjes op een lege plastic fles schieten, met een katapult!

Krabbetjes vangen

Krabbetjes vangen

Op het menu van vandaag staat krab en deze moeten we zelf gaan vangen. Op de droge rijstvelden gaan we samen met onze gids op zoek naar holletjes, die we verder uitgraven om de kleine holbewoner te kunnen vangen. We krijgen hulp van politieagent Heng en de kinderen Danny en Visal, die vandaag vrij zijn. Vooral Danny is heel handig in ’t vangen en ze grijpt met haar handjes zo de krabbetjes uit hun holletje, met gevaar voor een beet van de scharen. Maar ook wij helpen mee en we nemen een stuk of tien krabbetjes mee terug. Onderweg langs de akkers vertelt Lihour ons over andere gewassen en fruitsoorten. De cashewnotenboom is één van de fruitbomen: heel bijzonder; de noot onderaan de eetbare vrucht. Er wordt direct ook wat geoogst, zodat we de vrucht kunnen proeven.

Potje voetballen

Potje voetballen

Terug bij het gemeenschapshuis zijn er meer kinderen gekomen. Dan is het altijd leuk om een potje te voetballen. Met andere kinderen in een kring vertellen we om de beurt in het Engels over onze favoriete kleur, muziek, eten en andere dingen.

Dan is het tijd voor de lunch. Onze gastheer Sophean, de bedenker van deze excursie en de directeur van de dorpsschool, sluit bij ons aan om mee eten. De lunch bestaat uit rijst, groenten, vis, een curry en natuurlijk de gevangen krabbetjes, een uitgebreide en gezonde maaltijd, waarbij een slokje lokale rijstwijn prima smaakt.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Manden vlechten

Manden vlechten

Na de lunch staat het manden vlechten op het programma. Dat is misschien dan vrouwenwerk, maar we vlechten allebei onze eigen mand. Ik krijg daarbij professionele hulp van Chhengly, de 7-jarige dochter van Sophean en dat maakt het werk nog tien keer zo leuk!

Wandelen door het dorp

Wandelen door het dorp

Tenslotte wandelen we een rondje door het dorp en bezoeken de school, waarvoor onze gastheer zich met hart en ziel inzet. Er zijn op dit moment geen kinderen, maar Sophean geeft ons uitleg over alle lessen. Dat zijn inzet vruchten afwerpt, merken we zeker, want veel van de kinderen met wie we contact hebben, spreken al een aardig woordje Engels.

Slechte geesten om de tuin leiden

Slechte geesten om de tuin leiden

In het dorp zien we voor een groot aantal huizen levensgrote poppen staan. Sophean legt ons uit, dat er in korte tijd een aantal mensen overleden is en dat de dorpsbewoners dit toe wijden aan slechte geesten. De poppen worden neergezet om deze slechte geesten buiten het huis te houden.

Het is tijd om afscheid te nemen. Wij hebben echt genoten van deze dag, van de activiteiten en van de gesprekjes met verschillende mensen, jong en oud. Fijn dat dat deels al in het Engels kan, maar voor een potje voetbal en hulp bij het vlechten van een mandje heb je helemaal geen woorden nodig!

Deze excursie maak je vanuit Siem Reap en is bij Footprint Travel inbegrepen tijdens je verblijf aldaar. Activiteiten zijn seizoensafhankelijk; wij zijn er in het droge seizoen. Dan is de rijstoogst al geweest. Maar het kan zijn dat je gaat helpen met het planten of het oogsten van de rijst. En in het natte seizoen ga je ook mee vissen. Het is handig om wat schone kleren mee te nemen

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Cambodja. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Cambodja reis op maat samen met onze bouwstenen Cambodja. 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter