Cambodja reizen: Olifanten in de jungle van Mondulkiri

Cambodja reizen: Mondulkiri - Sen Monorom - Phnom Penh

Bewonder de olifanten bij het Elephant Valley Project en hoor hun persoonlijke verhaal. Hier worden olifanten met alle respect behandeld en mogen ze van hun oude dag genieten in de jungle. Hoor het fascinerende verhaal waarom en hoe het Elephant Valley Project is ontstaan, wat ze doen en waarom dit project zo belangrijk is. Je ontmoet de olifanten in hun natuurlijke habitat: de jungle. Deze bouwsteen brengt je tevens naar het WEHH-project​, waarvan de inkomsten uit het toerisme ten goede komen aan het Bunong-dorp​, dat je bezoekt. Tijdens deze dag leer je van alles over de manier van leven van de Bunong-mensen.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Imposante olifanten in de jungle
  • Authentiek Bunong-dorp
  • Bou Sraa waterval
  • Off beaten track
Reisschema
Dag 1: Phnom Penh - Sen Monorom, join in vervoer (minivan met chauffeur)
Dag 2: Sen Monorom, Elephant Valley Project, lunch (EVP gesloten in weekend)
Dag 3: Sen Monorom, excursie WEHH met lokale gids
Dag 4: Sen Monorom – Phnom Penh, join in vervoer (minivan met chauffeur)
Dag 5: Vertrek Phnom Penh
Dag tot dag

Dag 1: Reisdag Phnom Penh naar Sen Monorom

Reisdag Phnom Penh naar Sen Monorom
Na het ontbijt word je opgehaald door een chauffeur. Je reist vandaag in een internationaal reisgezelschap per minivan, dat is wel zo makkelijk en voordelig op dit traject. Het is een lange reisdag naar de onontdekte provincie Mondulkiri in het oosten van Cambodja. Onderweg stop je voor een drankje en lunch (op eigen kosten). Na ongeveer 6 uur rijden kom je in Sen Monorom aan, je wordt afgezet bij je hotel.
 
 

Dag 2: Op pad in de jungle met de olifanten van Elephant Valley Project

Op pad in de jungle met de olifanten van Elephant Valley Project
Vroeg uit de veren, de olifanten slapen niet uit! Je chauffeur haalt je op om circa 7 uur en om 7:20 meld je je bij Greenhouse in het centrum. Na het afhandelen van het gebruikelijke papierwerk stap je in het minibusje of de truck van het project en rijd je naar de vallei. Eerst wordt het fascinerende verhaal verteld waarom en hoe het Elephant Valley Project is ontstaan, wat ze doen en waarom dit project zo belangrijk is. Het Elephant Valley Project (EVP) is het onderdeel dat door middel van ecotoerisme het geld bij elkaar brengt om middels de stichting ELIE de olifanten, de bossen en natuurlijke leefomgeving en de lokale gemeenschap te beschermen. De situatie in een land als Cambodja waar veel armoede heerst is complex, en daarom vonden wij de allround aanpak van ELIE erg bewonderenswaardig. Met al deze nieuwe achtergrondkennis ga je op pad om de olifanten te ontmoeten. De olifanten wandelen in kleine groepjes in de jungle en zijn eigenlijk de hele dag bezig met eten. Iedere olifant heeft een eigen mahout die voor de olifant zorgt én er voor zorgt dat de olifant niet per ongeluk een heel landbouwveld kaal eet. De mahout zorgt ervoor dat de olifanten die het nodig hebben bijgevoerd worden en dat ze zich badderen in de rivier. Let op bij de planning van je reis, het Elephant Valley Project is niet geopend in het weekend. Zorg dat je er op een doordeweekse dag bent.
 
Als toerist ga je absoluut NIET rijden op een olifant of ze zelf wassen in de rivier. Als je ziet wat voor schade de olifanten hebben opgelopen van het rondrijden met toeristen op hun rug, dan wil je nooit van je leven meer op een olifant rijden. Het idee is dan ook dat deze laatste olifanten die in Cambodja nog in gevangenschap leven (wilde olifanten vangen is inmiddels illegaal) een goede oude dag hebben. Ze mogen zich, voor het eerst van hun leven, gedragen als olifant. Wat dat precies in houdt, zie je op deze dag. Je loopt samen met de gids en een maximale groep van 12 bezoekers achter de olifanten aan door de jungle en leert meer over olifanten. De Engelssprekende gids van EVP vertelt het levensverhaal van iedere olifant. Er zijn olifanten bij die hun hele leven geen andere olifant hadden gezien en ook helemaal niet weten hoe ze zich als olifant moeten gedragen. In het EVP leren ze dus olifant te zijn en hebben ze voor het eerst van hun leven een sociale groep van olifanten om zich heen. Andere olifanten zijn ziek en mogen bij EVP herstellen. Tussen de middag is er een uitgebreide lunch, tijd om te relaxen op het heetst van de dag en 's middags zoek je een andere groepje olifanten op in de jungle. Je kunt de olifanten van heel dichtbij bekijken. Het is een heel bijzondere ervaring en eerlijk gezegd is het 100x leuker en interessanter dan op een olifant rijden.
In het centrum wacht je chauffeur je op om je naar je accommodatie in de natuur te brengen.

Dag 3: Bezoek Bunong dorp

Bezoek Bunong dorp
Vandaag vroeg uit de veren om met een lokale gids het Dak Dam-dorp van de Bunong te bezoeken. Je bezoekt een aantal ambachtslieden, onder andere een ijzersmid, en mandenmaker (die bijvoorbeeld bamboe gebruikt). Lunchen doe je in een traditioneel Bunong-huis. Ook interessant is het bekijken van de moestuin waar allemaal medicinale planten staan. Door de animistische bewoners wordt nog steeds gebruik gemaakt van de traditionele geneeswijzen. Je bent rond 17.30 uur terug in Sen Monorom.Dit is een join-in excursie, met maximaal 6 mensen. (NB Een dagje meelopen op een boerderij is ook een optie.)
 

Dag 4: Terug naar Phnom Penh

Terug naar Phnom Penh
Vandaag reis je terug naar Phnom Penh. Je wordt opgehaald door de minivan met chauffeur en je reist wederom met anderen samen (join in). Onderweg stop je in ieder geval een keer voor lunch (op eigen gelegenheid) en om de benen te strekken. Eind van de middag ben je weer in Phnom Penh, je wordt afgezet bij het hotel (net buiten het centrum). 
 

Dag 5: Vertrek uit Phnom Penh

Vertrek uit Phnom Penh
Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. Je kunt je reis vervolgen naar het zuiden, daar vind je drie heel verschillende plaatsen: Sihanoukville, Kampot en Kep. Sluit je rondreis Cambodja af aan het strand op paradijselijk eiland Koh Rong Samloem. Of neem de bus of boot naar Siem Reap om de fan-tas-ti-sche tempels van Angkor te bewonderen. 

Achtergrond

Olifanten in de jungle - bijzonder Elephant Valley Project

 
Mondulkiri is de groenste provincie van Cambodja. Vanuit Phnom Penh is het zo'n 4 à 5 uur rijden. Tijdens het regenseizoen, ook het 'groene seizoen' genoemd, groeit en bloeit alles. In het droge seizoen is de aarde is prachtig rood, maar is er weinig blad aan de bomen. Vanuit Sen Monorom ga je een dag naar het Elephant Valley Project. Een bijzonder optimistisch en duurzaam project. Olifanten mogen hier in alle rust van hun oude dag genieten; ze hoeven geen hout te slepen, trucjes te doen en toeristen te dragen. Je mag ze wel bewonderen terwijl ze in de jungle rondbanjeren en druk bezig zijn met eten. 
 

Traditioneel Bunong dorp

Mondulkiri is ook de provincie van de Bou Sraa waterval en het animistisch Bunong volk. Je bezoekt met een lokale gids een ecotoerisme project en ziet hoe de Bunong leven. Leer onder meer over de nog steeds toegepaste traditionele geneeswijzen met de planten en kruiden uit het gebied.

 
Hotel & Vervoer
Hotels 
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Naast prijs-kwaliteitverhouding letten we op een prettige ligging. De onderstaande hotels zijn op basis van onze eerste keuze hotels. Verzoek je om een ander hotel of is de accommodatie van onze eerste keuze reeds volgeboekt, dan kan het zijn dat je een net iets anders hotel krijgt. We proberen zoveel mogelijk in dezelfde sfeer of locatie te blijven.
 
Sen Monorom
De accommodatie in Sen Monorom is bijzonder fraai. Je hebt je eigen houten bungalow op een groot terrein met mooi uitzicht. De accommodatie is tevens een opleidingscentrum voor jongeren die in het toerisme willen werken. De betere accommodaties van Sen Monorom liggen allemaal een stukje uit het centrum, maar dat is niet echt een gemis aangezien er nauwelijks sprake is van een centrum in Sen Monorom. Er wordt ook heerlijk gekookt in de accommodatie, voor een prikkie eet je een 3 gangen menu.  
 
Phnom Penh
In Phnom Penh verblijf je in een fijn hotel met zwembad middenin de stad, vlakbij het Koninklijk Paleis. Met de tuk tuk ben je binnen een paar minuten bij de rivier en er zitten veel restaurants in de buurt. 
 
Vervoer
Je reist per minivan met chauffeur van Phnom Penh naar Mondulkiri en weer terug (join in). Doordat je het vervoer deelt met andere reizigers, is de reis zo een stuk voordeliger. Op elke lokatie (Elephant Valley Project en bij het WEHH project) krijg je een eigen lokale gids mee en wordt er voor vervoer gezorgd.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 november 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt, waar mogelijk, een derde bed op de kamer bijgezet; de prijs voor een éénpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de winter (januari t/m maart) en tijdens de feestdagen (rond kerst en nieuwjaar) berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Cambodja reizen: Olifanten in de jungle van Mondulkiri
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 594,- p.p.€ 383,- p.p.€ 376,- p.p.€ 374,- p.p.€ 366,- p.p.€ 366,- p.p.
Inclusief:
 • 4 overnachtingen met ontbijt
 • Join in vervoer Phnom Penh - Sen Monorom (minivan)
 • Transfer en bezoek Elephant Valley Project met lokale gids
 • Lunch bij Elephant Valley Project
 • Transfer en bezoek Bunong dorp (WEHH project) met lokale gids
 • Join in vervoer Sen Monorom - Phnom Penh (minivan)
   

Exclusief:
 • Overige maaltijden
 • Entreegelden, fooien en donaties
 • Binnen- en buitenlandse vluchten

Opmerkingen:
Let op! Het Elephant Valley Project is gesloten in het weekend (zaterdag en zondag).

Excursie 1: Mountainbiken over Koh Dach - Silk Island (join in)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.
Inclusief: transfer vanaf hotel, mountainbike (Giant, Merida of Trek), Engelssprekende gids, entreegelden, snacks en water

Excursie 2: Privé reis Siem Reap - Phnom Penh met stops
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zonder gids€ 124,- p.p.€ 64,- p.p.€ 71,- p.p.€ 53,- p.p.€ 43,- p.p.€ 36,- p.p.
Met gids€ 261,- p.p.€ 137,- p.p.€ 120,- p.p.€ 93,- p.p.€ 76,- p.p.€ 65,- p.p.
Inclusief: privé-auto met chauffeur (spreekt weinig Engels), water, ten minste 3 stops.
 
 

Excursie 3: Cambodjaans leren koken in Phnom Penh
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.

Excursie 4: Sunset cruise over de Mekong rivier (5 gangen diner)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.
Inclusief: vervoer naar de boot per tuk tuk, boottocht, drankje aan boord, 5-gangen diner. 
Join in-excursie (internationaal gezelschap)
Cambodja reizen - Cambodja - bezoek de olifanten van het Elephant Valley ProjectCambodja reizen - Cambodja - olifanten aan de wandel in Mondulkiri provincieCambodja reizen - Cambodja - olifanten hebben een relaxte tijd in het Elephant Valley ProjectCambodja reizen - Cambodja - olifanten begeleiden tijdens wandelingCambodja reizen - Cambodja - imposante dieren die olifantenCambodja reizen - Cambodja - olifanten genieten van oude dag in Elephant Valley ProjectCambodja reizen - Cambodja - olifant zwemt in de rivier bij Sen MonoromCambodja reizen - Cambodja - olifantje in het water bij Elephant Valley ProjectCambodja reizen - Cambodja - olifant kijkt recht in de cameraCambodja reizen - Cambodja - olifant ontmoeten bij Sen MonoromCambodja reizen - Cambodja - olifanten spotten in MondulkiriCambodja reizen - Cambodja - leer alles over Aziatische olifanten bij het Elephant Valley ProjectCambodja reizen - Cambodja - olifanten krijgen een lekker hapjeCambodja reizen - Cambodja - uitleg van de gids over olifantenCambodja reizen - Cambodja - olifanten mag je rustig fotograferenCambodja reizen - Cambodja - Paulien poseert met olifant in Sen MonoromCambodja reizen - Cambodja - Ferry speelt verstoppertje met olifantCambodja reizen - Cambodja - leefomgeving van de olifanten in Elephant Valley ProjectCambodja reizen - Cambodja - olifanten knager er lustig op losCambodja reizen - Cambodja - onderweg naar de Bou Sra watervalCambodja reizen - Cambodja - tussenstop bij de Bou Sra watervalCambodja reizen - Cambodja - Paulien voor de Bou Sra watervalCambodja reizen - Cambodja - verkoeling opzoeken bij de Bou Sra waterval in MondulkiriCambodja reizen - Cambodja - platteland rond Sen MonoromCambodja reizen - Cambodja - landelijk MondulkiriCambodja reizen - Cambodja - je reist over zandwegen van en naar Sen MonoromCambodja reizen - Cambodja - lokaal busje met plastic goederenCambodja reizen - Cambodja - onderweg naar Sen MonoromCambodja reizen - Cambodja - rivier bij Sen MonoromCambodja reizen - Cambodja - koffie bij het Heffalump cafeCambodja reizen - Cambodja - pitstop bij Heffalump cafe MondulkiriCambodja reizen - Cambodja - uitzicht over zanderig en landelijk Cambodja in het noordoostenCambodja reizen - Cambodja - uitzicht over de vallei in MondulkiriCambodja reizen - Cambodja - reis over landelijke wegen naar het noordoostenCambodja reizen - Cambodja - traditioneel huis in Bunong dorpCambodja reizen - Cambodja - traditioneel huis in Bunong dorp MondulkiriCambodja reizen - Cambodja - ontmoet lokale bevolking in Bunong dorp MondulkiriCambodja reizen - Cambodja - het rustige Cambodjaanse plattelandsleven in Mondulkiri

Reacties van reizigers (4)

"Avontuurlijke reis naar toplocaties Angkor, Mondulkiri, Chi Phat en Koh Rong Samloem"

Siem Reap - Phnom Penh - Mondulkiri - Chi Phat - Sihanoukville - Koh Rong Samloem

Corien - 04-12-2017
Avontuurlijke, soms wat zware, reis naar toplocaties als Angkor, Mondulkiri, Chi Phat en Koh Rong Samloem.   Angkor was geweldig. Kan hier best nog een keer heen om een paar dagen rond te dwalen. Het eten in 'Haven' was ...
Verder lezen
Cambodja reizen: Olifanten in de jungle van Mondulkiri
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Mooie combinatie Thailand - Cambodja, alles was top georganiseerd."

Bangkok - Koh Chang - Siem Reap - Phnom Penh - Kratie - Mondulkiri - Sihanoukville - Koh Rong Samloem

Jolanda Houterman - 24-08-2017
Geweldige reis, veel indrukken, veel gedaan en enorm genoten.   De combinatie Thailand - Cambodja is een erg leuke. De verschillen worden zo erg duidelijk. Thailand is goed georganiseerd en duidelijk, Cambodja rommelig en soms v...
Verder lezen
Cambodja reizen: Olifanten in de jungle van Mondulkiri
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Bijzondere reis door Cambodja, Angkor is beslist grote aanrader."

Siem Reap - Angkor - Phnom Penh - Kratie - Mondulkiri - Sihanoukville - Koh Rong Samloem

Marja Janse - 01-11-2016
Het was een bijzondere reis, waar we in de toekomst met veel plezier aan terug denken! Het bezoek aan Angkor Wat is beslist een grote aanrader. Het Elephant Valley Project in Mondulkiri moet je geweest zijn, alleen al om te zi...
Verder lezen
Cambodja reizen: Olifanten in de jungle van Mondulkiri
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een reis met bijzondere ontmoetingen!"

Siem Reap - Angkor Wat - Tonle Sap meer - Mechrey Village - Phnom Penh - Kampot - Kep - Koh Rong Samoem

Lotte van den Ouden - 09-09-2016
Tijdens onze reis verbleven we in heel gevarieerde accommodaties. Bij de homestay in Merchrey Village hebben we belabberd geslapen, maar daar hadden we ons op ingesteld en we hadden het voor geen goud willen missen. Dat was het leukst! De hotels in Siem Reap en Phnom Penh waren...
Verder lezen
Cambodja reizen: Olifanten in de jungle van Mondulkiri
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie