BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Indonesië: Steun Lombok na de aardbeving

Aardbeving in Lombok - Wat kun jij doen?

De bevolking van Lombok heeft je hulp nu hard nodig. Na de aardbeving zijn vele huizen ingestort en ook is er gebrek aan de eerste basisbehoeftes.

Indonesië | 09-08-2018
Paulien van der Geest

De bevolking van Lombok heeft je hulp nu hard nodig. Na de aardbeving zijn vele huizen ingestort en ook is er gebrek aan de eerste basisbehoeftes, zoals schoon drinkwater. Donaties zijn zo welkom, zowel voor eerste hulp als straks voor de wederopbouw.
 

Rinjani vulkaan

Lombok werd opgeschrikt door (tot nu toe) 3 aardbevingen. Op 29 juli werd met name het gebied rondom de Rinjani vulkaan en de plaats Senaru -startplaats van trekkingen- getroffen door een aardbeving met de kracht 6.4. De toegangswegen waren geblokkeerd. De Rinjani is gesloten voor trekkingen.
 

De situatie op Gili Meno. Foto: Pak Endri / Forgotten Children / Mahamaya Gili Meno
 

Gili eilanden en Senggigi

Op 5 augustus was de zwaarste beving (6.9) en werd het noorden van Lombok getroffen, waaronder de Gili eilanden, de strandplaats Senggigi en de hoofdstad Mataram. Onze reizigers kwamen gelukkig allemaal met flinke schrik vrij. Zij werden na de aardbeving naar een veilige plek gebracht; een ander eiland of de stranden in het zuiden van Lombok. Voor reizigers die de komende tijd van plan waren naar Lombok af te reizen wordt een andere bestemming gezocht. Voor de lokale bevolking ligt het echter anders. Zij kunnen niet weg en moeten leven met de gevolgen van de aardbeving. Met name in grote gebouwen zoals een moskee waar veel mensen aan het bidden waren, vielen veel slachtoffers. Er zijn ruim 13.000 huizen ingestort en 150.000 mensen dakloos.
 

Hulp

9 augustus was er nog een schok met een kracht van 6.2. Naar verwachting zullen er nog 3 á 4 weken naschokken te voelen zijn. Volgens het Rode Kruis hebben nog veel mensen hulp nodig om in basisbehoeften te voorzien, zoals onderdak, drinkwater en eten. Overheidshulp zal komen in de vorm van puin ruimen. Maar het weer opbouwen van hun huizen zullen de mensen zelf moeten doen. In Indonesië zijn mensen gewoonlijk niet verzekerd. Spaargeld is er niet. Wederopbouw zal verder worden bemoeilijkt, omdat een belangrijke bron van inkomsten - toerisme- voorlopig op een zeer laag pitje zal staan. Kortom, de mensen staan met lege  handen.
 
Ingestortte school. Foto: Pak Endri / Forgotten Children / Mahamaya Gili Meno

 

Noodhulp op de Gili eilanden

Sloot jij je Indonesië vakantie ooit af met een paar heerlijke dagen op de Gili eilanden? Deze eilanden zijn heel hard getroffen door de aardbeving op 5 augustus. Met name Op Gili Meno zijn veel huizen en hotels ingestort. Hotel Mahamaya op Gili Meno houdt een inzamelingsactie voor eerste hulp als tenten, rijst, water etcetera voor de bevolking op Gili Meno. De eigenaren zijn de Britse familie Roberts, zij werken samen met de stichting Forgotten Children. Zij vertellen: "Gelukkig zijn er mensen zoals de ongelovelijke Pak Endri, die hulpgoederen uitdeelt. En dat terwijl het huis van zijn familie ook is ingestort." Een donatie van 35 pond betekent een tent voor een familie van 5 personen. Klik hier als je wilt doneren aan Gili Meno via Go Fund Me.   
 
 

Anak Bangsa Foundation

Anak Bangsa zet zich in voor kansarme kinderen in Indonesië. Het doel van de organisatie is om de kinderen de juiste instrumenten te geven door middel van goed onderwijs. Zij vragen nu om extra donaties om hulp te kunnen geven aan de mensen die dakloos zijn, geen voedsel hebben of andere basisbehoeften missen. Zij gaan daadwerkelijk op pad om te kijken waar de nood hoog is. Anak Bangsa heeft een tak in Nederland en Indonesië. Via deze link kun je heel eenvoudig een donatie doen op een Nederlandse website.
 
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Go Fair - Go Fair 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter