Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Op twee wielen door Indonesië - Tips voor fietstochten

Indonesië rondreis - Go Local - Vervoer - Excursies - fietsen

Voor reizigers is fietsen een ideale manier om, op een ontspannen en eco-vriendelijke wijze, het platteland te verkennen. Omdat de meeste tochten vaak gecombineerd worden met een lunch bij mensen thuis is dit dé manier om dichtbij het dagelijkse leven te komen. We hebben de leukste fietstochten uit onze reizen op een rijtje voor je gezet:

Indonesië | 01-09-2018
Obbo Spanjaard

Voor reizigers is fietsen een ideale manier om, op een ontspannen en eco-vriendelijke wijze, het platteland te verkennen. Omdat de meeste tochten vaak gecombineerd worden met een lunch bij mensen thuis is dit dé manier om dichtbij het dagelijkse leven te komen. We hebben de leukste fietstochten uit onze reizen op een rijtje voor je gezet:
 
Tot een jaar of twintig geleden, toen de bromfiets het verkeer ging overheersen, werd er veel gefietst in Indonesië. Met name op Java zag je de fietsers rijen dik over de veelal vlakke wegen rijden. Uiteraard komt het Indonesische woord voor fiets, sepeda, uit het Nederlands, al is dat op het eerste oog lastig te achterhalen. Het komt van het Franse velocipede, het woord waarmee tot in de 19e eeuw een fiets werd bedoeld. Overigens heet een fiets in het Javaans wel gewoon pit.
 

Fietsen op Sumatra

 

Tobameer

Het eiland Samosir in het Tobameer leent zich uitstekend voor fietstochten. Er is niet zo heel veel verkeer en er is veel te zien onderweg. Uiteraard stop je bij de traditionele dorpjes Tomok en Ambarita, maar het is ook ontzettend leuk om door te fietsen en te zien hoe het land bewerkt wordt. Je kunt overal in Tuktuk fietsen huren, maar let er wel goed op of de remmen werken, want er zitten nog best wat kleine klimmetjes in de route.
Duur: zolang je zelf wilt
 

Bukittinggi

Op het mooie platteland rond Bukittinggi kun je een interessante fietstocht met gids maken. De traditionele huizen met zadeldak springen meteen in het oog, alsmede de mooie rijstvelden en bamboebossen. Een eenvoudige lunch, ergens in een lokaal eettentje, completeert de ervaring.
Duur: 4 uur, inclusief lunch
 
Indonesië expert Obbo woonde en werkte enkele jaren in Indonesië en reist er veelvuldig rond. Hij helpt je graag met het samenstellen van jouw ideale rondreis.
 

Fietsen op Java

 

Yogyakarta

Wil je meer van de stad Yogyakarta zien dan alleen de toeristenplekjes, kies dan voor de fietstocht over het omringende platteland. In een kleine groep, begeleid door een gids, bezoek je fabriekjes en leer je heel veel over het lokale leven. Laat je verrassen. Met typisch Javaanse snacks onderweg.
Duur: 3 uur
 

Solo

Ook bij die andere kratonstad, Solo, is het ontzettend leuk om te fietsen. Hier komen vrijwel geen toeristen, dus je bent gegarandeerd een bezienswaardigheid. Ook de lokale mensen zelf fietsen hier nog. Ontzettend leuk om je tussen hen te begeven. Je bezoekt een aantal huisindustrietjes en de tocht wordt afgesloten met een heerlijke lunch, bereid bij iemand thuis. Dit is onze favoriete fietstocht!
Duur: 5 uur, inclusief lunch
 

Malang

De stad Malang op Oost-Java, heeft een belangrijke plaats in de koloniale geschiedenis. Tijdens een interessante fietstocht met een Engelssprekende gids rijd je langs de best bewaard gebleven koloniale panden, maar bezoek je ook een kampung (een woonwijk) en verschillende markten. Onderweg stop je in een restaurantje uit de koloniale tijd voor een verfrissend drankje.
Duur: een halve dag, 3 a 4 uur
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfanaten die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Fietsen op Bali

 

Pemuteran

Rond Pemuteran, aan de Noordwest kust van Bali kun je een heel bijzonder fietstochtje maken. Je rijdt, begeleid door een lokale jongere, aan het eind van de middag over het platteland, terwijl je gids van alles vertelt over het dagelijkse leven. Via dit project krijgen lokale jongeren, die anders niet veel mogelijkheden hebben, de kans om te werken als gids. Heel sympathiek dus!
Duur: 2 uur
 

Ubud

Een van de allerleukste tochten maak je rond Ubud. Je wordt vroeg opgehaald bij je hotel en met een busje naar de rand van de Batur-vulkaan gebracht. Hier ontbijt je met prachtig uitzicht op het kratermeer. Daarna begint de fietstocht. Die is vrijwel geheel bergafwaarts. Onderweg stop je bij een Balinees huis, een tempel, fabriekjes en rijstvelden en overal krijg je uitleg van de gids. Je rijdt door dorpjes en langs rijstvelden en krijgt een heel ander Bali te zien dan de gemiddelde toerist. Alsof dat nog niet genoeg is mag je ter afsluiting genieten van een uitgebreid Balinees buffet.
Duur: 7 uur, inclusief lunch en vervoer.
 

Fietsen op Sulawesi

 

Makassar

Rond de miljoenenstad Makassar op Zuid-Sulawesi is een verrassende fietstocht uitgezet. Je rijdt een uurtje met de auto om uit de drukte te komen en verkent dan, geflankeerd door een gids, het achterland. Je ziet vissersdorpjes, uitgestrekte landbouwgebieden en drinkt een kopje koffie in een lokale warung. Ook hier zit een heerlijke lunch bij lokale mensen thuis inbegrepen.
Duur: 6 uur, inclusief lunch en vervoer.
 

Malino

In de bergachtige omgeving van Malino hebben we een fietstocht uitgezet van een halve dag, waarbij je uitgebreid kunt genieten van prachtige rijstvelden en uitzichten. Er zitten wat klimmetjes in de tocht, maar het meeste is bergafwaarts
Duur: 4 uur
 

Tana Toraja

Ook in Torajaland kun je prima fietsen als je een beetje sportief bent. Het landschap is hier weelderig en bergachtig, dus je zult af en toe moeten klimmen. Je kunt kiezen tussen 2 tours: een van 30 en een van 45 kilometer. Het leuke van Torajaland is, dat je onderweg ook van alle meepikt van de interessante cultuur
Duur: halve of hele dag, inclusief lunch.
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Indonesië rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Fietsen op Lombok

 

Senggigi

Vanuit Senggigi kun je een verrassende fietstocht maken over kleine achteraf weggetjes, langs rijstvelden en traditionele dorpjes. Eindpunt is de interessante Lingsar tempel, hier bidden hindoes en moslim zij aan zij.
Duur: 3 uur
 

Tetebatu

Rond Tetebatu hebben we een spannende fietsroute uitgezet. Op de flanken van de Rinjani rijd je over mooie kleine, soms deels verharde wegen langs rijstvelden. Deze fietstocht duurt een halve dag en kan gecombineerd worden met een tubingtocht, waarbij je liggend in binnenbanden van een vrachtwagen de rivier afzakt.
Duur: 4 uur
 

Flores

 

Labuanbajo

Waar de meeste andere toeristen niet verder komen dan de boottrip naar de Komodo varanen, ontdek jij per mountainbike het ongerepte platteland rondom Labuan Bajo op het groene eiland Flores. Niet voor niets noemden de Portugezen dit Cabo de Flores oftewel Bloemenkaap. Er zijn een paar korte en relatief makkelijkere stijgingen (ongeveer 10% en 20% stijging) in de route. Lekker om even flink op de trappers te gaan! Het vruchtbare Flores is prachtig groen en de katholieke bevolking super gastvrij. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar (er zijn kleinere fietsen aanwezig).
Duur: 5 uur in de ochtend, waarvan 4 uur fietsen, circa 30 km
 

Zelf fietsen in Indonesië?

Laat je inspireren door onze Indonesië rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies (verlengingen) en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Indonesië bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je graag om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter