BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

In een klotok boot naar neusapen en orang-oetans

Indonesie - Borneo - Kalimantan - Orang Oetans - Tanjung Puting Park - Neusapen - Klotok boottocht

Varend op een klotok boot speuren we naar neusapen en orang-oetangs. Slapend onder een klamboe aan dek voel ik me de koningin van de jungle!

Indonesië | 24-02-2011
Paulien van der Geest

Om de Orang Oetans in Tanjung Putting Nationaal Park te zien, reizen we… inderdaad per boot. Hoe kan het ook anders in Kalimantan. Zo'n boot wordt klotok genoemd, naar het pruttelende geluid dat de motor maakt. Op ‘safari gaan’ was nog nooit zó relaxed: we hoeven ons niet in het zweet te lopen door een jungle: we zetten 2 stoelen op de punt van onze boot en kijken of een aap, orang oetang, krokodil of een mooie vogel zich laat zien. Onze gids, Mr Yono zit beneden op de punt wijst van alles aan.
 
Tanjung Puting Nationaal Park is –uiteraard naast de orang-oetans- bekend om de zeldzame Probiscus aap, ook wel de neusaap genoemd, die alleen in Borneo voorkomt. Vanwege zijn bizar lange neus, noemen de Indonesiërs hem overigens Orang Belanda, oftewel Hollander! Bepaald geen compliment als je de apen bekijkt! Verder zijn er veel Macaque apen die in grote groepen in de bomen zitten.
 
Ondertussen krijgen we de ene na de andere fantastische maaltijd voorgezet door onze kok, terwijl de bootsman de boot door de kronkelvaartjes stuurt. Er is zelfs een wc-douche hok, waar we rivier water over ons heen plensen. Natuurlijk is het allemaal heel basic, maar het valt me alleszins mee en ik kan me zo prima redden. De bemanning slaapt beneden in het ruim, eigenlijk laten ze altijd het dek aan ons. Er is dus best wat privacy gedurende onze 3 dagen op de klotok in de jungle en dat valt me ook enorm mee.We blijven drie nachten aan boord, dus we hebben alle tijd om mee te gaan in het trage tempo van de rivier. Is er even niets te zien, dan kunnen we languit op het dek 'chillen', waar al lekkere kussentjes voor ons klaar liggen. 'Domweg gelukkig', voel ik me op zo'n moment.
 
Als we gaan slapen, tovert onze bemanning een mooi bed in elkaar, van matjes, kussens en voorzien van een klamboe. De zeilen aan de zijkant worden omlaag gedaan en zo liggen we heel beschut en knus. Het is dan wel basic -het mag duidelijk zijn dat het matje geen boxspring is-, maar liggend onder mijn klamboe en omringd door oerwoud geluiden voel ik me de koningin van de jungle!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Kalimantan Borneo - Off the beaten track - Dieren - Jungle

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter