BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Noord- versus Zuid-Vietnam - welk deel past bij jou?

Last van FOMO? Kies overtuigd voor een reis door noordelijk of zuidelijk Vietnam.

Hartstikke fijn dat Vietnam zo veelzijdig is, maar je hebt natuurlijk geen oneindige vakantie. Bovendien wil je niet hetzelfde ‘rondje’ doen als elke andere toerist, maar de mooiste plekken ontdekken waar juist jij helemaal blij van wordt! Kies dan in plaats voor de klassieke Noord naar Zuid-reis voor een reis met focus op noordelijk of zuidelijk Vietnam. Wedden dat je je FOMO (Fear of Missing Out) kunt overwinnen?

Vietnam | 04-11-2019
Denize Roze

Noordelijk Vietnam in soundbites:

 • bergen
 • hiken
 • rijstterrassen
 • bergvolkeren
 • van het gebaande pad
 • oude keizerlijke steden
 • tempels
 • grotten

Afbeelding
Noord-Vietnam: cultuurliefhebbers en wandelaars

Noord-Vietnam: cultuurliefhebbers en wandelaars

Noord-Vietnam is een perfecte match met cultuurliefhebbers en wandelaars. De bergen rond Sapa en Mai Chau lenen zich voor wandeltochten door rijstvelden en langs vriendelijke dorpsbewoners. Je ziet een ongerept deel van Vietnam. In hoofdstad Hanoi duik je de geschiedenis is; bekijk het mausoleum van Ho Chi Minh, het vrouwenmuseum, de voormalige Hoa Lo gevangenis en de Literatuurtempel. En dit zijn slechts een paar voorbeelden van historisch interessante plekken. Het oude centrum is nog grotendeels in tact, hier vind je (nog) geen moderne flatgebouwen en grote winkelcentra. Neem de trein richting het zuiden naar Hué, maar stap een paar uur eerder uit bij Dong Hoi om door de grotten in het Phong Nha Ke Bang park te wandelen en ziplinen(!). Hué is een stad vol historie en cultuur. De verboden paarse stad is een complex met verrassend veel kleurrijke details op de vervallen gebouwen. De graftombes in de omgeving zijn goed bewaard gebleven.

Beste reistijd Noord Vietnam

Beste reistijd Noord Vietnam

Het noorden krijgt de meeste regen tussen juni en november, maar dan is het wel lekker warm. In de winter is het koud in de bergen (het kan sneeuwen rond Sapa in december - januari) en er hangt vaak mist. Beste reistijd is daarom voorjaar en zomer.

Denise woonde 4 jaar lang met haar gezin in Vietnam. Ze kent het land dus ècht van binnen.

Afbeelding
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter

Zuidelijk Vietnam in soundbites:

 • tropische stranden
 • laagland
 • waterwegen
 • groenten- en fruitteelt
 • rijstbouw
 • fietsen
 • varen
 • economisch centrum
 • warm en tropisch

Afbeelding
Zuid-Vietnam: strandliefhebbers en fietsers

Zuid-Vietnam: strandliefhebbers en fietsers

Zuidelijk Vietnam is een ideale match met strandliefhebbers en fietsers. Hoewel Hué en Hoi An dicht bij elkaar liggen, trekken we daartussen de denkbeeldige lijn tussen het noorden en zuiden. Hoi An is minder authentiek, maar heeft wel alles om er een heerlijke vakantie van te maken: strand, sfeervol oud centrum, de beste restaurants én een groene omgeving om per mountainbike te verkennen, denk rijstvelden, tempels en waterwegen.

Tip: boek een vlucht vanuit Europa naar Danang (vliegveld bij Hoi An) en start je reis hier in plaats van in Hanoi of Saigon.

Treinend reis je naar Nha Trang, maar blijf daar niet lang, het strand van Whale Island is rustiger én deel je maar met een handjevol mensen. Andere strandopties zijn Quy Nhon en Mui Ne. Zuidelijk Vietnam is waar de koffie, groenten, fruit en rijst verbouwd wordt. In hoger gelegen Dalat kun je allerlei soorten farms bezoeken; van bloemen tot koffie tot zijde. Fiets je door de Mekong, dan zijn de kokosnootfabrieken moeilijk te missen. Ook bijzonder is de cacaoplantage; de cacaovruchten hebben de mooiste kleuren! Vaar vanuit de Mekong naar Phu Quoc voor relaxte stranddagen op dit tropische eiland.

Beste reistijd Zuid Vietnam

Beste reistijd Zuid Vietnam

De regentijd start meestal in mei en loopt door tot november. In de zomer vallen de buien vaak ‘s middags; kort en krachtig. Kans op overstromingen in de delta is het grootst in de zomermaanden. Phu Quoc wordt afgeraden tussen juni en september vanwege de ruwe zee, daar reis je het beste in de winter (behalve tijdens het Chinees nieuwjaar!) en lente naartoe. Saigon, Mekong Delta, Mui Ne en Dalat kun je in de winter, voorjaar en zomer bezoeken maar hou rekening met een bui in de middag. Beste reistijd: winter, voorjaar en begin van de zomer.

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Vietnam. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Vietnam reis op maat samen met onze bouwstenen Vietnam. 

Blogs over Vietnam


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter