Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Tips van Thailand kenner Karin voor Bangkok en Chiang Mai

Thailand reizen - Bangkok - Chiang Mai - bezienswaardigheden

Thailand-kenner Karin komt al jaren in Bangkok en Chiang Mai. Volg de tips van Karin en laat je verrassen!

Thailand | 09-08-2016
Karin Neijenhuis

Thailand-kenner Karin komt al jaren in Bangkok en Chiang Mai. De geuren en kleuren (en het heerlijke eten!) blijven haar fascineren. Ze vertelt wat ze zo leuk vindt aan deze steden en hoe je het best op ontdekkingstocht kunt gaan. Volg de tips van Karin en loop je neus achterna!

Hoewel ik meer een natuur- dan een stadsmens ben, verblijf ik in de steden van Thailand graag een nachtje langer. Het rumoer en de geuren van zowel Bangkok als Chiang Mai blijven me fascineren.
 

Tom Yam soep op plastic krukjes

Ik houd er van me te verliezen in de straten en kleine steegjes van Bangkok en ga dan vaak mijn neus achterna en zo beland ik bijvoorbeeld in een klein restaurantje, waar een paar mensen op een laag, wankel plastic krukje hun tom yam soep naar binnen zitten te slurpen.
 
Mijn werkwijze is als volgt: ik plan een aantal bezienswaardigheden en stippel een vage route uit. Wat vast ligt zijn de verschillende stopplaatsen van de Chao Phraya express boat; want deze riviertaxi is voor de grotere afstanden mijn favoriete vervoersmiddel. Ook in de vochtige zomermaanden is het  heerlijk verfrissend om steeds weer even op het water te zijn, een ritje kost maar een paar baht en je hebt zowel op de boot als op de oever een blik in het alledaagse leven van Bangkok.
 

Paleizen en tempels in Bangkok

Zo kun je met gemak een aantal dagen op ontdekkingstocht in Bangkok. Start bijvoorbeeld in de ochtend met het paleis van de koning, ga vervolgens naar Wat Arun en bezoek ook zeker de Chinese markt. Wat Po mag natuurlijk ook niet ontbreken.
In mijn eerste reisperiode was de afdeling ‘poste restante’ van het General Post office ook een vaste stek om te bezoeken. Na weken reizen lagen hier brieven van familie en vrienden op me te wachten, mijn enige contact met het thuisfront. Deze stop kan in het huidige digitale tijdperk overgeslagen worden; er is niemand meer die me een geschreven brief schrijft.
 
 

Tempelmaaltijd in een boeddhistische tempel

De meeste bezienswaardigheden in Bangkok verdienen wel een bezoekje en ik plan altijd een tempel in mijn route. De kans dat er een ceremonie wordt gehouden is overal aanwezig; meestal niet te voorspellen, maar juist het onverwachte maakt een dag bijzonder. Zo ben ik ooit een keer in een ceremonie beland, waar het geofferde voedsel ook opgegeten werd. Mijn reisgenoot en ik mochten deelnemen aan deze tempelmaaltijd: een onvergetelijke ervaring. Hoewel ik een aantal toeristische plekken kies om heen te gaan; is de weg er naar toe meestal minstens zo boeiend. Ik laat mij leiden door mijn intuïtie, ogen en neus en arriveer altijd via een omweg.
 

Cultuur opsnuiven

Zo is het na een bezoek aan Wat Arun aan de overzijde van de rivier Chao Praya prettig daar te gaan wandelen; het is in dit deel van de stad veel rustiger. Veel mensen leven aan en op het water, een echte levensader, goed voor vervoer, maar ook als wasgelegenheid.
 
Over de verschillende marktjes van de stad slenter ik ook graag, zonder doel, gewoon genieten van wat ik tegen kom. Tussendoor dan ergens aan schuiven voor een kop soep als lunch of een stuk verse ananas als verfrissend tussendoortje.
 

Met een tuktuk door Chiang Mai

Chiang Mai heeft in tegenstelling tot Bangkok geen grote rivier, maar deze stad is veel kleiner, dus hier ga ik meestal te voet op pad. Voor de wat verder weg gelegen tempel van Doi Suthep en het folkloristisch museum neem ik de tuktuk. In Bangkok zou zo’n ritje je zwarte longen bezorgen; hier is het mijn favoriete transportmiddel voor de grotere afstanden.
 

Gebakken sprinkhaan op de nachtmarkt van Chiang Mai

Tegen de avond ga ik weer op pad in Chiang Mai. Het blijft een plezier om me te mengen in de drukte van de 'nightmarket' met al zijn souvenirs, kleding en originele cadeautjes. Dan worden op meerdere plekken ook kleine stalletjes met etenswaar opgebouwd; als voorgerecht toch even een gebakken sprinkhaan of meelworm proeven. Aan de schorpioen heb ik me nog niet durven wagen; toch het gevoel dat ie met z'n staart nog even in mijn gehemelte gaat prikken. Ook een gefrituurd vogeltje heb ik nog niet geprobeerd, maar dat moet ik tijdens mijn volgende bezoek eens proeven. Mijn motto is; ‘altijd proeven.” Voor de hoofdmaaltijd schuif ik graag op een klein krukje aan bij een ander stalletje voor een op hoog vuur gewokt noodles-gerecht met waterspinazie en kip of toch nog weer mijn favoriet pad thai, met garnalen en gehakte pinda's.
 

Exotische geurenmix

Die vermenging van alle geuren: het verse fruit, de stekelige durian, de gebakken noodles, de jasmijnrijst of de soepjes overladen met koriander met de geur van de vochtige hitte van deze beide steden; het zindert en het blijft me altijd bij. Als ik soms in Nederland een aantal van de ingrediënten van deze exotische geurmix in mijn neusgaten bespeur overvalt me een groot gevoel van heimwee... Zo ook nu, want ook deze beschrijving prikkelt mijn geheugen; het wordt tijd voor weer eens een bezoek aan Thailand!
 

Zelf Thailand bezoeken?

Stel zelf je reis samen met onze Thailand bouwstenen. Geen zin om te puzzelen? We hebben ook heel veel Thailand rondreizen samengesteld. Lekker makkelijk! Doe inspiratie op voor je volgende reis!
 

Zelf op reis naar Thailand? vraag gratis een offerte aan.

Tags: Thailand - Culinair - Cultuur 

Blogs over Thailand


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter