BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De 4 natuurlijke Unesco-Werelderfgoederen in Indonesië: ga voordat het te laat is!

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Neushoorns Ujung Kulon - Komodo Nationaal Park Flores - Nationaal Park Lorentz en Beliem Vallei Papoea

Ga mee op ontdekkingstocht naar 4 indrukwekkende natuurlijke Unesco-Werelderfgoederen in Indonesië! Ontdek de knuffelbare orang-oetans in het tropische regenwoud van Sumatra, de dodelijke komodovaraan in Komodo Nationaal Park, de bedreigde Javaanse neushoorn in Ujung Kulon op Java en een wereld aan natuur in Nationaal Park Lorentz op Papoea, bekend van de Baliemvallei.

Indonesië | 23-02-2015
Paulien van der Geest

In Indonesië zijn veel bijzondere natuurgebieden. Sommige zijn zo uniek dat ze op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Dit betekent dat de landen die het Unesco-verdrag hebben getekend, er alles aan doen om deze natuurgebieden te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Voorbeelden van Unesco-Werelderfgoederen in Nederland zijn onder andere de Beemster Polder en de Waddenzee. Maar die heb je waarschijnlijk al gezien, dus nemen wij je mee op ontdekkingstocht naar 4 indrukwekkende Unesco-Werelderfgoederen in Indonesië!
 
 

1. Ontdek de orang-oetan in het tropisch regenwoud van Sumatra

Het tropisch regenwoud van Sumatra is een beschermd gebied van 2,5 miljoen hectare. Het Unesco-erfgoed wordt gevormd door maar liefst 3 Nationale Parken: Gunung Leuser, Kerinci Seblat en Bukit Barisan Selatan. Ondanks deze beschermde status vinden illegale houtkap en stropen helaas nog steeds plaats. De Sumatraanse olifant, tijger, neushoorn en orang-oetan nemen hierdoor in aantal af en worden met uitsterven bedreigd.
 
De kans dat je deze gevaarlijke en vaak schuwe dieren in het wild ziet, is erg klein, maar de orang-oetan wordt regelmatig door reizigers gespot in het tropische regenwoud van Sumatra. Met name Nationaal Park Gunung Leuser op Noord-Sumatra is een goede plek om de prachtige orang-oetan te zien. De naam orang-oetan stamt af van het Maleisische woord orang hutan, dat bosmens betekent. Best logisch, aangezien deze primaat in het bos leeft en zo veel gelijkenis vertoont met mensen. Wist je dat de orang-oetan voor maar liefst 96,4% genetisch overeenkomt met de mens?
 
Hoe kom je er?
Vanuit Amsterdam vlieg je naar Medan op Sumatra. Vanuit hier rijd je met een auto in 3 tot 4 uur naar Bukit Lawang, de toegangspoort naar het Gunung Leuser Park.

 

2. Draken komen tot leven in Nationaal Park Komodo (Flores, Nusa Tenggara)

Draken bestaan alleen in sprookjes? Niet in Indonesië! Op de Komodo-eilanden vind je een dier dat verdacht veel op een draak lijkt: de komodovaraan. De komodovaraan is een indrukwekkend grote oerhagedis die leeft op een dieet van wild zwijn, hert en zelfs buffel. De komodovaraan ziet eruit als een kruising tussen een draak en een dinosaurus. Niet verwonderlijk, want deze mega-hagedis stamt uit hetzelfde tijdperk als de dinosaurus en heeft 100 miljoen jaar evolutie overleefd!
 
Hoe is het mogelijk dat dit dier heeft overleefd? Allereerst is zijn huid zo sterk als een pantser en met zijn scherpe klauwen scheurt hij gemakkelijk zijn vijand in stukken. Zijn gevoelige tong komt naar buiten als bij een slang en met deze tong kan hij zijn prooi tot op 5 km ruiken. Krijgt hij zijn prooi in het vizier, dan kan dit doorgaans stil in de zon liggende reptiel opeens overgaan tot topsnelheid. Krijgt hij de kans zijn prooi te bijten, dan vergiftigt hij zijn prooi en hoeft hij alleen nog maar te wachten. Het gif zorgt ervoor dat na een aantal dagen een grote buffel vanzelf omvalt. Eet smakelijk!
 
Nationaal Park Komodo is een goede plek om deze ‘draak’ in het echt te zien. Nationaal Park Komodo is niet alleen een Unesco-Werelderfgoed, maar ook uitgeroepen tot 1 van de New 7 Wonders of Nature.
 
Hoe kom je er?
Vanuit Amsterdam vlieg je via Denpasar (Bali) de volgende dag naar de havenplaats Labuan Bajo op het eiland Flores. Van de 29 eilanden in Nationaal Park Komodo zijn de komodovaranen het best te zien op de eilanden Komodo en Rinca. Deze eilanden kun je vanuit Labuan Bajo op Flores met een boot bezoeken.

 

3. Bezoek de leefwereld van de neushoorn in Nationaal Park Ujung Kulon (Banten, Java)

In Nationaal Park Ujung Kulon, in het uiterste zuidwestelijke puntje van Java, leeft 1 van de meest bedreigde zoogdieren ter wereld: de Javaanse neushoorn. Volgens tellingen van de parkrangers zouden er nog slechts 40 neushoorns zijn. Deze neushoorn wordt met name bedreigd door stropers die de neushoorn willen doden voor zijn hoorn. De hoorn wordt, onder andere in China, gebruikt als medicijn door rijke mensen die veel geld betalen voor de gemalen hoorn van de neushoorn. Gelukkig maakt dit schuwe dier zich snel uit de voeten; meer dan een pootafdruk hebben wij dan ook nooit gezien.
 
In dit Nationale Park, een combinatie van jungle, kust en eilanden, kijk je je ogen uit. De natuur is schitterend, en er zijn ook talloze bijzondere dieren te spotten, zoals herten, wilde zwijnen, pauwen, slangen, vogels, krokodillen, apen en varanen.
 
Hoe kom je er?
Vanuit Amsterdam vlieg je naar Jakarta. De springplank naar het Nationale Park is Sumur en het best kun je 3 dagen en 2 nachten uittrekken om met een boot Ujung Kulon te gaan ontdekken.
 

 

4. Een wereld aan natuur in Nationaal Park Lorentz (Papoea)

Nationaal Park Lorentz is het park met de meest uitgebreide biodiversiteit ter wereld. Het spectrum van ecosystemen in dit park is enorm: van berggebieden, gletsjers en moerassen tot mangrovebossen en zeegebieden. Lorentz is 1 van de 3 Nationale Parken ter wereld met tropische gletsjers. Bovendien zijn in het park bijzondere dieren te vinden die maar op weinig andere plekken voorkomen, zoals de paradijsvogel, de boomkangoeroe en de varkensneusschildpad. Met 25.056 vierkante kilometer is dit park het grootste beschermde gebied van Zuidoost-Azië.
 
Het park ligt in Papoea, een gedeelte van het eiland Nieuw-Guinea dat het op 1 na grootste eiland ter wereld is (alleen Groenland is groter). In het park vind je opvallende natuurgebieden, zoals de beroemde Baliemvallei. Maar ook de Puncak Jaya of Carstensz Piramide, met 4.884 meter de hoogst gelegen bergtop van Oceanië en voor bergbeklimmers 1 van de 7 ultieme bergtoppen van de wereld. Lorentz breekt dus heel wat records!
 
Hoe kom je er?
Lorentz in Papoea bezoeken vraagt enig geduld en doorzettingsvermogen. Vanuit Amsterdam vlieg je naar Jakarta. Dan vlieg je naar Jayapura (Papoea) en de volgende dag naar Wamena. Slechts bepaalde delen van het park, zoals de Baliemvallei, kun je bezoeken. De voorzieningen zijn zeer basic en helaas vrij duur. Papoea is dus vooral geschikt voor avonturiers met een ruim budget!
 
 

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

Wil je naar 1 van deze plaatsen toe? Waarom? Of heb jij al 1 van deze Unesco-natuurlocaties bezocht? Wat vond je ervan? Zou je die andere reizigers aanraden? Geef je reactie in het commentaarveld. Dank je wel!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter