Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Zó eet je het lekkerste op de verschillende eilanden van Indonesië

Indonesië reis: Reistips - Eten in Indonesie - Sumatra - Java - Bali - Sulawesi - Molukken

Bij Footprint vinden we eten een van de belangrijkste onderdelen van een reis. Het liefste eten we bij lokale mensen thuis. Niet alleen om het zo lekker is, maar ook omdat samen koken en eten ervoor zorgen dat je snel oprecht contact maakt met de lokale mensen. Zo krijg je een beeld van het dagelijks leven in Indonesië.

Indonesië | 08-02-2020
Obbo Spanjaard

Vandaar dat er in onze reizen verschillende momenten zitten waarop je, of door het eten bij mensen thuis of het samen koken van een lokale specialiteit, in aanraking komt met de gevarieerde keuken van Indonesië. Want niet alleen ieder eiland, zelfs iedere streek heeft zijn lokale specialiteit.

Huis aan het Tobameer
Noord-Sumatra: Eten bij de Batakkers aan het Tobameer

Noord-Sumatra: Eten bij de Batakkers aan het Tobameer

Op Sumatra word je bij het Tobameer naar een lokaal huis gebracht waar een lokale ibu heeft gekookt. Lekker om eens wat anders te eten, want ze zal voornamelijk lokale specialiteiten koken. Uiteraard zal ze je van alles over de verschillende gerechten kunnen vertellen. En de Toba-Batakkers houden erg van muziek, dus je zou zomaar eens als toetje op gitaarmuziek getrakteerd kunnen worden.

West-Sumatra: Een tafel vol schaaltjes in de Padang keuken

West-Sumatra: Een tafel vol schaaltjes in de Padang keuken

Wil je van de toeristisch paden afwijken, ga dan eens naar West Sumatra. In Bukittinggi bezoek je het huis van de gids voor een heerlijke maaltijd van Padang-specialiteiten. Je krijgt een tafel (of beter gezegd kleed want meestal rolt men een prachtig vloerkleed uit om samen op te zitten) vol schalen met gerechtjes om uit te kiezen. Deze lokale keuken kent weer hele andere schotels dan elders in het land. In de Harau-vallei logeer je in een kleinschalige guesthouse. Je gaat eten bij de familie van de eigenaar en je kunt meehelpen met het bereiden van de maaltijden.

Ontdek Yogyakarta
Java: Achterop de brommer in Yogyakarta

Java: Achterop de brommer in Yogyakarta

Op Java kun je met name in en rond Yogyakarta meer te weten komen over de Javaanse keuken. De grote verrassing van onze Yogyakarta bouwsteen is een culinaire ontdekkingstocht. Je stapt achterop de brommer bij lokale studenten en zij rijden je rond door hun stad. Ze nemen je mee naar hun favoriete lokale eettentjes en je zult gerechten eten waar je nog nooit van gehoord hebt. Maar het allerleukste is misschien nog wel het spontane contact met de studenten.

Java: Koken bij mensen thuis in Kota Gede, Yogyakarta

Java: Koken bij mensen thuis in Kota Gede, Yogyakarta

Wil je liever zelf aan de slag, doe dan een kookcursus in Kota Gede. Het leuke van deze cursus is dat hij wordt gehouden in een woonhuis in Kota Gede, een rustig en koloniaal voorstadje van Yogyakarta, waar nog traditionele Joglos (Javaanse huizen) staan. Niet alleen leer je deze dag veel over de Javaanse keuken, je wordt ook nog eens als een huisvriend onthaald.

Java: Koken in het paleis van de sultan

Java: Koken in het paleis van de sultan

Ook in Solo is het mogelijk een kookcursus te doen, en wel op een heel bijzondere plek: in het Kraton (Sultanspaleis!). Als alles staat te pruttelen krijg je een rondleiding door een van de oudtantes. Je bent een van de weinigen die op deze manier op deze bijzondere plek komt.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Kinderen demonstreren hun danstalent
Bali: Koken bij een Balinese familie thuis

Bali: Koken bij een Balinese familie thuis

Op Bali ben je een dag te gast in het woonhuis van een van onze chauffeurs, die tussen Ubud en Sidemen woont. Je leert alle kneepjes van de Balinese keuken, maar bent ook even onderdeel van het dagelijkse leven in een Balinees familiehuis. De kinderen komen uit school, demonstreren hun danstalent of hun nieuw geleerde Engelse woordjes. Na het koken mag je natuurlijk alles opeten. Het is veel te veel natuurlijk, maar daar weten alle neefjes en nichtjes die allemaal bij elkaar op één erf wonen wel raad mee!

Vaar met een vlot naar een prachtig eiland in de rivier, naar je gastgezin
Sulawesi: Restaurant ‘Bij Mama Thuis’

Sulawesi: Restaurant ‘Bij Mama Thuis’

Op Sulawesi zitten heel veel lokale lunches inbegrepen, simpelweg omdat er vaak geen restaurants onderweg zijn. Het leuke hiervan is dat je gerechten te eten krijgt die je niet in de restaurants zult vinden. Deze gerechten zijn vaak heel bewerkelijk. De vrouw des huizes is vaak -met behulp van buurvrouwen- al ‘s ochtends vroeg begonnen. Ze zijn er trots op als het eten je goed smaakt. Wij kunnen je verzekeren, dat je nergens lekkerder eet, dan bij ‘Mama thuis’!

Sulawesi: Van markt tot maaltijd

Sulawesi: Van markt tot maaltijd

Wil je wat dieper in de culinaire wereld duiken, dan raden we je de culinaire excursie in Makassar aan, een bijzonder begin van een rondreis over Sulawesi. Vroeg in de morgen ga je naar verschillende markten om ingrediënten te kopen, alvorens je naar één van onze gastgezinnen gaat. Misschien vaar jij wel met een vlot naar een prachtig eiland in de rivier, naar je gastgezin. Hier kook je, samen met de gastvrouw, een lokaal gerecht voor de lunch.

Afbeelding
Molukken: Koken met oma op Saparua

Molukken: Koken met oma op Saparua

Op het eiland Saparua, onderdeel van onze Molukkenreis, kook je een dagdeel in het huis van een lokale oma. Eerst koop je samen de ingrediënten op de markt, het is wel de bedoeling dat je afdingt! En al spreekt oma weinig Engels, ze drukt je gewoon een pollepel in de hand en zet je achter een pan om te roeren. Voor je het weet sta je samen te koken en leer je hoe je de lokale papeda moet bereiden.

Molukken: Koken met een Koppensneller op Seram

Molukken: Koken met een Koppensneller op Seram

En wat dacht je ervan om op de Molukken op bezoek te gaan in een dorp op Seram, waar men vroeger een ‘kop van de vijand moest snellen’ om met een meisje te mogen trouwen? Deze bizarre traditie is pas in de jaren ‘40 afgeschaft. Gelukkig maar, want nu ga je in het dorp koken bij een gastvrije familie. Verse kip wordt in bamboestaven boven een vuurtje gestoofd: heerlijk! Misschien moeten er nog verse ingrediënten uit de tuin worden gehaald; altijd leuk om te kijken hoe deze groeien en bloeien; en je zult verrast zijn, dat je sommige ook in je eigen tuin kunt zetten.

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Indonesië. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Indonesië reis op maat samen met onze bouwstenen Indonesië. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter