BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Stop Plastic! Wat kun jij doen op reis?

Duurzaamheid - Stop Plastic - Planeet plastic - #BreakFreeFromPlastic

We delen de beste tips om je gebruik van plastic flesjes drastisch naar beneden te brengen, vertellen hoe je zwerfafval voorkomt en ten slotte hoe je een Plastic Hero wordt!

Thailand | 08-10-2018
Paulien van der Geest

Maak je een verre reis, dan is in de meeste landen het water uit de kraan niet drinkbaar. Kortom, je koopt water in plastic flessen. In je verse fruitsapje prijken liefst 2 kleurrijke rietjes om het geheel er nog wat tropischer uit te laten zien. En elke aanschaf die je doet wordt overhandigd in een plastic tasje. Ondertussen erger je je rot aan het plastic afval dat je tegenkomt bij een wandeling in de natuur of tijdens het snorkelen op de bodem van de zee. Hoe zorg jij ervoor dat jij niet bijdraagt aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep?
 
 
We delen de beste tips om je gebruik van plastic flesjes drastisch naar beneden te brengen, vertellen hoe je zwerfafval voorkomt en ten slotte hoe je een Plastic Hero wordt!
 
Gebruiken we dan echt zoveel plastic flesjes op reis? Jazeker, per persoon drink je in een warm land zo maar 3 liter water per dag, dus tel maar uit hoeveel flessen dat zijn. Volgens onderzoek is dat gemiddeld 5 plastic flessen -groot en klein- per dag, dus bij een reis van 3 weken, is dat een berg van 60 flessen!  
 

 

Foto credit: National Geographic
 

1. Neem je hervulbare fles mee op reis

Thuis heb je vast een hervulbaar waterflesje in je tas, dus waarom niet op reis? Neem je bidon dus mee!. Ben je hem vergeten, koop dan op reis een leuke, dan heb je gelijk een blijvend souvenir. Vaak kun je in de ontbijtruimte je flesje bijvullen. Vraag bij je accommodatie of restaurant of ze je fles, eventueel tegen betaling, kunnen hervullen. Zo geef je gelijk een signaal af. Zijn er geen plekken om je waterfles te vullen, dan kopen wij vaak een 5 liter fles en hervullen onze flessen hiermee. Dat is minder plastic dan 5 flessen van 1 liter. En de 5 liter flessen worden vaak door de lokale bevolking hergebruikt als jerrycan bijvoorbeeld, dus dan komt het tenminste niet gelijk op de vuilnisbelt.
 
Tip: In Zuid-Oost Azië is er het project Refill Not Landfill dat een app voor je smartphone heeft met een overzicht van gratis ‘refill’ punten voor water. Dit is ontstaan in Cambodja en wordt uitgerold naar Vietnam, Noord Thailand en Myanmar. In Indonesië heb je het navulnetwerk van Refill my Bottle. Op dit moment zijn met name op Bali en Lombok ‘refill stations’, maar ze proberen het netwerk door heel Indonesië uit te breiden. In 2018 deden we een donatie om de app van Refill my Bottle opnieuw te ontwikkelen.  
 
 

2. Nog beter: neem een Lifestraw Go mee op reis

Het probleem met je hervulbare flesje is, dat één flesje niet altijd genoeg is en je het niet overal kunt bijvullen. Bijvoorbeeld tijdens een trekking of onderweg naar je volgende bestemming heb je waarschijnlijk geen toegang tot een bijvulpunt. Een Lifestraw Go is een plastic fles van 650 milliliter met een waterfilter. Je vult de fles met kraanwater. Als je drinkt, zuig je het water door de filter (de straw). Na 1000 liter water is de filter op, en kun je er niet meer doorheen zuigen. Je kunt het filter dan vervangen. Hou je niet van bijsmaakjes aan het water? Kies dan voor de LifeStraw Go 2-stage filtration. Naast het waterfilter is er een carbon capsule (koolstof filter) geïntegreerd die er voor zorgt dat er minder chlorine, slechte smaak of geur aan het water zit. En ben je een echt dorstig type of maak je lange trektochten, dan is er de LifeSTraw Mission.  Vul deze drybag van 5 of 12 liter in een beekje of waterval. Hang hem in een boom en tappen maar! Helemaal mooi: voor elke verkochte LifeStraw krijgt een kind in Afrika een heel schooljaar veilig drinkwater!
   

3. Neem een SteriPEN mee op reis

De echte outdoor hiker kent hem misschien al, maar het grote publiek nog niet. De SteriPEN filtert in 90 seconden water door een UV lamp. Het is de allerhoogste kwaliteit van water filteren en houdt ook virussen tegen. Sterker nog, drinkwaterinstallaties gebruiken dezelfde techniek. Het is een lichtgewicht oplossing en je kunt 1 liter water tegelijk zuiveren. Hij is iets duurder, maar oneindig te gebruiken. En je bespaart natuurlijk heel veel flessen water uit op reis, dus binnen 1 reis heb je het er al uit. Je hebt wel batterijen nodig, dus zorg dat je oplaadbare batterijen hebt, of koop hem met een USB stick. Neem wel een een bidon met een wijde hals mee, zodat je met de SteriPEN kunt roeren. Na het zien van onderstaande video waren wij verkocht!
   

4. Wees niet bang voor gefilterd water

In sommige landen kun je kannen of glazen flessen met gefilterd water krijgen. Onze eco-partner in Sri Lanka klaagt steen en been: “Wij proberen het gebruik van plastic omlaag te brengen, maar jullie westerse toeristen willen alleen maar water drinken uit gesealde plastic flesjes! Denken jullie nou echt dat ik jullie ziek wil maken met slecht water? Wij drinken dit water zelf ook!” Dus als er glazen flessen of kannen water op je kamer of op tafel staan in plaats van plastic flesjes, gebruik het dan ook! Samen kunnen we de wereld veranderen!
 

5. Laat de gratis plastic flesjes op je hotelkamer staan

De meeste hotels zetten als service 2 kleine flesjes water op je kamer. Heb je de mogelijkheid om je flesje na te vullen? Laat deze kleine flesjes dan staan.
 
Voorkom ander naar zwerfafval!
Heb je de plastic flesjes gecovered? Mooi, dan gaan we door met ander onnodig plastic!
 
Foto credit: Greenpeace
 

6. Zeg nee tegen plastic rietjes

Rietjes kunnen gewoon echt niet meer. Wie kent niet het filmpje van de zeeschildpad met een plastic rietje in zijn neus? Super triest toch?
 
 
Persoonlijk vind ik zelfs dat je door het plastic rietje de smaak van die heerlijke verse juice veel minder proeft, dus waarom zou je het überhaupt gebruiken? Als je in een restaurant een drankje bestelt, zeg er dan direct bij dat je geen plastic rietje wil. Ben je een verknocht rietjes gebruiker? Neem een herbruikbare mee. Er zijn rietjes van bamboe of glas, maar die zijn wat lastiger schoon te maken. De Final Straw is inklapbaar, makkelijk schoon te maken en zo groot als je autosleutel. Deze video van Final Straw is wel heel hilarisch!
 
 

7. Gebruik een herbruikbare tas

Om gek van te voren, zeker in Azië krijg je alles wat je koopt in een plastic tasje. Flinterdun en tegen de tijd dat je in je hotel bent is het al gescheurd. Neem je eigen herbruikbare tas mee zodat je op bestemming geen plastic tassen hoeft te gebruiken. Dus doe boodschappen met je rugtas. En stop zo’n heel handig opvouwbaar tasje in je rugzak, cameratas of in je broekzak. Wist je trouwens dat in Marokko geen plastic tasjes meer in winkels wordt meegegeven, maar stoffen tasjes? Marokko is Nederland ver vooruit!
 

8. Gebruik niet de kleine wegwerp flesjes voor toilet artikelen.

In hotels staan vaak als service kleine flesjes met doucheschuim en shampoo. Je gebruikt misschien de helft, maar daarna gaat het flesje de prullenbak in. Wat een verspilling. Neem je eigen toiletspullen mee en laat die kleine plastic flesjes staan. Gelukkig hebben steeds meer kleine hotels hervulbare grote flessen met doucheschuim en shampoo.  
 

9. Gebruik geen microplastics

Neem toiletartikelen mee, die geen microplastics bevatten. Je herkent microplastics doordat er op de verpakking bij ingrediënten 'polyethyleen' staat. Kijk op Beat the Micro Bead voor een productlijst. Ook HEMA en Etos staan hier tussen, dus het hoeft echt niet duur te zijn.  
 

Lekker opruimen maar!

Irriteer jij je ook zo vreselijk als je plastic in onze mooie natuur ziet liggen? Doe er iets aan! Samen maken we het verschil.
 

10. Doe mee aan een Beach Clean up

Check de plaatselijke duik- of surfschool voor een Beach Clean up. Een win-win actie, want op deze manier ontmoet je natuurlijk de leukste mensen. Of organiseer er zelf een. Vraag dan je strandaccommodatie, de duik- of surfschool om je te helpen met organiseren. Al is het maar als verzamelpunt, het afvoeren van het afval en het helpen met de communicatie van de Beach Clean up.
   

11. Raap plastic op uit de natuur

Niets zo ergerlijk als een prachtig uitzicht, maar achtergebleven plastic flesjes langs het pad. Raap dus plastic op dat je tijdens een wandeling in de natuur tegenkomt. Tip: stop standaard een tasje in je zak of rugzak. Soms zit het plastic vol zand en dan is het prettiger als je het ergens in kunt stoppen.
 

12. Raap 3 stuks plastic op, elke keer dat je op het strand bent

Misschien heb je dit goede idee al viraal zien gaan op Facebook. Dat maakt het niet een minder goed idee! De deal is: iedere keer dat je op het strand komt, raap je 3 plastic items op. Vraag je medereizigers dit ook te doen. En voilá, we hebben een wereldwijde continue beach clean up georganiseerd. Join the movement! Tip: stop een tasje in je zak of rugzak
 

13. Ga plastic duiken

Ben je een scuba duiker? Doe mee aan een duik waarbij je plastic opraapt van de bodem van de zee. Vraag je duikschool of ze dit (willen) organiseren. De duikschool neemt dan kratten en zakken mee, waar je het plastic in kunt doen. Op Pulau Weh bij Sumatra in Indonesië deden we zo’n Plastic Hero duik. We doken in de baai voor de haven, hier ligt op elke vierkante centimeter wel rotzooi. De duik begon bij een scheepswrak vol schorpioenvissen (giftig, dus oppassen en niets aanraken!) en daarna raapten we rondom het wrak het plastic van de bodem. De eigenaar van de duikschool vertelde ons het ook heel belangrijk te vinden een signaal af te geven aan de lokale bevolking. Die zien ook dat reizigers het blijkbaar niet oké vinden dat er zoveel plastic in zee ligt. Wees ook een Plastic Hero!
 

Duurzaam reizen met Footprint Travel

Wil je op reis met een goed gevoel? Toen wij Footprint Travel begonnen, wisten we één ding zeker: we willen mensen de reis van hun leven geven en dat de mensen op de bestemming beter worden van het bezoek van onze reizigers. Bekijk onze Indonesië rondreizen, Sri Lanka rondreizen, Vietnam rondreizen, Cambodja rondreizen, Thailand rondreizen, Myanmar rondreizen, Suriname rondreizen, Zuid-Afrika rondreizen, en Namibië rondreizen.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan 

Blogs over Thailand


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel