Op de top van de wereld

Zuid-Afrika reizen - Underberg - Zuidelijke Drakensberg - Sanipass - Lesotho

Paulien van der Geest, 19 oktober 2011
Underberg, Zuid-Afrika

Vanuit Underberg maken we de trip over de Sani pas, naar het dak van Afrika. De pas is 2865 meter hoog. Het is een dagtrip net over de grens met Lesotho. Het grootste gedeelte van de dag zijn we in in no man’s land. Onderaan de berg stempelen we namelijk ons paspoort uit Zuid-Afrika. En pas als we boven zijn krijgen we een stempel in ons paspoort voor Lesotho. Hemelsbreed is het waarschijnlijk een normale douane afstand, maar aangezien de weg nogal stijl is, zijn we urenlang in no man’s land: we zijn niet in Zuid-Afrika en niet in Lesotho. We zijn dus nergens…
 
De steile, onverharde weg, vol haarspeldbochten, wordt in een jeep met vierwielaandrijving afgelegd. Langzaam werkt de jeep zich tegen de steile helling op. We doen uren over de rit omhoog. Af en toe stoppen we en bewonderen we een plant om zijn doorzettingsvermogen om in deze barre omgeving tot bloei te komen. Gelukkig hebben we Imbali (onze eigen, kleine 4x4) niet aan deze test onderworpen, want vlak voor de top rijdt een andere gids de vierwiel aandrijving onder zijn jeep aan gort. En deze man heeft wat ervaring zou je zeggen.
 
Bovenaan gekomen houden we een pitstop in de hoogste pub van Afrika. Alleen al dit bordje maakt het tot een toeristische attractie en brengt een aantal mensen op een goed idee. Wij hebben meer zin in een mok hete koffie of warme chocolademelk. De pub heeft een hoog bierstube in Oostenrijk gehalte, en we bestellen soep en brood met een plank worst en kaas.
 
Op de top staat een gure wind en we brengen een bezoek aan een Lesotho hut. De muren zijn op elkaar gestapelde stenen, met rieten daken. De vloer bestaat uit aangestampte aarde en er zijn wat eenvoudige houten banken. In een kastje staan wat potten en pannen. In het midden van de vloer wordt in een pan op kooltjes een brood gebakken. De vrouw des huizes laat ons dit zelfgemaakt brood en bier proeven.  Op de muur staat bij wijze van decoratie met krijt het nationaal motto van Lesotho geschreven ‘Khotso, Pula, Nala’. Oftewel: Vrede, regen en welvaart. Nu associëren wij Hollanders regen niet zo met een good feelings, maar hier op bijna 3000 meter hoogte, is de regen van levensbelang. Ook in een van de buurlanden Botswana, grotendeels bestaande uit woestijn wordt de regen gewaardeerd. De Nationale munt van Botswana is dan ook de Pula, de regen dus! Dat we daar in ons druilerige Holland nou niet opgekomen zijn! Blijkbaar was positief denken nog niet uitgevonden op het moment dat de Hollandse florijn zijn naam kreeg.
 
Buiten de hut zitten Basotho herders gewikkeld in hun deken te wachten, tot het etenstijd is. Ze hebben een bos brandhout bij elkaar gesprokkeld en geruild voor een maaltje in de warme hut. Ze slapen in het open veld, of als ze lang op één plek blijven of ieder jaar terugkomen wordt soms een –nog eenvoudiger- hut  gebouwd. We zijn opeens dolblij dat we niet in Lesotho zijn geboren!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Drakensberg regio - Lesotho

Zuid-Afrika reizen - Herders, Sani Pass, LesothoZuid-Afrika reizen - Haarspeldbochten Sani Pass, Underberg - LesothoZuid-Afrika reizen - Sani Pass, LesothoZuid-Afrika reizen - Sani Pass, Underberg - LesothoZuid-Afrika reizen - Sani Pass, Underberg - LesothoZuid-Afrika reizen - Gestrande auto op de Sani Pass, LesothoZuid-Afrika reizen - Hoogste pub in Afrika, Sani Pass, LesothoZuid-Afrika reizen - Huisje Sani Pass, LesothoZuid-Afrika reizen - Sani Pass, van Lesotho terug naar Underberg


Reacties
Lex
"Mooi verhaal."


Laat hier je reactie achter
Dit artikel hoort bij de volgende Zuid-Afrika reizen