BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Myanmar Must Do: Varen over het Inle meer met Shan kookcursus

Myanmar rondreizen - Inle meer - boottocht - Shan - Kookcursus

Ga je naar Myanmar, dan is het Inle meer zeker iets wat op je lijstje moet staan. Het is heerlijk om relaxed over het meer te varen en er is ontzettend veel te zien. Drijvende tuinen, dorpen op palen, kloosters midden in het meer, en werkplaatsen. We vertellen je hoe je de meeste toeristen kunt omzeilen en een authentieke ervaring kunt hebben, waarbij je gaat eten of koken bij een Intha vrouw thuis.

Myanmar | 04-03-2020
Paulien van der Geest

Drijvende tuinen en vissersdorpen op palen

Drijvende tuinen en vissersdorpen op palen

Het is zo’n 40 minuten varen van de jetty van Naung Shwe naar de zuidkant van Inle meer, waar de bezienswaardigheden zijn. Uiteraard zijn er veel boten op het meer, want dit is een van de must-sees van Myanmar. Maar onze gids gaat net een andere kant op dan de rest. Hierdoor zien we in de ochtend heel weinig andere toeristen. We varen bij drijvende (tomaten)tuinen en vissersdorpen op palen die wat verder uit de buurt zijn, en daardoor door de meeste gidsen niet worden bezocht. Heel leuk!

Vissen met een kegelnet

Vissen met een kegelnet

Er is een oudere visser bezig met een typisch kegelnet. Onze gids kent de oudere man goed en vraagt of wij willen dat hij zijn vaardigheden demonstreert. Hij doet echt zijn best. Later maak ik ook even fotos maken van de jongere vissers, die graag poseren voor een fooi van 1000 kyat, nog geen euro. Zij dragen de traditionele gele broek en trekken echt al hun balans trucs uit de kast. Bewonderingswaardig en super fotos. Ik ben er blij mee!

Afbeelding

Ferry en Paulien, de oprichters van Footprint Travel, reisden 6 weken door Myanmar, op zoek naar de leukste ervaringen en meest bijzondere plekjes. Zij delen hun ervaring uit eigen hand graag met hun reizigers!

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
5 dagen markt

5 dagen markt

De 5 dagen markt is in de buurt van het meer. Eind van de ochtend varen we ernaar toe. Wederom zien we weinig toeristen, omdat de meesten mensen zich hier als eerste heen spoeden en daarom onze gids juist wacht tot later op de ochtend. Slim! Normaliter neemt onze gids je mee naar een van de huizen op het meer voor een home cooked Shan lunch bij een Intha dame thuis. Dit keer hebben wij gekozen voor de uitgebreidere versie, waarbij we tevens een kookcursus doen. We willen tenslotte zelf alles uitproberen en testen! We kopen wat groenten en andere ingrediënten.

Shan Kookcursus

Shan Kookcursus

We komen aan bij het schoonste en mooiste lokale huis ooit en zonder twijfel de schoonste hurk wc van het land. De vrouw des huizes -Tin Tin- blijkt een nijvere bij, die iedere ochtend de houten vloer in de was zet. Tin Tin en haar nichtje spreken basis Engels en zijn beide trotse vrouwen met zelfvertrouwen en uitstraling. We krijgen ieder een kookschort, snijplank, goed mes en gaan aan een hoge tafel snijden. In de wederom zeer nette, traditionele keuken wijst Tin Tin ons wat we moeten doen. Onze gids legt uit dat Tin Tin altijd ervan hield om op een nette manier te koken en haar huis te bestieren, en zodoende gevraagd is te koken voor en met zijn gasten. We krijgen ook papieren met alle ingrediënten, waarbij gelet is of we deze ingrediënten in Europa kunnen krijgen. Dit kunnen we thuis ook! Super, want de Shan gerechten zijn heerlijk en we hebben al vaker gezegd dat het heel jammer is dat er geen Birmese restaurants zijn. Eten doen we samen met de gids aan een lage tafel, zittend op de grond. Soep, tempura met pork, tomatensalade, noodle soep (dit is eigenlijk ontbijt), gestoomde vis, groentecurry, rijst en fruit toe. Fantastisch!

Afbeelding

‘Varen over het meer met gids en home cooked lunch’ is een excursie die bij Footprint Travel inclusief in je Myanmar rondreis of Inle meer bouwsteen is. Naar keuze kun je extra de excursie Shan kookcursus op het meer toevoegen. Je kunt kiezen of je die op dezelfde dag doet of op een aparte dag.

Sigaren rollen

Sigaren rollen

Na de lunch gaan we verder met de vele bezienswaardigheden op het meer. We gaan naar de sigarenmaaksters die in een kring razendsnel sigaren draaien. De gids pakt zijn stopwatch erbij om te kijken hoe snel ze één sigaar kunnen rollen. Ferry kiest een sigaartje met een smaakje om te roken. We babbelen wat met de dames over hun werk en doen bij afscheid iets in de fooienpot.

Lotusbloem en zijdeweverij

Lotusbloem en zijdeweverij

Ook de zijdeweverij is ook echt een must see voor het proces. Met name omdat dit de enige plaats ter wereld waar men weeft met lotusbloemen. Draad wordt uit de stengel gehaald, heel bijzonder om te zien. De winkel is apart, je kunt gemakkelijk kiezen of je hier wel of niet in wilt. Ik gebruik al jaren een mooie zijden sjaal, die ik hier bij mijn eerste bezoek kocht, inmiddels jaren geleden. Er loopt wel iemand met je mee, maar dat is wel handig om de prijzen te vragen. Als je niet koopt, wordt er verder niet gepusht.

Afbeelding
Kloosters op het meer

Kloosters op het meer

Op het meer zijn twee kloosters, we bezoeken het oude houten klooster midden op het meer. Onze gids wijst aan dat de antieke boeddhabeelden verschillende stijlen en gezichten hebben. Ook boeddhabeelden zijn blijkbaar aan modetrends onderhevig! Typisch zo'n geval dat wanneer een gids uitleg geeft, je opeens veel meer ziet, dan wanneer je zelf maar wat ronddwaalt. Ook zijn er prachtige details van houtsnijwerk en koperdraad die we zonder onze gids zeker gemist hadden.

Zilveratelier met zwemmende vissen

Zilveratelier met zwemmende vissen

Met de kookcursus erbij, bereiken we inmiddels ons verzadigingspunt. We blijven meerdere dagen op het meer, dus we kunnen de bezoekjes spreiden. Op onze trip naar Indein zijn we op mijn verzoek ook nog even gestopt bij een zilver atelier. De gids weet een klein familiebedrijf waar je het hele proces kunt zien. Ze laten ons zien hoe ze zilver smelten. Gewoon met de hand! Ook laten ze ons een paar vernuftige traditionele designs zien. Eentje representeert bamboe, een ander design zijn bewegende vissen. Ook heel mooi vind ik de gevlochten balletjes die traditioneel bij een Shan verloving worden gebruikt, zoals bij ons verlovingsringen. Ik snuffel lekker rond in de winkel, en kies uiteindelijk voor oorbellen met het bamboe model die heel vernuftig in elkaar schuiven. Een mooi aandenken aan deze reis!


Afbeelding

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Myanmar. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Myanmar reis op maat samen met onze Myanmar bouwstenen. 

Blogs over Myanmar


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter