BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

7 redenen waarom Indonesië de leukste vakantiebestemming ter wereld is!

Indonesië rondreis - Voorbereiding - Eten & Drinken - Reisgids - Natuur - Go Local

Waarom gaan wij keer op keer terug naar Indonesië? Hoe komt het dat we het land missen als we een jaar niet zijn geweest? Indonesië experts Obbo, Karin, Ferry en Paulien vertellen waarom Indonesië volgens hun de leukste vakantiebestemming ter wereld is!

Indonesië | 21-05-2018
Obbo Spanjaard

Indonesië heeft ontzettend veel te bieden, met een uitgestrekte archipel van eilanden die allemaal anders zijn en die een culturele en natuurlijke lappendeken vormt. Dit is een bestemming waar je makkelijk meerdere keren naar toe kunt gaan en telkens iets nieuws ontdekt. Toch is dat niet de enige reden waarom de Indonesië specialisten van Footprint Travel keer op keer naar Indonesië terug gaan en het land missen als ze er enige tijd niet geweest zijn. Dat komt door de unieke sfeer die er hangt en die onvergelijkbaar is met andere Aziatische landen. Hieronder geven we je 7 redenen waarom wij denken dat Indonesië uniek is!
 

1: De hartelijkheid van de mensen

Obbo: ‘’Als er één land ter wereld is waar je met open armen wordt ontvangen dan is dat Indonesië wel. Iedereen lacht je toe, met pretogen en een hartelijk ‘Apa khabar?’ (hoe gaat het?). Of het nu een moeder is met een kind op de arm die wil dat je een foto van haar neemt of een trits schoolkinderen die allemaal ‘hellooo’ gillen als je langs loopt, je voelt je bij iedereen enorm welkom. Indonesiërs lachen graag en veel. Humor is hét middel om de, voor velen, harde dagelijkse realiteit, tegemoet te treden. Zodra je daar voor openstaat gaan er heel veel deuren open.”
 

2: Nieuwsgierigheid kent geen tijd

Karin: “Het overkomt me heel vaak dat ik word uitgenodigd om binnen te komen of gewoon even naast iemand te komen zitten als ik langsloop. Nieuwsgierigheid is de motor van het sociale contact in het land en Indonesiërs willen heel graag alles van je weten. Dat kan zijn of je getrouwd bent of niet, maar ook hoe je hun land vindt of zelfs wat je verdient. Natuurlijk helpt het dat ik een woordje Indonesisch spreek, maar je komt er vaak ook wel uit met handen en voeten. Het helpt als je wat foto’s van je dagelijkse leven in Nederland meeneemt (of downloadt op je telefoon). Het ijs is dan gauw gebroken.”
 
Obbo Spanjaard woonde en werkte op verschillende eilanden in Indonesië. Hij geeft dan ook regelmatig Indonesische taalles. Obbo is nu Indonesië expert bij Footprint Travel en kan je als geen ander adviseren over je Indonesië reis.
 

3: Tolerantie en beleefdheid

Paulien: “Als je in extreem dichtbevolkt land met meer dan 200 miljoen bezoekers woont, in een huisje met vaak meer dan 10 personen en de buren op niet meer dan meter afstand dan kun je alleen maar overleven door het leven te nemen zoals het is. Indonesiërs zijn daarom heel erg tolerant, naar elkaar, maar ook naar bezoekers. Zo is het verkeer weliswaar enorm chaotisch, maar iedereen houdt rekening met elkaar. Ook in het openbaar leven is iedereen beleefd en vriendelijk, naar elkaar, maar ook naar de toerist. Dat betekent natuurlijk niet, dat je als bezoeker nergens rekening mee hoeft te houden. Zo houd ik altijd rekening met mijn kleding als ik in islamitische gebieden reis.”
 

4: Beeldende taal

Ferry: ‘’Het Indonesisch is een van de makkelijkste talen ter wereld om te leren. Hij is vrijwel fonetisch (dus geen lastige tonen zoals in andere Aziatische talen), er wordt van “ons “ alfabet  gebruik gemaakt en de grammatica is super eenvoudig. Daarnaast zijn er ook nog eens heel veel Nederlandse woorden behouden gebleven (kulkas, asbak, handuk, apel). Mijn persoonlijke favoriet is het woord direksikeet, al zul je dat natuurlijk niet al te vaak nodig hebben. Of het typische Nederlandse begrip 'telat' die tot de Indonesische woordenschat is doorgedronken, want voor de komst van de Hollanders bestond het concept te laat zijn waarschijnlijk niet, stel ik me zo voor. Met een beetje studie kun je dus al snel een eenvoudig gesprek voeren. Indonesiërs vinden het geweldig als je zelfs maar een paar woorden spreekt. De taal is ook zeer zangerig en poëtisch met mooie vondsten als matahari (zon, letterlijk: oog van de dag) en kereta api (trein, letterlijk: vuur rijtuig). “
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

5: Tidak apa apa

Karin: “Indonesiërs behoren tot de meest positieve mensen ter wereld. Hun veerkracht en improvisatievermogen zijn enorm. Wat er ook gebeurt, er wordt altijd wel een oplossing gevonden. Boleh (het kan) en tidak apa apa (het maakt niet uit) zijn dan ook uitdrukkingen die je overal hoort. Dat maakt het heel fijn om rond te reizen. Wat er ook gebeurt, er zijn altijd mensen om je te helpen en iedereen wil met je meedenken. Zo vertelde mijn man op de Molukken tegen onze gids dat hij vroeger graag ging vissen. Een paar dagen later was er een ‘hengel’ (een stuk bamboe) met visdraad en haakjes en hebben we gevist op Molukse wijze.
 

6: Tempo doeloe

Ferry: “Ik ben gek van de Nederlandse koloniale geschiedenis en ook daarin kan ik in Indonesië mijn hart ophalen. Met name op Java (maar ook op een aantal andere eilanden) vind je heel veel sporen van de Nederlandse koloniale geschiedenis.  Prachtige overheidsgebouwen, soms mooi gerestaureerde woonhuizen, hotels, treinstations noem maar op, vaak in art deco stijl. Hoewel de koloniale tijd voor de Indonesiërs niet altijd even positief was, hebben de meeste mensen er geen negatieve gevoelens bij, dus je hoeft je er als verre afstammeling van de voormalige onderdrukker niet voor te generen.”
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Indonesië rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

7: Eenheid in verscheidenheid

Paulien: “En dan hebben we het nog niet eens over de enorme verscheidenheid die de archipel jou als reiziger biedt: regenwouden, vulkanen, stranden en tempels, verschillende godsdiensten en culturen, ik blijf me altijd weer over die enorme afwisseling verbazen. Zo heb ik op de meest fantastische plekken gedoken, van Weh bij Sumatra tot Raja Empat bij Papoea, maar ook wilde beesten gezien in Kalimantan, koppensnellers op de Molukken en naar megalieten gewandeld op Sulawesi. En dat allemaal in één land! Ik wil nog wel honderd keer terug!’’
 

Zelf Indonesië ontdekken?

Laat je inspireren door onze Indonesië rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies (verlengingen) en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Indonesië bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je graag om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter