BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Best Kept Secret Sri Lanka: Dolfijnen en strand in Kalpitiya

Sri Lanka reizen - Kalpitiya - dolfijnen spotten - reistips - reisadvies - bezienswaardigheden Sri Lanka

Kalpitiya in het noordwesten van Sri Lanka is een relatief onbekend strandgebied. Er enorme scholen dolfijnen te spotten zijn. Je ziet er honderden bij elkaar! Tot die tijd: Sssttt, niet verder vertellen, deze Best Kept Secret van Sri Lanka!

Sri Lanka | 07-05-2018
Paulien van der Geest

Kalpitiya in het noordwesten van Sri Lanka is een relatief onbekend strandgebied. Dat gaat ongetwijfeld veranderen als bij een breder publiek bekend wordt, dat er enorme scholen dolfijnen te spotten zijn. Je ziet er honderden bij elkaar! Tot die tijd: Sssttt, niet verder vertellen, deze Best Kept Secret van Sri Lanka!  
 

Doen:  Dolfijnboottocht

Om half 8 s ochtends, wanneer de zee nog rustig is, varen we in een bootje de zee op, tot voorbij het koraalrif. Het duurt niet lang of we spotten de eerste school dolfijnen. Het lijken er wel 100 te zijn. Het blijken Spinners te zijn, wat lichter van kleur en kleiner dan de bekende Tuimelaars (Bottlenose), die hier ook voorkomen. Telkens komen er nieuwe groepen dolfijnen aanzwemmen. We zien hun vinnen boven water en soms springt er eentje uit het water en spint dan om zijn as. Een geweldig gezicht! Er schijnt geen biologische reden te zijn om te springen, anders dan dat ze het gewoon leuk vinden. Even later zien we vijf dolfijnen naast elkaar door een golf surfen. Ook komt er regelmatig eentje voor onze boeg zwemmen, de boot veroorzaakt een surfgolf die ze lekker vinden.
 
 
Op een gegeven moment lijkt het wel  alsof alle dolfijnen zich tussen onze bootjes verzamelen.  Het zijn er echt enorm veel. ’s Avonds spreken we een lokale natuurgids, en hij denkt dat er orka’s op de loer lagen, waardoor de dolfijnen tussen de bootjes kwamen schuilen! Hij vertelt ons dat je ongeveer 1 op de 3 dolfijnen aan de oppervlakte ziet, de andere 2 zijn onder water op dat moment. Het aantal dolfijnen dat je denkt te zien, kun je vermenigvuldigen met factor 3. Hij denkt dat er vanochtend zo’n 2.000 dolfijnen waren! Dat is uitzonderlijk, normaal zijn het er een paar honderd. We hadden dus heel veel geluk, met dank aan de orka’s!
Gelijk naar de bouwsteen? Dolfijnen spotten in Kalpitiya
 
 
Fotografie tip: Dolfijnen zijn veel te snel om te fotograferen, je zult bijna nooit op het perfecte moment afdrukken. Veel beter kun je ze filmen en hopen dat je de juiste momenten hebt gefilmd. Vaak kun je uit een filmpje nog een foto still halen. Dit kan via een video bewerkingsprogramma, maar een printscreen als je de video op het juiste moment stil zet is ook een optie (maar dan is de kwaliteit wel minder).
 
 

Slapen: Luxe ingerichte strandtenten

Vers uit de Nederlandse winter sta ik meteen te stuiteren als ik het resort binnenkom. Strand! Kokospalmen! Blauwe lucht! Schommelbanken met uitzicht op zee! Wat een geweldige plek is dit. Het wordt alleen nog maar beter als we onze luxe ingerichte strandtent zien. Een enorm terras met banken vol kussens om te chillen. Een heerlijk groot bed, en alle luxe zoals een ventilator, een waterkoker, elektrisch licht, een safe, en een airconditioning voor als het echt heel warm zou zijn,. Boven het tentdoek is echter een dak van kokosbladeren, dus het blijft behoorlijk koel in de tent. Daarachter onze eigen badkamer met wc, douche met heet water en een wasbak. Ook is er een buitendouche met koud water en een eigen tuintje om te zonnen. Naar de wasbak staan we overigens even gek te kijken, maar als je aan de schelp draait, komt er water uit het 1001 nacht kannetje!
 
Ferry en Paulien trokken bijna twee maanden door Sri Lanka, op zoek naar de leukste plekjes voor onze reizigers.
 

Eten: Luxe drie gangen voor 15 piek

In het resort wordt heerlijk gekookt. Elke avond is er een driegangenmenu om uit te kiezen, voor zo’n 15 euro. Unaniem kiezen we voor de verse springrolls met garnalen. Als hoofdgerecht kiezen we voor een heerlijk stuk tonijn in een korstje van witte en zwarte sesamzaad. Nu koop ik thuis altijd duurzaam gevangen vis omdat de zee aardig leeggevist wordt. Prettig idee dat de lokale vissers in Sri Lanka niet grootschalig vissen, maar op traditionele wijze, wat tegenwoordig als de duurzame manier van vissen wordt gezien. Als toetje kies ik de cannelloni, een holle deegrol met een crème erin, heerlijk!  Natuurlijk kun je hier een biertje (€2) of wijntje (€5) bij drinken, maar ik vind een alcoholvrije gingerbeer (€1,50) ook heel verfrissend! Wat een onverwachts genot om op een strand in Sri Lanka zo culinair te genieten!
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 
 

Gaan: Hele jaar, maar december tot half april dolfijnen spotten.

Van december tot half april kun je dolfijnen spotten. En met wat mazzel zelfs walvissen, maar dat is verder in de zee.  Daarna blaast de wind te hard en worden de golven te ruw om met een bootje de zee op te gaan. Maar het is dan wel perfect weer om te kite surfen! Dat de zee te ruw is hoeft je verdere strandpret niet te verstoren. Dit is namelijk een van de droogste gebieden van Sri Lanka, alleen in de maanden mei en de maand september/oktober valt er meer regen, de andere maanden kun je Kalpitiya gewoon bezoeken. Zwemmen in zee zit er dan  niet in, maar er is een heerlijk zwembad bij, en eerlijk is eerlijk, ook in het rustige seizoen zie je de meeste gasten in en om het zwembad of in de vele chillplekken een boekje lezen. Een strandwandeling kan natuurlijk wel en het hele resort is een groot strand!
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Sri Lanka rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Combineer: Wilpattu, Anuradhapura en Sigiriya

Kalpitiya ligt 3 uur rijden ten noorden van de Colombo/Negombo/vliegveld regio. Op 1,5 uur rijden ligt Wilpattu Nationaal Park, het grootste en rustigste Nationaal Park van Sri Lanka. Op 2,5 uur rijden ligt de antieke tempelstad Anuradhapura, onderdeel van de Culturele Driehoek. Op 3,5 uur rijden ligt Sigiriya met een Leeuwenrots, een gebied waar je absoluut naartoe moet op je Sri Lanka reis.
 

Zelf op reis naar Sri Lanka?

Laat je inspireren door onze Sri Lanka rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Sri Lanka bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Sri Lanka - Reisadvies - Dieren 

Blogs over Sri Lanka


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter