BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Reisexperts onthullen: hun meest bizarre eetervaringen op reis

Reis experts - eten op reis - lokaal voedsel

Bij Footprint Travel zijn we allemaal nogal gek op eten. We proberen graag van alles uit. Meestal vinden we het eten op reis heerlijk. Maar heel soms denken we: Nou nee, dat had van mij niet gehoeven!

Cambodja | 28-10-2019
Paulien van der Geest

Kikkersambal in Thailand

Kikkersambal in Thailand

Paulien: “Tijdens onze verkenningsreis door Thailand maakten Denise en ik een tweedaagse trekking bij Chiang Mai. We bleven slapen bij een lokale familie. ‘s Ochtends kregen we uiteraard rijst te eten met veel kruiden en knoflook. Nu moet je weten dat Denise net zwanger was en flink last had van ochtendmisselijkheid. Ik zag haar wit worden om de neus. De oude vrouw des huizes had uren staan ploeteren op een lokale specialiteit: een enorm pittige sambal. Om half 8 ‘s ochtends… De gids maakte ons zachtjes, doch dwingend duidelijk dat we dit echt niet konden weigeren. Ik zag Denise wanhopig kijken, het kokhalzen nog net onder controle houden… zeker toen we ontdekten wat naast hete peper het hoofdingrediënt was: gestampte kikker!!”

Mieren in Cambodja

Mieren in Cambodja

Ferry: “Misschien komt het doordat er ten tijde van de Khmer Rouge nauwelijks eten in Cambodja was, want ze eten er toch best heel vreemde dingen! Gebakken insecten ben ik vaker tegen gekomen in Azië, maar mieren nog niet. De eerste keer liet een gids ons een mier proeven tijdens een jungletocht. En hij had gelijk, ze smaakten naar citroen! Later gingen we eten bij het best wel chique restaurant Romdeng, dat een sociale missie heeft als leer-werk bedrijf. Hier staan fusion gerechten op het menu, westerse gerechten met Cambodjaanse ingrediënten. En ja hoor, in de dressing zaten die citroen-mieren! Het is even wennen, maar ik moet toegeven, het smaakte prima!”

Djompo metie oftewel gesprongen wild

Djompo metie oftewel gesprongen wild

Tania: “In het marrondorp Semoisi aan de Boven Suriname Rivier kreeg ik Djompo Metie geserveerd. Letterlijk vertaald betekent dit gesprongen wild of te wel bedorven vlees. Het werd klaargemaakt in kerriesaus met veel peper. Door de hitte van de peper kon ik niet zeggen of het lekker was of niet. In ieder geval heb ik erna héél veel water gedronken!”

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Eenden embryo in Cambodja

Eenden embryo in Cambodja

Denise: “In Cambodja bezocht ik meerdere homestays en ‘community based tourism’ projecten. De gids bij Sambor Prei Kuk had goed meegekregen dat onze slogan ‘go local’ is of hij was gewoon heel enthousiast over de lokale lekkernijen, wie zal het zeggen. Toen we na bezoek aan de tempels naar de lokale markt gingen, kwam hij met een grote grijns met een groot ei aangelopen. Een rauw ei. Met een kuikentje erin. Mijn hart brak en mijn maag draaide zich om, gelukkig was op die reis mijn partner mee. Eerder had ik gefrituurde vogelspin geprobeerd, dus nu was hij aan de beurt! Hij hield zich groot en hap-slik-kuiken-weg. Ik heb met ogen dicht een foto gemaakt...”

Alles proeven

Alles proeven

Karin: “Ik houd van eten en ik houd ervan om zoveel mogelijk lokale gerechten te eten en heb zo op al mijn reizen al heel wat bijzondere maaltijden gehad. Zuurkool met spek in China blijft me altijd bij, zoals ook de vers gedraaide pindakaas met warme rijst in Madagaskar. Mijn uitgangspunt is ‘alles proeven’, hoewel ik wel een paar uitzonderingen heb, probeer ik me soms over enige weerzin heen te zetten. Ik heb meelwormen, krekels, levende maden (die zeggen ‘knak’ in je mond, als een puist….) en in Cambodja ook de vogelspin gegeten; het was niet vies, maar ook niet bijzonder lekker. Dus ja; ga je die kant op; toch even proberen; voedzaam en gezond!

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Zuid-Afrika, rondreizen Vietnam, rondreizen Thailand, rondreizen Suriname, rondreizen Sri Lanka, rondreizen Namibië, rondreizen Myanmar, rondreizen Indonesië, en rondreizen Cambodja. 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter