BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Gratis online reisgids Java!

Reisgids Java - Vakantie Java - Indonesie reizen - Reisadvies Java - Hoogtepunten Java - Indonesie reisgids

Zoek je informatie over Java om een reis te plannen? Of heb je je vakantie al geboekt en wil je alvast meer achtergrondinformatie lezen? Dan vind je nú op onze website een gratis online reisgids Java! Lees hier alvast een voorproefje over de hoogtepunten Java, bijzondere weetjes, en wat je absoluut moet weten voordat je Java bezoekt.

Indonesië | 25-05-2015
Paulien van der Geest

Wil je een reis over Java maken? Zoek je naar meer informatie over een plaats of activiteit op Java om je reis te plannen? Of heb je je vakantie al geboekt en wil je alvast meer achtergrondinformatie lezen? Op deze pagina tref je al vast een voorproefje van de online reisgids Bali. ​Op onze website tref je de complete gratis online reisgids Java!
 
 
Met een oppervlakte van circa 132.000 km2 is Java ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Er wonen echter maar liefst zo’n 120 miljoen mensen, waarvan officieel zo’n 10 miljoen in Jakarta. In het hele verstedelijkte gebied van Jakarta wonen zo’n 23 miljoen mensen. Jakarta is het politieke, economische centrum van Indonesië en de grootste metropool van Zuidoost-Azië.  
 
 

Bijzondere hoogtepunten van Java:

  • De 1000 jaar oude boeddhistische stoepa Borobodur (Unesco erfgoed) is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld.
  • Jeeptocht naar Bromo vulkaan is een prachtige ervaring.
  • De hindoeïstische tempels van Prambanan zijn zo’n 10 eeuwen oud (Unesco erfgoed)
  • De actieve Ijen vulkaan met zijn zwaveldragers beklimmen.
  • Boottocht naar de met uitsterven bedreigde Javaanse neushoorns in Ujung Kulon Nationaal Park (Unesco erfgoed).
  • Ciptagelar met zijn koning en traditionele dorpen bezoeken. Door hun geloof met animistische elementen en voorouderverering leven de Kasepuhan Banten Kidul en de Baduy in harmonie met de natuur.

Geschiedenis van Java én Nederland

Veel Nederlanders hebben een (familie)band met Indonesië. Zij willen op reis in de voetsporen van hun ouders of grootouders treden, en een zogenaamde 'rootsreis' maken. De invloed van de Nederlanders is het meest terug te vinden op Java in steden als Jakarta, Bandung, Bogor en Malang. Jan Pieterszoon Coen veroverde in 1613 de stad Sunda Kelapa en maakte het met de grond gelijk. Onder de Nederlandse VOC werd op de resten  Batavia gesticht (1619-1942), het huidige Jakarta. Van hieruit zette de expansiedrift van de VOC en later Nederlands-Indië zich voort. Dankzij de specerijroute van de VOC op Indonesië beleefde Nederland zijn Gouden Eeuw! Java kende al voor de komst van de Nederlanders sultans en door deze Koninklijke hoven floreerde de kunsten. Indrukwekkende bouwwerken als Borobodur en Prambanan zijn hiervan het resultaat. Java is dan ook echt, nog steeds, de culturele hotspot van Indonesië!
 

Dit moet je weten als je Java bezoekt

Het grootste deel van de bevolking hangt de islam aan (circa 90%), maar op Java zijn ook volgelingen van het christendom, boeddhisme, hindoeïsme, en animisme te vinden. Java is een flinke smeltkroes van culturen. Invloeden van deze andere geloven hebben er in de tijd voor gezorgd dat Javanen hun geloof op een totaal eigen manier beleven en ook zeer ruimdenkend zijn. De verschillende geloven leven vreedzaam naast elkaar. Houdt er wel rekening mee dat ten tijden van Idul Fitri (‘Suikerfeest’) aan het einde van de Ramadan heel Java de weg op gaat om familie te bezoeken, rondom de steden met files tot gevolg. Vergelijk het met onze kerstperiode. Alles is dus volgeboekt en een gezellige drukte.
 

Java  weetjes

Hoofdstad: Jakarta (circa 10 miljoen inwoners)
Typisch eten Java: verschillend per streek, maar probeer eens een nasi gudeg, een sate kambing, een rendang en zeker de soto ayam niet vergeten!
Opvallende bevolkingsgroep: De traditionele Kasepuhan Banten Kidul in Ciptagelar en de mysterieuze Baduy (beiden een traditionele Sundanese gemeenschap, waarbij de Baduy beschermers van de Kasepuhan zijn.)
Beroemdste Nationaal Park: Nationaal Park Bromo-Tengger-Semeru
Bedreigde dieren: Javaanse neushoorn (Ujung Kulon), Javaanse gibbon, banteng of wilde buffel (alleen Java), , schildpadden, Javaans dwerghert (kantjil), Javaans hert (rusa), luipaard, zwarte panter, gevlekte panter, kijang (een klein hert). Op het eilandje Bawean komt een van de zeldzaamste hertensoorten ter wereld voor: het Bawean hert. .
Hoogste piek: Semuru (3676 m)
Vulkaan beklimmen: Bromo (2392 m), Ijen (2799 m), Merapi (2968 m), Papandayan (2665 m)
Unesco Erfgoed:  Op het eiland Java zijn maar liefst 4 van de 8 Unesco erfgoederen van Indonesië te vinden:  1) Borobudur inclusief Candi Mendut (nabij Yogyakarta), 2) Prambanan (nabij Yogyakarta), 3) Sangiran archeologische vindplaats van Java mens (nabij Solo), 4) Nationaal Park Ujung Kulon (West-Java).
 

Gratis online Reisgids Java

Meer lezen over Java? Op onze website tref je nu een handige online reisgids Java. Helemaal gratis!
Je kunt op onze website ook meer lezen over Java reizen of zelf je Java vakantie in Indonesië samenstellen.
 
Foto credit: Eric Burgers, Klaas Koers, Wilma Scholte, Maaike Topper en José Janssen.

Blader door de gratis online reisgids Java!

Tags: Java - Java

Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter