BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Footprint Travel compenseert 100% van de CO2 van alle reizen

Groener reizen - Duurzame reisorganisatie - CO2 uitstoot vliegreis

Te weinig reizigers kiezen vrijwillig voor CO2 compensatie om het verschil te maken en klimaatverandering tegen te gaan. Daarom besloot Footprint Travel zelf 100% van de CO2 uitstoot van onze reizen te gaan compenseren.

Indonesië | 11-01-2018
Ferry Bounin

Footprint Travel compenseert CO2 van alle reizen

Klimaatverandering wordt steeds zichtbaarder en het is duidelijk dat het roer om moet, willen we geen natte voeten krijgen. Tot nu toe vroegen we reizigers of ze vrijwillig hun reis wilden compenseren met een Greenseat. Gemiddeld kiezen 1 op de 800 reizigers hiervoor. Te weinig om het verschil te maken. We moeten het anders aan gaan pakken. Daarom besloten we zelf alle CO2 uitstoot van onze reizen te gaan compenseren. 

 

Reizen met kleine voetafdruk

Nieuwe werelden ontdekken, kennis maken met andere culturen, genieten van prachtige natuur en zonnige stranden; iedereen wil reizen. Het wordt steeds makkelijker en we doen het vaker. De uitstoot van CO2zal de komende jaren dan ook verder stijgen door de groei van het aantal toeristen en reizigers wereldwijd. Footprint Travel neemt haar verantwoordelijkheid en wil verdere stappen zetten om deze CO2 te compenseren en vervolgens te reduceren.   
 

1 op de 10 banen in toerisme

Paulien van der Geest, mede-oprichter en duurzaamheidsmanager bij Footprint Travel: “Met onze reizen willen we de positieve aspecten van reizen bevorderen. Zo is toerisme in veel landen de belangrijkste bron van werkgelegenheid. Maar liefst één op de tien banen wereldwijd is gerelateerd aan toerisme, blijkt uit cijfers van de World Tourism Organisation (UNWTO). Ook willen we negatieve aspecten terugdringen, we letten er scherp op of excursies niet bijdragen aan dierenleed of dat kinderen niet worden uitgebuit. Onlangs lieten we een onderzoek uitvoeren naar de impact van onze reizen op bestemming Indonesië, om te kijken hoe de lokale bevolking het contact met onze reizigers ervaart. Maar CO2 uitstoot is de grootste negatieve factor van reizen. Daar moesten we iets aan doen!”  
 

Complete CO2 compensatie door Footprint Travel

De reiziger begint -naast zijn huishoudelijke afvalscheiding en waterbesparing- nu ook meer oog te krijgen voor zijn vakantievoetafdruk. In 2016 koos 1 op de 800 reizigers ervoor om vrijwillig de CO2 uitstoot van zijn reis te compenseren, bijvoorbeeld via een GreenSeat. Een goed begin, maar te weinig om verschil te maken. Daarom compenseert Footprint Travel vanaf 2018 de complete CO2-uitstoot van alle reizen die via ons worden geboekt. Niet alleen het vliegen, maar ook het vervoer en verblijf ter plaatse. Footprint is één van die 10 duurzame koplopers binnen de Nederlandse reisbranche die hiervoor kiest. En we doen nog een stapje extra. Zelfs als je niet via ons je vliegticket boekt, kiezen we ervoor deze CO2 uitstoot te compenseren. Immers, we kunnen niet onze ogen sluiten voor het feit dat je per vliegtuig naar je bestemming zult gaan.  
 
In 1992 is door de landen van de VN een verdrag gesloten waarin afgesproken is dat de grens voor gevaarlijke klimaatverandering in ieder geval bij 2 graden opwarming ligt. Wanneer we op de huidige voet doorgaan met de uitstoot van CO2, dan bereiken we die grens al in 2034. Twee graden opwarming klinkt misschien niet veel, maar het betekent dat er kamelen kunnen gaan rondlopen in noordelijk Canada!
 

Versnellen van de groene energie transitie

Er zijn tal van ontwikkelingen in de luchtvaart om slimmer, schoner en stiller te vliegen, maar dat kost tijd, staat in de kinderschoenen en ligt niet binnen de invloedsfeer van Footprint Travel. Thuis blijven is geen optie. Daarom kiezen we voor de Gold Standard energie projecten van South Pole: Zonne-energie in Thailand, Windenergie in Taiwan en energiezuinige kooktoestellen in Ghana. We ondersteunen zo additionele schone energieprojecten in ontwikkelingslanden en versnellen de transitie naar groene energie.
 

Waar kun je zelf opletten?

  • Kies voor directe vluchten zonder tussenlanding
  • Kies voor een maatschappij met een moderne vloot en actief milieubeleid
  • Als je een verre vliegreis maakt, ga liever langer op vakantie. Zo verdeel je je vliegkilometers over meer dagen.
  • Kies op bestemming voor fiets- en wandelexcursies, eet lokaal eten, en zet je airco uit als je je hotelkamer verlaat.
 
 

 

Met een goed gevoel op reis

Wil je zelf ook op een positieve manier op reis? Footprint Travel biedt avontuurlijke individuele reizen naar Indonesië, Sri Lanka, Thailand, Cambodja, Vietnam, Myanmar, Zuid-Afrika, Namibië en Suriname.

 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Go Fair - Go Fair 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel