Rondreis Cambodja: Fietsen bij Battambang & Kampot, strand op Koh Rong Samloem

Rondreis Cambodja - Siem Reap – Battambang – Phnom Penh – Kampot - Sihanoukville – Koh Rong Samloem

Bezoek per tuk tuk imponerend Angkor Wat bij Siem Reap en ontmoet de locals tijdens je bezoek aan Kuok Doung. Ga kris kras per tuk tuk door Phnom Penh tijdens de stadstour langs de belangrijkste historische plekken. Combineer deze hoogtepunten met authentieke provincieplaatsjes als Battambang en Kampot waar je de omgeving per fiets verkent. Rijd de bamboe trein in Battambang en ontmoet de locals bij Kampot. Eindig je reis relaxed op de stranden in het zuiden van Cambodja op Koh Rong Samloem.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Mooiste tempels van Angkor (excursie per tuk tuk)
  • Ervaar lokale leven rond Siem Reap
  • ​Bamboe-trein bij Battambang
  • Stadstour Phnom Penh
  • Fietsen over platteland en boottocht bij Kampot​
  • 'Paradise Island' Koh Rong Samloem
Reisschema
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Siem Reap vliegveld, transfer naar hotel, meet & greet lokale reisagent
Dag 3: Siem Reap, prive-excursie met gids en tuk tuk langs Angkor, lunch bij Haven (excl entree Angkor)
Dag 4: Siem Reap, excursie Kuok Doung met gids en transfer (incl lokale lunch)
Dag 5: Siem Reap - Battambang, openbare bus en transfers busstation
Dag 6: Battambang, fietstocht (halve dag join in)
Dag 7: Battambang, countryside privé-tour met gids, per tuk tuk (met lunch)
Dag 8: Battambang - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids) stop bij Udong en streetfood tour (avond, join in met gids en eten)
Dag 9: Phnom Penh, prive-excursie: stadstour Phnom Penh (incl gids, vervoer, entreegelden)
Dag 10: Phnom Penh, vrije dag
Dag 11: Phnom Penh - Kampot, prive-auto (chauffeur), stops bij Kampong Trach en Phnom Chisor, lokale lunch (excl)
Dag 12: Kampot, fietstrip (join in met gids), lunch, boottocht Boatman Bart (join in)
Dag 13: Kampot - Sihanoukville - Paradise Island, transfer en boot
Dag 14: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 15: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 16: Koh Rong Samloem - Sihanoukville - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids)
Dag 17: Phnom Penh - vliegveld, transfer
Dag 18: Aankomst Nederland
Dag tot dag

Dag 1: Start drieweekse rondreis Cambodja

Start drieweekse rondreis Cambodja
Vandaag begint je reis. Eenmaal ingecheckt op Schiphol, kun je ontspannen. Ter plekke hebben wij immers alles al voor je geregeld. Dus leun lekker achterover in het vliegtuig, kijk een filmpje en voor je het weet, word je wakker in Cambodja!

Dag 2: Aankomst in Siem Reap, toegangspoort to Angkor

Aankomst in Siem Reap, toegangspoort to Angkor
Vandaag kom je aan in de gezellige stad Siem Reap. Bij aankomst in de aankomsthal staat er iemand op je te wachten met een bordje met je naam erop. We hebben een transfer voor je geregeld van het vliegveld naar je hotel. Relaxed na zo’n vlucht. Bij het hotel komt onze lokale reisagent langs voor een meet & greet. Je ontvangt dan de vouchers en evenuteel tickets. Samen spreek je het reisprogramma door, heel fijn om zo ontvangen te worden!  Hoewel Angkor Wat jaarlijks vele bezoekers trekt en Siem Reap dus ook, voelt de stad niet overbevolkt aan. We hebben een fijn hotel in de stad voor je gevonden met tuin en zwembad. Je loopt in minder dan 10 minuten naar het centrum.

Dag 3: Tuk tuk langs hoogtepunten Angkor

Tuk tuk langs hoogtepunten Angkor
Vandaag staan de belangrijkste tempels van Angkor op het programma. Eén van de meest imposante, adembenemende tempelcomplexen van Zuidoost-Azië, gebouwd door de god-koningen van het Khmer-rijk. ‘s Ochtends en ‘s middags bezoek je met gids de bekendste tempels, de geschiedenis komt tot leven en je camera draait overuren.
 
Je wordt voor zonsopkomst, rond 5.30 uur met de tuktuk opgehaald en rijdt in een half uur naar de tempels. Het is even slikken als de wekker iets voor 5 uur afgaat, maar het is zeker de moeite waard, de meeste mensen starten later. Dus zo heb je de tempels praktisch voor jezelf. Zorg dat je netjes gekleed bent: geen blote schouders en knieën, dat wordt als aanstootgevend ervaren, met name door de monniken. Tip: regel de avond ervoor bij het hotel dat ze je ontbijt in een pakketje inpakken en neem een flesje water mee. Bij het Angkor complex kun je ook water kopen. Je kunt rustig wakker worden onderweg naar de tempels, het is nog heerlijk koel op dit tijdstip. Bij de ingang van het complex moet je er even uit om een toegangspas te laten maken (Angkorpas is niet inclusief).
 
Je start met een bezoek aan de grootste religieuze tempel van Zuidoost-Azië tempel: Angkor Wat. De zon komt langzaam op, er hangt een magische sfeer, jij hebt het op het mooiste tijdstip in alle rust gezien! Voor je ontbijt kun je een mooi plekje uitzoeken, vraag je gids om je ergens af te zetten. Met hernieuwde energie ga je naar Angkor Thom, waarbinnen je bekende tempelruïnes vindt: Bayon, Baphoun, Phimean Akas, "terrace of Elephants" en “Leper King”. Bayon is onze persoonlijke favoriet, elk gezicht kijkt net even anders. Zoek het gezicht met de allergrootste grijns. Ook bezoek je deze ochtend de door de jungle overgenomen tempel Ta Prohm.
Aan het eind van de ochtend brengt de tuk tuk je terug naar je hotel. Even bijkomen, zwemmen en je camera opladen voor de middag, want die maakt overuren. Vandaag hebben we een fijne lunchplek voor je geregeld - een restaurant waar kwetsbare jongeren een veilige plek vinden en een opleiding volgen tot horeca-medewerker. Eten voor een goed doel, dat bovendien erg lekker smaakt.
 
Eind van de middag is het tijd om terug te keren naar Angkor Wat. Je vertrekt tussen 15-16 uur, afhankelijk van hoe lang je daar rond wilt lopen. Ondanks het feit dat je niet alleen bent, is de de wandeling naar de tempel een bijzondere ervaring - met geluk zie je monniken naast de rivier zitten. Als de zon zakt zoek je een rustig plekje bij de Bakheng tempel om Angkor Wat van afstand van kleur te zien veranderen; van zand en grijs naar oranje en roze. Je blijft tot zonsondergang.

Na deze inspannende dag raden we je aan je benen en voeten nieuw leven te laten in masseren bij één van de talloze massagesalons die deze stad rijk is.

Dag 4: Ervaar het lokale leven in Kuok Doung

Ervaar het lokale leven in Kuok Doung
Een dag die in het teken staat van ontmoetingen! Je bezoekt Kuok Doung, een dorpje zo'n 16 kilometer buiten Siem Reap, waar je je kunt onderdompelen in het alledaagse leven. Afhankelijk van het seizoen ga je helpen rijst planten of oogsten en speur je naar krabbetjes in het water. Onderwijl klets je met de lokale inwoners, de gids tolkt als het nodig is. De gids komt uit Kuok Duong en laat je het dorp waar hij is opgegroeid met liefde zien. De persoonlijke verhalen maken de meeste indruk. Je luncht tussendoor bij de gids thuis. 
 
Excursie duurt van 9 tot 15 uur, maar varieert afhankelijk van interesse en tempo van reizigers. Transfers van en naar hotel zijn inbegrepen. Neem schone kleren mee, bij het rijst planten/oogsten sta je met je benen in het natte veld. En deel svp geen geld of snoep en dergelijke aan kinderen uit.
 
Een must do, is 's avonds een bezoek te brengen aan 'Circus Phare'. Nee geen gewoon circus en dierenliefhebber kunnen gerust zijn, er zijn ook geen dieren die truckjes doen. De unieke en energieke theatervoorstelling mixt theater, acrobatiek, jongleren, humor, vuuracts en energieke muziek op traditionele Khmer instrumenten en dat alles op zijn Khmers! Het is natuurlijk niet te vergelijken, maar om je een idee te geven: Cirque du Soleil, maar dan door kansarme Cambodiaanse jongeren. Dankzij Circus Phare volgen 1200 jongeren gratis een schoolopleiding en nog eens 500 een alternatieve school, zoals de muziek, theater, kunst en circus school. De jongeren die voor je optreden hebben de beroepsopleiding gevolgd en verdienen op een goede manier hun inkomen én het geeft ze zelfvertrouwen. Jij helpt de jongeren hun leven te transformeren én je hebt waarschijnlijk een van je leukste avonden in Cambodja.

Dag 5: Bus van Siem Reap naar Battambang

Bus van Siem Reap naar Battambang
Deze ochtend word je bij je hotel in Siem Reap opgehaald en naar het busstation gebracht. Kaartjes hebben we al voor je geregeld. De bus naar Battambang doet er ongeveer 4 uur over (176 kilometer). De bus vertrekt na het ontbijt, dat is fijn, want zo heb je nog de hele middag in Battambang. Op het busstation van Battambang staat er een chauffeur op je te wachten, hij brengt je naar je hotel met fijne tuin en zwembad. Na de busrit is het hier heerlijk bijkomen. 

Dag 6: Fietsen bij Battambang

Fietsen bij Battambang
Erg leuk is het om op het platteland rondom Battambang te fietsen. De wegen zijn vlak, dus makkelijk te fietsen op de goede mountainbikes (vereiste minimale lengte is 1.50 m!). Je gaat biken met studenten uit Battambang. Deze studenten verdienen als gids bij en weten je ontzettend veel te vertellen over de geschiedenis, de cultuur, het eten en wat je maar wilt weten. Uitbreiding van je Khmer woordenschat staat ook op het programma. Het leuke is dat er veel bedrijvigheid is van kleine huisondernemingen. Families die al generaties lang producten maken zoals rijstpapier, vispasta, rijstcakes, suger cane-pers of 'sticky rice' in bamboe verkopen. Je rijdt door kleine traditionele dorpen dus kleed je erop met een kniebroek en een t-shirt. Gympen of wandelschoenen zijn ook prettig op de fiets. En het is warm dus vergeet je zonnebrand en pet niet, en natuurlijk je camera! 
 
Halve dag, ochtend- of middagprogramma.
Mountainbikes en snacks onderweg inclusief.
Join in-excursie. Groep van maximaal 6 personen.
Kinderfietsen en -stoeltjes zijn op aanvraag beschikbaar.
 
De middag heb je vrij om te genieten van je zwembad en het kleinschalige Battambang te verkennen. Leuk om een avond uit eten te gaan in de Pubstreet met veel gezellige restaurantjes. Bij Jaan Bai en Lonely Tree Café eet je in een hippe omgeving heerlijk én voor het goede doel.  

Dag 7: Het platteland bij Battambang

Het platteland bij Battambang
Vandaag ga je per tuk tuk de omgeving van Battambang verkennen. De bamboetrein wordt momenteel gerestaureerd - mocht deze volgende zomer weer in gebruik zijn, dan ga je er deze dagzeker een rit op maken, voor nu gaan we uit van een andere daginvulling. Eerst ga je naar Wat Kor Village, hier staan vele traditionele Khmer huizen. Je gaat via lokale werkplaatsen (rijstwijn, rijstcake en nog veel meer rijstproducten) naar de vismarkt. Ervaar de intense geur van de vissaus 'Prohoc'. De Killing Caves zijn een bijzondere plek om te bezoeken, hier zijn veel mensen omgebracht door de Khmer Rouge. Gelukkig is deze plek net iets minder confronterend dan de Killing Fields bij Phnom Penh. In een grot is een Boeddhabeeld te vinden en in een apart hokje zijn ook de schedels te vinden van mensen die hier door de Khmer Rouge zijn gedood. Op deze berg zijn tempels gebouwd, er is ook afweergeschut uit Communistische landen te vinden en nu weet je gelijk welke landen de Khmer Rouge hebben gesteund. Ook kun je Wat Ek Phnom bekijken. Hier vind je een indrukwekkend groot Boeddhabeeld en een ruïne van een oude tempel. Je kunt over de enorme brokstukken klimmen.

Dag 8: Reis per auto naar Phnom Penh via Udong & 'streetfood tour'

Reis per auto naar Phnom Penh via Udong & 'streetfood tour'
De rit naar Phnom Penh is 300 kilometer en duurt zo’n 6 uur. Onderweg kun je stoppen bij Udong, de hoofdstad van Cambodja van de vroege 17de eeuw tot 1866, toen de hoofdstad werd verplaatst naar Phnom Penh. Op een heuvel zijn verschillende stupa's gebouwd, de laatste rustplaats van koningen. Erg mooi!
Om 17 uur start de streetfood tour, je wordt opgehaald bij je hotel. De Cambodjaanse cultuur van samen buiten eten is vooral populair onder jongeren. Er zijn een aantal typische 'Khmer' gerechten die je echt moet proberen. De smaken lijken op die van de Thaise keuken maar dan minder pittig. De gids neemt je mee naar de beste plekken om het lokale eten te proeven en laat je zien wat er zoal op het menu staat in Cambodja. Een leuke manier om de Cambodjaanse eetcultuur kennis te maken!

Dag 9: Stadstour Phnom Penh

Stadstour Phnom Penh
Vandaag ga je Phnom Penh verkennen per tuktuk. In de ochtend bezoek je het Koninklijk Paleis. Het paleis bestaat uit verschillende gebouwen, de woning van de koning mag je helaas niet in...Via Wat Phnom, daar waar de stad ontstaan is, rij je via de oude Franse wijk vol koloniale gebouwen naar de Russische markt. De Franse Art Deco and Belle Epoque architectuur staat verrassend goed in het straatbeeld van Phnom Penh. In de middag bezoek je de Tuol Sleng gevangenis en Choeng Ek, ook bekend als de Killing Fields om meer over de recente geschiedenis te leren. Pol Pot en de Rode Khmer voerden eind jaren '70 een extreem radicaal bewind. Bijna alle Cambodianen hebben zwaar geleden onder dit regime. Veel mensen vinden het een aangrijpend bezoek. In de oude gevangenis hangen foto's van mensen die er zijn omgekomen. Wij waren er diep van onder de indruk. Het is echter zo'n belangrijk onderdeel van de Cambodiaanse samenleving, dat we je zeker aanraden om deze plekken te bezoeken. Voor jonge kinderen is het te confronterend. Bij de Killing Fields is een zeer goede audiotour beschikbuur (niet inbegrepen in de prijs), die ook in het Nederlands is ingesproken.
 
Duur: van 8 - 15 uur (mede afhankelijk van je looptempo).
Prive-excursie met lokale gids, vervoer per tuk tuk, entree Wat Phnom en Koninklijk Paleis, Tuol Sleng en Killing Fields.

Dag 10: Ga zelf op pad in Phnom Penh

Ga zelf op pad in Phnom Penh
Vandaag heb je een vrije dag. Je kunt kiezen uit de optionele excursies die we voor je hebben getest in en rond Phnom Penh. Je kunt bijvoorbeeld gaan mountainbiken over zandwegen op een lieflijk eilandje vlakbij de stad - een wereld waar niet de brommers, maar de koeien, ossenkarren en fietsen het 'straatbeeld' bepalen. Of kies voor een excursie naar de beruchte Killing Fields en het Tuol Sleng museum om meer over het recente verleden te leren, naar keuze in combinatie met de schatten van Cambodja in het Nationaal Museum en het Koninklijk Paleis. Of als je wilt leren om een paar typische Khmer gerechten te koken, kies dan voor de kookcursus waarbij je ’s ochtends eerst de ingrediënten koopt op de markt. Kun je niet kiezen, ga dan voor de een dag vol Khmer cultuur: een ochtend kookcursus, en s middags Khmer dans door jongeren, het Koninklijk Paleis en als je nog tijd hebt de zogenaamde ‘Russische markt’.
 
Zie 'Excursies' en 'Prijzen' voor meer informatie over deze activiteiten.
Tip: Je kunt uiteraard ook extra dagen toevoegen in Phnom Penh.

Dag 11: Slapen aan de rivier bij Kampot

Slapen aan de rivier bij Kampot
Je wordt bij je hotel opgehaald door een auto met chauffeur, het is zo’n 3 uur rijden maar onderweg kun je ‘s ochtends de reis onderbreken met stops bij een tempel en een bijzondere grot. De koningstempel, Phnom Chisor, is op een heuvel gebouwd, flink wat treden omhoog lopen dus, maar dan word je ook beloond met een prachtig uitzicht, als was je de koning zelf. Je kunt je inbeelden waar de koning zat en zijn onderdanen de oude trap omhoog zag klimmen, de treden zijn expres hoog gemaakt, zodat alle onderdanen met gebogen hoofd naar de koning toe kwamen. Daarna bezoek je de kalksteen grotten bij Kampong Trach. Lunch onderweg of bij de tempel in een lokaal restaurant (eigen gelegenheid). Daarna rijd je door naar Kampot, het is nog zo’n 2 uur rijden. Je logeert in een relaxed hotel in de stad, aan de rand van de rivier.
 

Dag 12: Fietsen bij Kampot en boottocht over de rivier

Fietsen bij Kampot en boottocht over de rivier
Kampot heeft een leuke omgeving om te fietsen. We hebben hier een bevlogen lokale organisatie gevonden waarmee je vandaag op pad gaat. Het is een join in-excursie, dat betekent dat je vandaag met een internationaal reisgezelschap van maximaal 6 personen bent. Je fietst op goede mountainbikes (vereiste minimale lengte is 1.50 m, kinderfietsen en -stoeltjes zijn op aanvraag beschikbaar) en met een lokale student als gids die goed Engels spreekt. De wegen zijn hier vlak, en op het platteland groeit van alles zoals het fruit durian en rambutan. Leuk om onderweg te stoppen en deze exotische vruchten eens nader te bekijken. Onderweg proef je allerlei lokale snacks en fruit zoals de Khmer noodles. Tijd om te relaxen of relaxed Kampot te verkennen. Wandel of neem een tuk tuk naar het centrum. Leuk is om hier het Epic Arts Café en Gallery te bezoeken waar je heerlijke dingen kunt eten en koffie of juice kunt drinken. Een groot deel van de bediening is doof, maar met pictogrammen en simpele gebarentaal is dit opgelost en kunnen zij zelfstandig werken. In de naastgelegen winkel kun je mooie fair trade producten kopen. Een mooi initiatief, net als het inmiddels beroemde Seeing Hands Massage, waar je gemasseerd wordt door blinden. Om een uur of 15 stap je op de boot van Boatman Bart. Hij komt oorspronkelijk uit België (spreekt Nederlands) en is een bijzondere gids; hij vaart je rond in de mangroven bij Kampot en vertelt je uitgebreid over de flora en fauna van het gebied. Aan het eind van de middag is de ideale tijd om vogels te spotten. Duur: van 15-18 uur.

Dag 13: Boottocht naar bounty eiland Koh Rong Samloen

Boottocht naar bounty eiland Koh Rong Samloen
Een chauffeur haalt je na het ontbijt op bij je hotel in Kampot, hij brengt je direct naar de haven in Sihanoukville. Hier stap je op de boot (vertrektijd hangt af van het resort waar je verblijft, meestal rond 13 a 14 uur) en op je gemakje tuf je naar de eilanden. Op Koh Rong Samloen aangekomen ga je te voet verder. De accommodatie is heel fijn, maar onthoud wel dat je op een afgelegen eilandje zit, dus overdag is er bijvoorbeeld geen stroom. Het enige vertier die je hier hebt zijn de restaurants van de verschillende accommodaties en that’s it! De ultieme plek om tot rust te komen.  

Dag 14: Strandleven Koh Rong Samloem

Strandleven Koh Rong Samloem
Heb je een actieve bui dan kun je de hele baai aflopen, het is verder dan je denkt. Of je kunt op verschillende plaatsen het bos door om het eiland over te steken. In het midden is het eiland heuvelachtig en gaat het pad over rotsen omhoog en omlaag.  

Dag 15: Chillen op het bounty strand

Chillen op het bounty strand
Vanaf je veranda en het restaurant kijk je uit op het witte bounty strand. Je komt hier echt voor je rust, om een boek te lezen en te relaxen. Genieten! Eventueel kun je een kajak huren of gaan duiken. Of niet, dan draai je je nog eens om op je zonnebedje of neem je nog eens een duik in de warme zee.
 

Dag 16: Reisdag van paradijselijk eiland naar Phnom Penh

Reisdag van paradijselijk eiland naar Phnom Penh
Geniet er nog maar van, want vandaag neem je afscheid van dit paradijsje. Na het ontbijt neem je de boot terug naar Sihanoukville. Daar staat een chauffeur op je te wachten. ’s Middags rijd je in ongeveer 3-4 uur (afhankelijk van verkeersdrukte) terug naar Phnom Penh (directe transfer zonder stops). Je begint al aardig thuis te raken in de hoofdstad, fijn dat het zo’n relaxte stad is. Ga lekker eten bij Friends, waar kansarme jongeren een opleiding in de horeca volgen, of schuin er tegen over bij lokaal restaurantje Kabbas, waar ze heerlijke Amok maken. In dezelfde straat (Street 13) vind je Seeing Hands, massage door blinden.
 

Dag 17: Afscheid van Cambodja

Afscheid van Cambodja
Na het ontbijt is het tijd om naar het vliegveld van Phnom Penh te gaan voor je reis terug naar huis. 
Deze Cambodja rondreis heeft vast een onuitwisbare indruk op je gemaakt. De kleuren, geuren en ontmoetingen met de bevolking blijven bij jou gelukkig nog lang in gedachten.
 

Dag 18: Terug in Nederland

Terug in Nederland
Welkom terug in Nederland! Vandaag land je op Schiphol na een onvergetelijke reis door Cambodja. 

Achtergrond

Tempels van Angkor

Denk je aan Cambodja, dan denk je aan Angkor Wat. Iedereen kent het beeld van het grootste religieuze gebouw ter wereld. Om in superlatieven over Angkor te spreken is verleidelijk, maar schiet altijd te kort. Het is in alle opzichten een bijzonder bouwwerk, imposant en betoverend. Je moet er eens geweest zijn en dan wil je waarschijnlijk nog een keer. We zorgen dat je er op het beste moment van de dag bent. Mooi licht voor foto's en in relatieve rust. ​

Het platteland rondom Battambang

Battambang is een relaxed provincieplaatsje, dat door steeds meer reizigers wordt ontdekt. De binnenstad staat vol met Franskoloniale gebouwen, sommige afbrokkelend, anderen nog vol in gebruik. Maar het leuke van Battambang is het platteland erom heen. Hier kun je fietsen en familiebedrijfjes bezoeken waar allerlei snacks worden gemaakt. En, zolang het kan, maak een ritje op de bamboe trein, hét fenomeen van Battambang.

Ontdek de historie van Phnom Penh

Of het werkelijk de 'Parel van Azië' is zoals men Phnom Penh vaak omschrijft mag je zelf beoordelen. Het is in ieder geval een dynamische innemende stad met kleur- en geurrijke markten en koloniale architectuur uit de Franse tijd. De modernisering en economische groei zie je duidelijk terug in de stad. Het levert een prachtige mix van 'oud' en 'nieuw' op. Tijdens de stadswandeling ga je op ontdekkingstocht door de stad. Bezoek het Paleis, beklim de tempel Wat Phnom en luister geboeid naar de verhalen van je gids bij de Killing Fields.
 

Ontspannen Kampot

Kampot, gelegen in Zuid-Cambodja ten oosten van Sihanoukville, is de ideale uitvalsbasis om het zuiden te ontdekken. Heel anders dan Sihanoukville, dat direct aan zee ligt, is Kampot het ontspannen zusje aan de rivier. In de omgeving van Kampot en Kep wordt zout en wereldberoemde peper geproduceerd. Kustplaatsje Kep staat bekend om zijn krab.

Ruïnes in Bokor Hill National Park

Vlakbij Kampot ligt Bokor Hill. De heuvel is vaak gehuld in zware mist, toepasselijk weer voor deze intrigerende plek. Bokor Hill is tegenwoordig uitgeroepen tot een Nationaal Park en bestaat uit ondoordringbare bossen op een bergflank. In de Frans koloniale tijd zochten de rijke lui verkoeling op de heuvel met een luxe hotel met casino. Ruïnes herinneren aan deze tijden van weleer. De oude residentie van de koning heeft iets spookachtigs, zeker als het mistig is op Bokor Mountain.
 

Paradijselijk eiland

Voor de kust van Sihanoukville in het zuiden liggen eilanden waar je je Cambodja reis ontspannend kunt afsluiten. Het groene eiland Koh Rong Samloem heeft een paar helderwitte zandstranden die je wellicht niet direct met Cambodja associeert. Het eiland heeft een prachtig breed strand. Of hike naar de bergen en watervallen in het binnenland voor wat meer actie.
Hotel & Vervoer
Hotels 
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Naast prijs-kwaliteitverhouding letten we op een prettige ligging. De onderstaande hotels zijn op basis van onze eerste keuze hotels. Verzoek je om een ander hotel of is de accommodatie van onze eerste keuze reeds volgeboekt, dan kan het zijn dat je een net iets anders hotel krijgt. We proberen zoveel mogelijk in dezelfde sfeer of locatie te blijven.
 
In Siem Reap hebben we een gezellig hotel gevonden met zwembad en tuin op 10 minuten lopen van het centrum. In Battambang verblijf je in een zeer fijn resort met prachtige tuin en zwembad en zeer goede betaalbare keuken en service. In Phnom Penh verblijf je in een fijn groen hotel met zwembad middenin de stad, vlakbij het Koninklijk Paleis. Je loopt zo naar de rivier en er zitten veel restaurants in de buurt. 
 
In Kampot slaap je in een gezellig kleinschalig hotel met uitzicht over de rivier, aan de rand van het centrum. In Sihanoukville verblijf je in een eenvoudig hotel (bungalow) met zwembad op een paar minuten lopen van het strand. Dit kan op Otres beach of Occheutal zijn. Op Koh Rong Samloem overnacht je in een huisje op het strand, van alle gemakken voorzien, elektriciteit is beperkt. 
 
Vervoer
Transfers vanaf het vliegveld zijn non stop transfers met een privé-auto. Je wordt opgewacht op het vliegveld door een chauffeur met een bordje met je naam, en rechtstreeks naar je hotel gebracht. Je hoeft dus niet na een lange vlucht te wachten op andere reizigers.
 
Het meeste vervoer vindt plaats per privé-auto met chauffeur. Je kunt dan onderweg stoppen en bezienswaardigheden bekijken. Een ander voordeel is dat je met je bagage ‘van deur tot deur’ van hotels wordt gebracht. Soms reist er in zo’n geval een gids een stuk met je mee, wanneer wij denken dat dit het beste is. We proberen echter zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale, plaatselijke gidsen. Immers, zij kennen het gebied als geen ander!
 
Sommige korte trajecten hebben een goede busverbinding en hebben we om kosten te besparen een traject per bus ingepland. Voorbeelden hiervan zijn Battambang - Siem Reap. Reis je liever met privé auto, dan kan dit uiteraard op aanvraag worden geregeld.
 
Regelmatig maken we tijdens excursies gebruik van tuk tuks​, bijvoorbeeld om de tempels van Angkor te bekijken. Gewoon, omdat het een geweldige vorm van transport is in Cambodja! Je maakt meer deel uit van het dagelijks leven en de tuktuks zijn comfortabel voor korte afstanden in de omgeving.
 
Voor fietsexcursies worden er over het algemeen gebruik gemaakt van goede mountainbikes, bijvoorbeeld in Kampot en Battambang.
 
De boot naar Koh Rong Samloem is een grote boot, doorgaans gebruiken we die van het resort, je bent er binnen 2 uur. Je wordt met kleine bootjes op het strand afgezet en zult soms een stukje door zee waden met je bagage. Alternatief kun je op aanvraag kiezen voor een retour met de snelboot. Deze boot is er binnen een uur en gaat ’s ochtends en ’s avonds retour tussen Sihanoukville en Koh Rong Samloem. Deze boot ligt meer op het water en stuitert daardoor wat meer, wat eerder kans op zeeziekte kan geven als je hier gevoelig voor bent. Met de snelboot heb je de mogelijkheid om niet in Sihanoukville te slapen. De kaartjes voor de boot zijn retourkaartjes, heen- en terugreis is dus met dezelfde boot. 
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 november 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt, waar mogelijk, een derde bed op de kamer bijgezet; de prijs voor een éénpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de winter (januari t/m maart) en tijdens de feestdagen (rond kerst en nieuwjaar) berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Cambodja: Fietsen bij Battambang & Kampot, strand op Koh Rong Samloem
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 1.413,- p.p.€ 1.373,- p.p.€ 1.271,- p.p.€ 1.231,- p.p.€ 1.180,- p.p.
Inclusief:
 • 17 overnachtingen met ontbijt
 • Transfer privé-auto met chauffeur naar hotel Siem Reap
 • ​Meet & greet lokale reisagent in Siem Reap (dag van aankomst)
 • Excursie 'Angkor per tuk tuk' met Engelssprekende gids, tuk tuk en lunch in lokaal restaurant
 • Excursie naar Kuok Doung met Engelssprekende gids, vervoer en lokale lunch
 • Transfer naar bus en busvervoer Siem Reap - Battambang
 • Transfers van busstation - hotel Battambang
 • Fietsexcursie met Engelssprekende gids (join in) Battambang
 • Tuk tuk-excursie met Engelssprekende gids en lunch Battambang
 • Privé-auto met chauffeur Battambang - Phnom Penh
 • Excursie 'streetfood tour Phnom Penh' join in met gids, vervoer en eten
 • Excursie 'stadstour Phnom Penh' met Engelssprekende gids, vervoer en entreegelden
 • Prive-auto met chauffeur Phnom Penh - Kampot
 • Fietstocht met Engelssprekende gids en lunch bij Kampot​ (ochtend, join in)
 • Boottocht bij Kampot (middag, join in)​
 • Privé-auto Kampot - Sihanoukville
 • Boottocht Sihanoukville - Koh Rong Samloem en terug (grote boot) 
 • Privé-auto met chauffeur Sihanoukville - Phnom Penh
 • Transfer Phnom Penh - vliegveld

Exclusief:
 • Overige maaltijden en dranken
 • Entree Angkor (zie hieronder bij Opmerkingen)
 • Overige entreegelden, donaties en fooien
 • Snorkelspullen
 • ​Binnenlandse en internationale vluchten

Opmerkingen:
Deze reis gaat bij 3 en 5 personen uit van een eigen kamer/bungalow voor de 3e/5e persoon op Koh Rong Samloem (geen mogelijkheid extra bed in de bungalow te plaatsen).
 
Er geldt een toeslag van het hotel tussen 1 juli en 31 augustus 2019 van €5,- per persoon per nacht en van 1 november 2018 - 31 mei 2019 van €12 per persoon per nacht.

Entree Angkor

Tijdens deze reis bezoek je het tempelcomplex Angkor in ieder geval één dag: per tuk tuk op dag 3. Je kunt kiezen uit een 1, 3 of 7-daagse Angkor entreepas. Op moment van schrijven zijn de entreepassen: $37, $62 en $72. Deze prijzen kunnen in de loop van het jaar weer wijzigen. Met de Angkorpas kun je een groot aantal tempels bezoeken. Een deel daarvan ligt buiten Siem Reap, zoals de Roluous-groep en Banteay Shrei. Op dag 2, wanneer je 's ochtends door de tuk tuk naar het tempelcomplex wordt gebracht, koop je een entreepas. Er wordt ter plekke een foto van je gemaakt en op je entreepas afgedrukt. Als je zeker weet dat je de volgende dag weer naar de tempels gaat, kun je het beste een 3-daagse pas kopen. Zo ben je direct klaar voor alle dagen dat je de tempels van Angkor wilt bezoeken en hoef je later niet weer in de rij, bovendien kun je een extra (3e dag) naar de tempels als je kiest voor een extra dag in Siem Reap (zie 'Extensies'). 

Extensie 1: Extra dag op Koh Rong Samloem
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
t/m mei 2018€ 101,- p.p.€ 55,- p.p.€ 70,- p.p.€ 55,- p.p.€ 64,- p.p.€ 55,- p.p.
Inclusief:
 • 1 Overnachting met ontbijt

Opmerkingen:
De prijs gaat uit van een eigen bungalow voor de 3e of 5e persoon die meereist. Er kan geen extra bed in de bungalow worden bijgezet.

Extensie 2: Extra dag Siem Reap
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Laagseizoen€ 48,- p.p.€ 24,- p.p.€ 25,- p.p.€ 24,- p.p.€ 25,- p.p.€ 24,- p.p.
Hoogseizoen€ 55,- p.p.€ 28,- p.p.€ 25,- p.p.€ 28,- p.p.€ 25,- p.p.€ 28,- p.p.
Inclusief:
Overnachting met ontbijt

Exclusief:
Overige maaltijden, transfers

Opmerkingen:
Laagseizoen: 1 april t/m 30 september
Hoogseizoen: 1 oktober t/m 30 maart

Extensie 3: Extra dag in Phnom Penh
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 68,- p.p.€ 34,- p.p.€ 30,- p.p.€ 34,- p.p.€ 31,- p.p.€ 34,- p.p.
Inclusief:
 • Overnachting met ontbijt

Extensie 4: Extra dag in Kampot
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 34,- p.p.€ 39,- p.p.€ 36,- p.p.€ 39,- p.p.
Inclusief:
 • Overnachting met ontbijt.

Exclusief:
 • Overige maaltijden.
 • Engtrees, donaties en fooien.
 • Internationale en binnenlandse vluchten.

Opmerkingen:
Prijs gaat bij 3 en 5 personen uit van een extra bed op de kamer. 

Excursie 1: Mountainbiken over Koh Dach - Silk Island (join in)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.
Inclusief: transfer vanaf hotel, mountainbike (Giant, Merida of Trek), Engelssprekende gids, entreegelden, snacks en water

Excursie 2: Privé reis Siem Reap - Phnom Penh met stops
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zonder gids€ 124,- p.p.€ 64,- p.p.€ 71,- p.p.€ 53,- p.p.€ 43,- p.p.€ 36,- p.p.
Met gids€ 261,- p.p.€ 137,- p.p.€ 120,- p.p.€ 93,- p.p.€ 76,- p.p.€ 65,- p.p.
Inclusief: privé-auto met chauffeur (spreekt weinig Engels), water, ten minste 3 stops.
 
 

Excursie 3: Cambodjaans leren koken in Phnom Penh
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.

Excursie 4: Sunset cruise over de Mekong rivier (5 gangen diner)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.
Inclusief: vervoer naar de boot per tuk tuk, boottocht, drankje aan boord, 5-gangen diner. 
Join in-excursie (internationaal gezelschap)

Excursie 5: Grote circuit tempels van Angkor: ontdek Preah Khan, Preah Neak Pean en Banteay Srei (met gids en tuk tuk)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Privé-excursie€ 69,- p.p.€ 36,- p.p.€ 33,- p.p.€ 26,- p.p.€ 20,- p.p.€ 17,- p.p.
Inclusief: Engelssprekende gids, privé-vervoer per tuk tuk met chauffeur
Exclusief: Angkor entreepas, snacks, maaltijden, dranken, overige entreegelden

Excursie 6: Privé reis Phnom Penh - Siem Reap met stops
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zonder gids€ 124,- p.p.€ 64,- p.p.€ 71,- p.p.€ 53,- p.p.€ 43,- p.p.€ 36,- p.p.
Met gids€ 261,- p.p.€ 137,- p.p.€ 120,- p.p.€ 93,- p.p.€ 76,- p.p.€ 65,- p.p.
Inclusief: privé-auto met chauffeur (spreekt weinig Engels), water, 3 stops
Vanaf 3 personen vervoer in minivan.

Excursie 7: Eten bij mensen thuis (Siem Reap)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 72,- p.p.€ 40,- p.p.€ 29,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.
Inclusief: tuktuk, Engelssprekende begeleider, water
Exclusief: overige dranken (tegen betaling te verkrijgen bij de familie)

Excursie 8: Drijvende dorpen op het Tonle Sap-meer (prive auto, gids)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 64,- p.p.€ 56,- p.p.€ 46,- p.p.€ 39,- p.p.€ 33,- p.p.
Inclusief: transfer naar dorp, rit op ossenkar, boottocht naar drijvend dorp (Mechrey), Engelssprekende gids, entreegeld, lokale lunch
Exclusief: overige maaltijden, snacks, dranken, fooien
 

Excursie 9: Ziplinen bij Angkor
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 108,- p.p.€ 108,- p.p.€ 108,- p.p.€ 108,- p.p.€ 108,- p.p.€ 108,- p.p.
Inclusief:
 • Eco-Adventure Tour met gids
 • 15 bomen, 21 platforms, 9 ziplines, 1 dubbele zipline, 3 loopbruggen
 • 1x abseilen
 • Transfers
 • Lokale lunch
 • Nature Trail Education Trek
Exclusief: entree Angkor (niet vereist als je de transfer van de tour gebruikt en mits je geen tempels gaat bekijken deze dag), water en fooi. 
Extensies

Extensie 1: Extra dag op Koh Rong Samloem


Aan het einde van je rondreis door Cambodja is een extra dagje rust heerlijk. Ga uitgerust terug naar Nederland door een dag extra op één van de stranden van het paradijselijke Koh Rong Samloem door te brengen.

Dag 16: Extra vrije dag op paradijselijk eiland Koh Rong Samloem

Extra vrije dag op paradijselijk eiland Koh Rong Samloem
Geniet extra lang op dit paradijselijk eiland. Maak een lange strandwandeling, ga snorkelen of lees eindelijk dat ene boek uit. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag op Koh Rong Samloem:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Siem Reap vliegveld, transfer naar hotel, meet & greet lokale reisagent
Dag 3: Siem Reap, prive-excursie met gids en tuk tuk langs Angkor, lunch bij Haven (excl entree Angkor)
Dag 4: Siem Reap, excursie Kuok Doung met gids en transfer (incl lokale lunch)
Dag 5: Siem Reap - Battambang, openbare bus en transfers busstation
Dag 6: Battambang, fietstocht (halve dag join in)
Dag 7: Battambang, countryside privé-tour met gids, per tuk tuk (met lunch)
Dag 8: Battambang - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids) stop bij Udong en streetfood tour (avond, join in met gids en eten)
Dag 9: Phnom Penh, prive-excursie: stadstour Phnom Penh (incl gids, vervoer, entreegelden)
Dag 10: Phnom Penh, vrije dag
Dag 11: Phnom Penh - Kampot, prive-auto (chauffeur), stops bij Kampong Trach en Phnom Chisor, lokale lunch (excl)
Dag 12: Kampot, fietstrip (join in met gids), lunch, boottocht Boatman Bart (join in)
Dag 13: Kampot - Sihanoukville - Paradise Island, transfer en boot
Dag 14: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 15: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 16: Koh Rong Samloen, vrije dag
Dag 17: Koh Rong Samloem - Sihanoukville - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids)
Dag 18: Phnom Penh - vliegveld, transfer
Dag 19: Aankomst Nederland

Extensie 1: Extra dag op Koh Rong Samloem
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
t/m mei 2018€ 101,- p.p.€ 55,- p.p.€ 70,- p.p.€ 55,- p.p.€ 64,- p.p.€ 55,- p.p.


Extensie 2: Op een ossenkar op het platteland van Chambok


Deze bijzondere nacht in een homestay bij Chambok is ideaal als een tussenstop op de route van Phnom Penh naar Kampot.

Dag 11: Lekker op de trekker

Lekker op de trekker
Dé manier om de gastvrije locals te leren kennen is om te verblijven in een dorp op het platteland. Kies je voor dit community-based ecotoerisme project, dan profiteert de hele gemeenschap en de natuur van je verblijf. Chambok ligt op de rand van Kirirom National Park. Vroeger werd er veel illegaal gekapt, maar dankzij de komst van ecotoerisme is men hiermee gestopt en het project beschermt inmiddels 1260 hectare bos! Groen reizen met een goed gevoel en boordevol authentieke ervaringen dus!
 
Vanuit Phnom Penh is het circa 3 uur rijden (buiten de spits). Bij aankomst in Chambok lunch je samen met je lokale gids. De vrouwen uit het dorp werken samen en verzorgen al je maaltijden in het ‘Women’s Restaurant’ bij het Informatie Centrum. Ook staan er water, cola en voor ’s avonds enkele biertjes voor je koud, een koelbox vol is inbegrepen in de prijs, net als de maaltijden en activiteiten. De gidsen uit het dorp hebben zichzelf –heel knap- Engels geleerd. Soms ben je daardoor even ‘lost in translation’, maar dat levert juist ook grappige en authentieke momenten op. Maar maak je geen zorgen, alles is goed geregeld hier. Dus laat je verrassen, alles komt vanzelf goed!
 
Na de lunch verken je het dorp en leer je armbandjes maken van natuurlijke materialen als bamboe en liaan. Op de aanhangwagen van een lokale tractor - de ijzeren buffel - rijd je verder naar de rivier waar je lekker kunt zwemmen. Zwaai naar de lachende dorpsbewoners die je onderweg tegenkomt. Je avondeten gebruik je ook weer in het Informatie Centrum. De kinderen uit het dorp laten trots een aantal Khmer-dansen zien die ze hebben in gestudeerd met hun dansgroep. Hierna word je met je bagage achter op de brommer naar je homestay gebracht. Verschillende huizen in het dorp krijgen omstebeurt gasten. Reken op eenvoudige omstandigheden, zoals een bed met een dun matrasje. Soms is er een deken beschikbaar. Bedenk je dat dit al heel luxe is, want Cambodjanen slapen dikwijls op een rieten matje op de grond onder een sarong. Breng zelf een lakenzak en handdoek mee. De badkamer is een apart hokje met een Aziatische hurk wc en waterbak waarmee je water over jezelf schept om te douchen.
 
Meenemen: lakenzak, handdoek, sarong (handig te gebruiken bij omkleden en badderen), wandelschoenen of sandalen, dagrugzak, zwemspullen, zonnepet en zonnebrand, regenponcho in regenseizoen.

Dag 12: Op een ossenkar naar de waterval en transfer naar Kampot

Op een ossenkar naar de waterval en transfer naar Kampot
’s Ochtends pak je je tas alvast in (deze kun je bij vertrek ophalen met de auto) en loop je naar het Informatie Centrum voor het ontbijt. Achterop een traditionele ossenwagen hobbeldebobbel je een kilometer, totdat het pad omhoog gaat en de ossen niet verder kunnen. Je loopt zo’n 2 kilometer heuvelopwaarts over een breed pad. Geleidelijk stijgend, alleen vlak bij de waterval moet je een kort stukje over rotsen klauteren. Afhankelijk van het seizoen staat er meer of minder water in de waterval en de poelen erom heen. Een lekker plekje om af te koelen. Je lunch kun je eventueel meenemen als picknick pakketje. Neem voldoende water mee in je dagrugzak. Tip: Socks on the Rocks! De met mos begroeide rotsen rondom de waterval zijn zeer glad. Met sokken aan heb je 90% meer grip. Het ziet er wat mallotig uit, maar kan een vervelende uitglijder voorkomen. De terugtocht is via hetzelfde pad, spreek af of de ossenwagen al dan niet op je wacht. In het Informatie Centrum neem je afscheid van je gids en daarna haal je je bagage op bij je homestay.
 
Je wordt opgehaald door een auto met chauffeur, het is zo’n 3 uur rijden naar Kampot. Je logeert in een relaxed hotel in de stad, aan de rand van de rivier. Morgen ga je Kampot per fiets en boot verkennen!
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Op een ossenkar op het platteland van Chambok:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Siem Reap vliegveld, transfer naar hotel, meet & greet lokale reisagent
Dag 3: Siem Reap, prive-excursie met gids en tuk tuk langs Angkor, lunch bij Haven (excl entree Angkor)
Dag 4: Siem Reap, excursie Kuok Doung met gids en transfer (incl lokale lunch)
Dag 5: Siem Reap - Battambang, openbare bus en transfers busstation
Dag 6: Battambang, fietstocht (halve dag join in)
Dag 7: Battambang, countryside privé-tour met gids, per tuk tuk (met lunch)
Dag 8: Battambang - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids) stop bij Udong en streetfood tour (avond, join in met gids en eten)
Dag 9: Phnom Penh, prive-excursie: stadstour Phnom Penh (incl gids, vervoer, entreegelden)
Dag 10: Phnom Penh, vrije dag
Dag 11: Phnom Penh - Chambok, prive-transfer, lunch, trekkertocht, dans, diner
Dag 12: Chambok - Kampot, ontbijt, ossenkarrit naar waterval, lunch, transfer (direct)
Dag 13: Kampot, fietstrip (join in met gids), lunch, boottocht Boatman Bart (join in)
Dag 14: Kampot - Sihanoukville - Paradise Island, transfer en boot
Dag 15: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 16: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 17: Koh Rong Samloem - Sihanoukville - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids)
Dag 18: Phnom Penh - vliegveld, transfer
Dag 19: Aankomst Nederland

Extensie 2: Op een ossenkar op het platteland van Chambok
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 342,- p.p.€ 216,- p.p.€ 190,- p.p.€ 164,- p.p.€ 150,- p.p.€ 139,- p.p.


Extensie 3: Rivier en jungle lodge in de natuur in Tatai


Ben je graag in de natuur? Wil je ‘groen reizen’ en verblijven in een ecolodge? Dan is dit echt iets voor jou. Maak een trekking door het bos en koel af in een meer en onder een waterval. Ga kajakken of zwemmen in de rivier. Luier met een boek of ontspan met een massage.

Dag 16: Ecolodge aan de rivier

Ecolodge aan de rivier
Geniet er nog maar van, want vandaag neem je afscheid van dit paradijsje. Na het ontbijt neem je de boot terug naar Sihanoukville. Daar staat een chauffeur op je te wachten. ’s Middags rijd je in ongeveer 4 à 5 uur (afhankelijk van verkeersdrukte) terug naar Tatai. Lunch is ergens onderweg op eigen gelegenheid. 
 
Om de ecolodge te bereiken, maak je gebruik van een van de boten van de lokale gemeenschap (vertrekt om 12 uur 's middags). In 10 minuten ben je bij de lodge. De lodge gaf ons een beetje een safari gevoel, met de grasdakjes verstopt tussen de bomen. De ecolodge is knus kleinschalig, er zijn slechts 8 bungalows, ieder met een veranda met hangmat en zitje. Aan de rivier zijn verschillende zitjes gemaakt, om heerlijk een boek te lezen en er is een spa voor een massage. Ook kun je zelf gaan zwemmen of kajakken op de rivier. De lodge organiseert verschillende optionele activiteiten, zoals een sunset cruise op de rivier of een night walk op zoek naar ‘creepy crawlers’. ’s Avonds blijken de struiken te wemelen van het leven. De gids heeft een ongelofelijk scherp oog en ontdekt larven, rupsen, poppen en nesten van spinnen, torren, kevers en mieren. Vraag bij aankomst wat de mogelijkheden zijn!

Reken niet op een 5 sterren lodge, maar kijk naar de duizenden sterren aan het firmament. Door de zonne-panelen is er bijvoorbeeld geen airco, maar wel een ventilator boven je bed. Er is geen douche met warm water, maar door de tropische hitte mis je dit eigenlijk niet. De mensen en de manier waarop ecotoerisme hier tot uiting komt, is wat deze lodge bijzonder maakt. En niet te vergeten het lekkere eten! De maaltijden, afternoon tea, en het drinkwater zijn allemaal inclusief. ’s  Avonds geniet je van een drie-gangen diner in het open restaurant.

Dag 17: Zwemmen bij waterval en trekking door wildernis

Zwemmen bij waterval en trekking door wildernis
Na het fijne ontbijtbuffet is het tijd voor actie. Samen met eventuele andere internationale gasten die vandaag de trekking doen, vaar je in ongeveer een half uur naar de Tatai waterval. Hier kun je zwemmen. Tip: draag 'socks on the rocks'! De rotsen zijn spiegelglad en met je sokken aan voorkom je een lelijke val. Hierna wandel je circa 2,5 uur door het bos. Geen moeilijke wandeling, maar wel flink zweten. Zoals overal in Cambodja zijn veel grote bomen illegaal gekapt, verwacht dan ook geen ongerept oerbos. Met de naam jungle wordt in dit geval dan ook een wildernis bedoeld. Op open plaatsen groeit bamboe nu welig. Bij het meer kun je afkoelen, zwemmen en lunchen. Met een waterfilter wordt van schoon natuurwater drinkwater gemaakt om je bidon bij te vullen: ook bijzonder om dat eens mee te maken! Het laatste deel van de tocht is nogmaals een trekking van 2,5 uur. Iets zwaarder nu, er is een stukje van een half uur wat omlaag gaat, maar ook een stuk waarbij je langzaam omhoog moet. Moe maar voldaan kom je eind van de middag aan bij de lodge. Het eten smaakt nog lekkerder. Wat wij ook gezellig vonden is dat we met enkele andere gasten de excursie hadden gedaan, dat schept gelijk een band en zo hadden we een heel gezellige avond samen.

Let op: Door weersomstandigheden kan het programma aangepast worden. Dit is altijd in je eigen belang, uit ervaring weet men hoe bepaalde weersomstandigheden de excursie beïnvloeden. Als de omstandigheden te zwaar zijn, kan het programma ingekort worden.

Meenemen: dagrugzak (je draagt je eigen lunch, waterbidon), zwemspullen, zonnepet, zonnebrand, extra paar sokken die nat mogen worden, camera, drybag of plastic zak om je spullen droog te houden (in regenseizoen), poncho (in regenseizoen).

Dag 18: Afscheid van Tatai

Afscheid van Tatai
Na het ontbijt word je met de boot teruggebracht naar de brug, daar staat een chauffeur op je te wachten voor de directe transfer naar Phnom Penh (directe transfer zonder stops). Je begint al aardig thuis te raken in de hoofdstad, fijn dat het zo’n relaxte stad is. Ga lekker eten bij Friends, waar kansarme jongeren een opleiding in de horeca volgen, of schuin er tegen over bij lokaal restaurantje Kabbas, waar ze heerlijke Amok maken. In dezelfde straat (Street 13) vind je Seeing Hands, massage door blinden.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Rivier en jungle lodge in de natuur in Tatai:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Siem Reap vliegveld, transfer naar hotel, meet & greet lokale reisagent
Dag 3: Siem Reap, prive-excursie met gids en tuk tuk langs Angkor, lunch bij Haven (excl entree Angkor)
Dag 4: Siem Reap, excursie Kuok Doung met gids en transfer (incl lokale lunch)
Dag 5: Siem Reap - Battambang, openbare bus en transfers busstation
Dag 6: Battambang, fietstocht (halve dag join in)
Dag 7: Battambang, countryside privé-tour met gids, per tuk tuk (met lunch)
Dag 8: Battambang - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids) stop bij Udong en streetfood tour (avond, join in met gids en eten)
Dag 9: Phnom Penh, prive-excursie: stadstour Phnom Penh (incl gids, vervoer, entreegelden)
Dag 10: Phnom Penh, vrije dag
Dag 11: Phnom Penh - Kampot, prive-auto (chauffeur), stops bij Kampong Trach en Phnom Chisor, lokale lunch (excl)
Dag 12: Kampot, fietstrip (join in met gids), lunch, boottocht Boatman Bart (join in)
Dag 13: Kampot - Sihanoukville - Paradise Island, transfer en boot
Dag 14: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 15: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 16: Koh Rong Samloem - Tatai, prive-transfer (chauffeur), boottransfer en diner
Dag 17: Tatai, trekking waterval, meer en jungle walk (medium), lunch en diner
Dag 18: Tatai - Phnom Penh, boottransfer en transfer (prive auto met chauffeur)
Dag 19: Phnom Penh - vliegveld, transfer
Dag 20: Aankomst Nederland

Extensie 3: Rivier en jungle lodge in de natuur in Tatai
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 460,- p.p.€ 246,- p.p.€ 246,- p.p.€ 228,- p.p.€ 220,- p.p.€ 212,- p.p.


Extensie 4: Varen op de rivier en mountainbiken in Chi Phat


Ben je avontuurlijk, sportief en wil je graag op een groene manier reizen waardoor de bevolking en natuur beter wordt van jouw komst? In Chi Phat profiteert het hele dorp van het community ecotoerisme. Maak boottochten op de rivier, mountainbike door de natuur en zwem bij een waterval of in de rivier.

Dag 16: Sunset diner cruise op de rivier bij Chi Phat

Sunset diner cruise op de rivier bij Chi Phat
Community toerisme is toerisme waar het hele dorp beter van wordt, ecotoerisme waar de natuur beter van wordt. In Chi Phat, op de rand van de Cardamom mountains, worden voormalige stropers en illegale houtkappers door Wildlife Alliance opgeleid tot rangers en gidsen. Het hele dorp werkt samen, bijvoorbeeld als gids, kokkin, homestay eigenaar of bootsman en zo verdienen mensen een eerlijk inkomen.
 
Vanuit Sihanoukville is het drie uur rijden naar Chi Phat. Er zijn geen bezienswaardigheden onderweg, daarom brengt een privé auto met een niet-Engelssprekende chauffeur je rechtstreeks naar je bestemming. Bij de Andoung Teuk brug stap je op de boot naar Chi Phat, die wij al voor je geregeld hebben. In 2 uur vaar je de rivier op. Een lekker tochtje. Heb je veel geluk dan zie je misschien net als wij een neushoornvogel over vliegen, dus houd je ogen open!

Bij aankomst in Chi Phat loopt de bootsman met je mee naar het bezoekers centrum in het dorp. Dit is zo’n 500 meter met je bagage door het dorp lopen over een gravelweg. Realiseer je dat dit lokaal Community-based toerisme is en geen luxe hotel, er gaat dus niemand je bagage voor je dragen, dat doe je zelf. Het handigste is daarom te reizen met een rugzak in plaats van een koffer en niet te zwaar bepakt te zijn.
In het bezoekerscentrum tref je mensen van de organisatie van het dorp die Engels spreken. Zij zijn de centrale spin in het web, regelen alles en kunnen je vragen beantwoorden. Alle maaltijden gebruik je ook in het restaurant van het Visitor Center, waar de lokale vrouwen bij toerbeurt koken. Zij regelen ook de maaltijden voor je excursies. En tijdens je maaltijden word je zo nodig informatie gegeven door de organisatie of je gids. Heel praktisch geregeld dus! De host van de bungalow of homestay waar je slaapt, komt je ophalen. Slaap je in een bungalow, dan heb je een eigen westerse badkamer. Slaap je in een homestay, dan verblijf je in het huis van een familie.

Om circa 17 uur word je in het bezoekerscentrum opgehaald voor je Sunset Diner Cruise op de rivier. Op een lokale boot die normaal als pontje wordt gebruikt, vaar je de zonsondergang tegemoet, je diner eet je aan boord, traditioneel gezeten op een rieten mat en aan een laag tafeltje. Tip: breng zelf desgewenst drankjes mee. Nadat de zon is ondergegaan kun je op zoek gaan naar vuurvliegjes. Zie je een knipperend lichtje in de bomen aan de kant van de rivier? Dat is een vuurvliegje! Tip: neem ook een anti-muggenmiddeltje mee, want die willen ook nog wel eens bij die bomen zitten. Bij een onbewolkte avond staan er ontelbaar veel sterren aan de hemel.
 

Dag 17: Mountainbiken bij Chi Phat

Mountainbiken bij Chi Phat
Je hebt inmiddels voldoende op boten gezeten, vandaag is het tijd voor een sportieve dag! Op goede mountainbikes vertrek je na het ontbijt vanaf het Visitior Center. Je lokale gids doet erg zijn best om Engels te spreken. Vergeet niet dat deze mensen geen formele opleiding kunnen volgen, en zichzelf Engels hebben geleerd, vaak met behulp van reizigers. Soms ben je daardoor even ‘Lost in Translation’, maar tegelijkertijd heeft een lokale gids juist ook weer zijn charme. Je leert de vriendelijke Cambodjaanse bevolking zo veel beter kennen en krijgt meer een inkijkje in hun leven. De lunch neem je als picknickpakketje mee en je krijgt ook water mee van het Visitor Center.

In principe boeken we de makkelijkste route voor je, deze gaat naar de burial jars en waterval: 14 km heen en 14 km terug fietsen. Deze route gaat de eerste 10 km over de gravelweg die ook door het dorp loopt. Daarna sla je af en rijd je over een zandpad waar kuilen en stenen op voorkomen. Je bepaalt je eigen tempo dus je kunt altijd afstappen en een stukje lopen. Hier loop je naar een overhang in de rotsen waar een aantal burial jars zijn gevonden, dit zijn begrafenis potten waar zo’n 500 jaar geleden de botten van overleden familieleden in werden bewaard. Niemand weet het fijne van deze mysterieuze en verdwenen cultuur. Wetenschappers vermoeden dat deze cultuur in conflict kwam met het sterke rijk van Angkor, die mensen uit de heuvels tot slaaf maakte. De cultuur lijkt uitgestorven, toch zijn er nog gemeenschappen in de Cardamom mountains die jaarlijks eer komen bewijzen aan de burial jars. Mogelijk zijn dit de laatst overgebleven afstammelingen. In het Visitors Centrum kun je achtergrond informatie over deze burial jars lezen. Daarna kun je naar de Betel Nut waterval met een poeltje, waar je -afhankelijk van de waterstand- kunt zwemmen en lunchen.

Ben je nog wat sportiever, dan kun je ook informeren bij het Visitor Center of je een andere route kunt moutainbiken, naar de batcave en waterval. Deze route is in totaal ongeveer 20 kilometer en gaat voornamelijk over een zandpad. In de droge tijd kom je regelmatig vast te zitten in mul zand, in de natte tijd worden de paden harder en zijn juist goed te bereiden, tenzij het zo hard regent, dat alles in een modderpoel veranderd. Deze route is erg mooi om te fietsen. Je stopt bij een vleermuisgrot en een waterval, waar je -ook weer afhankelijk van de waterstand- kunt zwemmen en lunchen. Op de terugweg kun je ook nog zwemmen bij een stroomversnelling. Van hieruit fiets je gemakkelijk terug naar het dorp. Ben je juist niet sportief, dan kun je zelfs achterop de brommer gaan, indien je dit durft. De meerkosten voor de brommers (ook voor de gids), betaal je zelf ter plekke. Het Visitor Center kan dit voor je regelen. ‘s Avonds eet je weer bij het Visitor Center en bespreek je de tijd door voor je vertrek morgenochtend.
 

Dag 18: Boottocht uit Chi Phat

Boottocht uit Chi Phat
Neem je bagage alvast mee naar het ontbijt in het Visitor Center. Je loopt vervolgens samen met de bootsman naar de boot. Je draagt zelf je bagage, of regel een brommertaxi die je tas naar de boot brengt. In 2 uur vaar je weer terug naar de brug. Vanaf hier word je door een privé chauffeur in ongeveer 3.5 uur naar het vliegveld van Phnom Penh gebracht. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Varen op de rivier en mountainbiken in Chi Phat:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Siem Reap vliegveld, transfer naar hotel, meet & greet lokale reisagent
Dag 3: Siem Reap, prive-excursie met gids en tuk tuk langs Angkor, lunch bij Haven (excl entree Angkor)
Dag 4: Siem Reap, excursie Kuok Doung met gids en transfer (incl lokale lunch)
Dag 5: Siem Reap - Battambang, openbare bus en transfers busstation
Dag 6: Battambang, fietstocht (halve dag join in)
Dag 7: Battambang, countryside privé-tour met gids, per tuk tuk (met lunch)
Dag 8: Battambang - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids) stop bij Udong en streetfood tour (avond, join in met gids en eten)
Dag 9: Phnom Penh, prive-excursie: stadstour Phnom Penh (incl gids, vervoer, entreegelden)
Dag 10: Phnom Penh, vrije dag
Dag 11: Phnom Penh - Kampot, prive-auto (chauffeur), stops bij Kampong Trach en Phnom Chisor, lokale lunch (excl)
Dag 12: Kampot, fietstrip (join in met gids), lunch, boottocht Boatman Bart (join in)
Dag 13: Kampot - Sihanoukville - Paradise Island, transfer en boot
Dag 14: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 15: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 16: Phnom Penh/Sihanoukville - Chi Phat, prive-transfer (chauffeur), boottocht, Sunset diner cruise
Dag 17: Chi Phat, mountainbike excursie met gids (join in), alle maaltijden
Dag 18: Chi Phat - Phnom Penh (vliegveld), privé transfer
Dag 19: Phnom Penh - vliegveld, transfer
Dag 20: Aankomst Nederland

Extensie 4: Varen op de rivier en mountainbiken in Chi Phat
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 328,- p.p.€ 179,- p.p.€ 170,- p.p.€ 147,- p.p.€ 138,- p.p.€ 125,- p.p.


Extensie 5: Extra dag Siem Reap


De tempels van Angkor heb je zeker niet in 1 dag gezien, rond Siem Reap liggen vele tempels verspreid die ook een bezoek waard zijn. Ga zelf op pad met een tuk tuk of boek een excursie naar de verder gelegen tempels bij. Ook kun je vanuit Siem Reap het Tonle Sap meer bezoeken en in een homestay logeren. 

Dag 5: Extra dag in Siem Reap

Extra dag in Siem Reap
Siem Reap trekt veel reizigers, het is in het centrum een drukte van belang met markten, eetstalletjes, restaurants en hotels. Net erbuiten vind je al snel het meer traditionele Cambodja. Boek een extra dag in Siem Reap om meer tempels te zien of de omgeving te verkennen; logeer bij mensen thuis of ga varen over het Tonle Sap-meer.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag Siem Reap:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Siem Reap vliegveld, transfer naar hotel, meet & greet lokale reisagent
Dag 3: Siem Reap, prive-excursie met gids en tuk tuk langs Angkor, lunch bij Haven (excl entree Angkor)
Dag 4: Siem Reap, excursie Kuok Doung met gids en transfer (incl lokale lunch)
Dag 5: Siem Reap, vrije dag
Dag 6: Siem Reap - Battambang, openbare bus en transfers busstation
Dag 7: Battambang, fietstocht (halve dag join in)
Dag 8: Battambang, countryside privé-tour met gids, per tuk tuk (met lunch)
Dag 9: Battambang - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids) stop bij Udong en streetfood tour (avond, join in met gids en eten)
Dag 10: Phnom Penh, prive-excursie: stadstour Phnom Penh (incl gids, vervoer, entreegelden)
Dag 11: Phnom Penh, vrije dag
Dag 12: Phnom Penh - Kampot, prive-auto (chauffeur), stops bij Kampong Trach en Phnom Chisor, lokale lunch (excl)
Dag 13: Kampot, fietstrip (join in met gids), lunch, boottocht Boatman Bart (join in)
Dag 14: Kampot - Sihanoukville - Paradise Island, transfer en boot
Dag 15: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 16: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 17: Koh Rong Samloem - Sihanoukville - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids)
Dag 18: Phnom Penh - vliegveld, transfer
Dag 19: Aankomst Nederland

Extensie 5: Extra dag Siem Reap
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Laagseizoen€ 48,- p.p.€ 24,- p.p.€ 25,- p.p.€ 24,- p.p.€ 25,- p.p.€ 24,- p.p.
Hoogseizoen€ 55,- p.p.€ 28,- p.p.€ 25,- p.p.€ 28,- p.p.€ 25,- p.p.€ 28,- p.p.


Extensie 6: Extra dag in Phnom Penh


Kies er voor om een dag langer te verblijven in het bruisende Phnom Penh. Kies een interessante excursie of verken de hoofdstad van Cambodja op je eigen manier.

Dag 17: Extra dag in Phnom Penh

Extra dag in Phnom Penh
Kies voor een extra dag in Phnom Penh zodat je nog een excursie kunt doen. Of verken zelf deze bijzondere stad en rust 's middags lekker uit bij je hotel, een oase van rust in de stad. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Phnom Penh:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Siem Reap vliegveld, transfer naar hotel, meet & greet lokale reisagent
Dag 3: Siem Reap, prive-excursie met gids en tuk tuk langs Angkor, lunch bij Haven (excl entree Angkor)
Dag 4: Siem Reap, excursie Kuok Doung met gids en transfer (incl lokale lunch)
Dag 5: Siem Reap - Battambang, openbare bus en transfers busstation
Dag 6: Battambang, fietstocht (halve dag join in)
Dag 7: Battambang, countryside privé-tour met gids, per tuk tuk (met lunch)
Dag 8: Battambang - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids) stop bij Udong en streetfood tour (avond, join in met gids en eten)
Dag 9: Phnom Penh, prive-excursie: stadstour Phnom Penh (incl gids, vervoer, entreegelden)
Dag 10: Phnom Penh, vrije dag
Dag 11: Phnom Penh - Kampot, prive-auto (chauffeur), stops bij Kampong Trach en Phnom Chisor, lokale lunch (excl)
Dag 12: Kampot, fietstrip (join in met gids), lunch, boottocht Boatman Bart (join in)
Dag 13: Kampot - Sihanoukville - Paradise Island, transfer en boot
Dag 14: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 15: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 16: Koh Rong Samloem - Sihanoukville - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids)
Dag 17: Phnom Penh, vrije dag
Dag 18: Phnom Penh - vliegveld, transfer
Dag 19: Aankomst Nederland

Extensie 6: Extra dag in Phnom Penh
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 68,- p.p.€ 34,- p.p.€ 30,- p.p.€ 34,- p.p.€ 31,- p.p.€ 34,- p.p.


Extensie 7: Extra dag in Kampot


Kampot vinden we een relaxte plek om een dag langer te verblijven. Lekker een dag aan het strand of bij je bungalow chillen. 

Dag 13: Extra dag in Kampot

Extra dag in Kampot
Relaxte kleine stad aan de rivier Kampot is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Bokor Hill National Park en Kep. Je logeert in een sfeervol kleinschalig hotel met uitzicht op de rivier. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Kampot:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Siem Reap vliegveld, transfer naar hotel, meet & greet lokale reisagent
Dag 3: Siem Reap, prive-excursie met gids en tuk tuk langs Angkor, lunch bij Haven (excl entree Angkor)
Dag 4: Siem Reap, excursie Kuok Doung met gids en transfer (incl lokale lunch)
Dag 5: Siem Reap - Battambang, openbare bus en transfers busstation
Dag 6: Battambang, fietstocht (halve dag join in)
Dag 7: Battambang, countryside privé-tour met gids, per tuk tuk (met lunch)
Dag 8: Battambang - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids) stop bij Udong en streetfood tour (avond, join in met gids en eten)
Dag 9: Phnom Penh, prive-excursie: stadstour Phnom Penh (incl gids, vervoer, entreegelden)
Dag 10: Phnom Penh, vrije dag
Dag 11: Phnom Penh - Kampot, prive-auto (chauffeur), stops bij Kampong Trach en Phnom Chisor, lokale lunch (excl)
Dag 12: Kampot, fietstrip (join in met gids), lunch, boottocht Boatman Bart (join in)
Dag 13: Kampot, vrije dag
Dag 14: Kampot - Sihanoukville - Paradise Island, transfer en boot
Dag 15: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 16: Koh Rong Samloem, vrije dag
Dag 17: Koh Rong Samloem - Sihanoukville - Phnom Penh, prive-auto (zonder gids)
Dag 18: Phnom Penh - vliegveld, transfer
Dag 19: Aankomst Nederland

Extensie 7: Extra dag in Kampot
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 34,- p.p.€ 39,- p.p.€ 36,- p.p.€ 39,- p.p.
Excursies

Phnom Penh

Excursie 1: Mountainbiken over Koh Dach - Silk Island (join in)

Mountainbiken over Koh Dach - Silk Island (join in)
Met deze excursie begeef je je per mountainbike naar het weinig bezochte, rustige deel aan de Mekong. Je wordt ‘s ochtends rond 8 uur opgehaald bij je hotel en naar het startpunt van de fietstocht gebracht. Je gaat zo'n 25 kilometer fietsen over rustige landwegen, tussen boomgaarden en velden door. We raden je aan de bijgeleverde helm te dragen; het verkeer in Phnom Penh is behoorlijk druk. Vergeet je pet en zonnebrand niet! Deze tour is join in - dat betekent dat je in een groepje van max. 12-14 personen de excursie doet.
 
Je wordt naar de ferry gebracht om de rivier over te steken. Het lijkt alsof het leven zich hier al trager afspeelt, iedereen wacht geduldig op de boot, er wordt wat gekeuveld en men kijkt je nieuwsgierig aan. Aan de overkant, op het eiland Koh Dach (ook wel bekend als ‘Zijde Eiland’) fiets je door kleine dorpjes over rustige plattelandswegen. Er komen hier niet veel toeristen, dus kijk niet raar op als de kinderen ‘Hello!’ roepen en stoppen om te zwaaien en op de foto te gaan. Afhankelijk van het seizoen en wie er aanwezig zijn in het dorp, stopt de gids bij groententuinen, akkers, tempels en bij een familie die zijde weeft. Als je het mooi vindt wat ze maken, zijn ze heel blij als je iets koopt, maar voel je vooral niet verplicht. Wij hebben in plaats daarvan een kleine donatie gedaan, als dank voor de rondleiding en uitleg.
  
Als je in het zwembad bent bijgekomen van deze sportieve ochtend, kun je de stad nog even in om het paleis of museum te bekijken of pak een terrasje aan de oever van de Mekong.
 
Duur: halve dag. Start 8 uur. Je bent rond 12.30 uur terug in Phnom Penh 

Excursie 1: Mountainbiken over Koh Dach - Silk Island (join in)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.Excursie 2: Privé reis Siem Reap - Phnom Penh met stops

Privé reis Siem Reap - Phnom Penh met stops
Kies in plaats van een directe transfer per bus van Siem Reap naar Phnom Penh voor een excursie deze reisdag. Je reist dan per privé-auto en maakt een aantal leuke stops onderweg. Aan jou de keuze of je een gids meeneemt (bijbetalen). Hij leidt je rond bij Udong (oude hoofdstad van Cambodja), vertelt iets over Spean Praptos en geeft tips over welke 'enge' dieren je zeker moet proeven in Skun. Anders reis je alleen met chauffeur. Zij spreken doorgaans minder goed Engels en leiden niet rond. Maar als je iemand bent die net zo lief op eigen houtje ontdekt zonder uitleg van een gids, dan zijn de bezienswaardigheden ook niet moeilijk te vinden. ​
 
De eerste stop is bij Kompong Kdei bij een eeuwenoude brug uit de Angkor periode: Spean Praptos. Maak wat foto’s van fietsende en brommerende locals over de brug. Het is een van de weinige bewaarde bruggen uit de Khmer periode. Je maakt vervolgens een stop bij Kompong Thom om de heuvel van Phnom Santuk te beklimmen. Ook is er een zijde-boerderij in de buurt. Je rijdt verder over de ‘snelweg’, een tweebaansweg waar ook het langzamere verkeer zoals brommers en traktors zich op begeven, dus echt hard ga je niet, maar er is genoeg te zien. 
 
Bij Udong liggen een aantal stupa's op de berg bij Phnom Udong, waar een aantal koningen en koninginnen begraven liggen. Mooi uitzichtpunt. Op anderhalf uur rijden voor de hoofdstad Phnom Penh ligt Skun, ook wel het spinnendorp genoemd. Er wonen allang niet meer zoveel spinnen, maar ze worden er wel in groten getale gefrituurd verkocht. Langs de kant van de weg staan twee grote spinnen, Skun is niet te missen! Mocht je geen behoefte hebben aan een proteïnerijk hapje, er is ook heel veel vers fruit te koop. We hebben hier de sprong gewaagd en een spin gegeten, een knapperige, harige snack!
 
 

Excursie 2: Privé reis Siem Reap - Phnom Penh met stops
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zonder gids€ 124,- p.p.€ 64,- p.p.€ 71,- p.p.€ 53,- p.p.€ 43,- p.p.€ 36,- p.p.
Met gids€ 261,- p.p.€ 137,- p.p.€ 120,- p.p.€ 93,- p.p.€ 76,- p.p.€ 65,- p.p.Excursie 3: Cambodjaans leren koken in Phnom Penh

Cambodjaans leren koken in Phnom Penh
Vandaag start je om 9 uur 's ochtends bij het Khmer restaurant. Met een klein groepje (zo'n 12 personen) ga je traditionele Khmer gerechten bereiden, helemaal van begin tot eind. Je leert een voor- hoofd- en nagerecht maken (je maakt er uiteindelijk zelf 1, en kijkt met de anderen mee tijdens de uitleg). Je bezoekt eerst een markt om daar lokale producten en ingrediënten te halen en zo zie je waar de locals zelf inkopen doen. In het restaurant is in een speciale ruimte ingericht voor deze cursus met verschillende werkbladen en voldoende gaspitten. Je hebt je eigen kook-unit. De Cambodjaanse keuken is niet heel beroemd, maar de smaken zijn (eigenlijk net als in Vietnam) behoorlijk verfijnd en de keuken is beïnvloed door alle buurlanden, dus heel divers qua ingrediënten. 
 
Duur: +/- 3,5 uur

Excursie 3: Cambodjaans leren koken in Phnom Penh
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.€ 33,- p.p.Excursie 4: Sunset cruise over de Mekong rivier (5 gangen diner)

Sunset cruise over de Mekong rivier (5 gangen diner)
Vlak voor het donker wordt stap je op een klassieke houten boot voor een relaxte sunset cruise over de Mekong Rivier. Je hebt goed uitzicht over de skyline van Phnom Penh; je vaart langs de boulevard en kunt het Koninklijk Paleis zien liggen. Een groot contrast vormen de moderne huizen langs de oever met de drijvende houten hutjes van de vissers. Je meert aan bij een eiland waar je in een drijvend restaurant een heerlijke Cambodjaanse maaltijd geniet. Rond 20 uur vaart de boot terug naar de haven van Phnom Penh.
 
Inclusief: vervoer naar de boot per tuk tuk, boottocht, drankje aan boord, 5-gangen diner. 
Join in-excursie (internationaal gezelschap)

Excursie 4: Sunset cruise over de Mekong rivier (5 gangen diner)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.€ 54,- p.p.Siem Reap

Excursie 5: Grote circuit tempels van Angkor: ontdek Preah Khan, Preah Neak Pean en Banteay Srei (met gids en tuk tuk)

Grote circuit tempels van Angkor: ontdek Preah Khan, Preah Neak Pean en Banteay Srei (met gids en tuk tuk)
Krijg je geen genoeg van het Angkor tempelcomplex? Bezoek dan ook de verder gelegen tempels op het zogenaamde 'grote circuit van Angkor'. De excursie (met gids en vervoer per tuk tuk) gaat langs Preah Khan, Preh Neak Prean en een aantal monumenten zoals Ta Som en Preah Rup. De Preah Khan-tempel wordt door bomen en wortels overwoekerd, er heeft nog weinig restauratie aan deze tempel plaatsgehad. Je brengt ten slotte ook een bezoek aan de bijzondere roodgekleurde tempel BanteaySrei (Fort van de vrouwen), een kleine tempel, maar met zeer gedetailleerde bewerkingen in steen (reliëfs), veel decoraties en prachtig van kleur. Klein maar fijn! Deze tempel ligt nog wat verder afgelegen, zo'n 37 kilometer ten noorden van Angkor Wat. 
 
Duur: halve dag.
Exclusief Angkor Entreepas

Excursie 5: Grote circuit tempels van Angkor: ontdek Preah Khan, Preah Neak Pean en Banteay Srei (met gids en tuk tuk)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Privé-excursie€ 69,- p.p.€ 36,- p.p.€ 33,- p.p.€ 26,- p.p.€ 20,- p.p.€ 17,- p.p.Excursie 6: Privé reis Phnom Penh - Siem Reap met stops

Privé reis Phnom Penh - Siem Reap met stops
Kies in plaats van een directe transfer per bus van Phnom Penh naar Siem Reap voor een excursie deze reisdag. Je reist dan per privé-auto en maakt een aantal leuke stops onderweg. Aan jou de keuze of je een gids meeneemt (bijbetalen). Hij leidt je rond bij Udong (oude hoofdstad van Cambodja), vertelt iets over Spean Praptos en geeft tips over welke 'enge' dieren je zeker moet proeven in Skun. Anders reis je alleen met chauffeur. Zij spreken doorgaans minder goed Engels en leiden niet rond. Maar als je iemand bent die net zo lief op eigen houtje ontdekt zonder uitleg van een gids, dan zijn de bezienswaardigheden ook niet moeilijk te vinden. ​
 
Bij Udong liggen een aantal stupa's op de berg bij Phnom Udong, waar een aantal koningen en koninginnen begraven liggen. Mooi uitzichtpunt. Op anderhalf uur rijden van de hoofdstad ligt Skun, ook wel het spinnendorp genoemd. Er wonen allang niet meer zoveel spinnen, maar ze worden er wel in groten getale gefrituurd verkocht. Langs de kant van de weg staan twee grote spinnen, Skun is niet te missen! Mocht je geen behoefte hebben aan een proteïnerijk hapje, er is ook heel veel vers fruit te koop. We hebben hier de sprong gewaagd en een spin gegeten, een knapperige, harige snack!
 
Je rijdt verder over de ‘snelweg’, een tweebaansweg waar ook het langzamere verkeer zoals brommers en traktors zich op begeven, dus echt hard ga je niet, maar er is genoeg te zien. Je maakt een stop bij Kompong Thom om de heuvel van Phnom Santuk te beklimmen. Na een paar uur rijden stop je in Kompong Kdei bij een eeuwenoude brug uit de Angkor periode: Spean Praptos. Maak wat foto’s van fietsende en brommerende locals over de brug. Het is een van de weinige bewaarde bruggen uit de Khmer periode. 

Excursie 6: Privé reis Phnom Penh - Siem Reap met stops
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zonder gids€ 124,- p.p.€ 64,- p.p.€ 71,- p.p.€ 53,- p.p.€ 43,- p.p.€ 36,- p.p.
Met gids€ 261,- p.p.€ 137,- p.p.€ 120,- p.p.€ 93,- p.p.€ 76,- p.p.€ 65,- p.p.Excursie 7: Eten bij mensen thuis (Siem Reap)

Eten bij mensen thuis (Siem Reap)
Ben je nieuwsgierig hoe het er aan toe gaat bij de Cambodjanen thuis? Dan is het leuk om een keer te gaan eten bij mensen thuis. Begin van de avond word je opgehaald bij je hotel door een Engelssprekende begeleider, met de tuk tuk rij je naar Krobey Riel op ongeveer 20 kilometer buiten Siem Reap. Hier ga je op bezoek bij een Cambodjaanse familie.
Ze zorgen voor een smakelijke maaltijd en je mag vast ook wel even een kijkje nemen in de keuken. Samen met de familie ga je eten; de gids zal je helpen met vertalen, want de familie zelf spreekt geen Engels.
Bij de maaltijd wordt water geserveerd. Een biertje of fris is tegen bijbetaling ook verkrijgbaar.
 

Excursie 7: Eten bij mensen thuis (Siem Reap)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 72,- p.p.€ 40,- p.p.€ 29,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.Excursie 8: Drijvende dorpen op het Tonle Sap-meer (prive auto, gids)

Drijvende dorpen op het Tonle Sap-meer (prive auto, gids)
Mechrey village is voor ons één van de meest indrukwekkende village escapes. Het is een dorp van drijvende huizen, zodat het dorp gemakkelijk mee kan bewegen met het niveau van het water. Het water van het Tonlé Sap meer kan namelijk zo’n tien meter stijgen tijdens het regenseizoen. Het Tonlé Sap Meer wordt dan ook vier of vijf keer zo groot. Je wordt 's ochtends opgehaald bij je hotel (prive-auto met chauffeur) en rijdt eerst naar Krabei Riel voor een ritje op de traditionele ossenkar. Daarna reis je door naar Mechrey en vaar je met je gids tussen de woningen op het meer. Daar tref je een leefgemeenschap aan op bootjes. Er is zelfs een pagode. Na de lokale lunch word je terug naar Siem Reap gebracht. 
 
Duur: halve dag
 

Excursie 8: Drijvende dorpen op het Tonle Sap-meer (prive auto, gids)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 64,- p.p.€ 56,- p.p.€ 46,- p.p.€ 39,- p.p.€ 33,- p.p.Excursie 9: Ziplinen bij Angkor

Roetjs razensnel door de jungle bij Angkor tussen de bomen en boven de tempels; een unieke en zinderende ervaring. Deze Zipline tour bevindt zich binnen het wereldberoemde Angkor tempelcomplex. De uitgebreide 'eco adventure tour' gaat langs maar liefst 15 bomen en in totaal 21 platforms. Onder professionele begeleiding vlieg je hoog boven de tempels van boom naar boom. 
 
Tour is inclusief transfer naar Zipline (direct vanaf hotel). Angkorpas is niet vereist voor Zipline tour, tenzij je diezelfde dag ook  tempels wilt bezoeken. Minimale lengte is 100 cm, maximaal gewicht is 125 kg. Geschikt vanaf 5 jaar. Voor een begeleider van een kind zijn de kosten voor alleen transfer en maaltijd 17 euro pp. In principe geschikt voor een ieder met gemiddelde fitheid, vereist is dat je trappen op moet kunnen klimmen
 

Excursie 9: Ziplinen bij Angkor
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 108,- p.p.€ 108,- p.p.€ 108,- p.p.€ 108,- p.p.€ 108,- p.p.€ 108,- p.p.


Cambodja reizen - Cambodja - Het mooiste tempelcomplex Angkor WatCambodja reizen - Cambodja - De tempels van Angkor liggen tussen het groenCambodja reizen - Cambodja - Bomen hebben de tempel Ta Prohm bij Angkor overgenomenCambodja reizen - Cambodja - Eindeloos veel tempels bij Angkor WatCambodja reizen - Cambodja - Bezoek indrukwekkend AngkorCambodja reizen - Cambodja - Ongeloof hoe de bomen over de tempels van Angkor zijn gegroeidCambodja reizen - Cambodja - Prachtige details in de stenen van de tempelsCambodja reizen - Cambodja - Bezoek Ta Prohm 's ochtends als de zon net opkomtCambodja reizen - Cambodja - Angkor Wat is een fotografenwalhallaCambodja reizen - Cambodja - Bezoek de tempels van Angkor!Cambodja reizen - Cambodja - Ferry van Footprint Travel poseert bij AngkorCambodja reizen - Cambodja - Een mooi doorkijkje naar een andere tempelCambodja reizen - Cambodja - Het indrukwekkende Landmijnmuseum in Siem Reap is zeker een bezoek waardCambodja reizen - Cambodja - Landmijnmuseum is informatief, opbrengsten gaan naar goed doelCambodja reizen - Cambodja - Kijk je ogen uit bij Circus Phare in Siem Reap of BattambangCambodja reizen - Cambodja - Mooie acrobatiekshow van Circus PhareCambodja reizen - Cambodja - Onderweg naar Siem Reap over zandwegenCambodja reizen - Cambodja - Boottocht over het Tonle Sap meer bij zonsondergangCambodja reizen - Cambodja - Het Tonle Sap meer ligt tussen Siem Reap en Phnom PenhCambodja reizen - Cambodja - Paalhuizen gelegen aan het Tonle Sap meerCambodja reizen - Cambodja - Geniet van de zonsondergang op het Tonle Sap meerCambodja reizen - Cambodja - In het droge seizoen kun je de grond zien onder de paalwoningen bij Kampong KhleangCambodja reizen - Cambodja - Uitzicht vanuit een paalwoning in de floating villageCambodja reizen - Cambodja - Met de boot over het Tonle Sap meerCambodja reizen - Cambodja - Rails van de spoorlijn bij BattambangCambodja reizen - Cambodja - Footprint Travel op de bamboetrein!Cambodja reizen - Cambodja - Het spoor loopt dwars door groenCambodja reizen - Cambodja - Spring op de bamboetrein nu het nog kanCambodja reizen - Cambodja - Lekker stukje rijden op de bamboetreinCambodja reizen - Cambodja - De bamboetrein is speciaal voor reizigersCambodja reizen - Cambodja - Fietsen bij landelijk BattambangCambodja reizen - Cambodja - Onderweg maak je stops bij lokale markten BattambangCambodja reizen - Cambodja - Gruwelijk verleden dankzij Pol Pot bij Killing CavesCambodja reizen - Cambodja - Bezoek aan Killing CavesCambodja reizen - Cambodja - Landelijk Battambang ademt ontspannen sfeerCambodja reizen - Cambodja - Stupa onderweg naar UdongCambodja reizen - Cambodja - Onderweg naar Phnom Penh kom je langs UdongCambodja reizen - Cambodja - Fijne tussenstop in Udong onderweg naar Phnom PenhCambodja reizen - Cambodja - Mooie beelden bij UdongCambodja reizen - Cambodja - Olifanten op tempel bij UdongCambodja reizen - Cambodja - Straatbeeld van Phnom PenhCambodja reizen - Cambodja - Oude gebouwen in Phnom PenhCambodja reizen - Cambodja - Koninklijk paleis in Phnom PenhCambodja reizen - Cambodja - Monnik in oranje gewaard loopt bij het Koninklijk PaleisCambodja reizen - Cambodja - Veel reclamemateriaal op de straten van Phnmom PenCambodja reizen - Cambodja - Jammie. Verse vis op de markt van Phnom PenhCambodja reizen - Cambodja - Tempel op de top van de heuvelCambodja reizen - Cambodja - Moderne gebouwen in opmars in Phnom PenhCambodja reizen - Cambodja - Centrale markt van Phnom Penh verkoopt allesCambodja reizen - Cambodja - Fietsen met gids over Koh Dach eilandCambodja reizen - Cambodja - Actieve dag over Koh Dach vlakbij Phnom PenhCambodja reizen - Cambodja - Met de ferry over van Phnom Penh naar Koh Dach, ook wel 'Silk Island' genoemdCambodja reizen - Cambodja - Fietsen met internationaal gezelschap over Koh DachCambodja reizen - Cambodja - Bekijk hoe de vrouwen op Koh Dach wevenCambodja reizen - Cambodja - Vrouw brengt offer aan Cambodiaanse monnikCambodja reizen - Cambodja - Prachtig beeld van monniken in oranje gewaad met paraplu tegen de zonCambodja reizen - Cambodja - Heftig verleden Cambodja in beeld bij Killing FieldsCambodja reizen - Cambodja - Leer over geschiedenis Rode Khmer bij Tuol Sleng gevangenisCambodja reizen - Cambodja - Wat ligt het fruit toch mooi uitgestald op de Cambodiaanse marktenCambodja reizen - Cambodja - Loopt het water je ook al in de mond bij het zien van dit Cambodiaanse eten?Cambodja reizen - Cambodja - Beeld bij Ta Prohm tempelCambodja reizen - Cambodja - De Ta Prohm tempel is alvast een soort voorproefje op Angkor, maar dan zonder de grote menigteCambodja reizen - Cambodja - Koningstempel bij KampotCambodja reizen - Cambodja - Onderweg naar Kampot, KoningstempelCambodja reizen - Cambodja reizen - Cambodja - De Kampot rivier is ideaal voor een boottochtCambodja reizen - Cambodja - Rivier bij KampotCambodja reizen - Cambodja reizen - Cambodja - Dobber lekker bij Kampot op de rivier tijdens de sunset cruiseCambodja reizen - Cambodja - De zon zakt langzaam achter de heuvels tijdens de sunset cruiseCambodja reizen - Cambodja - Bekijk bij de zoutvelden net buiten Kampot hoe zout wordt gewonnen uit zeewaterCambodja reizen - Cambodja - Zoutvelden bij KampotCambodja reizen - Cambodja - In de haven van Kep stap je in met een stevige houten boot naar Koh TonsayCambodja reizen - Cambodja - Met de boot van Kep steek je over naar Rabbit eiland of Koh TonsayCambodja reizen - Cambodja - Palmbomen bij Koh TonsayCambodja reizen - Cambodja - Welkom op Koh TonsayCambodja reizen - Cambodja - Massage op het strand bij Rabbit Island, iets voor jou?Cambodja reizen - Cambodja - Relaxed strand Rabbit IslandCambodja reizen - Cambodja - Ferry van Footprint bij droge waterval KampotCambodja reizen - Cambodja - Franse kerkje op de heuvel bij BokorCambodja reizen - Cambodja - In de muren van het oude Franse kerkje op Bokor Hill vind je kogelgaten terug uit de Khmer Rouge oorlogCambodja reizen - Cambodja - Monniken op de uitkijk bij Kampot, Bokor HillCambodja reizen - Cambodja - Indrukwekkende Bokor Hill station dat vroeger een luxe hotel wasCambodja reizen - Cambodja - Bokor Hill was het decor voor verschillende filmsCambodja reizen - Cambodja - Relaxte bar op strand van SihanoukvilleCambodja reizen - Cambodja - Kayakken voor de sportievelingenCambodja reizen - Cambodja - Maak een wandeling door het bos bij SihanoukvilleCambodja reizen - Cambodja - Chillen op een strandbedje bij SihanoukvilleCambodja reizen - Cambodja - De baai met rustig water bij SihanoukvilleCambodja reizen - Cambodja - Verschillende stranden om uit te kiezen bij SihanoukvilleCambodja reizen - Cambodja - Altijd heerlijk vers fruit in CambodjaCambodja reizen - Cambodja - Boot naar Koh Rong SamloemCambodja reizen - Cambodja - Pier op Koh Rong SamloemCambodja reizen - Cambodja - Wit zandstrand op Koh Rong SamloemCambodja reizen - Cambodja - Zandkastelen bouwen op het strandCambodja reizen - Cambodja - In de branding van Koh Rong SamloemCambodja reizen - Cambodja - Gezellige bungalows op het paradijselijk eiland Koh Rong SamloemCambodja reizen - Cambodja - Strand van Koh Rong Samloem is heerlijk rustigCambodja reizen - Cambodja - Mooie onderwaterwereld voor de kust van CambodjaCambodja reizen - Cambodja - Je kunt snorkelen bij Koh Rong Samloem

Reacties van reizigers (4)

"Prachtig Cambodja, zalige mensen!"

Siem Reap - Battambang - Phnom Penh - Kampot - Koh Rong Samloem - Sihanoukville

Luc Gielis - 07-08-2017
Rondreis Cambodja was gewoon prachtig, zalige mensen. Het waren allen aangename, kleinschalige hotels waar we verbleven. Angkor Wat is natuurlijk prachtig, maar ook de kleine uitstap met Bart de bootman bij Kampot was een unieke ervaring. Rabbit eiland was een tegenvaller,...
Verder lezen
Rondreis Cambodja: Fietsen bij Battambang & Kampot, strand op Koh Rong Samloem
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Prachtige ontspannen Cambodja vakantie; mooie kleinschalige hotels, vriendelijke mensen en tot in de puntjes verzorgd."

Siem Reap - Angkor - Battambang - Phnom Penh - Kampot - Kep - Koh Rong Samloem

Jouke Langhout - 28-11-2016
We moeten zeggen dat we een prachtige vakantie hebben gehad en dat alles tot in de puntjes verzorgd was. Waarvoor hartelijke dank, het heeft bijgedragen aan een heerlijk ontspannen vakantie gevoel. De hotels, het vervoer en de excursies wa...
Verder lezen
Rondreis Cambodja: Fietsen bij Battambang & Kampot, strand op Koh Rong Samloem
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Vriendelijke bevolking, prachtige tempels bij Angkor en bewogen geschiedenis"

Siem Reap - Angkor - Battambang - Phnom Penh - Kampot - Kep - Sihanoukville - Koh Rong Samloem

Jan Fleuren - 07-10-2016
Cambodja... een land met een bewogen geschiedenis! We hebben ontzettend genoten van de schatten van Angkor Wat (bezoek zeker ook Banteay Srei en Preah Khan!) en van de vriendelijke bevolking! Van een bezoek aan de 'ki...
Verder lezen
Rondreis Cambodja: Fietsen bij Battambang & Kampot, strand op Koh Rong Samloem
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Unieke ervaring! Ontspannen Cambodja reis met sublieme accomodaties"

Cambodja reizen: Siem Reap, Angkor Wat, Battambang, Phnom Penh, Kampot, Kep, Koh Rong Samloem en Sihanoukville

Sophie Cobbe-Pouille - 29-03-2016
Onze Cambodja rondreis was een unieke ervaring! Alle excursies waren perfect georganiseerd, we vonden de fietsexcursies (in Battambang en Kampot) zeer fijn omdat je werkelijk tussen de bevolking was. Wij hebben werkelijk geen opmer...
Verder lezen
Rondreis Cambodja: Fietsen bij Battambang & Kampot, strand op Koh Rong Samloem
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie