Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Vorstelijk overnachten in Indonesië

Indonesie rondreizen - Tips voor bijzondere hotels in Indonesië - Luxe overnachting Indonesië

Wil je eens overnachten in een speciaal hotel? Denk dan eens aan een van de mooie koloniale hotels. Je overnacht hier in de sfeer van lang vervlogen tijden. We geven je de insider tips.

Indonesië | 20-04-2020
Obbo Spanjaard

In Indonesië kun je kiezen uit een enorm scala van overnachtingsmogelijkheden: van bamboebungalows op het strand via eenvoudige losmen met mandibak en keurige middenklasse accommodaties met tuin tot luxe 5 sterren ketenhotels.

Een aparte categorie zijn de koloniale hotels, nog door de Nederlanders gebouwd. Sinds de onafhankelijkheid is een groot deel van de oude hotels gesloopt of heeft een andere bestemming gekregen, maar gelukkig zijn er nog een paar overgebleven. De meeste van deze populaire hotels zijn al meerdere keren gerenoveerd, dus de faciliteiten zijn aan onze tijd aangepast, maar vaak zijn er nog volop prachtige koloniale details als meubilair, glas-in-lood ramen en tegels. Omdat de meeste van deze hotels begin vorige eeuw gebouwd zijn, tijdens de hoogtijdagen van de art deco, valt er voor liefhebbers van deze kunststroming heel veel te genieten. Hieronder vind je onze favorieten. De meeste vind je, logischerwijze, op Java.

Medan: in de sfeer van Mata Hari

In Medan bevindt zich het Grand Inna Medan, het voormalige hotel de Boer. Het hotel is in 1898 gebouwd door de Nederlandse ondernemer Aeint Herman de Boer. Gedurende 40 jaar werden er steeds meer gebouwen bijgebouwd. Medan werd rijk door de tabaksindustrie voor sigaren. Na de onafhankelijkheid kwam het hotel in staatsbezit en is er een nieuwe hoteltoren naast gekomen. Deze nieuwe vleugel is helaas karakterloos, maar de oude delen bieden veel moois. Overigens is het wel aan te raden een kamer in de nieuwe vleugel te boeken, want de koloniale kamers zijn echt oud en slecht onderhouden. Het hotel ligt aan het Merdeka-plein, waar nog een aantal andere koloniale top gebouwen te bezichtigen zijn en op loopafstand van Tiptop, hét koloniale restaurant van Medan.

Weetje: Mata Hari, de exotische danseres (geboren in Leeuwarden) en vermeend dubbelspion overnachtte hier.

Afbeelding

Bandung: het mooiste art-deco hotel

Bandung telt maar liefst twee koloniale parels, want deze stad was een populaire plek om te verblijven in koloniale tijden. Het Grand Hotel Preanger en het Savoy Homann hotel. Het Savoy Homann hotel is pas in 1939 gebouwd, helemaal op het einde van de koloniale tijd, dus. Kenmerkend is de lange gebogen gevel en het torentje. Dit is het hoogtepunt van de zogenaamde tropische art-deco stijl, waar Bandung (en ook Miami) beroemd om zijn. De buitenkant van het Savoy Homann is nog volledig origineel, maar de kamers zijn wel al verschillende malen gerenoveerd.

Weetje: De rijsttafel is nog even beroemd als vroeger en de chef kok wordt hiervoor soms zelfs naar Nederland gehaald!

Afbeelding

Bandung: in de stijl van de planters

Het Grand Preanger hotel dateert van eerder, maar is ook in de jaren 30 herbouwd in art decostijl. Het heeft altijd een beetje in de schaduw van het Savoy Homann gestaan, maar is absoluut de moeite waard, met zijn mooie art deco buitenkant. Beide art-deco hotels liggen op loopafstand van Jalan Braga, dé koloniale winkelstraat van Bandung.

Weetje: De planters uit het berggebied van de Preanger kwamen hier in vroeger tijden weekend vieren.

Afbeelding

Yogyakarta: toeren in een vintage Mercedes

In Yogyakarta kun je jezelf verwennen door in het luxe Phoenix Heritage hotel te overnachten. De Phoenix werd in 1918 gebouwd als het huis van Kwik Djoen Eng, een rijke Chinese koopman. De architectuur is beïnvloed door zowel de Javaanse als de klassieke Chinese esthetische normen. Het heeft nog heel veel authentieke elementen, voornamelijk in de lobby en het restaurant. Achter het hotel is een nieuwe vleugel gebouwd, maar geprobeerd is om dat niet al te veel te laten afsteken bij het oorspronkelijke gebouw.

Weetje: De vintage Mercedes die voor de deur staat te pronken is er niet alleen voor de mooi. Het is mogelijk de auto met chauffeur te huren voor een ritje in stijl.

Afbeelding

Malang: slapen in een museum

In Malang bevindt zich het Tugu hotel, dat nog steeds heel erg populair is. Het is onderdeel van een keten, maar alleen het Tugu hotel in Malang is gehuisvest in een oud koloniaal pand. Het hotel ligt aan het Tugu plein, dat omringd is door indrukwekkende koloniale panden en monumentale bomen en je kunt heerlijk en in stijl eten in het restaurant, Toko Und.

Weetje: Dit hotel biedt meer dan alleen koloniale sfeer. Het hele gebouw staat vol Javaanse kunstwerken, zoveel zelfs dat er rondleidingen zijn. Maak kennis met Suiker Baron en zijn dochter.

Afbeelding

Surabaya: de roerige geschiedenis van het Oranje Hotel

Tot slot het mooiste hotel, in Surabaya: het Majapahit hotel. Dit hotel heeft een roerige geschiedenis, aangezien dit het oude Hotel Oranje is. Het werd in 1910 gebouwd en tijdens de tweede Wereldoorlog werd het als het hoofdkwartier van de Japanse troepen gebruikt. Het hotel was ook het toneel van het z.g. vlaggenincident: op deze plek werd de blauwe strook van de Nederlandse vlak afgetrokken door een Indonesische vrijheidsstrijder. Dit was het startschot voor de Slag om Surabaya, in de Indonesische geschiedenis een belangrijke gebeurtenis. Tot op vandaag wordt Surabaya de ’Stad van de Helden’ genoemd. Het hotel is in 1996 helemaal gerenoveerd, met heel veel aandacht voor de oude art deco- elementen. De gebouwen zijn rond een rustige binnentuin gebouwd en het is een heerlijk en sfeervol rustpunt in deze hectische stad.

Weetje: Bij de opening van de nieuwe lobby in 1936 was Koning Leopold III van België, Prinses Astrid van Zweden én Charlie Chaplin aanwezig als gast. Het laat wel zien hoe beroemd en luxe dit hotel was!

Afbeelding

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Indonesië. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Indonesië reis op maat samen met onze bouwstenen Indonesië. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter