BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Eten bij een local in Indonesië. Met deze 8 stappen ben je goed voorbereid!

Indonesie reizen - lokaal eten - eten bij een familie in Indonesie

Voor veel reizigers is eten bij locals thuis een van de hoogtepunten van hun reis. Maar het is ook wel spannend, want wat kun je verwachten? En hoe voorkom je dat je een blunder maakt? Lees deze 8 stappen door en je bent goed voorbereid.

Indonesië | 09-03-2015
Paulien van der Geest

Eten bij locals thuis is een uitstekende manier om de mensen en de Indonesische cultuur te leren kennen. Voor veel reizigers is dit een van de hoogtepunten van hun reis! Maar het is ook wel een beetje spannend, want wat kun je verwachten? En hoe voorkom je dat je een blunder maakt? Lees deze 8 stappen door en je bent goed voorbereid.
 

Stap 1: Voordat je gaat

 • Vaak eet je bij mensen die in een niet-toeristisch gebied wonen. Ze zijn niet gewend aan de kledingstijl van toeristen, dus kleed je niet al te bloot. Dus bijvoorbeeld geen hemdjes met spaghettibandjes en heel korte broeken. Een T-shirt en kniebroek of een rokje tot de knie is prima. Dat je kleding oud is, is niet erg. Maar vies, dat is not done.
 • Ga je op bezoek bij familie of vrienden, dan is een cadeautje zeker gepast. Een ‘Hollands’ souvenir of een ‘eet’-souvenir is een goed idee. Denk aan koekjes bijvoorbeeld, daar geniet het hele gezin van. Wil je mensen financieel helpen, dan zijn mensen blij met een fooi na afloop. Om te voorkomen dat het gênant wordt, kun je je fooi bijvoorbeeld aan een van de kinderen geven en zeggen dat het voor school is. Gaat het om groter bedrag, dan kun je het in een envelop doen. Ook dan is schoolgeld voor de kinderen een goed excuus.
 

Stap 2: Binnenkomst

 • In Aziatische landen doe je je schoenen uit bij de voordeur. Je gaat op blote voeten of op sokken naar binnen.
 • Mag je handen schudden? Ja, maar het is onbeleefd om een ferme hand te geven. Men geeft dus een slap handje. Het is in Zuidoost-Azië extra beleefd om met je linkerhand je rechterelleboog te ondersteunen. Na het handen schudden kun je je rechterhand nog even richting je hart brengen.
 
 

Stap 3: Hoe ga je zitten?

 • Voor een feestmaal wordt een rieten kleedje of een mooi tapijt op de vloer gelegd. Hier ga je op zitten.
 • Mannen zitten in kleermakerszit. Vrouwen zitten met de benen naast zich. Tip: ga eerst op je knieën zitten en laat jezelf op je billen naast je voeten zakken. Als je deze houding niet volhoudt, snapt men best dat jij als westerse vrouw ook in kleermakerszit gaat zitten. Let dan wel even op of je er nog een beetje bedekt bijzit ­als je een rokje draagt.  
 
 

Stap 4: Het eten

 • De schalen met eten worden in het midden gezet om te delen. Sambal of chili wordt in een apart schaaltje geserveerd. Iedereen krijgt een eigen bord.
 • Wacht tot de heer des huizes of je gids je uitnodigt om op te scheppen.
 • Je begint met het opscheppen van de rijst en hier schep je de verschillende gerechten omheen.
 
 Stap 5: Rijst eten

 • In de meeste Aziatische landen eet men met een lepel in de rechterhand en een vork in de linkerhand. Rijst eet je met een lepel!
 • Traditionele maaltijden eet je met je rechterhand. Je maakt van de rijst een balletje en hiermee schep je de curry op. Presenteert men het eten op traditionele wijze, dan eet je van een bananenblad. Soms ligt een stuk bananenblad in een gevlochten mandje.
 • Eet NOOIT met je linkerhand en geef NOOIT iets aan met je linkerhand. De linkerhand wordt in Indonesië en veel andere landen in Zuid-Oost Azië gebruikt op de wc in plaats van wc-papier! Ze beschouwen die hand dus als onrein.
 

Stap 6: Wat drink je bij het eten?

 • Het is in Indonesië gebruikelijk om water bij het eten te serveren. Uit een kan met water kun je gerust drinken. Indonesiërs drinken zelf ook geen leidingwater, maar tappen water uit grote flessen van zo’n 20 liter die in veel Indonesische keukens staan.
 • Alcohol wordt normaliter niet geschonken. Het is ten eerste duur; daarnaast wordt in een islamitisch huishouden geen alcohol gedronken. Neem dus zelf ook geen drank mee!
 • In christelijke huishoudens wordt tijdens feesten wel alcohol zoals rijstwijn of rijstjenever geschonken. Aangezien men weinig alcohol drinkt, is men al snel dronken. Voordat je zelf enthousiast aan de rijstjenever begint: besef dat het soms om illegaal gestookte jenever gaat. Er zijn (zeldzame) gevallen bekend van (dodelijke) ongelukken door alcoholvergiftiging!
 

Stap 7: Omgang en gewoonten

 • Veel Nederlanders kijken er wat vreemd tegenaan, maar de gastvrouw die heeft gekookt, zal bijna nooit bij jullie mee-eten. In veel gebieden is dit namelijk onbeleefd. Vergelijk het met de kok van een restaurant, die is aan het werk en eet ook niet mee met zijn gasten.
 • Het kan gebeuren dat de moeder met de kinderen in de keuken gaat eten. Ze willen dan niet dat de (kleine) kinderen de gasten storen in hun gesprek. Ook kan het zijn dat de kinderen verlegen zijn, ze zien maar zelden blanken.
 • Soms komt de gastvrouw er wel bij zitten om te kijken of je het lekker vindt wat ze heeft gekookt. Probeer in ieder geval van alles wat te proeven, dan heeft ze eer van haar werk.
 

Stap 8: Moet ik mijn bord leeg eten?

 • Het zal je opvallen dat er enorm veel eten ‘op tafel’ wordt gezet. Je hoeft echt niet alles op te eten. Eet gewoon tot je een voldaan gevoel hebt. Van dat wat overblijft eet het gezin later nog een keer.
 • Je kunt wat laatste rijstkorrels op je bord laten liggen, zodat ze zien dat je echt niet meer op kunt. Dan kun je zeggen: Itu enak, tapi aku kenyang. Dit betekent: Het was lekker, maar ik ben voldaan.
 
 

Wat zijn jouw ervaringen?

Heb jij wel eens bij locals thuis gegeten gegeten? Hoe was dat? Heb je tips voor andere reizigers? Je kunt je reactie hieronder plaatsen.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Go Local - Culinair - Reisadvies

Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel