King and Queen of the Castle in Underberg

Zuid-Afrika reizen - Underberg - Zuid Drakensberg - Sani Pas - Lesotho

Paulien van der Geest, 18 oktober 2011
Underberg, Zuid-Afrika

We vervolgens onze ontdekkingstocht door Kwazulu-Natal en het lijkt opeens wel of we door de Schotse Hooglanden rijden! De heuvels van de Midlands veranderen in grillig gevormde bergen. Ik vind het echt schitterend en geniet al van het autorijden op de doorgaande weg.  We draaien de onverharde weg op naar de Guest Farm bij Underberg waar we verblijven. Op een berg neemt een rots de contouren van een robuust kasteel ruïne aan. Meer mensen hebben de gelijkenis gezien en de bijzondere rotsformatie blijkt Castle Rock te worden genoemd.
 
Vanaf de toegangspoort van de Guest Farm is het maar liefst nog 6 kilometer over de onverharde oprijlaan vol kuilen en stenen. In de enorm uitgestrekte weilanden staan tot mijn verbazing naast paarden, ezels, zebra’s en antilopen, ook zwart-wit gevlekte Friese koeien! Ik voel me even helemaal thuis. Ferry moet lachen om mijn enthousiasme. “Je kunt wel zien dat je in Friesland opgegroeid bent!”
 
Lodge manager Albie en gids Tinus nemen ons mee voor een toer over de ‘Plaats’, Afrikaans voor boerderij. Er worden hier zo’n 2.000 koeien gemolken! Het is een vreemd gezicht om zwarte gezichten van de Zulu mannen in de melkput te zien, waar ik echte Hollandse kaaskoppen gewend ben. Er scharrelen kalkoenen en ganzen rond op het erf, meer voor de hobby dan het kerstdiner.
 
Ze nemen ons mee naar Ysterman (IJzerman), een gigantisch trekpaard. Zo eentje waarbij je aan reclame voor Palm bier moet denken. Hij is niet getraind, maar laat toe om geaaid te worden door Albie en mij. Vroeger reed ik op Friese paarden, mijn favoriet was Multatuli, een enorme ruin, maar naast zo’n enorme reus heb ik nog nooit gestaan. Tinus en Ferry blijven veilig op een paar meter afstand staan.
 
Albie vertelt hoe boer Peter, de eigenaar van deze enorme boerderij, door financiële omstandigheden gedwongen, met trekpaarden in plaats van tractoren ging werken. Niet alleen ontwikkelde hij een enorme fascinatie en liefde voor paarden, ook kwam hij er achter dat het veel economischer was om op de ‘ouderwetse manier’ te boeren.
 
Na bestudeerd te hebben hoe dieren zich in de natuur gedragen, is boer Peter het natuurprincipe zoveel mogelijk toe gaan passen op de boerderij. Paarden en vee lopen door elkaar, en blijven zoveel mogelijk buiten, zoals het ook in de natuur is. Paarden staan in de natuur ook niet dag in dag uit op stal. Een paard is een sociaal dier en wil andere dieren om zich heen. Wild zoals antilopen, zebra’s en wildebeesten grazen samen met de paarden en koeien in het land. Hierdoor zijn de dieren bijna nooit ziek en worden er nauwelijks pesticide en insecticide gebruikt. Door de natuurlijke situatie vertonen de paarden geen gefrustreerd gedrag als bijten en trappen, en kunnen we zelfs ongetemde giganten als IJzerman aaien. Boer Peter is onder Zuid-Afrikaanse paardenliefhebber met zijn begrip voor de natuurlijke behoeften van paarden een fenomeen aan het worden. Een inspirerend verhaal!
 
De guestfarm is een oud gebouw en opgebouwd uit enorme ruwe stenen, die zo uit de rotsen zijn gehouwen. Sue, de vrouw van Albie, kookt echt fantastisch. Dit is een plek waar we met warme gevoelens aan terug zullen denken. Met een knapperend haardvuurtje en kaarsen aan, voelen we ons echt de ‘King & Queen of the Castle’!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Drakensberg regio - Bijzonder hotel - Off the beaten track

Zuid-Afrika reizen - Heerlijke maaltijd van Albie en SueZuid-Afrika reizen - Albie met YstermanZuid-Afrika reizen - 2000 koeien melkenZuid-Afrika reizen - Uitzicht vanuit Lodge, UnderbergZuid-Afrika reizen - Uitzicht Underberg, zuidelijke DrakensbergenZuid-Afrika reizen - De boerderij, UnderbergZuid-Afrika reizen - Paarden, Underberg, Zuid DrakensbergZuid-Afrika reizen - Uitzicht lodge Underberg, Zuid DrakensbergZuid-Afrika reizen - Zebra, Castle rock, UnderbergZuid-Afrika reizen - Zonkie!


Reacties
Annie
"Wat leuk dat je de friese koeien hebt gezien. Byzonder daar een melkput te zien. Mooi dat ze de werkvorm verbeteren en na denken over hoe de dieren zich het fijnst voelen. Leuk om te horen."


Laat hier je reactie achter
Dit artikel hoort bij de volgende Zuid-Afrika reizen