BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

12 Goede redenen om Colombo op te nemen in je Sri Lanka reis

Sri Lanka reizen - Colombo - reistips - reisadvies - bezienswaardigheden Sri Lanka

De meeste reizigers slaan Colombo over op een Sri Lanka reis. Het is geen stad waar je al rond slenterend vanzelf tegen de bezienswaardigheden aanloopt. Maar met een goed plan, valt er in Colombo veel moois te ontdekken!

Sri Lanka | 09-12-2019
Paulien van der Geest

Heritage Walk

1. Maak een Heritage Walk (Stadswandeling) met een gids.

Eerst bezetten de Portugezen Sri Lanka, daarna de Nederlandse VOC en tot slot de Britten. De oude stadsdelen zijn Fort, Slave Island en Petta. Inmiddels is Colombo omgebouwd tot een wereldstad, en vind je de geschiedenis hier moeilijker terug. Een gids kan je meer laten zien van en vertellen over de stad. Zeker de moeite waard!

Dutch Hospital

2. Dutch Hospital.

Onze favoriete plek in Colombo. In de Hollandse tijd was dit het ziekenhuis. De kamers zijn omgetoverd in hippe winkels zoals Barefoot en restaurants. De binnenplaats stond vroeger vol geneeskrachtige kruiden, maar is nu een terras waar je kunt zitten, of in de avond naar een bandje kunt kijken. In de straat tussen Dutch Hospital en Fairway Hotel zijn ’s avonds vaak optredens, ongeveer vanaf 7 uur en uiterlijk tot 11 uur.

Ministry of Crab

3. Eten bij Ministry of Crab: Top 50 beste restaurants ter wereld

Bij Ministry of Crab serveren ze… krab. Van klein tot Crabzilla groot! Dit restaurant staat in de Top 50 van ’s werelds beste restaurants. Je moet wel ruim van te voren reserveren (een week bijvoorbeeld). Er zijn 3 beroemde chefs die dit restaurant runnen. Starstruck als ik ben, kon ik het niet laten om met de bekendste chef -Dharshan Munidasa- op de foto te gaan!

Ferry en Paulien trokken bijna twee maanden door Sri Lanka, op zoek naar de leukste plekjes voor onze reizigers.

Ayurvedische Spa behandeling en massage

4. Ayurvedische Spa behandeling en massage

In Sri Lanka past men voor spabehandelingen en massages de principes van Ayurveda toe. (Net zoals op Bali bijvoorbeeld.) Een heel goed bekend staande en luxe spa is Spa Ceylon. Werkelijk heerlijk en je voelt je als herboren. Een winkel van Spa Ceylon met hun producten vind je in Dutch Hospital en ze kunnen je daar ook de weg naar de spa zelf wijzen die vlakbij ligt.

Cocktails op dakterras van The Botanic

5. Cocktails op dakterras van The Botanic

De perfecte plek om de dag af te sluiten is op het dakterras van de Botanic. Dit is op het dak van Fairways Hotel, achter het Dutch Hospital. Botanic heeft zijn eigen lift. Je kunt hier ook lekker eten. Het zijn wel kleine porties tegen flinke prijzen. En pas op, er komt nog een flinke tax en service charge overheen. (Een hoofdgerecht, bijgerecht, dessert, water en 2 alcoholische drankjes, kwam op ons €30 pp te staan, een exorbitant bedrag voor Sri Lanka. Budget tip: Je kunt ook beneden in de foodcourt onder Fairways eten en op het dakterras een drankje doen!

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
de Galle Face Boulevard

6. Zonsondergang aan de Galle Face Boulevard

When in Colombo, do as de Colombians do! Ga flaneren op de boulevard aan zee. Er staan kiosken die eten en drinken verkopen. Bij zonsondergang marcheren de 3 militairen bij de vlag weg, een apart gezicht.

Galle Face Hotel

7. Dineren in sfeer van vervlogen tijden in Galle Face Hotel

Het beroemdste hotel van Colombo is het Galle Face Hotel. Van dit koloniale hotel wordt gezegd dat het het mooiste heritage hotel van Azië is! Vanaf de restaurants en het zwembad heb je uitzicht op zee. Vele beroemdheden sliepen hier, zoals Roger Moore en Che Guevara. Hier slapen is niet goedkoop, maar dat is het nergens in Colombo (en het kan zelfs nog veel duurder). Een goede deal is het diner buffet. Dat klinkt misschien fout, maar is echt geweldig lekker en volop keuze. Voor ongeveer €15 geniet je van een driegangen buffet in stijl.

Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.

Colombo by Jeep

8. Colombo by Jeep

Wil je eens iets heel anders? Wel wat zien, maar op een fun manier? Stap dan bij Nishanthe in ’s werelds oudste landrover en tour door Colombo. Hij laat je alle landmarks zien en vertelt er kort iets over. Geen langdradige verhalen, je krijgt een boekje mee om later nog eens na te lezen. Onderweg stopt de voormalige DJ en nachtclubmanager om wat drankjes of streetfood te kopen. Onverwachts sta je in een groene strook net buiten Colombo. En jawel, je mag zelf ook een stukje rijden in de landrover.

het VOC Café van de Dutch Burgher Union

9. Lamprais eten in het VOC Café van de Dutch Burgher Union

De nazaten van de Nederlanders die trouwden en kinderen kregen met de inheemse dames, heten de Burghers. Ze zijn trots op hun Hollandse roots en hebben een verenigingsgebouw. We zien dat zelfs Sinterklaas nog wordt gevierd. Hierbij is het VOC café waar je Lamprais kunt eten. Lamprais (een homp rijst waar tevens de Indonesische snack Lumper van afgeleid is) is rijst met hierbij verschillende schepjes groente, een ei en vlees. Een soort mini rijsttafel op je bord dus. Van oudsher was het een klein pakketje in bananenblad gewikkeld. Tegenwoordig is het een volledige maaltijd.

Theedrinken in Asylum

10. Theedrinken in Asylum

Nog zo’n prachtig gerenoveerd gebouw uit de Nederlandse tijd: Asylum. Vroeger een mental hospital, nu een upmarket shopping centrum. Dimah heeft hier een theewinkel waar je heerlijk theetjes kunt drinken met een lekker taartje erbij.

Dutch tuk tuk safari

11. Dutch tuk tuk safari

Wil je op eigen gelegenheid zonder een gids op pad in Colombo? Start dan in het Dutch hospital en nadat je dit hebt gezien stap je in de tuktuk van Dutch safari’s. Zij brengen je dan naar de verschillende bezienswaardigheden en wachten hier op je. Ga je maar 1 of 2 uur op pad, dan is het $10 per uur. Ga je de hele dag met ze op pad, dan kan de prijs zakken naar $5 per uur. Maak van te voren afspraken.

Park Street

12. Uit eten op Park Street

Een gezellig straatje om uit eten te gaan is Park Street. Het is hip en upmarket, dus verwacht Nederlandse prijzen. Wij hadden helaas geen tijd om te blijven eten, maar volgende keer zeker. Je moet tenslotte altijd een goede reden hebben om terug te komen!

Stappenplan Colombo

Stappenplan Colombo


Stap 1: Kies als ochtendactiviteit tussen een stadswandeling met gids, een jeeptour of Dutch tuk tuk safari.
Stap 2: Kies je middagactiviteit: Ayurvedische spa behandeling of thee drinken in Asylum. Of ga lunchen in het VOC café van Dutch Burgher Vereniging.
Stap 3: Kies voor een geweldig diner tussen Ministry of Crab of Galle Face Hotel of alternatief Park Street.
Stap 4: Ga iets drinken op het dakterras van de Botanic

Zelf naar Sri Lanka?

Laat je inspireren door onze Sri Lanka rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Sri Lanka bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je om er een goed passend reisschema van te maken. 

Blogs over Sri Lanka


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter