BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Myanmar reis expert Obbo geeft zijn 10 beste reistips Myanmar

Myanmar reizen - Yangon - Bagan - Mandalay - Hsipaw - Inle Lake

Met deze tips weet je hoe je je Myanmar reis het beste kunt plannen en wat je zeker niet mag missen. Myanmar expert Obbo Spanjaard geeft antwoord op reizigers vragen.

Myanmar | 16-04-2018
Paulien van der Geest

Met deze tips weet je hoe je je Myanmar reis het beste kunt plannen en wat je zeker niet mag missen. Myanmar expert Obbo Spanjaard geeft antwoord op reizigers vragen. Ook geeft hij tips voor het lekkerste eten en onthult hij het best bewaarde geheim van Myanmar.
 
 

Sommige reizen gaan eerst naar Mandalay en dan Bagan, andere reizen doen deze twee steden juist andersom. Wat is de slimste volgorde?

We merken dat reizigers na het sprookjesachtige en uitgestrekte Bagan, de verwachtingen voor de bezienswaardigheden van Mandalay te hoog gespannen zijn. Terwijl reizigers die eerst Mandalay doen en dan naar Bagan gaan, Mandalay zeer de moeite waard vinden. Je mag deze stad met de omliggende bezienswaardigheden zeker niet overslaan op je reis! Je kunt hier ook leuke fietstochten of Streetfood tours maken. Voor het reizen van punt a naar b maakt het niet uit of je eerst Bagan of Mandalay doet. Vandaar dat we aanraden: ga eerst naar Mandalay en dan naar Bagan, dan bouw je het op.
 
 

Op welke manier kun je het beste de tempels van Bagan bekijken?

Zelf ga ik graag op de fiets naar de tempels, heerlijk om even te bewegen. Tegenwoordig is het ook heel hip om een e-bike, een elektrische fiets te nemen. Ook dan ben je lekker in de open lucht, geen lawaai of uitlaatgassen om je heen. Je reikwijdte wordt wat groter en zeker als het warm is, is zo’n e-bike best relaxed. Ook grappig is om met een traditioneel paardenkarretje een tochtje met zonsondergang te maken. Het licht om te fotograferen is dan heel mooi, en natuurlijk wordt het dan heel stil bij de tempels. Mooi om een keer mee te maken!
 
 

Hoe is het eten in Myanmar? Is er een bepaalde keuken of een speciaal gerecht dat we er zeker moeten eten?

Je zult, vreemd genoeg, niet zo heel vaak BIrmees eten, omdat in de meeste plekken waar je verblijft heerlijk Thais, Chinees of Indiaas eten te krijgen is. Maar probeer het vooral eens! Je krijgt dan een groot aantal kleine schaaltjes met verschillende gerechten: curries, vlees en groentengerechten en dal. De keuken zit ergens tussen de Indiase en Thaise in, al zijn de smaken wel wat uitgesprokener. Wat je zeker eens moet proberen is het Birmese ontbijt: een feest van gefrituurde hapjes, samosa’s en kleine loempia’s. Heel erg lekker met veel zoete thee. Tip: in Mandalay kun je een ontzettend leuke excursie maken, waarbij je per riksja de tea shops langs gaat om al deze lekkere ontbijt hapjes uit te proberen!
 
 

Waar kun je het beste wandeltochten maken?

Dé plaats voor wandelingen is Kalaw. Je kunt zelfs een meerdaagse wandeling maken tot het Inle meer. Trek hier 2 of 3 dagen vooruit, waarbij je slaapt bij de mensen thuis in een lokaal dorp. Maar ook Hsipaw, in de hooglanden van Shan state biedt prima mogelijkheden voor makkelijke wandelingen en ook in de heuvels rond het Inlemeer kun je wandelingen met prachtige uitzichten op het meer maken.
 
 

3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!

1. avontuurlijke, individuele Myanmar rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Wat is de beste reisperiode? Is er een regentijd waar je rekening mee moet houden?

De droge periode is oktober tot en met april. November t/m februari is het hoogseizoen en dus ook wat drukker en duurder. In de maanden daarna, met name april, kan het heel warm worden, zeker bij Bagan. In de bergen is het koeler. Mei tot en met oktober koelt af, dankzij het verfrissende regenseizoen, waarbij de meeste regen in juni, juli, augustus valt. Tijdens de regentijd kun je, zoals in alle Aziatische landen, nog steeds goed reizen in Myanmar. De gemiddelde temperatuur blijft rond 30 graden en meestal zijn het tropische buien aan het einde van de dag, net zoals in buurland Thailand. De afstand tussen het noorden en het zuiden is zo’n 2.000 kilometer is, dus het is nooit overal hetzelfde weer. Bagan en Mandalay in noorden hebben een ander klimaat, waardoor het hier het hele jaar door tamelijk droog is en je in het regenseizoen goed kunt reizen. Inle Lake ligt zuidelijker, en krijgt wel wat regen. Meerdaagse wandeltochten met overnachtingen in dorpjes zijn in de regentijd niet aan te raden. Wil je toch graag wandelen, hou het dan op wandeltochten in de omgeving, en slaap weer in het comfort van je hotel in Kalaw en niet in een houten huisje in een dorpje. De natuur is net na het regenseizoen (oktober, november)  en aan het begin van het regenseizoen (april, mei) op zijn mooist en groen. Zo heeft ieder seizoen weer zijn voordeel. Conclusie: de beste reistijd is van eind oktober tot eind mei, maar als je niet goed tegen hitte kunt, tot eind februari. Maar Myanmar kan het hele jaar heel goed.
 

Kun je in Myanmar eigenlijk naar het strand?

Jazeker! In de boekjes zal je het strand van Ngapali Beach tegenkomen. Dat wordt geroemd als het mooiste strand. Je zult hier echter wel naar toe moeten vliegen. Onze tip is daarom het strand van Ngwe Saung Beach iets zuidelijker gelegen. Ngwe Saung Beach ligt een paar uur rijden van Yangon en heeft net zo’n mooi strand! Het bespaart je dus de kosten voor een binnenlandse vlucht en dat scheelt ook veel CO2 uitstoot. Misschien niet het eerste waar je als reiziger over nadenkt, maar als je de keuze hebt, adviseren we je graag om zo groen mogelijk te reizen.
 

Stel je hebt iets te vieren, een huwelijksreis bijvoorbeeld of een huwelijksaanzoek. Wat is het meest romantische en bijzondere wat je kunt doen?

Iets heel romantisch voor een bijzonder moment? Ik moet dan gelijk aan ballonvaart over de tempels van Bagan denken. Het is prijzig, maar natuurlijk iets heel unieks om mee te maken. Zelf heb ik het nog nooit mee mogen maken. Arme sloebers als ik kijken bij zonsondergang vanaf de tempels naar een over varende hete luchtballon. Ook leuk om te zien!
 

Wat is de toren van Pisa van Myanmar? Oftewel welk fotomoment mag je niet missen in Myanmar?

Het treinviaduct op weg naar Hsipaw. Daarom ga je bij ons op de terugreis naar Mandalay met de trein, zodat je het uitzicht vanuit de trein ziet. Een leuke tocht! Op de heenweg ga je het beste met de auto, zodat je het viaduct ziet waar je overheen gaat. Elke reiziger wil die foto als aandenken hebben. Een andere foto waarmee iedereen thuis wil komen, zijn de vissers op het Inle Meer. Ze roeien en hijsen hun conische netten uit het water met hun benen. De vissers poseren graag voor je, geef ze een kleine vergoeding zodat zij ook iets hebben aan je bezoek.  
 

Is er een bepaalde uitdrukking waarmee je deuren opent in Myanmar?

Overal hoor je Mingalaba, hallo! Ook is het altijd beleefd als je hoe gaat het? kunt vragen, dit is Nay koun la? Al ben je natuurlijk lost in translation zodra iemand uitgebreid antwoord gaat geven. Je poging wordt toch gewaardeerd.
 

Wat is het beste bewaarde geheim van Myanmar?

De Chin staat! Hier vind je nog vrouwen met traditioneel getatoeëerde gezichten, heel speciaal. Maar het is ook een heel mooi gebied om een paar dagen een wandeltocht te maken om de authentieke sfeer op het platteland te proeven. Blijf dan ook een nachtje in een dorpje slapen, zodat je het lokale leven meemaakt. De Chin staat kun je bereiken vanuit Bagan, je moet inclusief reisdagen wel 5 dagen in je programma hiervoor inplannen. Volgens ons is het echt de moeite waard. Natuurlijk wil je de bekende hoogtepunten niet missen. Maar juist zo’n ongerept plekje, dat nog niet is ontdekt door het grote publiek, dát maakt je reis echt uniek!
 

Zelf op reis in Myanmar?

Bekijk onze inspiratie privé rondreizen Myanmar. Je kunt deze reizen verder op maat maken met extensies (verlengingen), excursies of door te kiezen voor ander vervoer. Kun je niet vinden wat je zoekt? Gebruik dan onze bouwstenen Myanmar om zelf je reis samen te stellen. Natuurlijk helpen we je graag bij het in elkaar zetten van je droomreis Myanmar. Geef je wensen aan en wij maken een reisvoorstel voor je.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Myanmar 

Blogs over Myanmar


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter