Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Chris Zegers over zijn reis naar Sulawesi en Kalimantan in Indonesië

Kalimantan - Sulawesi - Reizen - Chris Zegers - 3 Op Reis

Chris Zegers komt met zijn reisprogramma's op de mooiste plekken. Footprint Travel regelde zijn reis naar Sulawesi en Kalimantan en mocht Chris interviewen!

Indonesië | 23-03-2017
Paulien van der Geest

Presentator Chris Zegers komt met zijn programma 3 Op Reis van BNN op de mooiste plekken van de wereld. Footprint Travel zocht de interessantste plekjes uit voor de reis van Chris naar Sulawesi en Kalimantan. Paulien, één van onze reisexperts, is benieuwd hoe Chris zijn reis heeft ervaren, wat hij bijzonder vond en welke tips hij voor andere reizigers heeft. In z’n drukke (reis)schema maakte Chris even tijd om 12 vragen te beantwoorden. Thanks Chris!
 
 

1. Wat heeft de meeste indruk op jou gemaakt op Kalimantan?

Chris: “Ten eerste is de natuur van Kalimantan ongerept en dat is tegenwoordig erg bijzonder. Daarnaast zie je nauwelijks andere reizigers, waardoor je veel contact hebt met de lokale bevolking. Je voelt je daardoor een echte reiziger en kan je eigen pad als het ware belopen, iets wat tegenwoordig op niet veel plekken op aarde meer mogelijk is. Siberië even buiten beschouwing gelaten dan, ha ha.”
 
 

2. Wat was je hoogtepunt op Kalimantan? Kun je iets vertellen over je ervaringen, indrukken?

Chris: “Het was een hoogtepunt om op een bamboevlot de rivier af te dalen. Vanaf het water de natuur beleven is altijd geweldig, en ook nu was het een indrukwekkende ervaring. Over water gesproken: de ochtendmarkt op de rivier bij Banjarmasin is een must! Dichter bij het lokale leven kom je niet! We zijn meerdere malen uitgenodigd om bij mensen thuis te komen eten, wat we uiteraard hebben gedaan. Zo’n ervaring mag je niet laten lopen, de gastvrijheid, warmte en vriendelijkheid is ongekend.”
 
 

3. Wat vond je het meest verrassende aan Sulawesi?

Chris: “Ook op Sulawesi zijn er weinig reizigers en toeristen. Het gebied van de Toraja’s met hun gebruiken en tradities hebben grote indruk op mij gemaakt. Mijn advies aan andere reizigers is om niet alles langs de Nederlandse meetlat te leggen, maar een open, respectvolle houding aan te nemen ten opzichte van de cultuur. Dan geniet je zelf ook het meest van je reis.”
 
 

4. Wat was je hoogtepunt op Sulawesi?

Chris: “Het bijwonen van een begrafenisritueel was een hoogtepunt. De begrafenisrituelen zijn zowel interessant als pijnlijk om te zien. Hoewel de omgang met de dieren tijdens de rituelen beter kan, is het de uitdaging daar niet over te oordelen. Zeker niet met onze eigen bio-industrie.” 
 
Paulien is zelf al meerdere keren afgereisd naar Sulawesi en Kalimantan. Ze regelde dus moeiteloos de mooie reis voor Chris en zijn crew. Wil je net als Chris deze Indonesische eilanden ontdekken? Je kunt je reis zelf uitstippelen met onze Sulawesi en Kalimantan bouwstenen. Heb je een beetje hulp nodig? Geen probleem, Paulien assisteert je graag! 
 
 

5. Hoe was je contact met de Indonesische bevolking?

Chris: “In één woord ongelooflijk. Ook op Java en Bali en andere toeristische plekken zijn de Indonesiërs vriendelijk en warm, maar op Kalimantan en Sulawesi ervaar je de overtreffende trap. Bijzonder ook dat tijdens de gehele reis niemand ons heeft gevraagd iets te kopen of heeft geprobeerd geld te verdienen aan ons door over prijzen te gaan steggelen.”
 
 

6. Wat vind je van Indonesië als reisland?

Chris: “Indonesië is natuurlijk extreem groot en kent een enorme diversiteit als het gaat om mensen, natuur en cultuur. Dat maakt het een ideaal reisland. Aangezien het de grootste archipel van onze planeet is, kun je er wel een jaar lang reizen en nog steeds verwonderd zijn.”
 

7. Heb je een tip voor mensen die naar Kalimantan of Sulawesi willen?

Chris: “Zorg dat je lang vrij neemt. Hoe langer, hoe beter. Maak lange jungletochten, neem de tijd om te rusten. Als je overigens ooit het idee hebt gehad een diamant te kopen, doe dat dan in Kalimantan. De juiste mensen profiteren dan en het scheelt je ook nog geld… toch leuk.”
 
 

8. Welke elementen moet een reis zeker hebben voor jou?

Chris: “Avontuur, verwondering, authenticiteit en het is fijn om je welkom te voelen.”
 
 

9. Wanneer ben jij het gelukkigst op reis?

Chris: “Ik ben het gelukkigst als ik een lange doorreis maak.”
 
 

10. Wat doe jij om duurzaam te reizen?

Chris: “Ik ruim de troep achter me op. En ik ben vriendelijk voor iedereen in m’n directe omgeving, dat laat een duurzaam positief gevoel en energie achter.”
 
De reisexperts van Footprint Travel geloven dat toerisme een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een land. Hierbij speel jij als reiziger een cruciale rol. Lees wat jij kunt doen om duurzaam te reizen in Indonesië
 
 

11. Welke bestemmingen staan nog hoog op je wensenlijstje?

Chris: “De bossen van Oost-Polen, Papoea-Nieuw-Guinea, Utah in de VS en Bhutan.”
 

12. Naar welke bestemming zou je nog eens terug willen?

Chris: “Nepal, het Anapurna-gebergte! Daar de zon zien opkomen is een onvergetelijke ervaring…”
 
 

Rondreis Kalimantan en Sulawesi

Bekijk de fragmenten van de 3 Op Reis afleveringen van Chris z'n reis naar Kalimantan en Sulawesi en laat je inspireren. Wil jij Chris achterna en ook naar deze twee bijzondere bestemmingen? Bij Footprint Travel vinden we het belangrijk dat je een reis maakt die helemaal aansluit bij jouw wensen, dus stippel je eigen route uit aan de hand van de Kalimantan en Sulawesi bouwstenen. Heb je nog vragen, Paulien en haar collega reisexperts helpen je graag! 
 

Ben je in voor het avontuur van Kalimantan? Bekijk dan onze Kalimantan reizen!

Tags: Kalimantan Borneo - Sulawesi

Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter