Cambodja reizen: Rivierdolfijnen bij Kratie

Cambodja reizen - Kratie - Koh Trong

Een flinke portie Frans-koloniale architectuur, gemoedelijke sfeer, in het wild rondzwemmende Irrawaddydolfijnen en relatief weinig bezoekers maken dit stadje aan de Mekong rivier een bijzondere bestemming binnen Cambodja. Kratie wordt meer dan eens aangewezen als de 'duurzame' plek voor natuurliefhebbers en actievelingen en daar kunnen we het volledig mee eens zijn. 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Dolfijnen spotten
  • Fietsen over Koh Trong
  • ​Logeren in ecoresort
Reisschema
Dag 1: Phnom Penh – Kratie, prive-auto, stop bij Chhlong, fietstocht Koh Trong met lokale gids
Dag 2: Kratie, Irrawaddy dolfijn boottocht, 100 Pillar Pagoda, per privéauto met Engelssprekende chauffeur
Dag 3: Kratie - Phnom Penh, prive-auto, stops Kampong Cham, Wat Nokor
Dag 4: Vertrek Phnom Penh
Dag tot dag

Dag 1: Fietsen op Koh Trong, eiland in de Mekong

Fietsen op Koh Trong, eiland in de Mekong
Je hebt tijdens deze bouwsteen eigen vervoer en een chauffeur die Engels spreekt bij je. In deze regio van Cambodja is dat wel zo prettig; de afstanden zijn groot en zo kun je een aantal stops onderweg maken. Je slaapt in een ecoresort en met een lokale gids ga je naar het eilande Koh Trong om te fietsen.
 
Onderweg naar Kratie stop je in het typische dorpje Chhlong, hier wandel je over de markt en kun je onbekend exotisch fruit proeven. Als je aankomt in Kratie is het lunchtijd, lunchen doe je in een lokaal restaurant (op eigen kosten). De menu kaart is vaak in het Khmer, maar de gids kan je helpen bestellen. Typisch aan de Khmer keuken is een grote schaal soep die wordt gedeeld met alle tafelgenoten, ook andere gerechten kun je eventueel delen. Dan rijd je naar de haven, waar een lokale houten ferry boot de oversteek naar het eilandje Koh Trong maakt. Go local, dus wachten tot er voldoende mensen zijn, meestal is dat ongeveer ieder half uur wel het geval. Je steekt de Mighty Mekong rivier over! In het droge seizoen is de rivier smaller en is er een enorme zandbank. Je gids regelt brommertjes waar jij en je bagage achterop gaan (laat eventueel wat overtollige bagage achter bij de chauffeur) en zo bereik je je hotel (er zijn geen auto's op het eilandje). Houd je goed vast voor deze avontuurlijke tocht! Je verblijft in een bijzondere accommodatie, traditionele houten Khmer huizen zijn omgebouwd tot een prachtig ecoresort. Er wordt gebruikt gemaakt van zonnepanelen. Nadat je bent ingecheckt zoek je een paar hotelfietsen uit en maak je met je gids een fietstochtje over het eiland. Leuk is dat men hier nog veel gebruikt maakt van ossen en ossenkarren. Zie je iemand aan het werk in de velden, ga gerust eens kijken wat er wordt verbouwd. Koh Trong is een ecotoerisme bestemming. Je bezoek zorgt ervoor dat de lokale mensen extra inkomsten hebben.  

Dag 2: Boottocht om zeldzame Irrawaddy dolfijnen te spotten bij Kratie

Boottocht om zeldzame Irrawaddy dolfijnen te spotten bij Kratie
Inmiddels weet je hoe het gaat, je stapt achterop de taxibrommertjes naar de boot, wacht tot de boot vol is, om over te steken naar Kratie. Hier wacht de privé-chauffeur je al op en rijd je naar de plek waar de zeldzame Irrawaddy dolfijnen veel voorkomen. Irrawaddy dolfijnen zijn zoetwaterdolfijnen, ze zijn wit van kleur en hebben een stompe neus. De gids regelt een privé-boot, vanaf de boot heb je het beste zicht om foto’s te maken. Foto’s maken is wel moeilijk, de dolfijnen komen boven water om adem te halen en duiken weer onder. Tip: probeer ook eens een videofilmpje te maken. Dit is de beste spot die wij kennen om de Irrawaddy dolfijn te spotten, het blijft echter altijd een wild dier in de pure natuur en er zijn dus geen garanties. Het mooie is, dat door de komst van de toeristen dit gebied is aangewezen als ecotoerisme bestemming en de dolfijnen dus veel beter beschermd worden tegen illegale visserij. De dolfijnen kunnen per ongeluk in de netten terecht komen.
 
Op de terugweg kun je de 100 Pillar Pagoda bezoeken en de monniken in hun oranje gewaden tegenkomen. Probeer eens dé lokale snack: sticky rice in bamboe. Erg lekker en het stilt de stevige trek. In Kratie kun je weer in een lokaal restaurantje lunchen (op eigen kosten) en het centrum bekijken. Er zijn hier nog wat ‘verkruimelde’ gebouwen uit de Franskoloniale tijd te zien en een druk bezochte markt. Oversteken naar Koh Trong, zorg dat je nog tijd over houdt voor het prachtige zwembad in dat heerlijke ecoresort!

Dag 3: Terug naar Phnom Penh

Terug naar Phnom Penh
's Ochtends na het ontbijt neem je de ferry terug naar Kratie en stap je in de auto voor de terugreis naar Phnom Penh. Onderweg maak je nog een korte stop bij Kampong Cham om onder meer Wat Nokor te zien, een oude tempel in een nieuw tempelcomplex. Daarna rij je verder en word je in de middag bij je hotel in Phnom Penh afgelever, nog ruim tijd voor een duik in het zwembad en een rondje over de avondmarkt (mocht je er in het weekend zijn). 

Dag 4: Vertrek uit Phnom Penh

Vertrek uit Phnom Penh
Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. Vervolg je reis naar de imposante tempels van Angkor bij Siem Reap of reis zuidwaarts, naar het strand van Kampot of Koh Rong Samloem

Achtergrond

Irrawaddy dolfijnen spotten in de Mekong rivier bij Kratie

De Mekong rivier ten noorden van Kratie is volgens ons de beste plek om de Irrawaddy dolfijn te spotten. Irrawaddy dolfijnen zijn zoetwaterdolfijnen, ze zijn wit van kleur en hebben een stompe neus. Door de groeiende bezoekersaantallen is dit gebied aangewezen als ecotoerisme bestemming. Zo worden de dolfijnen beter beschermd worden tegen illegale visserij. Je gaat in een privé-boot (met gids) de Mekong rivier op, vanaf de boot heb je uitstekend zicht om foto’s en filmpjes te maken.
 

Fietsen op Koh Trong

Kratie, spreek uit 'kra-tjee', is een relaxte stad aan de Mekong rivier. Op het eilandje Koh Trong ontdek je met de fiets het platteland waar nog met ossen voor ossenkarren wordt gewerkt. Een heel avontuur om er te komen. Vanuit Kratie neem je de ferry naar Koh Trong en daar staan brommertaxi's klaar die je naar het hotel brengen. Go Local! 
 
 
Hotel & Vervoer
Hotels 
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Naast prijs-kwaliteitverhouding letten we op een prettige ligging. De onderstaande hotels zijn op basis van onze eerste keuze hotels. Verzoek je om een ander hotel of is de accommodatie van onze eerste keuze reeds volgeboekt, dan kan het zijn dat je een net iets anders hotel krijgt. We proberen zoveel mogelijk in dezelfde sfeer of locatie te blijven.
 
Kratie
In Kratie slaap je in een prachtig ecoresort op Koh Trong. Dat is een eilandje vlakbij Kratie. Je neemt een ferry en vervolgens staan er brommertaxi's op je te wachten om je naar het hotel te brengen. Go local! De ferry heeft geen vaste vertrektijden, maar gaat zodra de ferry voldoende beladen is. Hier geen auto's maar ossenkarren, rust en natuur. De bungalows staan op palen en zijn stijlvol ingericht. Klamboe is aanwezig. 
 
Phnom Penh
In Phnom Penh verblijf je in een fijn groen hotel met zwembad middenin de stad, vlakbij het Koninklijk Paleis. Met de tuk tuk ben je zo bij de rivier en er zitten veel restaurants in de buurt. 
 
Vervoer en budgetopties
Je reist in principe per privé-auto met chauffeur van Phnom Penh naar Kratie, wel zo relaxed want het is een rit van ongeveer 4 à 5 uur. Je maakt onderweg een paar leuke stops. Op de terugweg reis je wederom met privé-auto met chauffeur, je stopt dan o.a. bij Kampong Cham.
 
Op Koh Trong bij Kratie gebruik je normale fietsen (geen fancy mountainbikes), van ‘Cambodiaanse kwaliteit’ (ietwat rammelend dus), maar je fietst niet al te ver over het eilandje.  
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 november 2018. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt, waar mogelijk, een derde bed op de kamer bijgezet; de prijs voor een éénpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de winter (januari t/m maart) en tijdens de feestdagen (rond kerst en nieuwjaar) berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Cambodja reizen: Rivierdolfijnen bij Kratie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 799,- p.p.€ 414,- p.p.€ 327,- p.p.€ 294,- p.p.€ 266,- p.p.€ 246,- p.p.
Inclusief:
 • 3 overnachtingen met ontbijt
 • Vervoer Phnom Penh - Kratie (privé-auto Engelssprekende chauffeur)
 • Ferry en brommer transfer Kratie naar Koh Trong en terug
 • Privé-excursie dag 1: fietstocht met gids over Koh Trong
 • Privé-excursie dag 2: met o.a. bezoek 100 Pillar pagode, boottocht met Engelssprekende chauffeur
 • Privé-auto Kratie - Phnom Penh, met meerdere stops onderweg (o.a. Wat Nakor en Wat Hanchey)

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden, entrees en fooien

Opmerkingen:
 
 
 
 

Excursie 1: Mountainbiken over Koh Dach - Silk Island (join in)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.
Inclusief: transfer vanaf hotel, mountainbike (Giant, Merida of Trek), Engelssprekende gids, entreegelden, snacks en water

Excursie 2: Privé reis Siem Reap - Phnom Penh met stops
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zonder gids€ 124,- p.p.€ 64,- p.p.€ 71,- p.p.€ 53,- p.p.€ 43,- p.p.€ 36,- p.p.
Met gids€ 261,- p.p.€ 137,- p.p.€ 120,- p.p.€ 93,- p.p.€ 76,- p.p.€ 65,- p.p.
Inclusief: privé-auto met chauffeur (spreekt weinig Engels), water, ten minste 3 stops.
 
 

Excursie 3: Cambodjaans leren koken in Phnom Penh
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.

Excursie 4: Sunset cruise over de Mekong rivier (5 gangen diner)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.
Inclusief: vervoer naar de boot per tuk tuk, boottocht, drankje aan boord, 5-gangen diner. 
Join in-excursie (internationaal gezelschap)
Cambodja reizen - Cambodja - mekong rivier bij Koh TrongCambodja reizen - Cambodja - mekong river bij Kratie vol vissersnettenCambodja reizen - Cambodja - uitzicht over de Mekong rivier bij KratieCambodja reizen - Cambodja - met de boot over de rivier naar Koh Trong bij KratieCambodja reizen - Cambodja - Ferry op de lokale ferry naar Koh TrongCambodja reizen - Cambodja - Ferry relaxed in het lokale bootjeCambodja reizen - Cambodja - met de lokale boot naar Koh TrongCambodja reizen - Cambodja - bezoek het dorpje Chlong en wandel over de marktCambodja reizen - Cambodja - fietstoch over landelijk Koh TrongCambodja reizen - Cambodja - fietsen over Koh TrongCambodja reizen - Cambodja - kinderen op straat op Koh TrongCambodja reizen - Cambodja - Ferry en Paulien fietsen met gids over Koh TrongCambodja reizen - Cambodja - fietsen over Koh TrongCambodja reizen - Cambodja - fietsen over platteland bij KratieCambodja reizen - Cambodja - fietsen over zandwegen rond KratieCambodja reizen - Cambodja - traditioneel huis op palen in KratieCambodja reizen - Cambodja - varen over de Mekong rivier bij KratieCambodja reizen - Cambodja - mooie zonsondergang in KratieCambodja reizen - Cambodja - zonsondergang boven de rivier in KratieCambodja reizen - Cambodja - geniet van het wijdse uitzicht over de waterwegen bij KratieCambodja reizen - Cambodja - kajaks liggen klaar aan de oever voor tochtjes over de MekongCambodja reizen - Cambodja - boottocht over de mekong rivier om dolfijnen te spottenCambodja reizen - Cambodja - de Cambodjaanse vlag in de wind op het waterCambodja reizen - Cambodja - lokale boot over de mekong rivier bij KratieCambodja reizen - Cambodja - uitgestrekte arm van de Mekong rivierCambodja reizen - Cambodja - Irrawaddy dolfijn in de Mekong rivier, mazzel als je een zietCambodja reizen - Cambodja - lokale boten op de rivierCambodja reizen - Cambodja - tuffen over de rivier in een lokale bootCambodja reizen - Cambodja - zoek de dolfijn in de Mekong!Cambodja reizen - Cambodja - varen en dolfijnen kijken bij KratieCambodja reizen - Cambodja - 100 Pillar pagoda bekijkenCambodja reizen - Cambodja - monniken in oranje gewaden bij de pagodeCambodja reizen - Cambodja - Ferry klimt de trappen op bij een pagodeCambodja reizen - Cambodja - kleurrijke muurschildering bij de pagoda in KratieCambodja reizen - Cambodja - bezoek lokale markten in KratieCambodja reizen - Cambodja - Ferry bekijkt de lokale goederen op de markt in KratieCambodja reizen - Cambodja - traktor rijdt over brug bij KratieCambodja reizen - Cambodja - lokaal vervoer passeert elkaar op de brug

Reacties van reizigers (2)

"Mooie combinatie Thailand - Cambodja, alles was top georganiseerd."

Bangkok - Koh Chang - Siem Reap - Phnom Penh - Kratie - Mondulkiri - Sihanoukville - Koh Rong Samloem

Jolanda Houterman - 24-08-2017
Geweldige reis, veel indrukken, veel gedaan en enorm genoten.   De combinatie Thailand - Cambodja is een erg leuke. De verschillen worden zo erg duidelijk. Thailand is goed georganiseerd en duidelijk, Cambodja rommelig en soms v...
Verder lezen
Cambodja reizen: Rivierdolfijnen bij Kratie
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Bijzondere reis door Cambodja, Angkor is beslist grote aanrader."

Siem Reap - Angkor - Phnom Penh - Kratie - Mondulkiri - Sihanoukville - Koh Rong Samloem

Marja Janse - 01-11-2016
Het was een bijzondere reis, waar we in de toekomst met veel plezier aan terug denken! Het bezoek aan Angkor Wat is beslist een grote aanrader. Het Elephant Valley Project in Mondulkiri moet je geweest zijn, alleen al om te zi...
Verder lezen
Cambodja reizen: Rivierdolfijnen bij Kratie
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie