BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Met de trein over Java: de mooiste treintrajecten op een rij

Reizen per trein door Indonesië – Java – Jakarta – Bandung – Yogyakarta – Malang - Surabaya

Wat is er nu leuker dan met de trein te reizen? Heerlijk met een boek op schoot wegdromen onder genot van een hapje en een drankje. Op Java is het mogelijk om grote afstanden over de rails af te leggen. Een aantal trajecten voert door spectaculaire landschappen, dus je hoeft je onderweg niet te vervelen.

Indonesië | 11-11-2019
Obbo Spanjaard

Spoorweg

Spoorweg

Het spoorwegnet is nog door de Nederlanders aangelegd, tussen 1864 en 1894, voornamelijk op Java en een klein gedeelte op Sumatra. Er lag toen meer dan 7000 kilometer, waarvan nu nog ongeveer 5000 kilometer over is. Het grootste gedeelte bestaat uit smal- en enkelspoor, dus echt snel gaan de treinen niet. Reken op ongeveer gemiddeld 50 kilometer per uur.

Business Class voor een prikkie

Business Class voor een prikkie

In de snelste treinen kun je kiezen uit bisnis (2e klas) of eksekutif (1e klas) rijtuigen. Eksekutif heeft gekoelde wagons met goede, verstelbare stoelen en vaak is er een maaltijd inclusief of te koop en kun je drankjes kopen. Bisnis is wat eenvoudiger met alleen een ventilator. Al is het natuurlijk altijd leuk om te kunnen zeggen, dat je Business Class reist, en dat voor een prikkie. Aangezien het prijsverschil niet zo groot is, is eksekutif reizen de beste optie.

Treinreizen zijn populair. Vooral rond hoogtijdagen zijn de kaartjes al heel lang van te voren uitverkocht. Het loont de moeite de kaartjes dus van te voren te laten boeken door een tussenpersoon. Hieronder volgt een handig overzicht van de treinen die voor de reiziger het meeste te bieden hebben:

Treinreis Jakarta – Bandung: ontwijk de spits

Treinreis Jakarta – Bandung: ontwijk de spits

Als je de verkeersopstoppingen tussen deze twee metropolen wilt omzeilen dat is dit een ideale optie, ook al omdat deze trein om de twee uur gaat. De rit duurt 3-4 uur en voert door het prachtige Preanger-gebergte. Een aaneenschakeling van bruggen, tunnels en vergezichten maakt dit tot een prachtige én tijdbesparende rit.

Treinreis Bandung – Yogyakarta: spectaculair landschap

Treinreis Bandung – Yogyakarta: spectaculair landschap

Deze trein gaat vijf keer per dag, maar als je er echt iets aan wilt hebben kun je het beste een van de twee ochtendtreinen nemen. Je moet er vroeg voor op, maar dan ben je ook aan het eind van de middag in Yogyakarta. De treinrit duurt een uur of 8, waarvan de eerste 3 uur zeer spectaculair zijn. De trein rijdt dan door een vulkaanlandschap, waartussen prachtige dorpjes liggen in valleien met rijstvelden. Je komt ogen tekort.

Tip: Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van het oude Nederlands Indië? Volg dan de klassieke route over Java. Combineer de metropolen Jakarta, Bogor en Bandung, met een treinreis naar Yogyakarta en de Borobudur, om vervolgens per auto Oost-Java met de Bromo vulkaan te ontdekken, waarna je eindigt op Bali.

Treinreis Jakarta – Yogyakarta: kijkje in het dagelijks leven

Treinreis Jakarta – Yogyakarta: kijkje in het dagelijks leven

Vier keer per dag kun je naar Yogyakarta vanuit de hoofdstad reizen, maar ook hier geldt: probeer een van de twee ochtendtreinen te nemen. De rit duurt ongeveer 8 uur. Dit traject is wat minder spectaculair dan vanuit Bandung, want je volgt voor een groot deel de dichtbevolkte noordkust van Java, maar levert wel een heel mooi kijkje op het dagelijkse leven op het platteland, aangezien hij rakelings langs rijstvelden en dorpjes voert. Na Cirebon doorsteek je het bergachtige binnenland.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Treinreis Yogyakarta - Surabaya: plaatje van het platteland

Treinreis Yogyakarta - Surabaya: plaatje van het platteland

Dit is een zeer comfortabele en handige trein. Hij gaat meerdere malen per dag, maar ook hier geldt dat de vroege treinen het handigst zijn. De duur van de rit varieert, al naar gelang de trein die je neemt, van 4 tot 5 uur. Hij rijdt helemaal over het vlakke platteland, dus geen spectaculaire panorama’s, maar wel een mooi beeld van het Javaanse platteland en een veelvuldige blik op de files op de weg. Onderweg kun je een tussenstop in Solo maken.

Tip: Met onze rondreis ‘Nostalgisch Java - Terug in de tijd’ reis van je van Jakarta naar Surabaya. Je maakt twee keer een treinreis. Van Bandung naar Yogyakarta en van Solo naar Surabaya. Deze reis is speciaal samengesteld voor mensen met een familiegeschiedenis op Java of een grote interesse in de geschiedenis van Nederlands-Indië.

Treinreis Yogyakarta - Malang

Treinreis Yogyakarta - Malang

Sinds een paar jaar rijdt de handige Malioboro Express van Yogyakarta naar Malang. Ook weer een vroege trein, waardoor je rond 3 uur ‘s middags in Malang aankomt. De trein volgt eerst voor een deel hetzelfde traject als de trein van Yogyakarta naar Surabaya, maar na Nganjuk buigen de rails af naar het zuiden. Dit deel van de reis is landschappelijk mooi, want de route voert je dicht langs een aantal vulkanen. Wil je een mooi stuk van Java zien, waar nauwelijks andere toeristen komen, stap dan eens in Kediri of Blitar uit.

Tip: Wil je een stukje met de trein combineren met een privé auto met chauffeur, zodat je ook nog onderweg kunt stoppen? Combineer onze bouwsteen Betoverend Borobodur & Yogyakarta met de bouwsteen Oost Java per trein. Het traject van Yogyakarta naar Malang doe je dan per trein. Daarna reis je verder per auto en per jeep naar de Bromo om vervolgens ruim de tijd over te houden om relaxed Bali te ontdekken.

Treinreis Surabaya - Banyuwangi (aansluiting naar Bali)

Treinreis Surabaya - Banyuwangi (aansluiting naar Bali)

Er rijden vier treinen per dag over dit Oost-Javaanse traject. Eventueel kun je in Probolinggo uitstappen, uitvalsbasis voor de Bromo-vulkaan. Niet zo heel veel toeristen nemen deze trein, maar het is een heel fijn alternatief voor de lange busreis over land. De treinrit duurt ongeveer 6 uur en voert voor een deel door een prachtig berglandschap. Als je wilt kun je ook nog in Kalibaru uitstappen en een paar dagen in deze mooie omgeving doorbrengen. De trein komt aan het eind van de middag of in de avond aan in Banyuwangi. Het beste is om een nacht in deze stad te slapen voor je de volgende dag de veerboot naar Bali neemt.

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Indonesië. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Indonesië reis op maat samen met onze bouwstenen Indonesië. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter