BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Bucket List: beklim een actieve vulkaan! De 5 mooiste vulkanen in Indonesië.

Bromo vulkaan - Rinjani vulkaan - Ijen vulkaan - Indonesie vulkaan

Indonesie is een land vol actieve vulkanen. Waar vind je de meest spectaculaire wandelingen?

Indonesië | 08-05-2017
Paulien van der Geest

In Indonesië vind je 400 actieve vulkanen en daardoor wordt het land wel eens “the ring of fire” genoemd. Een aantal van deze vulkanen kun je beklimmen, mits de vulkaan op dat moment niet té actief is. De vijf gaafste en indrukwekkendste beklimmingen heeft Paulien, mede-oprichter van Footprint Travel met een enorme voorliefde voor Indonesië, voor je op een rijtje gezet. Ijen is haar favoriete vulkaanbeklimming, wat is de jouwe?
 

1. Bromo vulkaan, Java

De meest bezochte vulkaan van Indonesië is zonder twijfel de prachtig gelegen Bromo vulkaan op Java. Om 4 uur ‘s ochtends rijden tientallen jeeps de tegenoverliggende bergpiek op. Camera’s in de aanslag en geniet van de spectaculaire zonsopkomst over het maanlandschap. In een 10 km doorsnede krater van een super vulkaan, komen tussen de wolken de toppen van 3 ‘jonge’ vulkanen, Bromo, Kursi en Batok tevoorschijn. Na de zonsopkomst kun je omhoog lopen en in de rokende vulkaankrater van Bromo kijken.
 
 

2. Rinjani vulkaan, Lombok

Liefhebbers van een stevige hike kunnen hun hart ophalen met een klim naar de Rinjani vulkaan (3726 m) op Lombok. De pittige tocht naar Rinjani neemt 3 dagen in beslag inclusief 2 nachten kamperen. De eerste dag loop je omhoog, de tweede dag loop je rond het kratermeer zo’n 1000 meter onder de top en de derde nacht loop je omlaag naar een volgend dorp. Je bent één van de weinigen die dit sportieve avontuur volbrengt. Hier een gaaf verslag van Greg Gerrits van Reisjunk over zijn Rinjani beklimming!
 

 
Wil jij net als Greg de Rinjani bedwingen? Bekijk dan eens de bouwstenen van de Kleine Sunda eilanden en stel zelf je reis samen!
 

3. Ijen vulkaan, Java

Door de populaire Bromo wordt de Ijen vulkaan (2799 m) vaak vergeten. Zonde! De zwaveldragers met manden vol zwavelblokken van 55 tot 75 kilo op hun schouders, die de vulkaan op en af lopen, zorgen voor een bijzondere sfeer. Trots op hun spierballen, zijn ze altijd in voor een sigaretje, koekje, foto of praatje. Aan de top van Ijen kijk je in een groenig vulkaanmeer, omringd door witte rotsen. Anders dan op de  Bromo, ben je één van de weinigen die op deze vulkaan staat.
 

4. Sibayak vulkaan, Berastagi, Sumatra

Al eens door een vulkaankrater heen gelopen, langs borrelende en dampende zwavelpoelen? Nee? Dan is dit je kans! De Sibayak vulkaan (2212 m) nabij Berastagi ligt op de route tussen de orang-oetans van Bukit Lawang en het Tobameer. Een wandeling op de kegelvormige vulkaanhelling is een ideale sportieve dagtrip.
 
Een rondreis over Sumatra kun je gemakkelijk combineren met één van de andere Indonesische eilanden zoals Java en Bali. Heb je specifieke wensen? Laat het ons weten, Paulien of één van de andere reisspecialisten helpen je graag op pad!
 
 

5. Kelimutu vulkaan, Flores

De Kelimutu vulkaan (1639 m) heeft meerdere openingen, waardoor er aan de top maar liefst 3 kratermeren zijn ontstaan. Het bijzondere is dat deze meren allemaal een andere kleur hebben en ook in de loop der jaren veranderen van kleur. Zo zijn ze op dit moment turquoise, bruin en donkergroen, maar er zijn ook jaren geweest dat de meren blauw, rood en zwart waren! De lokale bevolking gelooft dat de ziel van overledenen hun laatste rustplaats in de meren vinden.
 

Zelf ook een vulkaan beklimmen?

Welk eiland van Indonesië je ook kiest voor jouw rondreis door Indonesië, er is altijd wel een vulkaan in de buurt! Op Java, Sumatra, Lombok en Flores vind je de vijf meest spectaculaire wandelingen en worden door Paulien en haar collega-reisexperts aanbevolen. Twijfel je nog, neem gerust contact met ons op en we adviseren je graag!
 

Stel zelf je rondreis samen en bedwing binnenkort één van deze actieve vulkanen van Indonesië!

Tags: Java - Sumatra - Lombok - Flores - Natuur - Avontuur - Actief - Off the beaten track

Indonesië reizen - 5. 3 verschillende kleuren zwavelmeren van Kelimutu vulkaan.Indonesië reizen - 4. Wandeling naar de top van de Sibayak vulkaan. Berastagi, Sumatra.Indonesië reizen - 4. Uitzicht Sibayak gebergte. Berastagi, Sumatra. Indonesië reizen - 3. Helder moment op het kratermeer van Ijen vulkaan. Indonesië reizen - 3. Zwaveldrager Ijen vulkaan.Indonesië reizen - 1. De krater van de Bromo vulkaan. Java.Indonesië reizen - 1. Met de jeep door de zandzee van Bromo. Indonesië reizen - 2. Zicht op Rinjani vanaf de voet. Tetebatu, Lombok.Indonesië reizen - 1. Zonsopkomst uitzicht over Bromo Nationaal Park. Indonesië reizen - 1. Bromo vanaf uitzichtspunt zonsopkomst. Indonesië reizen - 2. Kratermeer op top Rinjani. Lombok.Indonesië reizen - 2. Kratermeer op top Rinjani. Lombok.Indonesië reizen - 3. Het rokende kratermeer van Ijen.Indonesië reizen - 3. Zwaveldrager Ijen vulkaan. Indonesië reizen - 4. De krater van Sibayak. Berastagi, Sumatra. Indonesië reizen - 5. Zonsopkomst Kelimutu vulkaan. Moni, Flores. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter