BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Combineer de hoogtepunten van Myanmar met deze onbekende plekjes

Myanmar rondreizen - Hsipaw - Kyaukme - Gokteik viaduct - Pyin Oo Lwin - Salay - Samkar Lake - Hpa-An

Myanmar staat bekend om zijn gouden pagodes en zijn duizenden tempels. Maar ga eens van de gebaande paden, en combineer de bekende hoogtepunten met een onbekend plekje. Je zult verrast zijn, hoe authentiek het hier is.

Myanmar | 30-03-2020
Paulien van der Geest

Hsipaw is een relaxt dorp in de bergen van de Shan state

Hsipaw & Kyaukme

Hsipaw is een relaxt dorp in de bergen van de Shan state. Je kunt hier een boottocht over de rivier maken en door verschillende dorpjes wandelen. Je ziet mensen aan het werk op velden, manden vlechten of verse noodles maken in kleine werkplaatsen. Voor een stevige hike in de omliggende bergdorpen kun je hier ook terecht. Wil je nog wat verder van de gebaande paden? Maak een avontuurlijke trekking naar de verschillende hilltribes die in de bergen bij Kyaukme wonen en overnacht bij mensen thuis.

Je kunt Hsipaw een boottocht over de rivier maken

Voor wie? Liefhebbers van bergen en hikers.
Combineer met: Mandalay
Hoe bereik je het? Vanaf vliegveld Lashio is het 2 uur rijden naar Hsipaw. Vanuit Hsipaw is het 1 uur met de lokale bus naar Kyaukme.

Het Gokteik viaduct is een 689 meter lang viaduct

Gokteik viaduct

Het Gokteik viaduct is een 689 meter lang viaduct, waar je vanuit de trein 102 meter de diepte in kijkt. De trein slingert zich door de bergen, waardoor je van beiden kanten het viaduct kunt zien liggen en foto’s kunt maken. Het viaduct is geopend op 1 januari 1900 en was toen het grootste ter wereld. Vanwege de technische en natuurlijke condities wordt het beschouwd als een meesterwerk van wereldstandaard. Per dag passeren er slechts 2 treinen; eentje Mandalay - Lashio en de ander Lashio - Mandalay. Lekker overzichtelijk! Je zit tussen de lokale mensen en op de stations wordt er een kwartier gestopt om goederen in en uit te laden. Met deze antieke boemeltrein moet je rekening houden met kans op vertraging. Het is een nostalgische manier van slow travel!

Met deze antieke boemeltrein over het Gokteik viaduct moet je rekening houden met kans op vertraging.

Voor wie? Liefhebbers van treinen, bizarre bouwwerken. Nostalgische reizigers.
Combineer met: Hsipaw
Hoe bereik je het? Vanaf Hsipaw of Kyaukme is het ongeveer 5 uur treinen naar Pyin Oo Lwin. Halverwege passeer je het Gokteik Viaduct. (Optioneel kun je je na het viaduct laten ophalen door een auto).

Pyin Oo Lwin is een schilderachtig hill station uit de Brits koloniale tijd

Pyin Oo Lwin

Pyin Oo Lwin is een schilderachtig hill station uit de Brits koloniale tijd. Gelegen op 1070 meter heeft het een aangenaam klimaat, waardoor de Britten er in de zomer verkoeling vonden en hun administratieve en militaire centrum ernaar toe verhuisden. George Orwell was hier in de jaren twintig gestationeerd. Er zijn nog steeds een aantal mooie koloniale gebouwen en een prachtige botanische tuin. Het wordt ook wel de Bloemenstad genoemd. Het is leuk om per nostalgische paardenkoets een ritje door de stad te maken. Alsof je in een tijdmachine stapt. Eet aardbeien en bezoek een koffieplantage. We waren erg gecharmeerd van dit aangename plaatsje!

In Pyin Oo Lwin  zijn een aantal mooie koloniale gebouwen en een gezellige markt

Voor wie? Liefhebbers van terug-in-de-tijd.
Combineer met: Mandalay
Hoe bereik je het? Vanaf Pyin Oo Lwin is het 2 uur rijden naar Mandalay.

Ferry en Paulien, de oprichters van Footprint Travel, reisden 6 weken door Myanmar, op zoek naar de leukste ervaringen en meest bijzondere plekjes. Zij delen hun ervaring uit eigen hand graag met hun reizigers!

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
De ontdekking van olie bij Salay bracht grote rijkdom en huizen in Burmees-Victoriaanse architectuur werden gebouwd

Salay

Rond 1900 handelde het Britse Rijk volop in robijnen en teakhout, wat werd vervoerd over de Ayeyarwaddy Rivier, waar Salay aan ligt. De ontdekking van olie bij Salay bracht grote rijkdom en huizen in Burmees-Victoriaanse architectuur werden gebouwd. Het is heerlijk om door Salay te struinen en deze inmiddels verkruimelde gebouwen te fotograferen. Stap op tijd opzij voor een langskomende ossenkar en groet de dorpsbewoners vriendelijk. Je slaapt in een fijn comfortabel guesthouse met een prachtige tuin aan de rivier. In het koloniaal teakhouten pakhuis uit 1906 is het restaurant gevestigd waar die heerlijke gerechten serveert. Je kunt hier ook een kookcursus volgen.

Salay is een prettige afwisseling als tussenstop tussen Mandalay en Bagan, omdat beide antieke steden om tempels en pagodes draaien. Het is zo’n plekje waar niemand naar toe gaat, maar als je aankomt slechts één nacht geboekt hebt, heb je meteen al spijt. Blijf je langer, dan kun je per boot de rivier afvaren en dorpjes op het platteland bezoeken.

Stap op tijd opzij voor een langskomende ossenkar en groet de dorpsbewoners vriendelijk in Salay

Voor wie? Reizigers die niet alsmaar tempels willen zien, wat rustiger aan willen doen, culinaire liefhebbers.
Combineer met: Bagan
Hoe bereik je het? Salay is 1,5 uur rijden van Bagan en 5 uur van Mandalay.

Vanuit de lodge bezoek je per boot en tuktuk de omliggende dorpjes bij Samkar Lake

Samkar Lake

Ten zuiden van het Inle Lake bereik je via de rivieren het rustige Samkar Lake. Hier is een heerlijke luxe ecolodge op het water, waar het fantastisch verpozen is. Vanaf je veranda zie je hoe vissers hun netten uitgooien. Vanuit de lodge bezoek je per boot en tuktuk de omliggende dorpjes. Probeer zelf eens een rijstcracker te bakken en ga in gesprek met de lokale mensen. In het dorp is een klooster waarin 500 kids worden opgevangen en een opleiding krijgen. Een goed verhaal! Tijdens een leuke boottocht van 3,5 uur vaar je met stops naar de zuidoever van het Inle Meer. Probeer zelf je geluk met pottenbakken, proef huisgestookte palm-jenever en wandel langs begroeide pagode-ruïnes.

Tijdens een leuke boottocht over het Samkar Lake vaar je met stops naar de zuidoever van het Inle Meer.

Voor wie? Natuurgenieters, die weg van de massa willen. Eco-luxe genieters.
Combineer met: Kalaw en Inle Lake
Hoe bereik je het? Met de auto is het 3 uur van Kalaw en 2 uur van Naung Shwe, het dorp aan het Inle meer waar de accommodaties zijn.

Rondom Hpa An ligt een mooi kalksteengebergte met grotten, waar vrome boeddhisten Boeddha’s vereren.

Hpa-An (Kayin staat) & Mawlamyine (Mon staat)

Bezoek jij graag gebieden waar de meeste toeristen niet komen? Mawlamyine en Hpa-An worden vooral door lokale pelgrims bezocht. Rondom Hpa An ligt een mooi kalksteengebergte met grotten, waar vrome boeddhisten Boeddha’s vereren. Het zijn gebieden vol legendes en verhalen, over een vluchtende koningin, handige handelaar en een mythisch olifantenpaar. Een heerlijke bootcruise van 4 uur brengt je van het koloniale stadje Mawlamyine naar Hpa An.

Een heerlijke bootcruise van 4 uur brengt je van het koloniale stadje Mawlamyine naar Hpa An.

Voor wie? Reizigers die het belangrijker vinden om tussen de lokale mensen te zijn, dan hoogtepunten te bezichtigen.
Combineer met: Yangon en Golden Rock
Hoe bereik je het? Hpa An en Mawlamyine, de hoofdplaats van de Mon state, liggen op 6 uur rijden van Yangon en 2,5 uur van Golden Rock.

Waar ga jij naartoe op reis?

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Myanmar. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Myanmar reis op maat samen met onze Myanmar bouwstenen. 

Blogs over Myanmar


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter