BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De ultieme bucket list Indonesië: de mooiste bekende en onbekende plekjes!

Indonesië reizen - Bucket List - Duiken - Wildlife spotten - Vulkaan beklimmen - Paradijselijke eilanden bezoeken

Indonesië telt zo’n 17.500 eilanden en strekt zich over zo’n 5.350 kilometer uit. Dus waar begin je? Deze bucket list kan je helpen. Wat laat jouw travel wishes uitkomen?

Indonesië | 07-03-2016
Paulien van der Geest

Indonesië telt zo’n 17.500 eilanden en strekt zich over zo’n 5.350 kilometer uit. Dat is ongeveer even ver als van Nederland tot de grens met Pakistan, Mongolië of Ethiopië! Dus waar begin je? Deze bucket list kan je helpen. Kijk wat je gaaf lijkt en in welke regio je de meeste travel wishes uit kan laten komen.

 
Om al deze hoogtepunten in Indonesië te zien, kun je met gemak een half jaar uittrekken.  Heb jij helaas een normale vakantie van 3 á 4 weken? Tip: Kies voor één groot eiland waar je de diepte in gaat of maximaal 2 a 3 eilanden die bij elkaar in de buurt liggen, zodat je niet dagen en veel geld kwijt bent aan vliegen tussen eilanden. En kom een volgende keer terug om een ander stuk te doen. Indonesië is namelijk zo’n bijzonder en verrassend reisland, dat het een ietsepietsie verslavend is!

Bucket list Indonesië


 

1. Orang-oetans spotten (Noord Sumatra of Kalimantan)

Orang-oetans horen met gorilla's, gibbons en chimpansees tot de 4 mensapen. De bedreigde orang-oetan komt alleen voor op Sumatra en Kalimantan (Borneo).
 

2. Zwemmen in het Tobameer (Noord Sumatra)

Het Tobameer is het grootste meer in Zuidoost-Azië en meet maar liefst 100 bij 31 km. Het is ook een van de hoogst gelegen (818 m) en diepste (450 m) meren ter wereld. Het Tobameer is 74.000 jaar geleden gevormd door de uitbarsting van een supervulkaan.
 

3. Fietsen tussen de traditionele huizen van de Minangkabau (West-Sumatra)

Bijzonder: de Minangkabau zijn matrilineair georganiseerd. De overerving en familielijnen lopen via de vrouw. De traditionele zijn huizen zijn prachtig beschilderd, met daken in de vorm van buffelhoorns.
 

4. Beklim de Borobodur (Java)

De Borobodur is het grootste religieuze gebouw van Zuidoost Azië. De basis van de Boeddhistische stoepa is maar liefst 123 bij 123 meter. De 9 verdiepingen van de stoepa stellen de weg naar het Nirwana voor.
 

5. Fotografeer de zonsopkomst op Bromo vulkaan (Java)

De Bromo vulkaan is de meest bezochte vulkaan van Indonesië. De Bromo is een krater in een krater, de Tengger. Deze Tengger caldera heeft een doorsnede van zo’n 10 km en behoort tot de grootste van de wereld. Naast de actieve Bromo liggen er nog 6 stille vulkanen in deze caldera.
 

6. Ontmoet de zwaveldragers op de Ijen vulkaan (Java)

De Ijen vulkaan heeft aan de top een turquoise blauw meer, met een diameter van een kilometer. Het is een van de zuurste meren op aarde. Er wordt hier zwavel gewonnen. De zwaveldragers die hun rieten manden met zo’n 70 kilo aan zwavelstukken over hun schouders naar beneden dragen zijn een indrukwekkend gezicht.
 

7. Wandel of fiets door de rijstvelden van Bali

De terrasrijstvelden van Bali zijn zo mooi, dat ze zijn uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. De rijstvelden zijn ingericht door middel van het Subak principe, dat uitgaat van een balans tussen mens, natuur en de kosmos.
 

8. Maak een tempelceremonie mee op Bali

Bali heeft als bijnaam ‘Godeneiland’. Dit slaat niet alleen op de prachtige natuur en de vriendelijke mensen, maar op de vele tempels en de Balinees-Hindoeïstische cultuur die werkelijk al het dagelijks leven van de Balinees beïnvloedt. Een tempelceremonie is een bijzondere ervaring.
 

9. Duik of snorkel boven een scheepswrak (Amed, Bali)

Bij de vissersdorpjes van Amed ligt het scheepswrak van US Liberty vlak voor de kust. Het is begroeid met koraal wat weer vissen aantrekt. Een bijzondere spot om te duiken en snorkelen.
 

10. Kampeer op de top van de Rinjani vulkaan (Lombok)

Wil je een sportieve uitdaging? Dan is een pittige driedaagse trekking naar de top van de Rinjani vulkaan iets voor jou. Je slaapt twee nachten in een tentje aan de top, zodat je om het kratermeer waarin een nieuwe vulkaan groeit kunt lopen.
 

11. Snorkelen en strandleven op de Gili eilanden (Lombok)

Wil je een paar dagen chillen in een tropisch paradijs, dan zijn de Gili eilanden voor de kust van Lombok ideaal. Dit zijn kleine koraaleilandjes omringd door koraal, waar zowel duikers als snorkelaars regelmatig reuzenschildpadden in het water.
 

12. Spot de komodo vulkaan (Flores)

De Komodo varaan is een dodelijke megahagedis van 3 meter lang en 100 kilo zwaar. Het pre-historische dier heeft 100 miljoen jaar evolutie overleeft en stamt uit de tijd van de dinosaurussen. De Komodo varaan komt alleen op Flores voor, met name op de eilandjes Komodo en Rinca.
 

13. Traditionele Ngada cultuur van dorpjes (Bajawa, Flores)

Hoewel de Ngada officieel Katholiek zijn, is dit met een flinke scheut animisme en voorouderverering. Jaarlijks worden er enorme dorpsfeesten georganiseerd om de voorouders gunstig te stemmen. De traditionele dorpen nemen een belangrijke plaats in bij deze ceremoniën.
 

14. Duik naar Mantaroggen ( Bali, Flores, Papua)

Met 17.500 eilanden in de Indonesische archipel zijn er veel prachtige duikplekken te vinden. Komodo Nationaal Park bij Flores is bijzonder goed om mantaroggen te spotten. Raja Ampat bij Papua is ook een bekende plaats waar mantaroggen zijn te vinden. Makkelijker te organiseren is een duiktrip vanaf Sanur naar Nusa Lembongan.
 

15. Bizarre dodencultuur van Tana Toraja (Sulawesi)

Hoewel de Toraja officieel bekeerd zijn tot het Christendom, kennen zij een animistische cultuur met voorouderverering. Daarom geven zijn hun overleden familieleden een uitgebreide en kostbare uitvaartceremonie.  Hierbij worden vele waterbuffels en varkens geslacht om alle gasten (honderden of duizenden) te eten te geven. Tref je geen ceremonie of wekelijkse buffelmarkt, dan is er genoeg bijzonders te zien in de dorpjes zoals: hangende graven, Tau Tau poppen in de rotsgraven, een babyboom en traditionele huizen versierd met de buffelhoorns. Daarnaast is het een prachtig gebied voor een trekking door de dorpjes in de bergen.
 

16. Ga duiken bij Bunaken  (Sulawesi)

Onze favoriete duikspot! Een driftdive langs de koraalmuur, die oneindig lijkt te zijn, brengt je alles. Van veelkleurige zeeslakken (nudibranches) zo groot als je duim, tot haaien en reuzenschildpadden. Duiken van wereldklasse in een super relaxte omgeving.
 

17. Wandel tussen kalkstenen rotsen en ontdek de oudste prehistorische grottekeningen ter wereld (Maros, Sulawesi)

De kalkstenen rotsen die boven het sawa landschap uitsteken, zijn voor veel reizigers een verrassing. In natuurgebied Bantimurung deed naturalist Afred Wallace onderzoek. Onlangs is ontdekt dat de prehistorische grottekeningen in dit gebied met 40.000 jaar de oudste ter wereld zijn!
 

18. Spot de tarsier (Tangkoko Nationaal Park, Sulawesi)

De tarsier is een bijzonder halfaapje van ongeveer 12 cm groot. Het zijn nachtdiertjes en ze kunnen met hun enorme ogen goed in het donker zien. Ze worden ook wel spookdiertjes genoemd.
 

19. Ontdek megalieten in de Bada vallei (Sulawesi)

Heel bizar en vrijwel niemand kent ze. De megalieten in de Bada vallei worden nauwelijks bezocht. Waarschijnlijk omdat de vallei zelfs per jeep moeilijk te bereiken is. Deze stenen totems lijken op de beelden op  Paaseiland en variëren in hoogte van 2 tot 5 meter. Niemand begrijpt hoe de voorouders in staat zijn geweest zulke enorme beelden te maken en te vervoeren. Wel zijn er magische verhalen over de beelden overgeleverd.
 

20. Ga eilandhoppen op de Molukken en ontmoet de koppensnellers

De Molukken bestaan uit meerdere groepjes eilanden, elk met zijn eigen cultuur. Op Seram wonen de Alifoeren, traditioneel waren deze mannen met rode hoofddoeken koppensnellers! Je kunt bij veel eilanden goed snorkelen.  Op de Banda eilanden, de ‘spice islands’ kun je VOC forten terugvinden.
 

21. Ga duiken bij Raja Ampat (Papua)

Prachtige koraaltuinen, exotische vissen en mantaroggen maken het een duikersdroom.  Dat de duiksites namen hebben als Blue Magic, zegt wel genoeg. Raja Ampat staat bekend als ’s werelds beste duikplek.
 

22. Bezoek de Dani in de Baliemvallei (Papua)

De Dani werden pas in 1967 ontdekt en leefden toen letterlijk nog in het stenen tijdperk. De mannen dragen traditioneel peniskokers en de vrouwen rokken van gras. Inmiddels is de modernisering in volle gang. Een krijgsdans meemaken tijdens een Varkensfeest is zeer indrukwekkend.
 

Wat streep jij van je bucket list?

Zelf op reis naar Indonesië? Stel je reis samen met behulp van onze bouwstenen Indonesië. Of bekijk de rondreizen Indonesië.
 

Zelf op reis naar Indonesië? vraag gratis een offerte aan. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter