Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Reistip Bali: Op fietsexcursie vanuit Ubud

Reizen in Indonesie - Reizen Bali - Reistips - fietsexcursies - Fietsen op Bali

Zoek je een relaxte plaats op Bali, van waaruit je veel actieve excursies in de omgeving kunt doen? Het centraal gelegen Ubud op Bali is een ideale uitvalsbasis. Een van de aanraders is een fietstocht. We fietsen mee en vertellen je hoe we het zelf hebben ervaren.

Indonesië | 21-10-2019
Obbo Spanjaard

Ubud is een populaire bestemming op Bali. Het stadje heeft veel te bieden op het gebied van Balinese cultuur, shoppen en eten. Maar Ubud is ook een ideale uitvalsbasis als je Bali wilt verkennen, want het ligt redelijk centraal. Wij bieden verschillende excursies aan rond Ubud die je verblijf op Bali nét even actiever of interessanter kunnen maken. Voor elke interesse is er iets bij. Een van deze aanraders is een fietstocht. We stappen op de fiets en vertellen je uit eerste hand hoe we het hebben ervaren.

08.00 uur: Uitzicht over de mooiste rijstvelden en de Batur vulkaan

08.00 uur: Uitzicht over de mooiste rijstvelden en de Batur vulkaan

We worden vroeg opgehaald, maar dat is in de tropen natuurlijk alleen maar slim. Rond het middaguur is het al snel te warm om te fietsen. Onze gids voor vandaag stelt zich voor. Hij heet Made en spreekt prima Engels, met een sterk Australisch accent. (later zal duidelijk worden waarom dat is). We rijden eerst een flink eind bergopwaarts. Onderweg stoppen we bij een uitzichtpunt bij de prachtigste rijstterrassen die je je kunt voorstellen. Na ongeveer een uur komen we aan bij een restaurant op de rand van de Batur berg. Het uitzicht is fenomenaal. We zien de krater, een prachtig bergmeer en de Batur-vulkaan. Onder genot van een kopje koffie vertelt de gids over de laatste uitbarstingen van deze vulkaan. De lucht is niet helemaal helder, maar de langstrekkende wolkenflarden geven het geheel een magisch tintje.

10.00 uur: Bergafwaarts op de mountainbike

10.00 uur: Bergafwaarts op de mountainbike

We komen bij een groot veld aan waar heel veel fietsen staan. Keuze zat dus. We worden door Made gemaand om goed op te letten of de remmen en de versnelling functioneren. We krijgen een flesje water mee voor onderweg en een fietshelm op. Dat lijkt overbodig, maar later zal blijken dat die niet voor niets is. Ook maken we kennis met onze medefietsers. Aangezien dit een zogenaamde join in excursie is, fietsen we in een groepje van acht mensen. Best gezellig om met mede-reizigers je vakantie-ervaringen uit te wisselen. Na wat veiligheidsinstructies van Made gaan we fietsen en al gauw blijkt dat dit toch wat anders is dan een tochtje over de Hollandse rivierdijk. Omdat je vrijwel alleen maar bergafwaarts gaat moet je heel goed opletten hoe je remt en schakelt. Daarnaast kunnen er kippen of honden oversteken, dus is het niet ongevaarlijk. Ik snap nu waarom ze erop staan dat je een fietshelm draagt.

10.30: Binnenkijken bij een Balinese familie

10.30: Binnenkijken bij een Balinese familie

De eerste stop. We stappen af bij een Balinees familiehuis. Erg leuk om daar rond te kunnen kijken, want daar kom je uit jezelf niet zo snel. Made vertelt over de betekenis van de verschillende huizen en de tempels. Daarna mogen we onbeperkt foto’s maken. De familie die hier woont krijgt een vergoeding voor het feit dat ze hun huis openstellen voor de fietsers. Iedereen tevreden dus.
En verder gaat het. Het wordt geleidelijk wat minder steil dus je krijgt wat meer tijd om om je heen te kijken. Wat is dit leuk! Er is zoveel te zien. We fietsen door kleine dorpjes en op veel plekken zijn mensen voor hun huis aan het werk. Ook zijn er overal kinderen die enthousiast groeten en zwaaien. We hebben extra geluk vandaag, want in een dorpje zijn ze bezig met de voorbereidingen voor een grote ceremonie. Er zitten wel 40 vrouwen offertjes te maken. Erg leuk om daar even te stoppen en van de gids uitleg te krijgen over wat ze doen.

Onder Bali reizen bouwsteen: Altijd wat te doen in Ubud vind je onder Excursies deze fietstocht!

11.30: Over smalle paadjes door rijstvelden

11.30: Over smalle paadjes door rijstvelden

We komen dichterbij Ubud, want het landschap wordt minder glooiend en we zien meer rijstvelden. Af en toe moeten we zelfs even bijtrappen als er een kleine helling is. Het is prachtig om zo tussen de rijstvelden te fietsen. Dat is toch wel heel anders dan ze van achter een autoraam te zien. We slaan af en gaan een stukje “offroad’. Over smalle paadjes fietsen we tussen de rijstvelden door. We stappen af en lopen de rijstvelden in bij een plek waar een groep boeren rijst aan het dorsen is. Leuk om dat zelf eens te proberen en gelukkig vinden de boeren het zelf net zo grappig. De gids legt van alles uit over de rijstproductie en dat is erg interessant. Je realiseert je dan pas hoe weinig je daar eigenlijk over weet.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
12.30: Een heilige boom met luchtwortels

12.30: Een heilige boom met luchtwortels

De dorpjes worden wat groter en er komt meer verkeer. Er rijden heel veel brommertjes langs met schoolkinderen er op. Gelukkig houden ze goed rekening met ons. We stoppen bij een prachtige grote boom met luchtwortels. De gids vertelt dat dit een waringinboom is, een heilige boom voor Balinezen. Tijd voor een groepsfoto onder de enorme luchtwortels en een banaan als snack.

13.00: Het komt nu aan op karakter

13.00: Het komt nu aan op karakter

Het laatste stuk fietsen is iets zwaarder, met wat meer hellingen en het wordt ook langzamerhand warmer. Na een half uurtje fietsen staat een busje op ons te wachten. We krijgen een (welkom!) koel verfrissingsdoekje en de tocht zit erop. We kunnen nog kiezen om nog een half uur extra te fietsen naar de lunchplek (het schijnt dat eigenlijk voornamelijk Nederlanders voor deze optie kiezen!), maar het is nu echt goed warm dus we opteren allemaal voor het busje.

13.30: Een lunch met Balinese specialiteiten

13.30: Een lunch met Balinese specialiteiten

Wow! De lunch is in een prachtig open restaurant, met uitzicht op de rijstvelden. En wat een lunch! Een buffet van heerlijke Balinese specialiteiten als bebek pengget (eend in speciale Balinese kruiden), urap (groenten met kokos) maar ook saté en gado gado. En de gebakken tempeh is de lekkerste die ik ooit geproefd heb! Wat een heerlijke afsluiting van een leuke en boeiende tocht. Als ik Made complimenteer met de prima uitleg en de uitstekende organisatie, legt hij uit dat de fietstocht ooit door een Australiër is opgezet. Dat verklaart zijn accent dus.

14.30: Verfrissende duik in het zwembad

14.30: Verfrissende duik in het zwembad

Na de lunch worden we teruggebracht naar ons hotel, waar we de middag lekker kunnen uitpuffen, het zwembad induiken om af te koelen of de stad in kunnen.

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Indonesië. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Indonesië reis op maat samen met onze bouwstenen Indonesië. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter