Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Beste reistijd Thailand

Thailand reizen - beste reistijd - Klimaat & weer - River Kwai - Khao Yai NP - Chiang Mai - Krabi

Staat Thailand hoog op je reis-verlanglijst, maar twijfel je over de juiste reisperiode? Wij helpen je op weg om de ideale maand voor jouw vakantie te kiezen. Of als je geen keuze hebt in welke periode je reist, om de juiste gebieden te kiezen of verwachtingen te scheppen.

Thailand | 14-07-2020
Denise Roze

Zoals bij de meeste landen die een slagje groter zijn dan Nederland, hangt het weer dat je kunt verwachten af, van het gebied waar je naar toe gaat. Er zit 1400 kilometer tussen Chiang Mai in het noorden en Krabi in het zuiden, dat is even ver als Nederland - Barcelona. Dat maakt nogal wat uit qua weer! Daarnaast hangt de ideale reistijd samen met welk reizigerstype je bent. Ben je een actieveling die gaat rondtrekken in de bergen in het noorden, of ben je een wilde-dieren-gek die de jungle in het zuiden wil verkennen of meer een relax-reiziger die gaat voor kokosnoot slurpen met de billen bloot op een eiland?!

Afbeelding
Klimaat en weer

Klimaat en weer

Thailand kent een tropisch klimaat met een droge periode (november - mei) en een regenperiode (juni - oktober). De droge periode valt grofweg in 2 delen: een koele periode van november tot en met februari en een hete periode van maart tot en met mei. In de regenperiode is het eerder warm dan koud, écht koel wordt het alleen in het hoge noorden. Per gebied bespreken we wat je in welke periode kunt verwachten.

Bangkok en omgeving: River Kwai, Khao Yai NP

Bangkok en omgeving: River Kwai, Khao Yai NP

In Bangkok tref je het hele jaar rond ongeveer dezelfde temperaturen, die schommelen zo tussen de 29 en 35 graden celsius. De regenperiode brengt enige verkoeling, meestal een stevige bui in de namiddag en zeker niet alle dagen. In de zomermaanden is er een hoge luchtvochtigheid, ofwel: zweetweer en dat betekent extra water drinken.

Noord-Thailand: Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Hong Son en Pai

Noord-Thailand: Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Hong Son en Pai

Het noorden van Thailand heeft de grootste uitschieters qua temperatuur. Dat is kenmerkend aan bergachtige gebieden met meer micro-klimaten. Neem altijd een sjaal/trui mee als je naar Chiang Mai en omgeving gaat, het kan ‘s avonds afkoelen. De koelste periode is van november tot maart, ideaal voor wandelingen. Tussen maart en mei kan het hier juist flink opwarmen, pas op voor de sterke zon in de bergen (smeer flink met de zonnebrand). De regen tussen mei en november is meestal kort en krachtig; je kunt nog steeds hiken, maar hou er rekening mee dat je stevige wandelschoenen aantrekt (het kan dan glad zijn) en een poncho meebrengt.

Zuid Thailand: Khao Sok national park

Zuid Thailand: Khao Sok national park

De mooiste jungle van Thailand bevindt zich in Khao Sok national park. Tropisch regenwoud en regen gaan vanzelfsprekend hand in hand; dit gebied treft meer buien dan elders in het land. En tijdens het regenseizoen (juni - oktober) kan er flink wat water uit de hemel vallen. Met de juiste waterschoenen, sneldrogende handdoek en lichtgewicht wandelkleding kun je Khao Sok toch bezoeken. De weelderige natuur in 50 tinten groen maakt alles goed.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Zuid-Thailand (Andaman kust): Krabi, Railay, Koh Yao Yai, Phuket

Zuid-Thailand (Andaman kust): Krabi, Railay, Koh Yao Yai, Phuket

Het zuiden van Thailand bezoek je in de eerste plaats om de tropische eilanden en mooie zandstranden. Aan de westkant, de Andaman kust, begint het regenseizoen meestal al in april en duurt tot november. De zuidwestelijke moesson brengt flinke regenbuien mee, het beste bezoek je de stranden en eilanden in de wintermaanden.

Zuid-Thailand (Golf van Thailand): Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan

Zuid-Thailand (Golf van Thailand): Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan

Een heel ander weerpatroon geldt voor de eilanden aan de oostkant, aan de Golf van Thailand. Een relatief lange droge periode, met een lokaal regenseizoen tussen oktober en januari (piek in november) en in veel mindere mate gedurende het landelijke regenseizoen. Temperaturen schommelen het hele jaar zo tussen de 30 en 35 graden celcius. Je kunt dus vrijwel het hele jaar door naar deze eilanden, en zeker tussen januari en september vertoef je goed op de stranden van deze oostelijke eilanden in Zuid-Thailand.

Feesten en festivals in Thailand: Kerst, Songkran en Loy Krathong


Het is ook belangrijk om rekening te houden met de drie belangrijkste feestperiodes in Thailand. Hotels kunnen duurder zijn, winkels kunnen dicht zijn, maar aan de andere kant is het ook geweldig om mee te maken! Je moet er alleen wel rekening mee houden in je planning!

Kerst & nieuwjaar
December (met Kerst en nieuwjaar) is een zeer populaire reismoment; uitstekend strandweer aan de westkant van Zuid-Thailand. Boek op tijd je reis en hou rekening met een verplicht aantal minimaal nachten verblijf bij hotels en soms een verplicht diner op 24 en 31 december. Hotels rekenen meestal een hoogseizoentoeslag.

Songkran (Thais Nieuwjaar)
Het waterfeest Songkran (Thaise nieuwjaar) viert men 13 - 15 april. Je kunt niet zonder waterpistool of ander attribuut de straat op voor een watergevecht. Het water wordt gebruikt om - geheel symbolisch - de zonden en ongeluk weg te spoelen voor het nieuwe jaar. Helaas zijn er rond dit feest altijd meer ongelukken op de weg; kijk dus goed uit wanneer je tijdens Songkran over straat loopt, het wordt nogal uitbundig gevierd. Bepaalde zaken kunnen meerdere dagen dicht zijn, vergelijk het met onze eerste kerstdag of nieuwjaarsdag.

Loy Krathong (‘Lichtjes festival’)
In november valt meestal Loy Krathong festival. Mandjes van bananenbladeren met lichtjes (kaarsen of waxinelichtjes) worden in de rivier en lucht (op)gelaten. Men viert het einde van het regenseizoen en het valt samen met de volle maan in de 12e maan-maand. Het is een magisch gezicht en je ervaart redelijk beperkt ‘ongemak’ zoals hoogseizoen toeslagen of langdurig dichte zaken.

Laag- en hoogseizoen prijzen en drukte

Laag- en hoogseizoen prijzen en drukte

Heb je de luxe positie dat je je vakantie op elk gewenst moment kunt plannen, dan kun je ook nog rekening houden met hotelprijzen. Aan het begin van het laagseizoen, in mei en juni, is het nog fantastisch weer door het heel Thailand. Een uitstekende tijd om te reizen en de hotelprijzen liggen dan een stuk lager. Daarbij is het minder druk, ook fijn! Voor het strand ga je het beste naar de Golf van Thailand (zuidoosten). Laag- en hoogseizoen wisselen per gebied en stad, op Koh Samui gaan de hotelprijzen omhoog wanneer de Europeanen zomervakantie vieren (juli en augustus), hoewel het eiland dan niet het allerbeste weer heeft. Chiang Mai heeft ‘laagseizoen’ van maart t/m oktober terwijl je er prima kunt reizen in die periode, zeker in maart en april.

Samenvattend: wanneer het beste naar Thailand?

Samenvattend: wanneer het beste naar Thailand?

Op zich kun je in elke periode naar Thailand op vakantie, als je maar wel even kijkt wat in de betreffende maand de situatie is en hier je plannen op afstemt. En het Cruyffiaanse spreekwoord geldt zeker: Elk nadeel heeft zijn voordeel!

Zelf op reis naar Thailand?

Denise helpt je graag met het samenstellen van jouw ideale reis. Ze heeft jaren in Zuidoost-Azië gewoond en weet dus de beste plekjes om naartoe te gaan. Ze heeft mooie reizen voor je samengesteld, kijk bij onze Thailand rondreizen. Zit jouw ideale route er niet tussen? Knutsel zelf je Thailand reis op maat in elkaar met onze bouwstenen, korte Thailand reizen die ideaal op elkaar aansluiten! 

Blogs over Thailand


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter