BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Do’s en Don’ts in Sri Lanka: voorkom deze culturele blunders!

Sri Lanka reizen - Do's & Don'ts - reistips - reisadvies - Culturele blunders

Probeer jij je aan te passen aan de lokale cultuur als je op reis bent? Of dender je als een olifant in een porseleinkast door een exotisch land? Bij Footprint Travel vinden we het belangrijk om met respect voor de lokale cultuur te reizen. Daarom is het belangrijk om de meest basale omgangsregels te kennen. Zo voorkom je dat jij een culturele blunder begaat!

Sri Lanka | 18-05-2020
Paulien van der Geest

Mensen op de foto zetten

Mensen op de foto zetten

Natuurlijk is het leuk om foto’s van Sri Lankaanse mensen te nemen, zeker als ze mooie kleurrijke sari’s dragen. Maar: vraag even of het mag. Want wat zou jij ervan vinden als een buslading Chinese toeristen met grote camera’s foto’s van je nemen terwijl jij in je voortuintje thee zit te drinken?
Tip: Het is verboden in Sri Lanka om overheidspersoneel, militaire en andere strategisch interessante gebouwen te fotograferen.

Mensen op de foto zetten
Ja knikken of toch niet?!

Ja knikken of toch niet?!


Een van de meest verwarrende gewoontes in Sri Lanka, is het gebruik van ja. 'Ja' wordt niet aangeduid door te knikken, maar door het hoofd te 'wiebelen' (je kin heen en weer bewegen).
Tip: Dit gewiebel betekent niet alleen ‘ja’ maar heeft ook nog meer betekenissen zoals “ik begrijp het, maar het interesseert me niet”.

Ja knikken of toch niet?!
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Hello-goodbye

Hello-goodbye

Een traditionele beleefde manier van groeten is het “namasté”-gebaar. De handen zijn naar elkaar gevouwen op kinhoogte en men maakt een klein knikje met het hoofd. Jongeren schudden elkaar steeds vaker de hand.
Tip: Voor vrouwen in Sri Lanka is het ongepast om een man buiten de familie aan te raken. Spiegel het gedrag en je zult haar niet in gelegenheid brengen.

Hello-goodbye
Eten bij een familie thuis

Eten bij een familie thuis

Word je uitgenodigd om bij een familie thuis te eten? Kom vooral niet met een lege maag, want het kan nog uren duren voordat er wordt gegeten. Word je aangeboden om je handen te wassen, doe dit dan. Is er geen bestek en moet je met je handen eten? Gebruik brood of bolletjes rijst om je groentegerecht mee op te scheppen. Eet alleen met je rechterhand (je linkerhand gebruikt men voor wc-bezoek en daardoor wordt de linkerhand als onrein beschouwd). Wanneer je helemaal je bord leeg eet, laat je zien dat je nog honger hebt en zal er waarschijnlijk een tweede keer worden opgeschept. Laat dus wat kruimeltjes liggen.
Tip: Na het eten is de gezelligheid voorbij, vertrek ongeveer binnen 30 minuten na het einde van het diner. Doe je dat niet, dan lijkt het alsof je vindt dat de familie je onvoldoende eten hebt gegeven en je meer eten verwacht!

Eten bij een familie thuis
Kussen in het openbaar

Kussen in het openbaar

Het is voor Sri Lankanen ongepast om in het openbaar met je partner te knuffelen of te kussen. Je zult eerder twee vrienden van hetzelfde geslacht vriendschappelijk hand in hand zien zitten. Het kan dus ook zijn dat een Sri Lankaan (van hetzelfde geslacht) hand in hand met jou gaat zitten. Voor ons enigszins awkward, zo’n spontane BFF, maar heel lief bedoeld.
Tip: Homoseksuele koppels lijken op dit vlak in het voordeel te zijn, maar vergeet vooral niet dat homoseksualiteit verboden is. Homoseksualiteit is een taboe onderwerp. Het kan daardoor voorkomen dat je gevraagde tweepersoonsbed uit goede bedoelingen en onwetendheid door een overijverige hotelreceptionist is gewijzigd in twee eenpersoonsbedden.

Kussen in het openbaar
Doodstraf op Drugs

Doodstraf op Drugs

Drugs zijn illegaal in Sri Lanka. Indien je wordt betrapt met drugs, beland je in de gevangenis en er staan zeer zware straffen op (zelfs de doodstraf). Er wordt geen verschil gemaakt tussen persoonlijk gebruik en distributie. Eén pil of een paar gram in je bezit kan voldoende zijn voor jarenlang gevangenisstraf.
Tip: Doe het gewoon niet... Waarom zou je op reis iets zoeken, wat in Nederland zonder problemen verkrijgbaar is. Sri Lanka biedt genoeg prachtigs om high te worden zonder stimulerende middelen!

Afbeelding
Boeddha business

Boeddha business

Zorg dat je altijd met je gezicht naar een Boeddhabeeld toestaat, keer nooit je rug naar een Boeddhabeeld. Een selfie nemen met een Boeddhabeeld achter je, is dus absoluut not done, want je keert je rug naar Boeddha. Je voetzolen zijn het onreine deel van je lichaam, en die mogen dus niet naar Boeddha wijzen. Ga in kleermakerszit zitten. Behandel ook monniken met respect. Wil je een tempel betreden, zorg dan voor gepaste kleding (bedek in ieder geval knieën en schouders) en trek je schoenen uit.
Tip: Heb je een tatoeage van Boeddha? Bedek deze, dit wordt niet gewaardeerd.

Boeddha business

Zelf naar Sri Lanka?

Laat je inspireren door onze Sri Lanka rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Sri Lanka bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je om er een goed passend reisschema van te maken. 

Blogs over Sri Lanka


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter