BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Vietnamazing: 4 Must-do tips om het échte Vietnam te ontdekken!

Reistips - Vietnam - Reisadvies - Vietnam Expert - Indochina - Cultuur - Go Local

Annemiek woont met haar gezin in Vietnam en dompelt zich in haar vrije uren graag onder in de Vietnamese cultuur. Vietnam expert Denise vraagt haar naar haar beste tips. Zó leer je Vietnam écht kennen. En zeg jij na afloop van je reis: Vietnam is Vietnamazing!

Vietnam | 23-03-2020
Annemiek van Tilburg en Denise Roze

Go Local!

Natuurlijk kun je ervoor kiezen iedere dag pizza te eten, je omringen met andere Westerse toeristen en te slapen in bekende hotelketens. Je hoeft dan later niet met je reisverhalen bij je kleinkinderen aan te komen. Ben je op zoek naar wat meer avontuur, dan is mijn advies: go local! Laat je onderdompelen in de Vietnamese cultuur op deze vier manieren:

Go Local!
Eet op straat in Vietnam

Tip 1. Eet op straat

Het eten en de eetcultuur is volgens mij de grootste highlight van Vietnam. Vietnamezen eten graag buiten de deur en dat kan prima, want je struikelt over de restaurantjes. Straatstalletjes specialiseren zich vaak op één gerecht en zo zijn de smaken ervan geperfectioneerd. De kleine krukjes en tafeltjes zijn overigens niet bedoeld voor de kinderen (of kabouters), neem zelf hierop plaats! Zeker niet de meest comfortabele zitgelegenheid voor grote Hollandse lijven, maar het went snel en het is bij uitstek de manier om je onder de locals te mengen. Bij je bord of kom met eten krijg je vaak een groot bord met verse kruiden, een bakje pepertjes en limoentjes waarmee je jouw gerecht naar hartenlust kunt versieren. Het eten is vaak supervers, na een jaar wonen in Vietnam heb ik nog geen enkele keer last gehad van maagproblemen.

---> Neem jij binnenkort ook plaats op zo’n krukje en lik je je vingers af na het eten van een lekkere bahn mi? Hanoi, Hoi An en Saigon mogen niet ontbreken op jouw rondreis door Vietnam!

Eet op straat in Vietnam
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Maak een ritje in scooterparadijs Vietnam

Tip 2. Maak een ritje in scooterparadijs Vietnam

Zeg je Vietnam dan zeg je scooters. Alleen al in Saigon zijn er op dit moment 8,5 miljoen scooters in gebruik (op een populatie van 8 miljoen). Het is dé manier waarop vrijwel iedere Vietnamees zichzelf en zijn hele huishouden verplaatst. Het is fantastisch wat je allemaal voorbij ziet komen; ouders met hun drie(!) kinderen op één scooter, het vervoer van een tweepersoonsmatras of glazen plaat of een heel rek met zakjes goudvissen. Er geldt eigenlijk maar één simpele verkeersregel in Vietnam: let goed op wat er voor je gebeurt. En niemand rijdt hard, daardoor lukt het meestal wel op tijd te remmen voor alles en iedereen die zonder te kijken voorrang neemt. Uitzondering op de regel zijn bussen. Bussen hebben altijd voorrang. Als je besluit liever zelf niet deel te nemen aan het ietwat hectische scooterverkeer, neem dan in ieder geval de tijd het geheel te aanschouwen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld plaatsnemen in één van de vele hangmat-café’s. Lokaal biertje erbij en je hebt zo weer een paar uur vermaak.

----> Bezoek Saigon (Ho Chi Minh City) en ontdek achterop de scooter bij een local de leukste en lekkerste eettentjes van de stad!

Maak een ritje in scooterparadijs Vietnam

Gouden tip! Nog een gouden tip voor iedereen die de weg probeert over te steken: wat je ook doet, maak geen oogcontact, ga gewoon. Vietnams enige verkeersregel maakt dit mogelijk. Maar let op, kijk stiekem wel of er een bus aankomt, dan kun je toch beter nog even wachten.

Verblijf in een ‘homestay’ in Vietnam

Tip 3. Verblijf in een ‘homestay’ in Vietnam

Door voor een homestay te kiezen, heb je de kans om meer te weten te komen over hoe Vietnamezen leven. Veel guesthouses en hotels noemen zichzelf ‘homestay’, een homestay is in Vietnam doorgaans een door een Vietnamese familie gerunde accommodatie. Anders dus dan in andere landen waar je letterlijk bij mensen thuis slaapt. Vaak woont de familie in hetzelfde huis of op dezelfde grond. Een verblijf in een homestay is veel persoonlijker dan slapen in een gewoon hotel. Je maakt vaak kennis met de hele familie, die alles doet om jouw verblijf zo prettig mogelijk te maken. Ook voor de wat luxere reiziger zijn er voldoende opties, een homestay hoeft absoluut niet basic te zijn. Er zijn ook varianten waarbij het er meer om gaat dat je veel van het lokale leven mee maakt.

Als je de moeite neemt om een paar woorden Vietnamees te leren (hallo = xin chao, dankjewel = cam on), zul je daarvoor flink beloond worden. Vietnamezen reageren dolenthousiast wanneer ze merken dat je probeert om hun taal te spreken. Mogelijk verlaag je hiermee voor de Vietnamees de drempel om de paar woorden Engels die hij spreekt met jou te delen.

---> Wil jij ook een unieke ervaring tijdens je rondreis door Vietnam? Verblijf bijvoorbeeld in een homestay (guesthouse) in de omgeving van Sapa. Na een prachtige wandeling door de rijstvelden ontvangt de familie je met open armen!

Verblijf in een ‘homestay’ in Vietnam
Zing mee in de karaokebar

Tip 4. Zing mee in de karaokebar

Karaoke is volkssport nummer 1 in Vietnam. Het is absoluut niet van belang of je toon kunt houden, iedereen is welkom om luidkeels zijn favoriete smartlap ten gehore te brengen. Hoe valser, hoe beter. Zeker wanneer je verblijft in de wat kleinere dorpjes, kun je dankzij de plaatselijke karaokebar, regelmatig geen oog dicht doen.

Zelfs wanneer je je best gedaan hebt om een paar woordjes Vietnamees te leren zal het, ondanks de voorbij rollende songtekst, lastig worden de Vietnamese nummers mee te blèren. Toch raad ik je aan de karaokebar niet te vermijden. Bestel een biertje (volkssport nummer 2) aan de bar en aanschouw het lokale feestje. In de grotere steden zijn er overigens ook een aantal karaokebars waar ze wel Engelstalige nummers in hun repertoire hebben. Zo kun je bij www.nnice.com.vn in Saigon een hok afhuren waar je al jouw favoriete nummers uit de jaren ‘80 ten gehore kunt brengen.

Lekker eten in Vietnam

Wil jij je ook onderdompelen in het lokale leven in Vietnam?

Kijk bij onze rondreizen Vietnam voor inspiratie of stel helemaal zelf je eigen ideale reis samen met onze Vietnam bouwstenen. Je mag ons ook bellen, we helpen je graag verder. Onze Vietnam-reisexpert Denise adviseert je graag over de mooiste routes, de beste vervoersmogelijkheden en een Vietnamazing dagprogramma! 

Blogs over Vietnam


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter