BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Keuze-stress? Dit zijn de must-sees in Indonesië!

Indonesië reizen - Java - Bali - Sumatra - Sulawesi - kleine Sunda eilanden - Kalimantan

Indonesië telt zo’n 17 duizend eilanden en eindeloze reis mogelijkheden. Kun je niet kiezen? Wij wel! Een blog speciaal voor alle reislustige twijfelaars en enthousiastelingen met wanderlust.

Indonesië | 02-03-2017
Obbo Spanjaard

Indonesië telt zo’n 17 duizend eilanden, eindeloze reis mogelijkheden en niet te missen activiteiten en bestemmingen. Kun je niet kiezen? Wij wel! Speciaal voor alle reislustige twijfelaars en enthousiastelingen met wanderlust geeft Indonesië expert Obbo exclusieve tips voor jouw perfecte reisplan!
 
Welke eilanden moet je kiezen als je naar Indonesië afreist, hoe lang moet je er voor uittrekken en welke eilanden lenen zich ervoor om te combineren? Onderstaand overzicht geeft je handvatten als je een reis naar Indonesië overweegt.
 

Bali

Bali is een relatief klein eiland waar heel veel te zien en te doen valt. De toeristische infrastructuur is op Bali het best ontwikkeld van alle eilanden. Veel mensen denken dat Bali ‘verpest’ is door het massatoerisme, maar eigenlijk zitten de meeste toeristen vooral in het zuiden. Ga je meer naar het midden en het noorden dan vind je nog rust, prachtige rijstterrassen, stille stranden en authentieke Balinese cultuur.
 
 
Bezoek Bali als je gaat voor korte reisafstanden, veel activiteiten, goede hotels, en interesse hebt in bijzondere cultuur. Bali is ideaal voor gezinnen met (jonge) kinderen en voor kortere vakanties van 2 weken.
Laat Bali links liggen als je op zoek bent naar ruige natuur, regenwoud en onontdekte gebieden
Te combineren met: alle andere eilanden. Bali ligt namelijk in het midden van de Indonesische eilanden en heeft goede internationale vluchtverbindingen. Daarbij is het mooie Bali een heel relaxt einde van je Indonesië vakantie.
 

Java

Java is het hoofdeiland van Indonesië, de ‘ziel’ van het land. Java is ook enorm drukbevolkt: op een oppervlakte van pakweg 4 x Nederland wonen meer dan 120 miljoen mensen!
Naar Java ga je dus als je de steden wil zien, de koloniale erfenis van de Nederlanders en de grote bezienswaardigheden als de boeddhistische Borobudur en de Bromo vulkaan wilt zien. Maar (Oost) Java heeft ook heel veel natuurschoon. Een keten vulkanen overheerst het landschap, die je vrijwel allemaal kunt beklimmen of zich lenen voor prachtige wandelingen langs de flanken, door dorpjes en langs akkers.
Tip: als je niet bijzonder geïnteresseerd bent in steden of koloniaal cultuurgoed, begin dan in Yogyakarta en sla West-Java over. Op die manier houd je meer tijd over voor een mooie wandeling of een rustdag tussen de rijstvelden in Oost Java.
 
 
Bezoek Java als je geïnteresseerd bent in koloniale geschiedenis, cultuur, 1000 jaar oude tempels, grote steden en vulkanen.
Laat Java links liggen als je niet houdt van drukte en veel verkeer (met name West Java).
Te combineren met: Sumatra en Bali. Sumatra voor de natuur, Java voor de cultuur en Bali voor een relaxed strand einde: een combinatie Sumatra-Java-Bali reis is een ideale Indonesië reis!
 

Sumatra

Sumatra is een van de grootste eilanden van de archipel en ook een van de ruigste. Het leuke van Sumatra is dat die schitterende natuur gecombineerd kan worden met een bezoek aan een aantal heel interessante bevolkingsgroepen. Op Noord-Sumatra vind je een heel toegankelijk regenwoud gebied waar orang-oetans te vinden zijn en het Tobameer is uniek vanwege zijn mooie ligging en de interessante Batak-cultuur. Veel mensen bezoeken alleen Noord-Sumatra. Wil je echter authentiek Sumatra  beleven, reis dan door naar Bukittinggi en de Harau Vallei in West-Sumatra. Weliswaar twee dagen reizen, maar je krijgt er fantastische uitzichten voor terug, én een kennismaking met de interessante Minangkabau, met hun eigen cultuur, huizenbouw en taal.
 
 
Bezoek Sumatra voor: het regenwoud, de orang oetangs en imposante natuur en cultuur.
Laat Sumatra links liggen als je hecht aan comfort of stranden.
Te combineren met: Java en Bali tot een Sumatra-Java-Bali rondreis. Of combineer Sumatra met Bali (als je met kinderen reist).
 
 

Obbo Spanjaard woonde en werkte op verschillende eilanden in Indonesië. Hij is dol op het lekkere Indonesische eten. Hij had zelfs een eigen restaurantje op Sumatra! Obbo is nu Indonesië expert bij Footprint Travel en kan je als geen ander adviseren over je Indonesië reis.

 
 

Kleine Sunda-eilanden (Flores en Lombok)

De Kleine Sunda eilanden worden vaak gecombineerd, hoewel ze onderling heel erg verschillen. Flores is groen, ruig en nog heel puur, hoewel steeds meer toeristen hun weg vinden naar deze bijzondere reisbestemming. De ongedwongen ontmoetingen met de bevolking, die op Flores heel erg vriendelijk is, zijn voor de meesten een van de hoogtepunten van het eiland. Daarnaast kun je op Flores op veel plekken prachtig snorkelen en heb je de mogelijkheid om, met een tweedaagse boottocht, de Komodo varanen te zien.
 
Lombok heeft prachtige witte stranden, een mooi binnenland met vulkanen, watervallen en rijstvelden en een interessante cultuur van de oorspronkelijk Sasak inwoners. Heb je zin in een fysieke uitdaging, dan is beklimming van de Rinjani-vulkaan een absolute must-do! Het is een zware, maar prachtige tocht van drie dagen, met de beloning van een fantastisch uitzicht over het vulkaanmeer en over heel Lombok aan de top!
 
 
Bezoek Flores en Lombok voor: ongedwongen contact met de bevolking, prachtige natuur en stranden, mooie snorkelplekken.
Laat Lombok en Flores links liggen als je geen zin hebt in lange autoritten of houdt van fine dining of nachtleven.
Combineer metBali voor nog wat comfort en gezellige restaurantjes aan het einde van je reis. Tevens is Bali de internationale luchthaven om de kleine Sunda eilanden te bereiken.
 

Sulawesi

Dit eiland is de grote onbekende, maar, volgens insiders, het mooiste eiland van Indonesië. Sulawesi is enorm ruig en herbergt een ongekende variatie in landschappen: regenwoud, bergen, een prachtige kustlijn en bounty-eilanden. Daarnaast leeft in Toraja land ook een van de cultureel meest interessante bevolkingsgroepen.
Je kunt Sulawesi op verschillende manieren bereizen: alleen Zuid-Sulawesi, met een bezoek aan Torajaland. Of de combinatie Zuid en Midden-Sulawesi, waarbij je doorreist naar het Poso meer, de bijzondere Bada vallei en de Togian eilanden. Of doe heel Sulawesi, waarbij je ook nog het mooie noorden van Sulawesi en het eiland Bunaken meepakt. Trek in dat geval wel een maand uit.
Reizen op Sulawesi is vooral weggelegd voor de èchte avonturiers. Onderweg zijn betekent vaak bochtige wegen, lange rijdagen en back-to-basic overnachtingen. Maar je krijgt er een onbetaalbare beleving op een prachtige en unieke reisbestemming voor terug!
 
 
Bezoek Sulawesi voor: de afwisselende natuur, de Toraja-cultuur, de snorkel en -duikplekken en vooral het pure, ongerepte Indonesië, zonder veel andere toeristen.
Laat Sulawesi links liggen als je niet houdt van lange autoritten en prijs stelt op comfort.
Combineer Sulawesi met: Bali of Java als je alleen Zuid-Sulawesi doet. Je kunt de orang-oetans in Kalimantan combineren met tarsiers in Noord Sulawesi of combineer Kalimantan met Toraja in Zuid Sulawesi. En met geen enkel ander eiland als je heel Sulawesi doet. Trek gerust een maand uit om heel Sulawesi te kunnen zien!
 

Kalimantan

Kalimantan is een dunbevolkte eiland en is voor het grootste gedeelte bedekt met regenwoud. Aangezien er bijna geen wegen zijn betekent reizen door Kalimantan veelal reizen per boot. De mensen wonen vaak aan het water, en op de drijvende markt bij Banjarmasin ben je de enige toerist. Je reist per privé boot door de jungle van Tanjung Puting en gaat op zoek naar orang-oetans, neusapen, vogels en andere woudbewoners. Dit is hét ultieme eiland voor dierenliefhebbers en rustzoekers.
 
 
Bezoek Kalimantan voor: de boottochten, het oerwoud, de apen en de rust.
Laat Kalimantan links liggen als je op zoek bent naar cultuur, steden, comfort of strand.
Combineer Kalimantan met:Noord-Sulawesi voor meer natuur, Zuid-Sulawesi voor combinatie met cultuur of Bali voor strand.
 

Zelf op avontuur in Indonesië? Vraag gratis een offerte aan!

Waar gaat jouw Indonesië reis naar toe? Wordt het Sumatra, Java, Bali of de kleine Sunda eilanden? Of zoek je het avontuur op Sulawesi, Kalimantan of de Molukken? Obbo Spanjaard, Indonesië expert bij Footprint Travel adviseert je graag over de Indonesië reis die bij jou past.
 

Zelf op reis naar Indonesië? vraag gratis een offerte aan.

Tags: Avontuur - Java - Bali - Sumatra - Sulawesi - Lombok - Flores - Kalimantan Borneo - Reisadvies - Natuur - Cultuur 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter