Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Bucketlist Sri Lanka: Walvis spotten in Mirissa

Sri Lanka reizen - Mirissa - walvissen - safari - bezienswaardigheden Sri Lanka

Sri Lanka heeft zijn eigen safari Big 5. In de nationale parken kun je op zoek naar olifant, buffel, luipaard en de lippenbeer. Op zee kun je op zoek naar nummer 5: de walvis. De Blauwe Vinvis is het grootste zoogdier op aarde. Wij kunnen ‘m afvinken van onze bucketlist!

Sri Lanka | 07-10-2019
Paulien van der Geest

Vroeg op

Vroeg op

Je moet er wel wat voor over hebben om de walvis te zien. Enigszins slaperig vertrekken we om 6 uur ‘s ochtends met een ontbijtpakket onder de arm naar het kantoortje voor onze excursie. Ook hier krijgen we nog wat snackjes, een kop thee en als we willen een tablet tegen zeeziekte. Per tuktuk scheuren we het havengebied in. Even de neus dicht tegen de geur van vis op de nuchtere maag…

Vol verwachting

Vol verwachting

Op onze boot passen zo’n 100 mensen. Op zich een goed idee, hoe meer mensen op één boot, hoe minder boten op het water en hoe rustiger voor de walvissen. Wij kiezen voor een van de stoelen op het bovendek. Dit betekent wel iets meer zon, dus we moeten goed smeren en water drinken. (Breng zelf extra water mee!) Gelukkig is er ook een wc aan boord. Twee uur lang varen we richting de horizon. We staren naar de golven en beginnen de hoop een beetje op te geven. Zou het wel lukken vandaag?

Afbeelding
Vinvis!

Vinvis!


Maar dan! Er ontstaat tumult bij de kapitein en zijn maat. De motor gaat een versnelling hoger en er wordt in het Singalees naar de maat op het benedendek geroepen. En ja, voor ons zien we een fontein van water: een walvis die uitademt. Snel varen we erop af. Met ons nog zo’n 12 boten, dat valt eigenlijk wel mee want de oceaan is groot. Zo ook de blauwe vinvis, het exemplaar dat wij zien is zo’n 20 meter. Een paar maal blaast hij uit. Totdat hij met een elegante zwaai van zijn staart naar de diepte duikt. En nu, is het nu voorbij? “Nee” zegt onze kapitein, “over een minuut of 10 komt hij weer boven. We weten alleen niet waar… “

De beste tijd om walvissen te spotten in Mirissa is de periode november - april. Daarna heb je kansen aan de oostkust bij Trincomalee.

Afbeelding
Vijf keer is scheepsrecht

Vijf keer is scheepsrecht

Alle 12 boten dobberen wat rond, een ieder kijkt een andere kant uit en samen bestuderen we een 360 graden cirkel. De een kiest er voor een stukje verder te varen. Je weet nooit aan welke tactiek je goed doet. Zenuwachtig bijt ik op mijn nagel… Ja! De scheepsmaat wijst en de vinvis blijkt vlakbij onze dobberende boot omhoog te zijn gekomen. We zitten eerste rang! Terwijl ik een video maak, spiek ik zelf over mijn camera. Ik wil het met eigen ogen zien, niet door een lens! Nadat de vinvis drie maal boven is gekomen, keert de helft van de boten terug naar de haven, blijkbaar is hun tijd om. Maar onze kapitein heeft geen haast. De vierde keer zwaait de vinvis niet met zijn staart, volgens de kapitein een teken dat hij dit keer niet heel diep duikt en snel weer boven komt. “Nog één keer,” zegt hij. En ja hoor, we zien de vinvis voor de vijfde maal boven komen. Al met al hebben we ongeveer een uur bij de walvis gevaren, voordat ook wij terugkeren naar de haven.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Verwennen

Verwennen

Na de walvistocht waren we door zee en zon best een beetje gaar. Gelukkig heeft Mirissa genoeg gezellige plekjes te bieden, zonder dat het al te druk is. We lieten onze spieren los masseren bij Secret Garden. Op een achteraf weggetje vind je deze tuin met massage cabana’s. Maak wel een afspraak, want zowel Secret Garden als de nabijgelegen Bardo zitten dagelijks compleet vol. Een Ayurvedische massage gebeurt met veel olie en strijkende bewegingen, vaak met de onderarm. Je kunt lekker nasudderen op het strand bij zonsondergang. ’s Avonds kun je bij kaarslicht op Mirissa Beach eten. Wij aten bijvoorbeeld lekker bij Salt. Even geen zin in alcohol, dan is de Virgin Mojito (dus zonder de rum) heerlijk verfrissend. Blijf je langer en ben je op zoek naar meer activiteit, dan kun je ook surflessen nemen. Je moet dan wel naar een speciaal surfstrand aan de noordkant Mirissa.

Zelf op reis naar Sri Lanka?

Laat je inspireren door onze Sri Lanka rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Sri Lanka bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je om er een goed reisschema van te maken. 

Blogs over Sri Lanka


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter