Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Foute vakanties: olifantenritjes en foto’s met tijgers

Duurzaam reizen - Indonesie rondreis - Zuid-Afrika reis - Thailand vakantie - Cambodja reizen - Vietnam vakantie

Om in de toekomst te kunnen blijven genieten van overweldigend mooie reisbestemmingen, is het belangrijk dat je weet wat je zeer zeker wel én absoluut niet op reis zou moeten doen. Bekijk onze tips!

Indonesië | 05-10-2015
Paulien van der Geest

Op vakantie naar een exotische oord: een droom die uitkomt. Je wilt de overweldigende natuur ontdekken en machtige wilde dieren zien. Maar stel dat je vakantie zonder dat je het weet heel erg ‘fout’ is? De schokkende waarheid is dat olifantenritten en foto's met dieren onnoemelijk veel dierenleed veroorzaken. Je wilt genieten van de aardige bevolking en je verbazen over eeuwenoude bouwwerken als Angkor Wat in Cambodja en Borobodur in Indonesië. Maar Nederlandse toeristen misdroegen zich afgelopen jaar zo erg dat ze in de gevangenis belanden. Ga jij fout op reis waardoor natuur en cultuur vernietigd wordt? Of ga je goed op reis zodat die mooie reisbestemming ook mooi blijft? 
 

Wat kun je ‘fout’ doen op reis?

Om op reis te genieten van al het moois én om in de toekomst te kunnen blijven genieten van overweldigend mooie reisbestemmingen, is het belangrijk dat je weet wat je het beste wel én niet kunt doen op reis. Superster Beyonce ging onlangs de fout in en kreeg een storm van kritiek over zich heen. Ze plaatste foto's op haar social media waarbij ze op een babyolifant zit en een tijgerwelp aait. Lees hier waarom dierenliefhebbers zo boos werden op Beyoncé en welke 5 dingen je beter niet kunt doen op reis. Plus 7 tips hoe je het wél goed doet op reis.
 

 

Fout op reis 1: Een olifantritje maken

In Azië, zoals in Thailand, maar ook steeds vaker in landen in zuidelijk Afrika is een ritje op een olifant een populaire toeristische attractie. Niet zelden wordt hiervoor de moeder olifant doodgeschoten in de jungle om illegaal een baby olifant te kunnen roven. De wilskracht van het olifantje wordt op gruwelijke wijze ‘gebroken’, zodat het gehoorzaamt aan mensen. Dit gebeurt door het jonge diertje dagenlang vast te binden, uit te hongeren en te mishandelen. Dit alles zodat de toerist veilig een rit kan maken of op een andere manier met het grote dier in contact kan komen. Eenmaal onderworpen en aan het werk wacht de olifant een miserabel leven in gevangenschap. Allemaal voor jouw onvergetelijke tochtje op zijn rug. Doe dit dus niet! Lees meer op Stap van de olifant van World Animal Protection.
 
 
 
 

Fout op reis 2: Knuffelen met leeuwenwelpen

Leeuwenwelpen zien er uit als knuffeldieren, maar ze zijn het niet!  Leeuwenwelpen om mee te knuffelen in Zuid-Afrika eindigen als jachttrofee voor ‘canned hunting’; jagen in een afgebakende omgeving waarbij de leeuw geen enkele kans heeft. Stichting Spots legt uit hoe je knuffelfarms herkent.  Knuffelen met welpen: doe het niet!
Let op: de video bevat schokkende beelden van 'canned' hunting op een leeuw.
 
 

Fout op reis 3: Met tijgers op de foto

Om te zorgen dat toeristen veilig met tijgers op de foto kunnen, worden de tijgers mishandeld, verdoofd en onder slechte omstandigheden gehouden. Ook in de bekende door monniken gerundeTijger Tempel. Wat ooit begon als een initiatief voor natuurbehoud is uitgelopen op een totale  wantoestand waar mensen veel geld verdienden over de rug van de tijger. Dit heeft niets met boeddhisme te maken en blijkbaar is niet iedereen die zich als monnik kleedt te vertrouwen. De Tijger Tempel mag nu gelukkig geen tijgers meer inzetten voor toeristische kiekjes!
 
 

Fout op reis 4: Souvenirs van beschermde planten- en diersoorten

Ieder jaar komen reizigers op hun terugreis bij de Nederlandse douane voor een onaangename verrassing te staan: ze hebben een fout souvenir in hun tas! Dit is een souvenir gemaakt van bedreigde planten- en diersoorten. De douane neemt het vaakst in beslag: koraal, papegaaien, schelpen, ivoor (o.a. olifanten) en zeeschildpadproducten. De huid van krokodillen, slangen en hagendissen wordt verwerkt tot schoenen, tassen, riemen, portemonnees: fout! Maar ook opgezette vlinders, rain sticks gemaakt van cactussen en orchideeën worden in beslag genomen. En de ‘allerfoutste’ der foute souvenirs: producten van tijger en neushoorn die op het punt van uitsterven staan. Een fout souvenir kan je een flinke boete opleveren. Maar het allerergste: als je foute souvenirs koopt, is het genieten van de prachtige natuur op je reisbestemming snel afgelopen. Bekijk de brochure van WNF of download de Is dit Ok? app van de Douane
 
 

Fout op reis 5: Halfnaakt op de foto op heilige plaatsen

Het lijkt een social media hype te zijn: naaktfoto’s maken bij een heilige plek. In mei werd een Nederlandse vrouw opgepakt die naakt poseerde in Angkor Wat, het belangrijkste heiligdom van Cambodja. Word je gepakt, dan word je voor het gerecht gesleept, de gevangenis is gegooid, én rechtstreeks het land uitgekieperd! Dág vakantie!  Een Nederlandse backpacker haalde de woede van de bevolking op zijn nek door zich naakt te strippen op een heilige berg. Hij zat in Maleisië 3 dagen in de cel, betaalde €1200 boete en werd het land uitgegooid. Lees van te voren iets over de plaats waar je naar toe gaat, neem de lokale informatie borden serieus of neem een gids mee. Hoe dan ook, gedraag je respectvol in het buitenland, je bent er te gast!
 

 

Hoe doe je het goed op reis?

Hoe jij op reis je euro uitgeeft, bepaalt mee of natuur wordt behouden en of dieren van uitsterven worden behoed. Met de diensten of producten die je koopt, kun je mensen helpen een eerlijk inkomen te verdienen. En hoe meer jij af weet van de lokale cultuur, hoe leuker je contact met de lokale bevolking zal zijn. Met deze tips weet je wat je zelf kunt doen om op een duurzame manier te reizen.
 

Goed op reis 1: Beleef wilde dieren in het wild in Nationaal Parken en Reservaten

Dieren in het wild bekijken is vele malen spannender en indrukwekkender dan een dier in een kooi of show bekijken. Bezoek Nationaal Parken of reservaten, want met de inkomsten uit entrees, gidsen, rangers en verblijf, draag je bij aan de financiering van natuurbehoud. In Zuid-Afrika kun je bijvoorbeeld op safari in nationaal parken en privé-reservaten.
 

Goed op reis 2: Bezoek diervriendelijke olifantenopvangparken en dierenprojecten

Wil je graag olifanten zien? Ga in Thailand bijvoorbeeld naar het Elephant Nature Park bij Chiang Mai. In Cambodja kun je naar Elephant Valley Project in Mondulkiri. Bij beiden kijk je hoe olifanten leven, eten en badderen in de rivier. Omdat olifanten dat graag doen, niet omdat er een mens op hun rug zit. Lees hoe je een olifantvriendelijke opvangplek herkent volgens World Animal Protection. In Thailand kun je een leerzaam bezoek brengen aan het Wildlife Rescue Center in Hua Hin. Zij redden dieren uit handen van stropers en dierenuitbuiters. Jouw bezoek zorgt voor financiering zodat er meer dieren gered kunnen worden.
 

Goed op reis 3: Koop eerlijke souvenirs: fairtrade en recycle

Op veel plaatsen kun je eerlijke souvenirs kopen. De producten zijn gemaakt door mensen die anders weinig kans hebben op een baan. Van moeders, jongeren zonder opleiding, daklozen, tot mensen met een handicap. Helemaal leuk is het als deze souvenirs van recycle-materiaal worden gemaakt. Tassen van zakken voor rijst of cement, portemonnees van plastic verpakkingen, notitieboekjes gemaakt van tijdschriftpapier. Geen rotzooi in de natuur en jij een hip souvenir!
 

Goed op reis 4: Reis schoner en compenseer je CO2-uitstoot

Maak je een verre reis, dan is je vlucht het meest vervuilende onderdeel van je reis. Dit kun je echter met één druk op de knop gemakkelijk compenseren. Vink bij je boeking aan dat je een Greenseat boekt of compenseer je reis via de de GreenSeat website. Voor €18 per persoon compenseer je je ​CO2-uitstoot​ naar Azië of Zuid-Afrika. Met dit geld worden duurzame energieprojecten in bijvoorbeeld Cambodja gefinancierd. Zo’n project met biovergisters zorgt er voor dat arme gezinnen in ontwikkelingslanden toegang hebben tot elektriciteit, hierdoor kosten en tijd besparen, en gezonder leven.
 

Goed op reis 5: Verdiep je in de lokale cultuur

Zorg dat je iets van de cultuur en gewoontes weet, voordat je op reis gaat. Zo kun je de juiste kleding inpakken en je kleden met respect voor de lokale cultuur en gewoontes. Je weet dan ook hoe je je moet gedragen op heilige plaatsen, bijvoorbeeld om een tempelceremonie op Bali bij te wonen. Als je ook nog een paar beleefde woorden in de lokale taal leert, zullen mensen snel enthousiast op je reageren. (Bekijk ons mini audio cursus Indonesisch en Afrikaans!) Dit maakt je vakantie nog veel leuker! Ga eens eten of theedrinken bij een familie thuis, een ervaring die je vaak nog lang bij blijft. Ook dan is het slim om te weten hoe de lokale eetgewoontes zijn.
 

Goed op reis 6: Kijk niet weg en meld kindersekstoerisme

Sommige prachtige reisbestemmingen kennen ook een duistere kant: kindersekstoerisme. Kinderen en hun families in arme landen zijn extra kwetsbaar voor de dikke portemonnee van ‘rijke’ toeristen. Ieder kind heeft recht op bescherming tegen seksueel misbruik en seksuele uitbuiting. Daarom is de Code of Conduct voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme opgesteld. Deze Code is opgesteld door ECPAT, Unicef en de reissector en helpt reisorganisaties kinderen te beschermen. Kies dus voor een reisorganisatie die de Code heeft ondertekend. Wat kun je als reiziger ter plekke doen? Als je op reis dingen ziet die niet in de haak zijn: kijk niet weg. Don’t look away is de campagnenaam van partners als ECPAT, ANVR, Ministerie van Veiligheid en Justitie, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a girl. Hier kun je lezen hoe je kindersekstoerisme herkent. Meld vermoedens via www.meldkindersekstoerisme.nl
 
 

Goed op reis 7: Steun een goed doel ter plaatse

Op vakantie geconfronteerd worden met armoede is best wel eens heftig. Als inwoner van een rijk eerstewereldland bezoek je een ontwikkelingsland waar de kloof tussen arm en rijk groot is. Het heeft geen zin om je continu schuldig hierover te voelen, lever liever een bijdrage om het land dat je bezoekt een beetje beter achter te laten. Dat kan door tijdens je reis rekening te houden met bovenstaande tips. Daarnaast kun je er voor kiezen om een donatie aan een goed doel te geven in het land dat je bezoekt. Bij Footprint Travel help je bijvoorbeeld gehandicapten in Indonesië aan een zelfstandig leven en betaal je mee aan het eten dat Mama Rosie iedere dag voor 180 kids kookt in haar township in Zuid-Afrika. Dit kun je vooraf aangeven bij je boeking. Of kijk ter plekke of je een betrouwbaar goed doel ziet dat je aanspreekt.
 

Goed en fout op reis: zeg het voort

Heb jij tips om goed op reis te gaan? Deel je ervaringen! Vind je deze tips nuttig voor je reisgenoten of vrienden, deel ze dan vooral met hen. Hoe meer mensen bewust reizen, hoe beter het is!
 

Duurzaam reizen? Vraag gratis een offerte aan!

Tags: Go Fair - Dieren 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter