BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Beste reistijd voor Vietnam en Cambodja

Vietnam reizen - Cambodja reizen - Beste reistijd - Klimaat

We krijgen geregeld de vraag wanneer je nu het beste naar Vietnam en Cambodja af kan reizen. Is het niet superheet of bitterkoud, niet te nat of droog? Zijn de rijstterrassen wel fotogeniek groen, kan je varen over het Tonlé Sap meer en wanneer stormt het ook alweer bij Halong? Wij geven je overzicht!

Vietnam | 05-11-2018
Denise Roze

De beste reistijd qua weer hangt af van een aantal factoren en persoonlijke voorkeuren zijn minstens zo belangrijk. Wat een slecht seizoen lijkt, is het op het 2e gezicht nog niet zo’n gekke reistijd; de regentijd betekent weelderige groene velden en minder andere toeristen. Helaas geen simpel maar een genuanceerd verhaal, de conclusie is positief: je kunt áltijd naar Vietnam en Cambodja. We schrijven de seizoenen per regio voor je uit met onze persoonlijke ervaringen en tips. 
*Aan dit advies kunnen trouwens geen rechten worden ontleend, niets zo veranderlijk als het weer. ;-))
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Ligging en klimaat

Vietnam grenst in het noorden aan China, in het westen aan Laos en Cambodja en het oosten is een langgerekte kuststrook grenzend aan de Golf van Tonkin, de Zuid Chinese Zee en Golf van Thailand. Door de grootte en vorm heeft het land meerdere weertype. Je kunt er daardoor het hele jaar door reizen! Cambodja grenst in het oosten aan Vietnam, in het noorden aan Laos en in het noordwesten en westen aan Thailand. De zuidkant grenst aan zee.
 
Voor beide landen geldt dat de seizoenen worden onderscheiden in ‘nat’ en ‘droog’. De regenperiode is grofweg van mei tot oktober en de droge periode valt tussen december en april, met uitschieters en uitzonderingen op bepaalde plekken.
In Cambodja en Zuid-Vietnam is het altijd warm (>20 graden celcius), de maand april spant de kroon qua temperatuur, als je niet gewend bent in de tropen te reizen en je houdt vooral van winters weer dan is warmte in april (en mei) waarschijnlijk teveel van het goede voor je. In Vietnam worden de temperaturen in de winter lager des te noordelijker je reist.
 

Reisadvies per regio

 

Noord-Vietnam: Hanoi, Sapa, Ha Giang, Mai Chau, Ninh Binh en Halong Bay

Het noorden van Vietnam heeft droge maanden van september tot maart. In Sapa en Ha Giang kan het behoorlijk koud zijn in december en januari met soms zelfs sneeuw. De regenperiode brengt verkoeling in juni, juli en augustus en mooie rijstvelden. Hanoi kan dan flink opwarmen en bij Halong kan er een storm voorbij trekken. Beste reisperiodes zijn maart  t/m- mei en september t/m- november; niet te warm of koud en meestal weinig regen en heldere hemels.
 

Centraal Vietnam: Hué, Hoi An en Nha Trang

Het centrale deel van Vietnam heeft een relatief lange droge periode; van januari tot augustus. De meeste regen valt van september tot en met december, in Hoi An en Hué wel tot in februari, en dan is er ook kans dat tropische stormen het land raken. Binnen deze regio heeft Nha Trang en omgeving een relatief warm en droog klimaat. Whale Island ligt vlakbij Nha Trang en kan het hele jaar door worden bezocht. Kom je om te duiken of snorkelen dan zijn de maanden juni, juli en augustus het best in verband met kalme zee en zichtbaarheid onder water. Hoi An bezoek je het liefst in de lente (maart-mei) of begin van de zomer.
 
*Tip! Laat je door de regen niet weerhouden te gaan fietsen bij Hoi An en Hué. Mocht er een flinke bui vallen, dan zie je dat aankomen doordat alle brommers stoppen om hun regenponcho aan te trekken. Zoek een vriendelijk uitziend café op aan de kant van de weg en maak een pitstop voor een bakkie thee of koffie - go local!
 

Zuid-Vietnam: Saigon, Mui Ne, Mekong Delta, Dalat

Je zal het zuiden van Vietnam zelden onder 20 graden celcius aantreffen. Regen valt in de periode mei - november, meestal een bui aan het eind van de middag, dus zelfs in de regenperiode kun je ‘s ochtends op stap. In de Mekong Delta zijn er wel eens overstromingen. Het droge seizoen duurt meestal van december tot mei. In de hooglanden, zoals Dalat, is het doorgaans wat kouder dan in Saigon (Ho Chi Minh City) en kan het in de winter wel fris aanvoelen.
 
*Tip! Plan je reis eventueel van zuid naar noord zodat je met het goede weer meereist, bijvoorbeeld als je je reis in maart of april start.
 
Persoonlijk advies van onze reisexperts? Denise heeft 4 jaar met haar gezin in Saigon gewoond en kan je uit persoonlijke ervaring vertellen hoe het weer was. Mail of bel met Denise voor een persoonlijk reisadvies voor jullie rondreis door Vietnam en Cambodja!
 
 

Cambodja: Siem Reap, Phnom Penh, Battambang, Kampot, Koh Rong Samloem

Cambodja heeft net als zuidelijk Vietnam de meeste regen tussen mei en oktober, met als voordeel dat de rijstvelden prachtig groen kleuren. Oktober tot april is het in principe droog en in april, wanneer de regentijd bijna aanbreekt bouwt de warmte op. Niet de beste tijd voor lange wandelingen en fietstochten. Wil je naar Koh Rong Samloem of ander eiland dan ga je het beste in de droge periode, tot augustus is het nog goed te doen (meeste regen in augustus en september). Aan het eind van de regenperiode is het geweldig om de floating villages op het Tonlé Sap meer te bezoeken; door de regens is het meer flink in volume toegenomen.
 

Feestdagen

Naast het weer kunnen ook de nationale feestdagen roet in het eten gooien. Tenzij je bewust naar Vietnam komt om ‘Tet’ mee te vieren, is het beter deze periode te omzeilen. Het Vietnamees/Chinees nieuwjaar valt elk jaar op andere data, eind januari of in februari (afhankelijk van de maanstand), iedereen gaat terug naar de familie thuis en prijzen van hotels, tours en transfers stijgen flink. De hele feestperiode duurt ongeveer een week. Vooraf worden de straten al mooi versierd en komt er een vreugde los in heel Vietnam voor het aanstaande nieuwe jaar. Bijgeloof speelt een grote rol en je dient je rond deze periode net iets keuriger dan anders te gedragen.
 
In Cambodja is het in april feest; het Khmer nieuwjaar valt in principe midden april (13 of 14 april) en de nationale feestdagen zijn meestal van 13 t/m 16 april. Veel restaurants sluiten, iedereen gaat naar huis om het nieuwe jaar voor te bereiden. Beter bezoek je Cambodja op een ander moment.
 
De periode rond Kerst en oud & nieuw brengt heel veel reizigers naar Vietnam en Cambodja. December en januari hanteren de meeste hotels dan ook hoog seizoensprijzen met toeslagen rond de feestdagen.
 
*Tip! Als je ruim op tijd boekt kun je nog bij de leukste door ons uitgezochte hotels terecht in de kerstvakantie en mag je de gourmet op 1e Kerstdag in Nederland overslaan. Twee of drie maanden (of korter) tevoren boeken raden we af, dan wordt het lastig om je reis helemaal op maat en naar wens te realiseren.
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Vietnam of Cambodja rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Dus wanneer gaan we?

Met zulk divers weer is er niet 1 beste reistijd te noemen, je kunt elk jaargetijde naar Vietnam en Cambodja. Als je de luxe hebt dat je de vakantieperiode kunt kiezen én je wilt heel Vietnam en Cambodja doorreizen dan zijn de lente (maart en april) en het najaar (september en oktober) meest ideaal; weinig regen, geen kou in het noorden, milde regen in het zuiden, met als voetnoot de warmte in Cambodja en zuidelijk Vietnam in april.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Vietnam - Cambodja - Reisadvies 

Blogs over Vietnam


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel