BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Theeplantages en strand in Java

Indonesie reizen - strand - Java - Pelabuan Ratu - theeplantage - Parakan Salak

Met een grote glimlach op ons gezicht genieten we van twee goed bewaarde geheimen van West-Java. Waar komt die Hollandse appeltaart vandaan op dit stille strandje? En die prachtig ontworpen Villa op een van de oudste theeplantages van Java?

Indonesië | 03-02-2013
Paulien

In West-Java vinden we twee goed bewaarde geheimen: strand in Pelabuan Ratu en theetuinen Parakan-Salak. Hier relaxen we na onze ‘Go Local’ avonturen.
 
Nooit meer een stropdas
Bij aankomst in Pelabuan Ratu worden we verrast met een Hollandse appeltaart. We raken in gesprek met de Nederlandse eigenaar die al 30 jaar in Indonesië woont. Rob vertelt ons zijn bijzondere levensverhaal. Via bankier bij de Wereldbank, een fabriek in zonne-energie en de start van het hotel is hij op dit punt in zijn leven aangekomen. Het is moeilijk deze man met zijn klusbroek aan –het dak moet gerepareerd- voor te stellen als bankier. Hij is niet van plan ooit nog een stropdas te dragen!
 
Grote glimlach aan strand in Java
Vanuit het restaurant en zwembad onder de palmbomen, kijken we zo over zee. Kinderen spelen en voetballen op het strand. Een grote glimlach verschijnt op ons gezicht. Die glimlach wordt alsmaar breder als er ook nog eens heel goede Italiaanse gerechten op tafel verschijnen. Na een paar dagen nasi eten, hoe heerlijk ook, kunnen we deze afwisseling wel waarderen! Samen met Rob en Ima maken we een flinke wandeling via een soort Stonehedge monument, bossen en velden. Als we dan ook nog op een prachtige zonsondergang worden getracteerd, is de glimlach helemaal niet meer van ons gezicht te beitelen.
 
Bijzonder ontworpen buitenhuis in Parakan-Salak
“Wow! Wat een gaaf uitzicht!” Rob en Ima hebben ons meegenomen naar hun buitenhuis in Parakan-Salak. Door de glazen pui, ontstaat een waanzinnig uitzicht op de tuin met vijver en daarachter de bergen. De galerij met schuinen balken is beeldschoon ontworpen en houdt de warmte buiten. Het ontwerp door Van Berkel (architect Erasmusbrug) is eenvoudig en luxe tegelijk. Het knappe is, dat je je hierdoor gelijk rustig voelt worden en dat is natuurlijk precies de bedoeling van een buitenhuis. Ferry vraagt gelijk of ‘ie een kopietje van de bouwtekening kan krijgen, zo mooi vindt hij het.
 
Theetuinen van Parakan-Salak
De villa is gelegen tussen de oude theetuinen van Parakan-Salak, plantages die voorkomen in het boek De Heeren van de Thee van Hella Haasse. Voor dag en dauw staan we op om in de koelte van de vroege morgen te wandelen door de theetuinen. “Tsjak-tsjak-tsjak-tsjak.” Het geklik van de scharen geeft aan hoe ongekend snel de theeplukkers hun manden weten te vullen. De kleine vrouwtjes, die halverwege mijn borst komen, tillen de loodzware zakken met wel 20 kilo thee op hun hoofd naar de vrachtwagen.
 
De theeonderneming Parakan-Salak
 
De theeonderneming Parakan-Salak, Jan Kleintjes 1913. Rijksmuseum
 
Een prachtige tuin dichtbij Bogors Botanische tuin
Weer bij de Villa wandelen we door de prachtige tuin, waar de ochtendzon de nevelen rondom de bergen heeft opgelost. Rob heeft met veel liefde wel 200 verschillende soorten planten en bomen bij elkaar gebracht. En het is niet zo ver gelegen van Bogor met zijn wereldberoemde Botanische tuinen. Dat brengt ons op een idee. “Zeg Rob, als er nou onder onze reizigers liefhebbers zijn, die graag willen genieten van de rust van een mooie tuin en theeplantages, zouden ze dan in jullie buitenhuis mogen slapen?” “Gasten van jullie, die dit net zo kunnen waarderen als wij, zijn van harte welkom!” is het antwoord. Jippie! Weer een bijzonder Footprint plekje gevonden! Tussen de oudste theeplantages van Java nog wel!
 
Win origineel theepakket uit Indonesië!
Footprint Travel bestaat 5 jaar en geeft daarom 5 weken lang leuke pakketjes weg! De pakketjes hebben we zelf onderweg in Indonesië uitgezocht. Deze week een Javaans theepakket. Proef Indonesië bij je thuis… Like ons op onze Facebook pagina en wie weet wordt jij binnenkort verrast met het originele theepakket uit Java!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Java - Strand - Geschiedenis Erfgoed

Indonesië reizen - Villa Perakan Salak. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Ik ben een reus.Met theeplukker Perakan Salak. Java.Indonesië reizen - Theeplukker Perakan Salak. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Villa Perakan Salak. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Kinderen op strand Pelabuan Ratu. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Kampung Perakan Salak. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Oud mannetje. Pelabuan Ratu, Java, Indonesië.Indonesië reizen - Vissersman. Pelabuan Ratu, Java, IndonesieIndonesië reizen - Strandwandeling Pelabuan Ratu, Java, IndonesieIndonesië reizen - Relaxen op strand Pelabuan Ratu. Java, IndonesieIndonesië reizen - Villa Perakan Salak. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Uitzicht Perakan Salak. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Nooit meer een stropdas. Ferry en Rob. Theeplantage Perakan Salak.Indonesië reizen - Theeplukker Perakan Salak. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Ontwerp van Van Berkel. Villa Perakan Salak. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Zonsondergang strand Pelabuan Ratu, Java, Indonesie. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter