BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Zo beleef je Must See Bagan in Myanmar op een unieke manier!

Myanmar rondreizen - Bagan - Birma - Bucketlist - E-bike - Tempelcomplex

Ga je naar Myanmar (vroeger Birma geheten), dan staan in ieder geval de duizenden tempels van Bagan op je bucketlist. Volkomen terecht, dit is hét hoogtepunt van Myanmar en mag je niet missen. Maar dit betekent natuurlijk wel dat je niet de enige reiziger bent, die hier gaat kijken. Hoe voorkom je dat je met drommen mensen in de rij staat te dringen? We geven je onze tips!

Myanmar | 13-01-2020
Paulien van der Geest

Bagan tip 1: Doe de route in een andere volgorde

Bagan tip 1: Doe de route in een andere volgorde

Allereerst: als je de meest spectaculaire tempels wilt bezoeken, ga dan niet precies op hetzelfde tijdstip als alle anderen naar die bekende plek. Iedereen volgt namelijk een bekende logische route tussen de tempels. Doe die route tegen de gangbare rijrichting in, of waar mogelijk kriskras. Onze lokale gids uit Bagan, weet met zijn jarenlange ervaring precies wanneer het ergens erg druk is, en vermijdt deze plek rond dit tijdstip.

Bagan tip 2: Ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit

Bagan tip 2: Ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit

Als je in een reisgids over Bagan leest, dan staan hier wel 20 tempels beschreven. Je krijgt het gevoel dat je die allemaal moet afvinken. Niets is minder waar. Na een stuk of 5 prachtige tempels hebben de meeste mensen het verzadigingsmoment bereikt. Voorkom dat je ‘tempel-moe’ raakt, en ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Bezoek een paar mooie, gevarieerde tempels die verschillende stijlen en periodes representeren en ga hier de diepte in.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Bagan tip 3: Neem een goede lokale gids

Bagan tip 3: Neem een goede lokale gids

De diepte in gaan doe je met de hulp van een goed opgeleide gids. Deze wijst je bijzondere zaken in de tempel aan en vertelt achtergrondverhalen. Hij laat je dingen zien, die je als leek niet zouden zijn opgevallen. Wist je bijvoorbeeld dat sommige Boeddhabeelden een Indiaas gezicht en andere een meer Chinees gezicht hebben? Of dat een koning bang was dood te gaan, als hij zijn tempel zou afbouwen? Dit soort verhalen brengen de 1000 jaar oude tempels tot leven!

Bagan tip 4: Op een e-bike (scooter) tussen de tempels door.

Bagan tip 4: Op een e-bike (scooter) tussen de tempels door.

We kiezen een ander vervoermiddel. Op een hippe e-bike, dit zijn stille elektrische scooters zonder CO2 uitstoot, volgen we binnendoor wegen over zand. Een e-bike is makkelijk te besturen, je moet wel af en toe in mul zand je evenwicht weten te bewaren. Met af en toe een voetje aan de grond, op je gemakje, gaat dat prima. We rijden kriskras tussen tempels door die niemand bezoekt, heel erg gaaf! Misschien geniet ik daar nog wel het meeste van. De bekendere must-see tempels bereiken we van de achterkant, ze doemen in alle rust voor onze neus op. We kunnen zo prachtige foto’s maken, zonder toeristen, auto’s of tourbussen erop. Ook slaan we zo eventuele verkoopkramen over. Heel relaxed! Dankzij de e-bike kunnen we een andere route volgen, dan de meeste mensen per auto of bus nemen.

Ferry en Paulien, de oprichters van Footprint Travel, reisden 6 weken door Myanmar, op zoek naar de leukste ervaringen en meest bijzondere plekjes. Zij delen hun ervaring uit eigen hand graag met hun reizigers!

Bagan tip 5: Ga niet op hetzelfde tijdstip als iedereen naar dezelfde plek.

Bagan tip 5: Ga niet op hetzelfde tijdstip als iedereen naar dezelfde plek.

Neem op het heetst van de dag een break voor een verfrissende duik in het zwembad en ga einde van de middag –wanneer de temperatuur daalt- weer terug voor een laatste blik. En als overal –bijvoorbeeld in de Lonely Planet- de zonsondergang op locatie A wordt gepromoot, geniet dan van de zonsondergang op locatie B. Er zijn 4 verhoogde viewpoints waar je de zonsondergang kunt zien. Onze lokale gids wist waar het meestal het drukst is en nam ons mee naar een plekje dat wat verder weg lag. Je voorkomt het natuurlijk nooit helemaal, dat er soms toevallig toch nog een grote groep bij komt, maar we stonden zeker niet te dringen.

Bagan 6: Op een e-bike of mountainbike door dorpjes

Bagan 6: Op een e-bike of mountainbike door dorpjes

Samen met onze gids gaan we de volgende ochtend naar dorpjes in de omgeving. Dat hier geen toeristen komen is wel duidelijk wanneer een stel jonge ossen voor een ossenkar op hol slaan wanneer ze ons zien! (We staan gewoon stil op dat moment.) Vanaf dat moment maken we heel ruim baan voor de vele ossenkarren. Ook de dorpelingen kijken raar op, zelden zien ze toeristen in hun dorp! Soms worden we zelfs bedankt dat we hun dorp bezoeken. Ook worden we uitgenodigd voor een kopje thee met crackers. Zo dicht bij de tempels hebben we een compleet andere ervaring. En op de terugreis rijden we uiteraard tussen (onbekende) tempels door, dat is onmogelijk om niet te doen in Bagan!

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Myanmar. Maak er jouw unieke reis van met extensies (verlengingen) en excursies. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Myanmar reis op maat samen met onze Myanmar bouwstenen. 

Blogs over Myanmar


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter