BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Tip: zo beleef je de hoogtepunten van Myanmar op een authentieke manier!

Myanmar reizen - Yangon - Mandalay - Bagan - Inle meer - hoogtepunten

Wil je op reis naar Myanmar, dan zitten in ieder geval deze 4 plaatsen in je route: Yangon, Mandalay, Bagan en Inle Meer. Terecht ook, dit zijn de indrukwekkendste plaatsen van Myanmar. Maar wist je dat je hier meer kunt doen, dan de bekende hoogtepunten? In no time ben je van het gebaande pad. We geven je tips voor een verrassende invulling op deze bestemmingen.

Myanmar | 14-10-2019
Paulien van der Geest

Bagan: bezoek dorpjes per mountainbike of e-bike

Bagan: bezoek dorpjes per mountainbike of e-bike

Na een dagje ‘tempelen’, vonden wij het heel leuk om dorpjes in de omgeving te bezoeken. Dit kan per mountainbike, maar als het erg warm is (Bagan ligt in de ‘Dry Zone’ waardoor het erg warm aanvoelt), is het ook erg prettig per e-bike. Samen met een gids toerden we door dorpjes waar nooit toeristen komen. Ossenkarren reden af en aan. Vrouwen kwamen met manden vol oogst en kleine kinderen van het veld. Mannen waren aan het werk op het land. Een heerlijk dagje!

Afbeelding
Inle meer: Shan kookcursus op het meer

Inle meer: Shan kookcursus op het meer

Natuurlijk wil je net als iedereen het Inle meer ontdekken. Je kunt hier een bijzonder tintje aan geven door dit te combineren met een kookcursus bij een van de vrouwen thuis. Eerst bezochten we de drijvende tuinen, die zorgen voor 80% van de tomaten voor heel Myanmar. Daarna kochten we groenten op de ‘5 Dagen Markt’, een roulerende markt rondom het Inle Meer. Bij de vriendelijke Tin Tin leerden we hoe we na onze reis thuis een compleet Shan-buffet op tafel zetten. Shan is een van de grootste provincies van Myanmar, met een eigen keuken. De Shan noodlesoep is beroemd en eet men het liefst als ontbijt, maar het is ook erg lekker als lunch. We maakten ook salade, tempura, groentecurry en gestoomde vis, natuurlijk aten we alles op als lunch. Na de kookcursus gingen we verder met het ontdekken van het Inle Meer.

Afbeelding

Ferry en Paulien, de oprichters van Footprint Travel, reisden 6 weken door Myanmar, op zoek naar de leukste ervaringen en meest bijzondere plekjes. Zij delen hun ervaring uit eigen hand graag met hun reizigers!

Afbeelding
Yangon: Laat je toekomst voorspellen door een waarzegger

Yangon: Laat je toekomst voorspellen door een waarzegger

Je kunt er niet omheen: vanuit de verte zie je de gouden koepel van de Shwedagon pagode glanzen. De trots van het land! Maar om hier nou alleen maar een rondje te lopen en te gapen naar alle bling bling, dat zou zonde zijn! Veel leuker is het om je mee te laten voeren naar de wijken rondom Shwedagon, waar de kloosters zijn. In de ochtend lopen hier monniken in donkerrode pijen en nonnen in roze pijen rondom eten op te halen in hun bedelnap. Ook staan overal kraampjes met eten en verse groenten. Bij Shwedagon doe je wat de locals doen: je laat je toekomst voorspellen door middel van astrologie. Op basis van je geboortedatum weet de waarzegger een aantal verbazingwekkende dingen over je te vertellen. Vervolgens mag je een aantal vragen stellen, waar je met behulp van tarot kaarten antwoord op krijgt.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Mandalay: Het grootste boek ter wereld

Mandalay: Het grootste boek ter wereld

Natuurlijk ga je een dagje de 1000 jaar oude overblijfselen van de koninklijke steden rondom Mandalay bekijken. Sommige mensen vinden Mandalay stad zelf niet de moeite waard. Wij zijn het hier niet mee eens! Je zou minimaal een ochtend uit moeten trekken voor de bezienswaardigheden in de stad zelf. Bekijk dan zeker het grootste boek ter wereld. Nee dit is geen groot papieren boek. Dit boek is gemaakt van 729 steentabletten met inscripties van Sutta Pitaka, de Vinaya Pitaka en Abhidhamma Pitaka, de drie delen waaruit de Tripitaka bestaat, de leer van de Boeddha geschreven in de oude Pali-taal. De boeddhistische bijbel, zeg maar. Elk stenen tablet is een bladzijde en heeft zijn eigen witte pagoda. Het is er bijzonder fotogeniek. Het is een geliefde plek voor trouwfoto's en ook komen er veel lokale meisjes in hun mooiste outfit selfies maken. Dat vinden wij dan weer leuk om te fotograferen!

Afbeelding
Inle meer: Trekking naar Pa-O dorp

Inle meer: Trekking naar Pa-O dorp

Rondom het Inlemeer wonen mensen van allerlei verschillende etniciteiten. Myanmar kent maar liefst 135 verschillende etnische groepen, en velen daarvan wonen in de Shan Staat. Met een boot voeren we naar een andere oever van het meer en begonnen aan een trekking van 3 uur, bergopwaarts. Een Pa-O man uit het dorp wachtte ons op, zodat we als zijn gast het dorp konden bezoeken. Ga vroeg, zodat het relatief koel is. Het is even puffen, maar zeker de moeite waard: er komen nauwelijks bezoekers in dit Pa-O dorp. Met de vrouw des huizes zaten we rondom het vuurtje in de keuken waarop ze een lunch voor ons kookte. Na de lunch liet ze ons haar traditionele kostuum zien. Alleen wilde ze dat niet zij, maar ik het aan ging trekken! Een aantal buren en buurkinderen kwamen dit bijzondere schouwspel bekijken. Ze zien al nooit toeristen, en al helemaal niet in hun kostuum. Hier werden ze behoorlijk trots van!

Afbeelding

Zelf authentiek Myanmar ontdekken?

Laat je inspireren door onze Myanmar rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies (verlengingen) en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Myanmar bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je graag om er een goed reisschema van te maken. 

Blogs over Myanmar


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter