BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Het lekkerste streetfood van Indonesië volgens locals

Reizen in Indonesië – Reistips – Eten in Indonesië

Reizen in Azië betekent genieten van al het lekkers wat de keuken te bieden heeft. En net als in alle andere Aziatische landen is het lekkerste eten vaak op straat te vinden.

Indonesië | 03-06-2019
Obbo Spanjaard

De keuze in Indonesië is weliswaar wat minder groot dan in bv Maleisië of Thailand, maar als je de locals volgt kun je de hele dag voor een habbekrats op straat je maag vullen. Ieder uur van de dag heeft een eigen lekkernij te bieden in Indonesië! We nemen je mee op culinaire ontdekkingstocht van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat!

Ontbijt: bubur ayam

Al heel vroeg, net als het licht begint te worden, verschijnen de bubur-kraampjes in het straatbeeld, vaak in de buurt van kantoren en andere gebouwen waar veel mensen werken. Want veel Indonesiërs ontbijten niet thuis, maar op weg naar hun werk. En het liefst bubur, een zoute, voedzame rijstepap. Deze wordt op smaak gebracht met stukjes kipfilet, lenteuitjes en sambal. Een ideale bodem voor een ochtend werken.
 

Lunch: nasi bungkus

Voor de lunch kiezen de meeste Indonesiërs het liefst een nasi bungkus (letterlijk: verpakte rijst). Overal vind je deze kleine zaakjes, te herkennen aan een groot aantal platte metalen bakken, met daarin verschillende groente-en vleesgerechten. De rijst wordt in een bananenblad geschept, je kiest een aantal gerechtjes uit die bovenop de rijst komen en het blad wordt dichtgevouwen en dichtgeniet. Een perfecte lunch to go, die je zonder servies kunt eten, want het blad is je bord en je vingers zijn het bestek.  
 

Vier uurtje: gorengan

Aan het eind van de middag verschijnen overal kaki lima’s (verrijdbare kraampjes) op straat met grote wokken vol kokende olie. Hier kopen de Indonesiërs hun geliefde gorengan (gefrituurde hapjes), ideaal om de kleine trek te stillen. Cassave, aardappel, diverse groentes, maar ook bananen of jackfruit worden door een zoet of pittig beslag gewenteld en gefrituurd. Heerlijk als ze gloeiend heet uit het vet komen. Iedereen kent de pisang goreng,  maar er zijn ook onbekendere hapjes als oseng-oseng, (gefrituurde tempeh) of bakwan (tempura van uien) te krijgen.

Bekijk onze Java reizen bouwsteen: Betoverend Yogyakarta & Borobodur. Hierin maak je achterop scootertjes gezeten een gezellige Culintaire ontdekkingstocht!
 

Vier uurtje: rujak

Indonesiërs eten de hele dag graag kleine hapjes en het gezonde rujak is eveneens een geliefd tussendoortje. Ook dit is een snack voor aan het eind van de middag. Rujak verkopers komen langs de deur van kantoren of zetten kraampjes langs de weg op. Ze verkopen een pittig-zoete salade van harde vruchten en groentes als guave, komkommer, onrijpe ananas en mango met een saus van palmsuiker, ketjap, limoensap en pepers. Je kunt zelf aangeven hoe heet je de rujak wilt hebben, want de saus wordt ter plekke bereid. De beste rujak is de rujak Natsepa; over de rujak worden stukjes pinda gestrooid. Deze rujak vind je op Ambon.
 

Avondeten: migor of nasgor

De meeste Indonesiërs eten nog steeds het liefst een nasi goreng of mie goreng als avondeten. Iedereen heeft zijn favoriete tentje, waar de mie of nasi net anders smaakt. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, het basisrecept is simpel: rijst of mie, een klein beetje groente en kruiden. Naar believen kun je wat stukjes kip toevoegen. Maar het resultaat is altijd een voedzame en smakelijke maaltijd, op kleine krukjes gegeten of meegenomen in een bungkus.
 

Avondsnack: saté

Saté wordt, anders dan bij ons, niet bij de maaltijd gegeten, maar als een snack. De lekkerste sate vind je op de avondmarkten. Kleine stukjes vlees worden gemarineerd en op houtskool geroosterd en geserveerd met een pinda- of ketjapsaus. Er zijn verschillende soorten: kambing (geit), ayam (kip) of babi (varken, alleen op Bali). De saté die wij in Nederland kennen heet in Indonesië saté Madura, maar je hebt ook nog andere soorten: saté Padang (van ingewanden gemaakt, met een heel andere saus) of saté lilin (gemaakt van vis- of vleesgehakt en gemalen kokos, op Bali).
 

Avondsnack: terang bulang

Voor wie nog trek heeft is de terang bulan (letterlijk: volle maan) een perfecte afsluiter. Dit is een pannenkoek van een decimeter dik, met een vulling van chocoladehagel, nootjes, gecondenseerde melk en margarine. Verrukkelijk, zoet en ongelofelijk vullend. Je krijgt hem gegarandeerd niet op. Deze terang bulan wordt vreemd genoeg alleen gemaakt in kraampjes die ook de martabak maken, een hartige pannenkoek, gevuld met groente, vlees en ei. Ook niet te versmaden!
 

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Indonesië. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Indonesië reis op maat samen met onze bouwstenen Indonesië.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Streetfood 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter