BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Bijzonder familie avontuur in Indonesië: vaar naar de komodovaranen bij Flores.

Indonesie reizen - Familiereis - op reis met kinderen - Flores - Komodovaranen

Altijd een dilemma: je wilt met de kids op vakantie, maar wat is nou een fijne bestemming waar het hele gezin van geniet -dus ook jullie als ouders? Een boottocht naar de Komodo draken met 1 of 2 nachten op een boot slapen is een groot avontuur voor groot en klein. Met deze tips en een beetje fantasie maak je er een onvergetelijke zeerover avontuur van!

Indonesië | 16-09-2019
Kieke van Maarschalkerwaart

Zeerovers en draken

Zeerovers en draken

Een Komodo tocht is altijd avontuurlijk, maar met fantasierijke kinderen kun je het nòg avontuurlijker maken, door zelf een piraten thema toe te voegen. Je legt aan bij kleine strandjes waar je een zandkasteel kan bouwen of een (zelfverzonnen) schat kan opgraven. Je klautert naar uitzichtpunten om te kijken of er geen andere piraten in de buurt zijn om de boot te kapen. Je staat oog in oog met echte draken, vist je eigen maaltijd bij elkaar, zwemt in een aquarium, snorkelt met mantaroggen, de vriendelijke reuzen van de zee. Je droomt fantastisch op het dek in je eigen daktent.

Tip: neem zelf wat blikjes frisdrank en chips mee (en een paar extra voor de crew). Tijdens de boottocht is dit niet te koop. Zo kun je proosten als een piraten familie boven op het dek als de zon ondergaat aan de horizon en je boot voor anker ligt in een bijzondere baai!


Oog in oog met Komodovaranen

Ga op Komodo of Rinca samen met de ranger spoorzoeken en vindt de laatste draken van de aarde. Super spannend, want ze zijn best groot met hun 3 meter. Gelukkig kunnen deze komodovaranen niet vuurspuwen, want het zijn eigenlijk grote hagedissen, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. De ranger weet een heleboel te vertellen over de Komodovaranen.

Afbeelding

Tip: Voorpret maakt de reis nog leuker! En tijdens de reis is de opwinding nog groter als de kinderen dieren herkennen die ze thuis op televisie hebben gezien. Kijk met de kinderen vooraf: Freeks wilde wereld: Komodovaraan, Mantarog en Vliegende Honden - Of: Freeks wilde wereld Zeeschildpad en komodovaraan -

Wat herkennen ze allemaal tijdens de boottocht nu ze zelf als Freek Vonk-in-de-dop op reis zijn?

Slaap als een piraat op een boot

Slaap als een piraat op een boot

Je logeert op een lokale boot. Een soort van kampeerboot waar alles voor je is geregeld. De boot is helemaal alleen van jullie en je slaap knus met het hele gezin in een daktent-huisje op het dek. Als je de zijkanten open laat en naar de sterren knipoogt, knipoogt er vast eentje terug! Of wie weet zie je dan wel een vallende ster! Er wordt voor je gekookt, maar de kapitein kan altijd hulp gebruiken bij een visje vangen of koken als je dat leuk vindt.

Een bommetje vanaf de boot is de ideale douche methode voor avontuurlijke kids en voor de ouders is er aan boord een zoetwater douche om even het zout af te spoelen. De kapitein en zijn hulpje weten alle geheime vaarroutes van de Komodo-archipel. Je vaart van eiland naar eiland en je gaat op zoek naar de laatste draken op de wereld. Voor kinderen is dit een heus piratenavontuur.

Tip: Breng voor vertrek een bezoekje aan de Bataviawerf bij Lelystad. Hoe zag nou een echte piratenboot eruit? Neem voor op reis houten zwaardjes mee, een piratenhoed (theedoek is ook tot piratenmuts te knopen) en een piratenvlag mee of maak van een oud t-shirt en een stift jullie eigen vlag en koop die aan een stok aan de achterkant van de boot voor het ultieme piratengevoel.

Snorkelen in een aquarium

Snorkelen in een aquarium

De kapitein weet fantastische baaitjes waar je kan snorkelen, soms van de boot of soms vanaf het strand. Welkom in de onderwaterwereld van Nemo, het bekende clownvisje van de Disney film “Finding Nemo”. Het is hier net een aquarium met heel veel visjes en kleurtjes. Met een beetje geluk kom je zelfs zeeschildpadden tegen en de grote vriendelijk reus van de zee is de manta.

Oefen thuis een paar keer in bad of in het zwembad zodat de kinderen geweld zijn aan de snorkel en duikbril en eventueel flippers. Laat kinderen wel een zwemvest aantrekken als ze in de zee plonzen. Smeer ze goed in of trek ze liever nog een T-shirt en korte broek aan. Verbranden tijdens het snorkelen is zo gebeurd, binnen een uur zijn rug en bovenbenen rood.

Tip: Bind een aantal zwemvesten aan elkaar en maak een snorkelvlot en bind deze vast achter de boot met een touw. Zo kun je toch lekker de onderwaterwereld bekijken. Erg fijn voor kleine kinderen of als ze moe zijn kunnen de kinderen lekker dobberen. Je kunt ook een iets meenemen wat drijft of bodyboard huren in de buurt van de haven.

Vaar tussen de eilanden

De boot gaat voor anker bij een van de eilandjes. Lekker even de benen strekken met het hele gezin. Wandel omhoog naar een uitzichtpunt en verwonder je over de hoeveelheid eilanden, die je kan zien. Waar zouden jullie de familie schat begraven? Ouders kunnen ook fijn relaxen op het strand terwijl de kids een zandkasteel bouwen.

Afbeelding

Tip: Laat de kinderen voorzichtig heremietkreeftjes verzamelen op het strand, want het is tijd voor een heremietkreeften race! Maak een grote cirkel met een middenstip, iedereen van de familie kiest zijn favoriete heremietkreeftje uit en plaatst die op de middenstip. Laat ze gelijk los en de race begint. Moedig je eigen kreetje wel aan, natuurlijk! Welk kreeftje is het snelst en wint de race? Succes verzekerd!

Afbeelding
Tel de overvliegende vliegende honden

Tel de overvliegende vliegende honden

Kalong eiland is een bijzondere plek, want er wonen duizenden vliegende honden. Dat is de grootste vleermuizen soort en ze wonen op het eiland in de mangrove bomen. Net na zonsondergang worden ze wakker en vliegen ze naar Flores eiland op zoek naar lekker eten. Ga samen op het dak liggen en staar naar de hemel als luchtruim zich vult met vleermuizen.

Tip: Print op A3 een kaartje van de komodo –archipel uit voor je van huis vertrek of koop een kaartje in de haven. Laat de kids de route tekenen die ze moeten varen om bij de draken, manta’s, vliegende honden, strandjes, uitzichtpunten en eilanden te komen vanuit de haven waar je vertrekt. En wanneer de kaart af is, verbrand je de randjes en wrijf je wat koffiedrab of een theezakje over de kaart… En voilà: een zeerovers schatkaart van jullie familie-avontuur!

Wil je ook een onvergetelijke boottocht maken met de kinderen?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Wil jij met je gezin naar de Komodo archipel op zeerover avontuur? Bekijk onze rondreis Kleine Sunda eilanden, met hierin Flores en Komodo. Is dit niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Indonesië reis op maat samen met onze Indonesië bouwstenen, en combineer Flores en Komodo bijvoorbeeld met bouwstenen Bali. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter