BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Eerlijk toerisme bij de Venda

Zuid-Afrika reizen - Louis Trichardt - Limpopo - Venda - Soutpansberg - Krugerpark

In de fairtrade lodge waar we in Louis Trichardt verblijven, hangt een bepaald ‘feel-good’-sfeertje waar we erg gevoelig voor zijn. Op een gammel bankje zit ik naast een omaatje die de maat slaat op een kapotte trommel. Als ik af en toe ‘Ululululu’ meeroep met de dames, ontvang ik een brede tandeloze lach en veel geknik.

Zuid-Afrika | 02-10-2011
Paulien van der Geest

In de Fairtrade toerisme lodge in Louis Trichard worden we hartelijk onthaald. Na het horen van onze auto pech wordt een fles heerlijke Chenin Blanc op tafel gezet. De manager komt aanlopen met een cadeau verpakt boek over de omgeving, van onze lokale contactpersoon Anne. Als ze net zo bezorgd voor onze reizigers is, als voor ons, zijn ze in goede handen. Wat is iedereen weer aardig voor ons. De lodge blijkt helemaal geweldig, dus we besluiten maar snel het leed te vergeten. De kamers zijn in ronde Venda huisjes, super sfeervol, met tekeningen op de muur. Het eten is super lekker en het personeel super vriendelijk.
 
“Wat maakt deze lodge eigenlijk Fair Trade?”, vragen we aan de manager. Ze legt uit dat het allemaal begonnen is als een werkgelegenheidsproject. Hoewel Louis Trichard niet ver van het noordelijke deel van het Krugerpark af ligt, profiteert de afgelegen Venda regio nauwelijks van inkomsten uit toerisme. Duurzaam toerisme is door de regering aangewezen, als dé groei sector. Immers, als dienstensector heb je in toerisme veel personeel nodig: receptionisten, schoonmakers, koks, gids en ga zo maar door.  De mensen uit het dorp hebben geholpen met het bouwen van de lodge. En degenen die het meest gemotiveerd waren, kregen een opleiding. En zo is een dorpsjongen nu chefkok, en hij kookt een voortreffelijk maaltje voor ons. Een ander is gids, en regelmatig moet hij ook helpen bij het onderhoud van het pand. Een oudere man uit het dorp is een zeer gastvrije ober en tevens barman.
 
Op een of andere manier hangt erin deze fairtrade lodge een bepaald ‘feel-good’-sfeertje waar we erg gevoelig voor zijn. Misschien komt het omdat iedereen die hier werkt, trots is op hun lodge, immers, zij hebben het zelf vanaf het begin af aan mee opgebouwd? Je werkt dus niet zomaar ergens, je bent een stukje van deze lodge. Hoe dan ook, we smelten voor de lieve mensen die hier werken, en voelen ons helemaal ontspannen.
 
Aan ons als verkenners om te bekijken wat we onze reizigers aan zouden raden hier te doen. Met een gids gaan we in een jeep op pad om de omgeving te verkennen. We lopen naar een watervalletje, picknicken op een bospad, en kijken uit over een meer. Het leukste vind ik de ronde Venda huisjes die in het landschap liggen. De volgende dag proberen we de wandelingen op het uitgestrekte terrein van de lodge. De gids neemt ons mee naar het meertje waar volgens de overlevering drumgeluiden uit kunnen komen. Feestjes uit het verleden. Spooky… Na flink wat uurtjes in de auto is het echt lekker om flink te wandelen. Geen big five hier, dan zou je niet vrij rond kunnen lopen. Maar je hebt wel kans op antilopen, bavianen en mooie vogels.  
 
Het hoogtepunt is dat we naar het dorpje op het reservaat gaan waar voor ons gedanst gaat worden. Normaal gebeurd dit om de avond in de lodge, maar omdat er op dit moment een grote groep van de overheid verblijft, mogen wij in het dorpje zelf kijken. Fantastisch, nu kunnen we gelijk zien hoe men leeft. Helaas is het kleinste kindje van het gezin waar we binnen kijken erg bang voor mij. Elke keer als ik mijn hand naar hem uit steek, betrekt zijn gezichtje en begint hij te huilen.
 
Uit allerlei hoeken van het dorp komen dames in de kleurrijke Venda kleding aangelopen.Op een gammel bankje zit ik naast een omaatje die de maat slaat op een kapotte trommel. Als ik af en toe ‘Ululululu’ meeroep met de dames, ontvang ik een brede tandeloze lach en veel geknik. Oma wil nu natuurlijk dat ik alles meezing en deels lukt dat wel, maar er zitten ook echte tongtwisters tussen. Verschillende dansen worden opgevoerd, in eentje herken ik een duizendpoot. Het is erg fascinerend. Oma geeft aan, moe te zijn van het slaan op de trommel, dus neem ik tot grote hilariteit van de dames het stokje over. Wat een lol hebben we in dit dorp. Wij zijn helemaal fan van de Venda!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Wandelen - Bijzonder hotel - Off the beaten track - Go Fair

Zuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda huisje, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Lodge, Venda stijl, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Lodge, Venda stijl, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Venda dorp, Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Wandeling bij Lodge,   Louis Trichardt, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Wandeling bij Lodge,   Louis Trichardt, Zuid-Afrika 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter