Cambodja reizen: Varen op de rivier en mountainbiken in Chi Phat

Cambodja reizen: Chi Phat - Cardamom mountains

Ben je avontuurlijk, sportief, nieuwsgierig en wil je graag op een groene manier reizen, waardoor de bevolking en natuur beter wordt van jouw komst? In het dorp Chi Phat aan de voet van het Cardamom plateau, profiteert het hele dorp van het community ecotoerisme. Maak boottochten op de rivier, mountainbike door de natuur en zwem bij een waterval of in de rivier.
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Boottocht naar Chi Phat
  • Sportieve mountainbike tocht
  • Sunset diner cruise op de rivier
Reisschema
Dag 1: Phnom Penh/Sihanoukville - Chi Phat, prive-transfer (chauffeur), boottocht, Sunset diner cruise
Dag 2: Chi Phat, mountainbike excursie met gids (join in), alle maaltijden
Dag 3: Vertrek Chi Phat, boottransfer
Dag tot dag

Dag 1: Sunset diner cruise op de rivier bij Chi Phat

Sunset diner cruise op de rivier bij Chi Phat
Community toerisme is toerisme waar het hele dorp beter van wordt, ecotoerisme waar de natuur beter van wordt. In Chi Phat, op de rand van de Cardamom mountains, worden voormalige stropers en illegale houtkappers door Wildlife Alliance opgeleid tot rangers en gidsen. Het hele dorp werkt samen, bijvoorbeeld als gids, kokkin, homestay eigenaar of bootsman en zo verdienen mensen een eerlijk inkomen.
 
Vanuit Phnom Penh is het ca. 4 uur rijden, vanuit Sihanoukville 3 uur naar Chi Phat. Er zijn geen bezienswaardigheden onderweg, daarom brengt een privé auto met een niet-Engelssprekende chauffeur je rechtstreeks naar je bestemming. Bij de Andoung Teuk brug stap je op de boot naar Chi Phat, die wij al voor je geregeld hebben. In 2 uur vaar je de rivier op. Een lekker tochtje. Heb je veel geluk dan zie je misschien net als wij een neushoornvogel over vliegen, dus houd je ogen open!
Bij aankomst in Chi Phat loopt de bootsman met je mee naar het bezoekers centrum in het dorp. Dit is zo’n 500 meter met je bagage door het dorp lopen over een gravelweg. Realiseer je dat dit lokaal Community-based toerisme is en geen luxe hotel, er gaat dus niemand je bagage voor je dragen, dat doe je zelf. Het handigste is daarom te reizen met een rugzak in plaats van een koffer en niet te zwaar bepakt te zijn.
 
In het bezoekerscentrum tref je mensen van de organisatie van het dorp die Engels spreken. Zij zijn de centrale spin in het web, regelen alles en kunnen je vragen beantwoorden. Alle maaltijden gebruik je ook in het restaurant van het Visitor Center, waar de lokale vrouwen bij toerbeurt koken. Zij regelen ook de maaltijden voor je excursies. En tijdens je maaltijden word je zo nodig informatie gegeven door de organisatie of je gids. Heel praktisch geregeld dus! De host van de bungalow of homestay waar je slaapt, komt je ophalen. Slaap je in een bungalow, dan heb je een eigen westerse badkamer. Slaap je in een homestay, dan verblijf je in het huis van een familie.
 
Om circa 17 uur word je in het bezoekerscentrum opgehaald voor je Sunset Diner Cruise op de rivier. Op een lokale boot die normaal als pontje wordt gebruikt, vaar je de zonsondergang tegemoet, je diner eet je aan boord, traditioneel gezeten op een rieten mat en aan een laag tafeltje. Tip: breng zelf desgewenst drankjes mee. Nadat de zon is ondergegaan kun je op zoek gaan naar vuurvliegjes. Zie je een knipperend lichtje in de bomen aan de kant van de rivier? Dat is een vuurvliegje! Tip: neem ook een anti-muggenmiddeltje mee, want die willen ook nog wel eens bij die bomen zitten. Bij een onbewolkte avond staan er ontelbaar veel sterren aan de hemel.

Dag 2: Mountainbiken bij Chi Phat

Mountainbiken bij Chi Phat
Je hebt inmiddels voldoende op boten gezeten, vandaag is het tijd voor een sportieve dag! Op goede mountainbikes vertrek je na het ontbijt vanaf het Visitior Center. Je lokale gids doet erg zijn best om Engels te spreken. Vergeet niet dat deze mensen geen formele opleiding kunnen volgen, en zichzelf Engels hebben geleerd, vaak met behulp van reizigers. Soms ben je daardoor even ‘Lost in Translation’, maar tegelijkertijd heeft een lokale gids juist ook weer zijn charme. Je leert de vriendelijke Cambodjaanse bevolking zo veel beter kennen en krijgt meer een inkijkje in hun leven. De lunch neem je als picknickpakketje mee en je krijgt ook water mee van het Visitor Center.
 
In principe boeken we de makkelijkste route voor je, deze gaat naar de burial jars en waterval: 14 km heen en 14 km terug fietsen. Deze route gaat de eerste 10 km over de gravelweg die ook door het dorp loopt. Daarna sla je af en rijd je over een zandpad waar kuilen en stenen op voorkomen. Je bepaalt je eigen tempo dus je kunt altijd afstappen en een stukje lopen. Hier loop je naar een overhang in de rotsen waar een aantal burial jars zijn gevonden, dit zijn begrafenis potten waar zo’n 500 jaar geleden de botten van overleden familieleden in werden bewaard. Niemand weet het fijne van deze mysterieuze en verdwenen cultuur. Wetenschappers vermoeden dat deze cultuur in conflict kwam met het sterke rijk van Angkor, die mensen uit de heuvels tot slaaf maakte. De cultuur lijkt uitgestorven, toch zijn er nog gemeenschappen in de Cardamom mountains die jaarlijks eer komen bewijzen aan de burial jars. Mogelijk zijn dit de laatst overgebleven afstammelingen. In het Visitors Centrum kun je achtergrond informatie over deze burial jars lezen. Daarna kun je naar de Betel Nut waterval met een poeltje, waar je -afhankelijk van de waterstand- kunt zwemmen en lunchen.
 
Ben je nog wat sportiever, dan kun je ook informeren bij het Visitor Center of je een andere route kunt moutainbiken, naar de batcave en waterval. Deze route is in totaal ongeveer 20 kilometer en gaat voornamelijk over een zandpad. In de droge tijd kom je regelmatig vast te zitten in mul zand, in de natte tijd worden de paden harder en zijn juist goed te bereiden, tenzij het zo hard regent, dat alles in een modderpoel veranderd. Deze route is erg mooi om te fietsen. Je stopt bij een vleermuisgrot en een waterval, waar je -ook weer afhankelijk van de waterstand- kunt zwemmen en lunchen. Op de terugweg kun je ook nog zwemmen bij een stroomversnelling. Van hieruit fiets je gemakkelijk terug naar het dorp. Ben je juist niet sportief, dan kun je zelfs achterop de brommer gaan, indien je dit durft. De meerkosten voor de brommers (ook voor de gids), betaal je zelf ter plekke. Het Visitor Center kan dit voor je regelen. ‘s Avonds eet je weer bij het Visitor Center en bespreek je de tijd door voor je vertrek morgenochtend.

Dag 3: Boottocht uit Chi Phat

Boottocht uit Chi Phat
Neem je bagage alvast mee naar het ontbijt in het Visitor Center. Je loopt vervolgens samen met de bootsman naar de boot. Je draagt zelf je bagage, of regel een brommertaxi die je tas naar de boot brengt. In 2 uur vaar je weer terug naar de brug. Bij de brug kan een auto je voor je volgende transfer je ophalen. De prijs hiervoor is afhankelijk van je volgende bestemming, zie 'Prijzen' voor de verschillende opties. Wil je je Cambodja reis aan het strand afsluiten? Kies dan voor de bouwsteen strandleven in Sihanoukville, daar vind je onder 'Prijzen' de optie met vertrek uit Chi Phat. Je kunt ook naar paradijselijk eiland Koh Rong Samloem, dan heb je wel eerst een overnachting in Sihanoukville nodig i.v.m. vertrektijd boot. 

Achtergrond

Ecotoerisme in Cambodja

Community toerisme is toerisme waar het hele dorp beter van wordt. In Chi Phat werkt het dorp samen en zo verdienen mensen extra inkomen. Ecotoerisme is toerisme waar de natuur beter van wordt. In Chi Phat worden voormalige stropers en illegale houtkappers opgeleid tot ranger en gids. Op deze manier verdienen de mensen een eerlijke boterham.
 

De rivier bij Chi Phat

Chi Phat is een dorp aan een rivier. Je bereikt het dorp relaxed per boot. Heb je tijd over, dan kun je gaan kajakken op de rivier. Op de rivier maak je romantisch een sunset river diner cruise. Breng zelf je drankjes mee en maak er een gezellige avond van!
 

Sportief mountainbiken en zwemmen in rivier en bij waterval

Verken meer dan de rivier, ga ook het achterland in. Je maakt een sportieve mountainbike tocht. Je doel is een watervalletje, waar je kunt zwemmen in de rivier. Er zijn verschillende mountainbike tochten om uit te kiezen. De ene tocht gaat naar ‘burial jars’, mysterieuze aardewerken potten waar skeletten van families in zijn gevonden. Niemand weet welk volk dit heeft gedaan en waarom precies. Een andere fietstocht komt langs een vleermuisgrot.
 
Hotel & Vervoer
Hotel
Chi Phat is een community ecotoerisme dorp. Het hele dorp wordt betrokken bij activiteiten voor reizigers. Verschillende inwoners hebben hun huis opengesteld als homestay. Je verblijft dan in hun huis. Andere inwoners hebben een of meerdere bungalows gebouwd, soms in hun tuin. Deze bungalows hebben een eigen badkamer met westerse wc en douche. Als eerste keuze boeken wij een bungalow, mocht deze vol zijn, dan boeken we een homestay.  
 
Vervoer
Chi Phat ligt op de route tussen Phnom Penh en Sihanoukville. De transfer op de heenreis is met een privé auto met een niet Engelssprekende chauffeur, omdat er geen bezienswaardigheden op de route liggen. De transfer op de terugreis is nog niet inbegrepen, omdat dat afhankelijk is van je volgende bestemming. Om bij Chi Phat te komen, ga je met een lokale boot vanaf de Andong Teuk brug, deze tocht duurt 2 uur. Op de terugreis maak je ook weer gebruik van deze boottransfer. Vanaf de brug waar de boot aanmeert kun je je reis vervolgen.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 november 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt, waar mogelijk, een derde bed op de kamer bijgezet; de prijs voor een éénpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de winter (januari t/m maart) en tijdens de feestdagen (rond kerst en nieuwjaar) berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Cambodja reizen: Varen op de rivier en mountainbiken in Chi Phat
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 343,- p.p.€ 188,- p.p.€ 178,- p.p.€ 154,- p.p.€ 144,- p.p.€ 131,- p.p.
Inclusief:
 • 2 overnachtingen in het dorp (bungalow of homestay)
 • Alle maaltijden tijdens het verblijf
 • Sunset Rivier Cruise inclusief diner
 • Mountainbike trip inclusief lunch (join in)
 • Boottocht op heen- en terugreis (duur 2 uur)
 • Directe transfer op heenreis met privé auto niet Engelssprekende chauffeur vanuit Phnom Penh of Sihanoukville

Exclusief:
 • Overige drankjes, fooien, extra excursies of activiteiten
 • Transfer op dag 3

Extensie 1: Transfer naar Phnom Penh en overnachting (vanuit Chi Phat)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 171,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 76,- p.p.€ 65,- p.p.€ 62,- p.p.
Inclusief:
 • Privé transfer met chauffeur (vanaf Andoung Teuk)
 • Overnachting met ontbijt in Phnom Penh

Exclusief:
Overige maaltijden, fooien.

Extensies

Extensie 1: Transfer naar Phnom Penh en overnachting (vanuit Chi Phat)


Sluit deze bouwsteen af in Phnom Penh, zodat je de volgende dag verder kunt reizen naar andere bestemmingen in Cambodja. Reis door naar Mondulkiri, Kratie of de wereldberoemde tempels van Angkor bij Siem Reap. 
 

Dag 3: Boottocht uit Chi Phat, terug naar Phnom Penh

Boottocht uit Chi Phat, terug naar Phnom Penh
Neem je bagage alvast mee naar het ontbijt in het Visitor Center. Je loopt vervolgens samen met de bootsman naar de boot. Je draagt zelf je bagage, of regel een brommertaxi die je tas naar de boot brengt. In 2 uur vaar je weer terug naar de brug. Bij de brug staat een auto klaar voor je volgende transfer terug naar Phnom Penh (prive-tranfer met chauffeur) zonder stops onderweg naar Phnom Penh waar je overnacht in een kleinschalig hotel met tuin en zwembad middenin de stad. Wil je je Cambodja reis aan het strand afsluiten? Kies dan voor de bouwsteen strandleven in Sihanoukville, daar vind je onder 'Prijzen' de optie met vertrek uit Chi Phat. Je kunt ook naar paradijselijk eiland Koh Rong Samloem, dan heb je wel eerst een overnachting in Sihanoukville nodig i.v.m. vertrektijd boot.

Dag 4: Vertrek uit Phnom Penh

Vertrek uit Phnom Penh
Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. Vervolg je reis naar het authentieke noord-oosten van Cambodja voor een ontmoeting met olifanten bij het Elephant Valley Project of ga varen over de Mekong om dolfijnen te spotten bij Kratie. Ben je nog niet in Siem Reap geweest, dan is het tijd om af te reizen naar het tempelcomplex van Angkor!
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Transfer naar Phnom Penh en overnachting (vanuit Chi Phat):
Dag 1: Phnom Penh/Sihanoukville - Chi Phat, prive-transfer (chauffeur), boottocht, Sunset diner cruise
Dag 2: Chi Phat, mountainbike excursie met gids (join in), alle maaltijden
Dag 3: Chi Phat - Phnom Penh, boottocht, transfer (prive met chauffeur)
Dag 4: Phnom Penh -

Extensie 1: Transfer naar Phnom Penh en overnachting (vanuit Chi Phat)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 171,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 76,- p.p.€ 65,- p.p.€ 62,- p.p.


Cambodja reizen - Cambodja - Bij de Andoung Teuk brug stap je op de boot naar Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - In 2 uur vaar je naar Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Een heerlijk boottochtje naar Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Misschien zie je tijdens de boottocht wel overvliegende neushoornvogelsCambodja reizen - Cambodja - Onderweg naar Chi Phat kom je langs de kleine huisjes aan het waterCambodja reizen - Cambodja - Er is genoeg te zien tijdens de boottocht naar Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Zou je hier aan het water willen wonen?Cambodja reizen - Cambodja - Prachtige fotogenieke go local momenten onderweg naar Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Boottocht naar Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Chi Phat een dorpje aan de rivierCambodja reizen - Cambodja - Chi Phat is in zichtCambodja reizen - Cambodja - Het pontje bij Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Ontmoet de locals van Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Nieuwsgierige kids uit het dorp Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Kijk wat er te den is in het community centre in Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Activiteiten boeken in het visitor centre van Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - De maaltijden eet je in het restaurant van het Visitor Center in Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Slaap in een Chi Phat bungalowCambodja reizen - Cambodja - Chi Phat, de ultieme plek om te onthaastenCambodja reizen - Cambodja - Wandel lekker door het Chi Phat dorpjeCambodja reizen - Cambodja - Aan boord voor een Sunset Diner Cruise op de rivierCambodja reizen - Cambodja - Je diner eet je aan boord, traditioneel gezeten op een rieten mat en aan een laag tafeltje tijdens de Sunset Diner Cruise op de rivierCambodja reizen - Cambodja - Vaar je de zonsondergang tegemoet bij Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - De zon in het oerwoud zien zakken tijdens de Sunset Diner Cruise bij Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Tijd voor een actieve dag op de mountainbikesCambodja reizen - Cambodja - Verken de omgeving van Chi Phat per mountainbikeCambodja reizen - Cambodja - Wandel naar de rivier bij Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Een leuke wandeling naar een plek waar je lekker kan zwemmenCambodja reizen - Cambodja - Loop langs de rivier bij Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - De Betel Nut waterval bij Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Tijd voor verkoeling na een wandeling bij Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Maak een verfrissende plons in de rivierCambodja reizen - Cambodja - Er zijn een aantal burial jars zijn gevonden, dit zijn begrafenis potten waar zo’n 500 jaar geleden de botten van overleden familieleden in werden bewaardCambodja reizen - Cambodja - Niemand weet het fijne van deze mysterieuze en verdwenen cultuur en de burial jars ...?Cambodja reizen - Cambodja - Maak een stopje tijdens je fietstocht bij de vleermuisgrottenCambodja reizen - Cambodja - Ondekt de grotten met overhangCambodja reizen - Cambodja - Fiets terug over het platteland naar Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Loop het Chi Phat dorpje inCambodja reizen - Cambodja - Huis op Palen Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Durf jij mee achterop een scooter?Cambodja reizen - Cambodja - Voel je welkom in Chi Phat door de vriendelijke mensenCambodja reizen - Cambodja - Rij een stukje mee met een local achterop een scooterCambodja reizen - Cambodja - Ga lekker een stukje peddelen op de rivier bij Chi PhatCambodja reizen - Cambodja - Tijd over? Kajakken is ook een leuke activiteit bij Chi Phat

Reacties van reizigers (2)

"Avontuurlijke reis naar toplocaties Angkor, Mondulkiri, Chi Phat en Koh Rong Samloem"

Siem Reap - Phnom Penh - Mondulkiri - Chi Phat - Sihanoukville - Koh Rong Samloem

Corien - 04-12-2017
Avontuurlijke, soms wat zware, reis naar toplocaties als Angkor, Mondulkiri, Chi Phat en Koh Rong Samloem.   Angkor was geweldig. Kan hier best nog een keer heen om een paar dagen rond te dwalen. Het eten in 'Haven' was ...
Verder lezen
Cambodja reizen: Varen op de rivier en mountainbiken in Chi Phat
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Met passie georganiseerde reis, geweldige ervaring!"

Siem Reap - Tonlé Sap - Phnom Penh - Chi Phat

Sjarlot Kooi - 21-02-2017
Onze reis door Cambodja was een geweldige ervaring en goed georganiseerd. Er was een goede voorbereiding en fijn dat er gezocht werd naar een programma op maat. Accommodaties waren prima, ook het laatste hotel in Seam Riep wat we zelf uitgezocht hadden. Voor...
Verder lezen
Cambodja reizen: Varen op de rivier en mountainbiken in Chi Phat
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie